ÜSKÜDAR ÇALIŞMALARI-15 Cuma, 08.07.2016
BİN DİL ÜNİVERSİTESİ
İNSANLIK binyılda bir yeni uygarlık dönemini yaşar. Ömrü bin sene olan uygarlık beşyüzüncü senesinde kuvvet uygarlığına dönüşür ve uygarlık etkisini 1500 senede tamamlar.
İSLÂM UYGARLIĞI ilk bin senesini doldurmuştur ve yeni uygarlığı kurmak üzeredir. AVRUPA UYGARLIĞI da 500 senesini doldurmuş ve gerileme dönemine girmiştir. Birinci Kur’an Medeniyeti’nin etkisi Batı’da 500 sene daha sürecektir.
UYGARLIK insanlığın ortak malıdır yani her zaman iki uygarlık vardır; HAK UYGARLIĞI, KUVVET UYGARLIĞI. Bir dönemde üç uygarlık var olmaz. Yani uygarlık ulusal değil insanlığın ortak malı olur. Uygarlığa her topluluk katkıda bulunur, etkiler ve etkilenir. Dolayısıyla uygarlıkta bir dilin hâkimiyeti sürüp gider. Batı uygarlığı Latince olarak gelişmiştir. Şimdi de Latinceden yararlanan uluslar dillerinde sadece cümleleri farklı kullanırlar. İlmî terimler dünyada tektir.
ÜÇÜNCÜ BİNYIL UYGARLIĞINI kurabilmemiz için tüm insanlık katkıda bulunmalıdır. Bunun içindir ki bugün uygarlaşmanın şartı BİN DİL ÜNİVERSİTESİ’Nİ KURMAKTIR. Bu üniversite bütün insanlığın şimdiye kadarki birikimlerini ARAPÇAYA aktaracak, her topluluk, her kabile insanlığın malı olan uygarlığı KUR’AN ARAPÇASINDAN öğrenecektir.
Bu gerçekler henüz kulaklarınıza ve akıllarınıza girmişe benzemiyor...
ON SENEDE tamamlanacak olan bu uygarlık çalışmasında hocalar ve talebeler çalışarak geçineceklerdir. Günün yarısını ÜRETİMDE harcayacaklardır. Günün diğer yarısını da İLİMDE harcayacaklardır. Emek payı ile kira payı eşit kabul edilirse, üniversitenin tüm tesisleri VAKIF olacak ve kira payı üniversitede kalacaktır. Böylece çalışanlar günün yarısında çalıştıkları halde gelirleri tam gün gerileri kadar olacaktır.
İLMÎ ÇALIŞMALARA ayırdıkları vaktin üçte birini ARAPÇADAN KENDİ DİLLERİNE, KENDİ DİLLERİNDEN ARAPÇAYA çevirmek için harcayacaklardır. Üçte birini kurdukları okulların derslerine ayıracaklardır. Liseden ve üniversiteden mezun olacaklar, zamanla doktor, doçent ve profesör olacaklardır. Kalan üçte birini ise ARAPÇA VE MATEMATİK öğrenmekle geçireceklerdir.
Bugün size Arapça ve Matematiğin nasıl öğrenileceğini anlatmaya çalışacağız.
Her şeyden önce KUR’AN’DA TEDRİS KADEMELERİ TEMEL, İLK, ORTA, YÜKSEK VE ÜSTÜN olmak üzere beş kademedir. Temel eğitim üç senede alınır. Diğerleri beşer senelik bir programla tamamlanır. Üniversitemize lise mezunları alınacaktır. Dolayısıyla üniversitede 5 sene lisans, 5 sene de akademik çalışma yapılacaktır.
-Temel eğitimde okuma-yazma öğrenilir.
-İlköğrenimde Konuşma Dili ile Matematik ve Kur’an Arapçası öğrenilir.
-Orta öğrenimde Mantık Dili ile aynı ilimler tekrarlanır.
-Üniversitede Sınıflandırmalar ve Problem Çözümleri yapılır. Kitaplara bakmak şartı ile çözümleri bilinen problemler çözülür. Akademik çalışmalarda yeni problemler ve çözümler üzerinde durulur.
UYGULAMA OLARAK DA;
-Başlangıç ehliyetliler birinin gözetiminde iş yaparlar.
-Temel ehliyetliler başkalarının başlattığı işi devam ettirirler.
-İlk ehliyetliler kendi başlarına yapmaya mezun oldukları işleri başlar ve bitirirler.
-Orta ehliyetliler mevcut projeleri okur ve okumayı öğretirler.
-Yüksek ehliyetliler proje yaparlar, üst ehliyetliler ise yeni projeler üzerinde çalışırlar.
Çalışmada sistem şudur.
Başlangıçta öğrenciye bir kıdemli talebe verilir; bir veya iki olabilir, beşi geçmez. Yeter derecede yetişince, ona yakın öğrenci öğretmen yardımcısına verilir. Bir öğretmen yaklaşık yüz öğrenciye hocalık yapar. Bunlar not vermezler. Her öğrenci ortak imtihanlara girer ve orada not alır. Ortak imtihanlarla temel, ilk, orta, yüksek ve üstün ehliyetler alınır. Soru soranlar okutanlar değil emekli olanlardır.
Öğrenci her hafta imtihana girer ve başarısına göre not alır. Bu notlara göre de mesleki derecesi yükseltilir. Yani işyerinde çalışanlara yaptıkları işe göre ücret verilir. Ama belli bir işi yapabilmek için derslerden not almış olmak gerekir. Yani bazı işlerin ücretleri yüksek tutulur. Bu yerlerde çalışabilmek için imtihanlara yüksek not almış olmak gerekir.
Öğretmen kendi seviyesinde imtihana girmez ama öğrencilerinin aldığı notlar öğretmenin de notu olur. Öğrenci ve öğretmen birden imtihan olmuş olurlar. Öğrenci ile öğretmen arasında çıkar paralelliği vardır. Bugünkü az not verdi, derslerini çalışmadı kavgası orada duyulmaz.
MATEMATİK VE KUR’AN ARAPÇASI ORTAK DERSTİR. Herkes bu derslerdeki başarısına göre ilmî ve meslekî derece edinir. Mevcut düzende geçerli olmak üzere öğrenciler fakültelerde okuyacak ve mezun olacaklar, kendi ülkelerinde ve dünyada diplomaları geçerli olacaktır. Ancak “BİN DİL ÜNİVERSİTESİ” sadece Kur’an Arapçası ve Matematik derslerini tedris eder, bu bakımdan laik okuldur.
SÜLEYMAN KARAGÜLLE Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
Not: Bediüzzaman’ın MEDRESETÜ’Z-ZEHRAsını kuran olmadı ama bana göre o medrese BİN DİL ÜNİVERSİTESİ’dir ve inşallah onu da biz kurmuş olacağız… Şöyle de denebilir; Bin Dil Üniversitesi’nin ana kurucu mihveri “AKEVLER ADİL DÜZEN ÜNİVERSİTESİ” zaten yarım asırdan beri gece-gündüz çalışıyor… RNE