ÜSKÜDAR SEMİNERLERİ-1 Cuma, 01.04.2016
KUR’AN MATEMATİĞİ VE KUR’AN ARAPÇASI
Bütün ilimler “KUR’AN ARAPÇASI” ile tedvin edilmelidir.
Örnek olarak “HESAP İLMİ / MATEMATİK”ten başlayalım.
Sayılar 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 olarak geçmektedir.
11,12 ve 19 sayıları da vardır.
Onlu sayılar kurallı erkek çoğul olarak geçmektedir. 100’e kadar gidilmektedir. 300 vardır. 1000 “ELF” vardır. 3000 vardır. 50 bin vardır. Binin kıllet çoğulu “ÂLÂF”tır, kesret çoğulu “ULÛF”dur; Kur’an’da geçmektedir. Milyon denmektedir.
En büyük anlamında “el-EKBER” geçmektedir ki bu sonsuzdur. Kıyasla “ASGAR” kelimesinden “el-ASGAR”ı buluruz. Kesir sayılar feraizde (mirasın taksiminde) öğretilmektedir. Pozitif sayılar “Le Hamsin”, negatif sayılar “La Hamsin” olarak ifade edilmektedir. Sanal sayıları ise “Ke Hamsin” şeklinde ifade edebiliriz.
Toplamayı “VE” ile, çıkarmayı “İLL” ile, çarpmayı “MİN” ile, bölmeyi “FΔ ile, üs almayı “AL” ile, kök almayı “AN” ile, logaritmayı bulmayı “Lİ” ile ifade ederiz.
Kur’an’da bunlara örnek buluruz veya kıyas yaparız.
الاحد والاثنان و الثلاثة والاربعة و الخمسة و الستة والسبعة و الثماني و التسعة بالععكرو احدى عشرة واثنا عشرى عشرة و تسع عشرة و عشرون و مأة بلثمأة و الف و خمسة الاف و الوف ثم الاول والثانى والثالث و الاخر ثم المثنى والثلث والربع
7و3 هما عشرة و 7و3و5 هن 15 و 5من 3 هما 15 15 فى 3 هما 5 و 3على 5 هما 125 125 عن 5 هما 3 و 125 ل 5 هما 3 ثم حرف اتعريف للاستغراق للجمع والتنوين للتفريد على الاصغر
Bundan sonra Matematikteki her kavrama Kur’an’da bir karşılık arayıp bulacağız. Örnek olarak geometrideki açı kelimesinin karşılığı nedir? Kur’an’da iki defa geçen “FEC” kelimesi açı olabilir. Yine Kur’an’da bir defa geçen “AMİK FEC” ne demektir?
“FEC” dar vadi demektir. Ortasında geniş ekim alanları bulunursa buna “VADİ”, dik yamaçların sonunda derinde dere akıyorsa buna da “FEC” denir. “AMİK” derin demektir. “FECCİN AMİK” derin vadilerden anlamında kullanılabilir oda dar açıdır. Yollar genellikle bu vadilerden açılır Bir de “AMİK” geniş anlamında da olabilir, deniz ve uzay koridorlarını ifade edebilir.
Hâsılı, Matematikte her kavrama Kur’an’da bir kelime veya bir terkip bulmalıyız, mevsuf kelime bulmalıyız.
Bu yalnız Matematikte olmamalıdır.
TÜM FEN VE SOSYAL İLİMLER “KUR’AN ARAPÇASI” İLE YAZILMALIDIR.
Bunun yararları nerdedir?
Kur’an’da her ilimden kolay anlaşılır kelimeler kullanılır. Örnek olarak “KALB” kelimesi kan dolaşımının olduğu göğüste olan bir parçadır, “BEYİN” de haberlerin dolaştığı merkezdir. Kur’an buna “başta olan kalb” diyerek bize onun da “kalb” olduğunu ifade eder.
“Allah bir cevfde iki kalb yaratmadı” diyor, sonra da Peygamber’in eşlerine çok kalb izafe ediyor. Yani insanda birden fazla kalb vardır. Cevf de bir tane, diğeri de başta bulunmaktadır.
Böylece “KALB” dediğimiz zaman tüm merkezler anlaşılacaktır.
Pompa bir “kalb”dir. Garaj da bir “kalb”dir. Her işletmenin bir “kalbi” vardır.
Birindeki özellikleri öğrenerek hepsini öğrenmiş oluruz.
Yani hepimiz aynı KİTABI okuyacak ama ayrı ayrı şeyleri anlayacağız, mesleğimize göre anladıklarımız değişecektir. (NOT: Müsvedde metindir, bu akşam düzeltilecektir. RNE)
SÜLEYMAN KARAGÜLLE Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL
Tevafuk olsa gerek: 17 yıl önce ilk seminerlerin adı “KUR’AN MATEMATİĞİ” idi; şimdi de yani 17 yıl sonrasında “KUR’AN MATEMATİĞİ VE KUR’AN ARAPÇASI” diyoruz.