Hep aynı soru: İslam demokrasiyle bağdaşır mı?
1294 Okunma, 1 Yorum
Ruşen Çakır - Vatan
Tayibet Erzen

Ruşen Çakır - rcakir@gazetevatan.com

 

12.02.2011

 

Sonunda Mübarek çekip gitti. Mübarek de gittiğine göre, özellikle Batı’da dillerde olan o meşhur soru bundan böyle daha sık ve vurgulu bir şekilde karşımıza çıkacak: İslam demokrasiyle bağdaşır mı?

Peki bu soru neden soruluyor? Kuşkusuz ilkin, İslam dünyasının demokrasi konusunda tam anlamıyla fakir olması nedeniyle. Türkiye başta olmak üzere bir-iki istisna sayılmazsa, İslam ülkelerinin otoriter ve totaliter rejimler tarafından yönetiliyor olması yüzünden kimileri “yoksa kusur İslam dininin kendisinde mi?” diye soruyorlar. Bu yaklaşım tarzının son derece yanlış, önyargılı ve ayrımcı olduğunu; kökeninde de yıllarca İslam toplumlarını ezip sömüren sömürgecilik ve yeni-sömürgeciliğin olduğunu düşünüyorum.

Bu sorunun Mısır’daki olaylarla birlikte yeniden gündeme gelmesinin ikinci nedeni, Mısırlı isyancıların demokrasi istediklerini hiç tartışmaya yer bırakmayacak şekilde haykırmaları. Onlar demokrasi istedikçe özellikle Batı’da şu tarz dudak bükmelerle karşılaşıyoruz: “Göstericiler demokrasi istiyor ama bakalım Mısır gibi halkın çoğu Müslüman olan bir ülkede bu mümkün mü?”

Son olarak, birçok İslam ülkesinde olduğu gibi Mısır’ın da en güçlü toplumsal, kültürel ve siyasi hareketinin İslami hareket olması bu soruyu tekrar tekrar sorduruyor. Sünni dünyanın en eski ve en köklü İslami hareketi olan Müslüman Kardeşler (İhvan), bilindiği gibi 1928 yılında Mısır’da kuruldu ve oradan tüm Arap dünyasına yayıldı. İhvan’ın Arap olmayan topluluklarda da belli bir etkisi olduğunu biliyoruz. Günümüzde İhvan’ın en güçlü olduğu yerin yine Mısır olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. (Tabii bu arada Hamas adını alan Filistin Müslüman Kardeşlerini de akılda tutalım)

İslamcılar ve demokrasi

Eğer Mısır’da özgür seçimler olursa İhvan’ın sandıktan birinci parti çıkması hiç şaşırtıcı olmaz. Hatta Müslüman Kardeşler eğer isterlerse, yapılacak genel seçimlerden tek başına iktidar bile çıkarabilirler. İşte bu ihtimaller baştaki soruyu bugünlerde yeniden popüler kıldı. Halbuki Mısır’da yaşananların da çok net olarak gösterdiği gibi soru yanlış soruluyor. Eğer bir soru sorulacaksa bu “İslam demokrasiyle bağdaşır mı?” değil “İslami hareketler ve İslamcılar demokrasiyle bağdaşır mı? Onu benimseyip içselleştirebilirler mi?” olmalıdır.

Çünkü

 

 

Devamı için TIKLAYINIZ.

 

 

 

 

Yorum:

 

DEMOKRASİ EN ÇOK İSLAM’LA BAĞDAŞIR

 

Halkın iktidarı manasına gelen demokrasi herkesin dilinde olan buna rağmen tam olarak anlaşılamayan bir kavramdır. Halkın iktidarı ne demektir, halk nasıl iktidar olur? Kendi seçer, başa getirir…

 

Bu mudur demokrasi? Öyleyse dünyanın hemen her yerinde demokrasi vardır, Türkiye’de ise fazlasıyla vardır. Türkiye İslam devleti olduğuna göre demokrasi İslam’la bağdaşır, Ruşen Çakır’a ait bu başlık da bu yazı da anlamsızlaşır. Acaba?

 

Tüm dünya örnek bir demokrasi anlayışına en son ABD Irak’a demokrasi götürünce şahit oldu. “Her şeyini yitirmiş halk + ABD’nin şefkatli eli= DEMOKRASİ” dendi sanırım bizlere de “Elinize sağlık!” demek düştü. Ne ironi ama!

 

Kabul etmek gerekir ki halk ancak güçlüyse demokrasi olur, yoksa demokrasi olamaz, çünkü demokrasi gücünü halktan alır. Peki ülkemizde halk güçlü müdür? Her şeyden önce bağımsız bir ekonomisi var mıdır? Halkın yönetimde irade gösterebilmesi için içte veya dışta herhangi bir gücün müdahalesine yer vermeyecek şekilde kendi ekonomisini kurmuş olması gerekir. Aksi takdirde bugün IMF’den, yarın bilmem nereden alınan kredilerle kurulan ekonominin faturası halka ödetilir, yardım eli uzatanların eli iyice uzar, ta ki yönetime müdahale edene kadar.

 

Öte yandan halk dilediği gibi teşkilatlanıp, dilediği gibi yaşabiliyor mu? Çoğunluğun tercihleri baz alınarak yapılan düzenlemeler halk iradesini yansıtmaz. Mutlaka farklı çalışmak, farklı konuşmak, farklı eğitim almak, farklı ticaret yapmak, farklı yargılanmak, farklı inanmak, kısacası farklı yaşamak isteyen insanlar olacaktır. Bunu da ancak merkezi yönetimden bağımsız yerel yönetimler çözmektedir. Bu yerel yönetimlerde oluşturulacak dayanışma ortaklıklarıyla insanlar tamamen kendi tercihleri doğrultusunda bir anlamda sigortalanıp yaşamlarına öyle yön vereceklerdir. Ancak böyle bir düzene geçilirse işte o zaman halk gerçekten iktidar olur ve kendi kendini yönetir. Böyle bir düzen ise ancak İslam’la örtüşür ve tabiri caizse başka yerde aramak abes olur. Bu açıdan bakınca sanırım dünyanın hiçbir yerinde henüz demokrasi yok. Getirmek ve örnek olmak Türkiye’ye nasip olur inşallah.

 

 

Tayibet Erzen


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
13.02.2011
06:39

DEDİĞİNİZ GİBİ AYNEN ÖYLE;

Bu açıdan bakınca sanırım dünyanın hiçbir yerinde henüz demokrasi yok.

ABD’de sadece iki parti var ve ikisinin birbirlerinden farkı yok;

- SADECE İKİ -HEM DE BENZER- PARTİYLE DEMOKRASİ OLUR MU?

- ABD KENDİNDE OLMAYANI IRAK VEYA BAŞKA YERE NASIL GÖTÜRECEK?!

-"HALK EKONOMİSİ"

VE

"YERİNDEN YÖNETİM" OLMADAN

"DEMOKRASİ OLMAZ, OLAMAZ; NİTEKİM OLMUYOR...

* DEMOKRASİ SADECE "ADİL (EKONOMİK) DÜZEN" İLE MÜMKÜNDÜR.





Sayı: 88 | Tarih: 13.02.2011
Mahir Kaynak
Askerin konumu
1394 Okunma
2 Yorum
Süleyman Karagülle
Ahmet Hakan
CHP'nin Şevki Yılmaz'ı
1302 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Ruşen Çakır
Hep aynı soru: İslam demokrasiyle bağdaşır mı?
1294 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Ebubekir Sifil
İslam Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu
1289 Okunma
Zafer Kafkas
Mehmet Şevket Eygi
Bekar Bir Erkeğin Geceleyin Evine Gidip Orada Ölen
1179 Okunma
Emine Hocaoğlu
Zülfü Livaneli
Siyaset, ticaret, medya, spor...
1133 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ruhat Mengi
Gölcük klasörlerinde ‘sehven’ ne var?
1077 Okunma
Vahap Alma


© 2025 - Akevler