Tesettürde İran Modeli
1339 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Şevket Eygi - Milli Gazete
Emine Hocaoğlu

10.10.2010

İRAN'daki tesettür örnek olabilirmiş... Orada kadınların çoğu başlarını yarım yamalak örtüyormuş, saçlarının bir kısmı görünüyormuş...

Böyle konuşmalarda hiç mantık yok, ne dediklerini bilmiyorlar.

İran'ın tesettür konusunda durumu şudur:

1. Bütün kadınlar tesettüre girmeye, başlarını örtmeye mecburdur.Bütün ülkede, ev dışındaki bütün yerlerde kadınlar örtülüdür. Hiçbir kadın başı açık gezemez.

2. İran'a gelen turist kadınlar sınırdan içeriye girer girmez örtünmekle yükümlüdür. Aksi takdirde içeriye alınmazlar.

3. İngiltere veya Almanya Büyükelçisinin hanımı sokağa, gezmeye, alışverişe mi çıkacak, başını örtmeye mecburdur.

4. Ülkede yaşayan Hıristiyan ve Musevî hanımlar da başları kapalı olarak dolaşırlar.

5. Dinî hassasiyetleri yeterli olmayan İranlı hanımlar çarşaflarını biraz geriye çekerek saçlarının bir kısmını gösteriyor ama başlarını büsbütün açmaları bahis konusu değildir.

6. İran'ı gezdiğimde dikkat ettim, hanımların ancak yüzde onbeş kadarı saçlarını hiç göstermeyecek şekilde sımsıkı örtünüyordu.

Türkiye'nin sosyo-kültürel, dinî yapısı İran'a benzemez. Bizde, bugünkü ortamda kadınlara ve kızlara hürriyet verilmelidir, isteyen örtünsün, isteyen açık gezsin.

Bu hürriyet sağlandığı takdirde kadınların ve kızların yüzde altmışı tesettürlü olacaktır. Birkaç sene sonra da açıkların oranı yüzde 10'a düşecektir.

Kemalist rejim İslâm kadınlarının tesettürüne, başörtüsüne karışamaz. Böyle bir karışma demokrasiye, temel insan haklarına, millî kimlik ve kültüre aykırıdır.

Başörtüsü serbest bırakılacakmış ama saçların bir kısmı görünecekmiş. Böyle bir şey deli mantığıdır.

Ülkemizde tesettür hürriyet ve serbestliği, İngiltere'de olduğu gibi:

1. İlkokuldan üniversiteye kadar bütün öğrencileri ve öğretmenleri...

2. Bütün resmî dairelerdeki kadın memurları...

3. Adliyede kadın savcıları, hakimleri, avukatları...

4. Hastanelerde hemşireleri, kadın doktorları, diğer kadın personeli...

5. Medyadaki kadın tv sunucularını...

6. Emniyet teşkilâtındaki kadın personeli...

7. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girecek kadın milletvekillerini kapsamalıdır. Tabiî ki, isteyen örtünecek, istemeyen örtünmeyecek.

Hürriyet budur, eşitlik budur.

Adam Gizli Yahudi, ne karışıyor Müslümanların dinine, imanına, başörtüsüne...

Adam Gizli Hıristiyan, ne karışıyor bizim dinimize, ibadetimize, kıyafetimize...

Bazı Gizli'ler ne kadar mantıksız, ne kadar çelişkili... İran modelini teklif ediyorlar, neymiş orada kadınların saçının bir kısmı görünüyormuş... Bu adamlar ne kadar dar kafalı ki, İran'da tesettürün mecburî olduğunu, hiçbir kadın ve kızın, hattâ turistlerin, diplomatların karılarının baş açık gezemediğini düşünemiyor.

Bugünkü durumumuzda en doğru örnek İngiltere'dir. Arzu eden aile orada yedi yaşındaki kızının başını bağlar, okula öyle gönderir.

Geçen gün internette Müslüman olmuş bir İngiliz kadın hakiminin filmini seyr ettim. Başını örtmüştü ama biraz saçı görülüyordu. Orada devlet ona başını niçin örttün, yahut saçının bir kısmı niçin görünüyor diye sormuyor.

Demokrat, medeni, ileri ülkelerde Müslüman bir kadın polis memuru başını örter, üzerine polis şapkasını giyer, öyle hizmet verir. Hiç kimse ona yan bakmaz.

Gizli Yahudiler, Gizli Hıristiyanlar, İslâm ve Müslüman karşıtları saçma sapan nazariyeleri, teklifleri, boş ve kof çare ve çözümleri bıraksınlar ve halk çoğunluğuna din hürriyeti verilmesi için samimiyetle çalışsınlar.

Mini eteğe, bikini mayoya tam hürriyet var da, tesettüre niçin yok? Böyle bir dengesizlik insan haklarına, eşitlik ilkesine aykırı değil midir?

Bir gün gelecek, ülkemizde de tam bir din hürriyeti olacaktır. Niçin direnip duruyorlar, niçin engel çıkartıyorlar? Bıraksınlar Müslüman halk hür yaşasın. Akıl, vicdan, mantık, bilgelik, adalet, insaf, demokrasi, hukuk, vatanseverlik bunu gerektirmez mi?

TürkanSaylan'ı önder ve kılavuz kabul eden vatandaş, onbeş yaşındaki kızını mini etekle gezdirirken, Müslüman aileler aynı yaştaki kızlarını başları örtülü olarak niçin okula gönderemiyor?

Yazının tamamı için tıklayınız.

Yorum:

Yazara ben de katılıyorum. İran modeli kadınların başını kapattığı gibi kapatsın diyenler yazarın açıkladığı bu kapatmanın zorunlu olduğunu bilmiyorlar herhalde. Şu anda başörtüsü yasağı kalksa insanlar için hiç bir şey değişmeyecektir. Çünkü insanların beynini değiştirmiyorsunuz. Kapatan insan aynı insan ister açsın ister kapatsın. Ama bunu istemeyenler her yerde kapalı insanları görmekten rahatsız olacaklardır. Bu konu gündemi zaman zaman çok meşgul etmektedir. İnsanların sadece başörtüsü sorunu yok. Bunun yerine yetkililer örneğin çok önemli olan işsizlik sorunlarını ele alsınlar.

Bu konu da geçmişte çok şeyler yazıldı. Çözüm olmadı. Bu kadar sık gündeme gelmesinin sebebi çözümün çok zor olması mı? Bana göre yetkililer bunu bir an önce çözüme kavuşturmalı ve daha önemli konulara yer vermelidir. Ülkemizde bu yasak kalkarsa halkımız nasıl kapanacağını biliyor. İran ya da başka bir devlet bize örnek olmamalıdır. Dünya da Kuran da anlatılan bir İslam devleti bulunmamaktadır. İnşallah Kuran da anlatılan İslam devleti ülkemizin olması dileğiyle…

 

Emine Hocaoğlu






Sayı: 70 | Tarih: 10.10.2010
Mehmet Şevket Eygi
Tesettürde İran Modeli
1339 Okunma
Emine Hocaoğlu
Ahmet Hakan
Döneğin türküsü
1233 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Zülfü Livaneli
Emir demiri keser mi?
1228 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ebubekir Sifil
Mülkün Garantisi Adalet Ya Adaletin Garantisi?
1202 Okunma
1 Yorum
Zafer Kafkas
Ruşen Çakır
CHP başörtüsü (türban) sorunundan kaçamaz
1155 Okunma
Tayibet Erzen
Mahir Kaynak
Barış yemeği
1069 Okunma
4 Yorum
Süleyman Karagülle
Fehmi Koru
Savaş değil barış
1040 Okunma
Ahmet Kirtekin
Oktay Ekşi
Türban Düğümü
988 Okunma
2 Yorum
Vahap Alma
Reşat Nuri Erol
İşte bu kadar!
966 Okunma
6 Yorum
Ilker Ardic


© 2024 - Akevler