Evet mi, Hayır mı?
1149 Okunma, 0 Yorum
Oktay Ekşi - Hürriyet
Vahap Alma

Evet mi, hayır mı? – 14.08.2010


ARADA bir, bize de soranlar oluyor, “Referandumdan ‘HAYIR' mı çıkacak ‘EVET' mi” diye. Oysa biz, Türkiye'de yapılan ne “kamuoyu” yoklamalarına güveniriz ne de kendi çevremizden edindiğimiz izlenimlere... Bu konuda sağlıklı bir tahmin yapmak için Anadolu'yu bizzat dolaşmak lazım. Yoksa aldanırsınız. Anadolu'yu liderler dolaşıyor.

Elbet kendilerini güçlü göstermeye dikkat ediyorlar. Ama Başbakan Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarından, sanki “Hayır” oyu çıkmasından korkuyormuş gibi bir izlenim alıyoruz. Çünkü artık “Meslek kuruluşları neden bizi desteklemiyor?” türü şeyler söylüyor.
“Bazı odalar var. Garibime gidiyor. 12 Eylül Anayasası'na karşı olduğunu söyleyenler -kaymak takımı onlar- sessiz kalıyor. Bizim yanımıza geldiklerinde farklı konuşuyorlar ama kalkıp da süreci desteklediklerini (yani EVET oyu verilmesini) açıklayamıyorlar” diyerek “iş dünyasına” da taş atıyor.
Nitekim el altından “Bizi desteklediğinizi açıklamazsanız, bunun hesabını sorarız” mesajının verildiği anlaşılıyor.
Erdoğan dün de Erzurum'da CHP'nin, MHP'nin, BDP'nin ve DP'nin “HAYIR'cılar cephesi” olarak bir araya geldiklerini tekrarladı.
Neyse ki bu defa listeye PKK'yı koymuş değildi.
Sadece Erdoğan'ın değil “yalaka” medyada kalem oynatanların da “Neden evet demeliyiz?” başlıklı vaazlarla okuyucularını aydınlattıkları -bu arada iman tazeledikleri- görülüyor.
Ehh... Bir zamanların “Vatan Cephesi” kampanyasında olduğu gibi “mezardakiler” dahi “EVET” cephesine destek vermeye çağrıldığına göre, durumdan endişe duyanların sayısı hayli yüksek demektir.
Dürüstçe söyleyelim:
Yazının başında belirttiğimiz nedenlerle biz bu konuda “yanlış” tahminde bulunmaya açığız. Ama “EVET” oyu fazla çıkarsa hayret etmeyeceğiz.
Ama yine de “Ya HAYIR çıkarsa?” diye korkanlara hak verdirecek gözlemlerimiz var:
Örneğin, Türkiye'de bölünmedik bir şey bırakmayan Başbakan Tayyip Erdoğan, demokrasi tarihimizin ilk yılı olan 1946'dan beri birbiriyle yan yana gelmeyen iki kesimi yani Cumhuriyet Halk Partisi kökenli insanlarımızla Demokrat Parti (DP) hatta Adalet, Anavatan ve Doğru Yol Partisi kökenlileri birleştirdi.
İsterseniz “Demokrat Partili” olarak tanıdığınız insanlara gidip “Bu referandumda EVET mi diyeceksin, HAYIR mı?” diye sorun. Alacağınız cevap tahminimize göre yüzde 90 oranında “HAYIR diyeceğim” şeklindedir. Bunun tek istisnası Aydın Menderes'tir.
Neden? CHP'liler, DP'lileri memnun mutlu edecek bir şey mi yaptı?
Hayır! Öyle bir şey yok.
Ama DP mensuplarının CHP ile ihtilafı, “Bu ülke öyle mi yönetilmeli, böyle mi?” sorusuna verdikleri farklı yanıtlardan ibaret idi.
Aralarında “Cumhuriyetin temel felsefesi ve ilkeleri” konusunda hiçbir ihtilaf yoktu. Oysa şimdi sadece CHP'liler değil, dünün demokratları da, “Türkiye nereye götürülüyor? Rejimi neler bekliyor?” diye soruyorlar. Onun için “HAYIR” cephesindeler.

 

     Yorum:


     CHP, DP,MHP, BDP İttifakı

     12 Eylül Anayasasından sonra çıkarılan Askeri Anayasayı eleştirmeyen ve değiştireceğini vaat etmeyen parti yoktu. Şimdilerde ise garip ittifaklar göze çarpıyor. Hem de tahmin edilemeyecek derecede ittifaklar. Oktay Ekşi DP ve CHP’den bahsediyor. Daha ilginci BDP ve MHP’nin de yakın durmaları. MHP ‘Hayır’ diyecek, BDP de ‘Boykot’ edip oylamaya katılmayacakmış.

     Eskiden değiştirmeyi vaat ettikleri Anayasaya karşıki bu ittifakın anlamsızlığını çözmek pek de zor değil. Ak Parti düşmanlığı mı dersiniz, yoksa din düşmanlığı mı bilmem ama, Kürt Sorunu, Ordu, Türban yasası, Ergenekon Davası ve Cumhurbaşkanlığı  Seçimi konusunda sınır tanımaz Anayasa Mahkemesi’nin kararlarından hangisi adil. Çağdaş hukukçularımızın hukukçuluktan uzaklaşıp siyasetle uğraşmanın sonucudur bütün bunlar.

     Bence gelişebilmemiz, özgürleşebilmemiz, zenginleşebilmemiz için, daha da önemlisi adil bir sistem için geleceğimize atılan kördüğümü çözmemiz gerekiyor. Ve bence bu  toplum, bu “gericileri” ve onlarla işbirliği yapan bütün güçleri yenecek. Kendisini yönetecek en güzel sistem olan Kur’an Kaynaklı adil bir düzen bulmanın başlangıç noktasıdır bu. Varlığını sürdürebilmek ve adaletle yönetilebilmek için başka şansı yok çünkü.

     Bunun da yolu şimdilik eksik de olsa Yeni Anayasa’ya ‘EVET’ demektir.

     Saygılar

 

 

 

Vahap Alma






Sayı: 62 | Tarih: 15.08.2010
Ahmet Hakan
İğrenç bir kitap: ‘Takunyalı Führer’
1857 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Anılar
1812 Okunma
9 Yorum
Süleyman Karagülle
Reşat Nuri Erol
Ekonomik sistem çöktü Alternatifi biliyorsunuz!
1401 Okunma
3 Yorum
Ilker Ardic
Mehmet Şevket Eygi
Allah Bizi Korusun!
1348 Okunma
Emine Hocaoğlu
Zülfü Livaneli
Köpek kulübesi villa olur mu?
1256 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ruşen Çakır
Kafalar çorba gibi
1226 Okunma
Tayibet Erzen
Ahmet Altan
SİSTEM ve AKP
1206 Okunma
Özer Ataç
Oktay Ekşi
Evet mi, Hayır mı?
1149 Okunma
Vahap Alma


© 2024 - Akevler