Bir toplum bundan daha fazla şeffaf olabilir mi?
1121 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

 

 

20.02.2015

Demokrasimizi zaman zaman yatağa düşüren hastalıkları teşhis edebiliyoruz. Bunlardan bazılarını tedavi de ettik. Mesela söz konusu hastalıklardan biri, sivil siyasetçilerin uzlaşmazlığından kaynaklanan "Yönetim boşluğu" değil miydi?
12 Eylül döneminin ünlü orgenerallerinden birine "Asker ne zaman darbe yapmaya karar verir" diye sorduğumda şu cevabı almıştım:
- Ülke yönetiminde boşluk olduğu zaman biz duruma müdahale ederiz ve boşluğu doldururuz... İstanbul'daki Meclis-i Mebusan'ı İngilizler basıp kapattı, biz Ankara'da Büyük Millet Meclisi'ni kurduk. CHP-Demokrat Parti kavgası TBMM'yi çalışmaz hale getirdi, biz 27 Mayıs'ı yaptık. Sağ-sol kavgası ülkeyi bölüyordu. Biz 12 Mart'ı yaptık. Ecevit ile Demirel'in kavgaları yüzünden TBMM Cumhurbaşkanı seçemez hale geldi. Biz 12 Eylül'ü yaptık...

Artık boşluk yok

Son askeri darbe olan "28 Şubat"ta ise birbiri ardınca kurdurulan hükümetler döneminde sade yönetim boşluğu doğmadı... Ülke tarihinin en büyük ekonomik krizi de yaşandı. Ve sonuçta 2002 genel seçimleri ile içine girilen dönemde "Yönetim boşluğu" da, bu boşlukları doldurmak için pusuda bekleyen "Askersivil bürokratik oligarşi"nin "Vesayet mekanizmaları" da geride kaldılar...
Bazılarına göre de demokrasimizin kalıcı sağlığa kavuşması için gereken en önemli şey "Şeffaflık"tır... Sanırım şeffaflık isteyenler bu konuda ülke gerçeklerini görmezden gelmekteler... Çünkü Türkiye'de uzunca bir süredir gizli kapaklı yapılan her şeyi, kamuoyu adeta canlı yayından izliyor.

Tamamı için http://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2015/02/20/bir-toplum-bundan-daha-fazla-seffaf-olabilir-mi

Yorum:

Aklımda deli sorular

Bir ülkenin şeffaf olup, orada yaşananların herkes tarafından bilinmesi olması gereken bile olsa günümüz siyasetinde geçerli olan kural bu değildir. Bu denli bir şeffaflığı dünya, istihbarat beceriksizliği olarak görüyor.

Eğer bir ülkede duyulması gerekenler duyulmuyor ama bunun dışındaki her şey deşifreyse, başbakandan ve cumhurbaşkanından bilgiler milli istihbarat tarafından gizleniyor, ortalık böcek kaynıyor, MİT’in tepesindeki adam ya hain, ya beceriksiz belki de şantajcı bu bile henüz bilinmiyor ama şahsın siyaset yapmasına izin veriliyorsa, istihbarata dair dünya kadar komplo teorisi kuruluyor bunlardan tekinin bile doğru olması MİT müsteşarı için ciddi bir cufcuflama partisini kaçınılmaz kılıyor, bu kadar yönetim boşluğuna rağmen cumhurbaşkanına diktatör denebiliyor ve bu sebepten iyice küplere binmesi ve soluğu miting meydanlarında alması sağlanıyor ve insana “Arkadaş bir cumhurbaşkanı ne diye miting konuşması yapar?” sorusunu sorduruyorsa şimdi deyin bana bakalım bu ülkede aktif bir yönetim var mı, varsa yönetim şekli ne, gelecek için başarı şansı ne?

 

 

Tayibet Erzen






Sayı: 297 | Tarih: 22.02.2015
Yusuf Kaplan
Medyanın"kusursuz cinayet"i!
"Anadolu Nuh'un gemisi gibidir"
1510 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
Kadına uzanan ellerin kırılması meselesi
Jips
1400 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Ali Bulaç
Felah ve necat bulamayız!
Pratik
1205 Okunma
Zafer Kafkas
Ahmet Taşgetiren
Sizin için İslam ne?
Türkiye’nin Mahir Kaynak’lara ihtiyacı var
1140 Okunma
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
Bir toplum bundan daha fazla şeffaf olabilir mi?
Aklımda deli sorular
1121 Okunma
Tayibet Erzen
Can Dündar
Cumhuriyet
Tarihi Seçim
1108 Okunma
Vahap Alma


© 2024 - Akevler