İsrail'le ticaret
1045 Okunma, 0 Yorum
Ali Bulaç - Zaman
Zafer Kafkas

MKEnin 3 Eylül 2013 Deniz Ticaret Odası’na yazdığı yazıda 1 adet 20lik ve 1 adet 40lık konteynır içinde 6 kalemde 31 bin 508 adet 120 mm tank mühimmatı parçasının taşınacağını ve bu nedenle ihale açtığını belirtti. Oysa Mavi Marmaradan sonra İsrail ile olan silah alım anlaşmalarının askıya alındığı söylenmiş, Milli Savunma Sanayii Müsteşarlığı Nisan 2011de Artık İsrailden silah almıyoruz açıklamasını yapmıştı. Oysa İsrail Yabancı Savunma Daire Başkanı Tuğgeneral Shemaya Avieli de kısa süre önce şöyle diyordu: Türkiyeye yapılan silah ihracatı hiçbir zaman durmadığı gibi, İsrail devletinin çıkarları korunarak devam etmektedir. Rakamlara bakılırsa Türkiyeye yapılan silah ihracatı hiçbir zaman sıfır olmamıştır. Türkiyeden yeni alışveriş talepleri var, bunları inceliyoruz.  

 

İsrail Gazzeli öldürürken Türk hükümeti en yüksek perdeden bağırıyor ama ticari ilişkilerini de kesmiyor. Bu arada İsrail mallarının boykotundan söz ediliyor. Danimarka karikatür krizinden ve diğer Gazze katliamlarından boykotun etkili olmadığını biliyoruz. Genel boykot zaten sorunlu. Başta Amerika olmak üzere Batılı güçler İslam ülkelerine sıklıkla zalimane boykotlar uyguluyorlar. İran ve Irak’ın boykottan çektikleri ortada. Irakta yüzbinlerce çocuk gıda ve ilaç yokluğu dolayısıyla hayatını kaybetti. Gazze ise yıllardır bir temerküz kampına dönüştürülmüş.

 

İslam bilginleri toptan boykota cevaz vermiyorlar. Savaş halinde olunsa bile halkın açlıktan kırılma ihtimali varsa boykot uygulanmaz. Ebu Hanifeye göre savaş halinde olanlara silah üretiminde kullanılacak malzeme satmak haramdır; Bakara, 126. ayete göre insanlar aç bırakılarak cezalandırılamaz. Bu durumda eğer İsraille ticaret devam edecekse hiç değilse silah ve mühimmatı ile petrol satışına son verilsin. Gazze için gösteri düzenleyen dernekler hiç değilse hükümetten bunu talep etsinler!

 

http://www.zaman.com.tr/ali-bulac/israille-ticaret_2234024.html

 

Yorum:

 

Çözüm İçin Samimiyet

 

Dış politikamız uzun zamandır duygularla belirlenmekte, ortaya çıkan sorunlara karşı takınılacak tavırlar,ortaya konulacak çözümler tarihimize atıfta bulunularak sürekli hamasete kurban gitmektedir.

 

Bu bakış açısının son 4-5 yıldır, bölgemizde sorunları daha da artırdığı, belirsizlikleri daha da körüklediği, kan ve gözyaşını sürekli hale getirdiği gerçeğini görmezden gelemeyiz.

 

Bölgenin güçlü ve söz sahibi ülkesi konumunda kendini gören ülkemiz maalesef sorunların kaynağı haline gelmiş durumdadır. Kendini dev aynasında görme, bölgenin diğer ülkelerini hiçe sayma, onların iç işlerine karışma, arabuluculuk yerine çatışmaların tarafı olma gibi tutarsızlıkların ortaya çıkardığı mevcut durum iç politikada mazlumun yanında olmak gibi lanse edilerek ranta çevrilmeye çalışımaktadır.

 

Hükümet mazlumdan yana ise artık duygusallıktan ve hamasetten vazgeçip Kitab'a göre hareket etmek zorundadır. Kan ve gözyaşı ancak bu şekilde sonlanabilir. Aksi halde samimiyetlerin sorgulanması gerekir. Çatışmalardan, katliamlardan beslendikleri düşüncesine kapılmıyor değiliz.

 

 

 

Zafer Kafkas






Sayı: 267 | Tarih: 27.07.2014
Yusuf Kaplan
Tarihe aziz bir ruh üfleyebilmek için...
Kurban vermek;rıza ve irade!
1380 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
Bir tek ‘sehven’ eksik
Uyku hali
1133 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
İsrail Sorunu
Üçüncü Bin Yıl Uygarlığı
1118 Okunma
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
Bu coğrafyada yaşayanların da canları biraz sıkıl
İroni Diyarı
1093 Okunma
Tayibet Erzen
Ali Bulaç
İsrail'le ticaret
Çözüm İçin Samimiyet
1045 Okunma
Zafer Kafkas