Reformlar Paketinde Niçin Sünnî Çoğunluğun Hakları Yok?
Mehmet Şevket Eygi
07 Ekim 2013
REFORMLAR paketinin içinden Sünnî çoğunluğun din, inanç, inandığı gibi yaşamak hürriyeti konusunda ümit ve temenni ettiğim maddeler çıkmadı.
*Cumhuriyetin ilk yıllarında kapatılmış olan İslam Medreselerinin tekrar açılması. Medreselerin kapatılması insan haklarına, millî kimliğe, millî kültüre, din hürriyetine vurulmuş çok büyük bir darbeydi. Heybeliadada’daki Rum Ortodoks Ruhban Mektebinin açılması planlanıyor da, İslama hizmet edecek ulema ve fukahanın yetişeceği medreselerden niçin hiç söz edilmiyor?
*Tasavvuf tarikatlarının tekrar açılması. Vaktiyle Mason locaları da kapattırılmıştı. Bilahare onlar açıldı ama İslam tekke, zaviye ve dergahları hâlâ kanunla kapalı tutuluyor. Bu büyük bir zulüm değil midir?
*Bin yıllık millî alfabemiz üzerindeki yasakların, Osmanlıca kitap, dergi, gazete çıkartılmasını engelleyen kanunun kaldırılması.
*Şapka Kanunun kaldırılması.
*Diyanetin ya tamamen bağımsız veya özerk hale getirilmesi. Diyanet İşleri Başkanını siyasî iktidarın değil, icazetli Müslüman ulemanın seçmesi.
*Evkaf-ı islamiyenin (İslam vakıflarının) bağımsız veya özerk hale getirilmesi.
*Tevhid-i Tedrisat Kanununun kaldırılması, Müslümanlara Tevhidî eğitim yapacakları bağımsız İslam Mektepleri açma hürriyetinin verilmesi.
*Ayasofyanın, Fatihin vakfiyesine uyularak tekrar cami haline getirilmesi.
*Cuma gününün resmî tatil yapılması. Türkiye Yahudileri cumartesi, Hıristiyanları Pazar günü tatil yapıyorlar da Müslüman çoğunluk niçin Cuma günü tatil yapamayacakmış?
Evet reform paketinde Alevî hakları var da, niçin Sünnî hakları yok?
Ağlamayan çocuğa meme vermezlermiş. On milyonlarca Sünnî haklarını aramıyor, meşru isteklerini bildirmiyor.
Sünnî kesimin çoğunluğu üzerine sanki ölü toprağı serpilmiştir.
Tek bir Ümmet olması gereken Sünniler bin parçaya, hizbe, gruba, sekte, İslamcılığa ayrılmıştır.
Sünnîlerin içine bir sürü casus, ajan, istihbaratçı, provokatör, uyutucu, uyuşturucu, yönlendirici sokulmuştur.
Sünnî çoğunluk, böl parçala hükm et prensibi uyarınca param parça, darmadağınık hale getirilmiştir. Sünnî çoğunluğun ağlayacak, isteyecek, hak arayacak hali bile kalmamıştır.
Yazının devamı için;
http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Reformlar_Paketinde_Nicin_Sunn_Cogunlugun_Haklari_Yok/16881#.UlL2Tm1rPIU
Yorum:
Geri değil, ileri gitmeliyiz
İslam medreselerinin açılmasının yerine okullarımızda verilen pozitif ilimlerin yanında Kuran ilimlerinin de verilmesi daha iyi olacaktır. Çünkü Türkiye eski Türkiye değil, dünya eski dünya değil. Dünya bilgisayar çağında ilerlerken bizler geri gitmemeliyiz. Zaten Kuran pozitif ilimlerle paralellik göstermektedir.
Bizler eskiden olduğu gibi batıl olarak bazı yenilikleri almazsak ilerleyemeyiz. Bunun örneğini tarihte matbaanın icadının dinimizce sakıncalı gösterilip, ülkemize geç girmesine sebep olmuştur. Bu sebeple de batı ilerlemiş biz ise geri kalmışız. Şimdilerde yakaladığımız batıyla olan farksızlığımızı tekrar açmamak gerekir.
Günümüzde Osmanlıca çıkan kitabı yasaklayan herhangi birisini duymadım. Üstelik yasak vardır ama bu yasağa uyan herhangi bir kuruluşun olduğunu da zannetmiyorum. Ayrıca şapka kanunu da olmasına rağmen bunlar günümüzde uygulanmıyor.
Cuma gününü tatil günü yapmak isteyen M.Şevket Eygi Kuran'da geçen aşağıdaki ayeti göz ardı ediyor olmalı. Çünkü ayette namaz bitince yeryüzüne yayılın da Allah'ın lütfundan rızık isteyin demektedir. Bundan dolayı İslamiyet'te tatil yoktur.
يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نُودِيَ لِلصَّلَاةِ مِنْ يَوْمِ الْجُمُعَةِ فَاسْعَوْا إِلَى ذِكْرِ اللَّهِ وَذَرُوا الْبَيْعَ ذَلِكُمْ خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ (9) فَإِذَا قُضِيَتِ الصَّلَاةُ فَانْتَشِرُوا فِي الْأَرْضِ وَابْتَغُوا مِنْ فَضْلِ اللَّهِ وَاذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيرًا لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (10)
Ey inananlar! Cuma günü namaz için ezan okunduğu zaman Allah’ı anmaya koşun; alım satımı bırakın; bilseniz, bu sizin için daha iyidir.[9] Namaz bitince yeryüzüne yayılın; Allah’ın lütfundan rızık isteyin; Allah’ı çok anın ki saadete erişesiniz.(Cuma-9/10 ayetler)
Şunlar unutulmamalıdır ki yapılan reformlar Kuran'a aykırı olmamalı ve günümüz toplumumuzda kullanılır olmalıdır.Topluma uygun olmazsa ilerlemiş toplumlardan eskiden olduğu gibi geri kalmaya mahkum oluruz.