22.12.12
-Dünya değişiyor. Kimileri bu değişim kendiliğindendir diyorlar. Kimi de birilerinin planlaması ile oluyor. Suriye’deki iç çatışma Türkiye’yi devreye sokmak için olmuş.
-Siyasi hakimiyetini kaybeden sermaye üçüncü cihan savaşnıı çıkarıp yeniden sınırları istediği gibi çizmek istiyor. Suriye sebebi ile Türkiye ile İran kapıştırılacak sonra ABD ve AB Türkiye tarafı, Çin ve Rusya İran tarafı olacak. Hedef budur.
- Ülke içi olaylar, içteki potansiyelden yararlanılarak dışarıdan ayarlanır.
- Hastalanan topluluk yapısı böylece ortadan kaldırılır. Yahut tedavi edilir.
- Güçlü İnönü Partisinden istifa etmiştir. Bu onun Ecevit’e mağlup olduğu anlamına gelmez.
- İnönü arkadaşlarını darıltmadan partiyi Ecevit’e devretmiştir.
- Ecevit, AB’den çok ABD’ye yaklaşmıştır.
- Sermaye Derviş’i Başbakan ve Cumhurbaşkanı yapmak istiyordu. Ecevit’e bunu yaptıracaktı. Ecevit buna iziz vermedi. CHP’ye geçti. Orda da Baykal vermedi. Şimdi buna Kılıçdaroğlu görevli. Başaramazsa onun da suyu ısınır.
- Partilerin parçalama oyununa gelmemesi için dış siyasette birlikte hareket etmelidirler.
- Dış politikada birlik sağlayabilmek için doğru politika uygulanmalı, ordunun görüşünü almalıdır. Sonunda dışa karşı savunacak odur.
Tamamı için http://haber.stargazete.com/yazar/icerideki-mucadele/yazi-714011
NOT: Yazıda yer alan italik ifadeler Süleyman Karagülle’ye aittir.
Yorum:
Dış Politika
Sermaye renksiz partiler oluşturur. Sadece sosyal gruplar oluşturur. Partiler arası görüş ayrılığı yerine parti içi görüş ayrılıkları oluşturur. Böylece ülkeye hakim olmaya çalışır. Partiler dış politikada birleşmeli, iç politikada ise şahıslar etrafında değil parklı fikirler etrafında toplanmalıdır.
a) CHP Osmancılığın devamı olarak devleti savunmalıdır.
b) DP, Medeniyetçiliğin devamı olarak batılılaşmayı savunmalıdır.
c) MHP, Türkçülüğün devamı olarak milliyetçiliği savunmalıdır
d) Milli Görüş Partileri İslamcılığın devamı olarak Adil Düzen’i savunmalıdır. Böylece partilerin parçalanması önemli olur.
Partilerin parçalanmamsı için dış politika birlik gerekir. Bunun için şu yollar takıp edilmelidir.
1- Türkiye emperyalist ülke olmamalıdır. Türkiye’de uygarlaşarak insanlığa hizmet etmelidir. Komşuları dahil herkesle barış içinde olmalıdır.
2- Türkiye tarafsız olmalıdır. Hiçbir bloğun yanında yer almamalıdır. Bu sayede Türkiye dünyanın dengesini koruyacak kendi dengesini de koruyacaktır. Osmanlı imparatorluğu bu denge ile yaşadı. Türkiye Cumhuriyeti bu denge üzerinde kuruldu. İkinci Cihan savaşına bu denge sayesinde girmedik.
3- Türkiye dış politikada hakemlik sistemini ortaya koymalı. Hakemliği kabul etmekle siyasi ve ekonomik yakınlaşmayı tesis etmektir. Böylece insanlığa Adil Düzen’i öğretmiş olur. Ülke içindeki partililerin de buna diyecekleri olmayacaktır.
4- Dış politikanın iç siyasete etki etmesi bölücülüğü önlemesi için en önemli etkidir. Dış siyasette ordunun görüşünü esas almak gerekir. Sonunda savaşacak odur. Dolayısıyla onun benimsemediği bir dış siyaset ülkeyi helake götürür. Halkın bunda hiçbir zararı yoktur. Çünkü iç işlerinde dış siyaset etkili olmayacaktır. Ülkenin bağımsızlığı ancak ordunun ülkeyi iç ve dış etkilere karşı korumasıyla olur.
Dış siyaseti orduya bırakmamak demek sermayeden etkilenmek demektir.