“Dindar nesil” ile “altın nesil” arasındaki fark
1170 Okunma, 6 Yorum
Ruşen Çakır - Vatan
Tayibet Erzen

 Ruşen Çakır - rcakir@gazetevatan.com

04.02.2012

 

Başbakan Erdoğan’ın “dindar nesiller yetiştirmek istiyoruz” sözü haklı olarak ciddi bir tartışmayı beraberinde getirdi. Şu dört sorunun sorulması ve cevaplarının aranması halinde bu tartışmanın daha verimli ilerleyeceği kanısındayım:

1) Erdoğan’ın bu çıkışı AKP’nin kuruluş değerleriyle örtüşüyor mu?
2) Erdoğan bu çıkışı neden şimdi yaptı?
3) Erdoğan “dindar nesil”, Fethullah Gülen “altın nesil” derken aynı şeyi mi kastediyorlar?
4) Günümüz Türkiyesi’nde devlet eliyle dindar nesiller yetiştirmek mümkün mü?

Halka dinini öğreten siyasetçi

 

Birinci sorudan başlayacak olursak, aklıma AKP’nin doğum sancıları çektiği günlerde Milli Görüş içindeki “yenilikçi” kanadın önde gelen bir isminin sözleri geliyor. Anadolu’da halka İslam’dan söz ettiklerinde, “Bize dinimizi öğretmeye kalkmayın. Bize işsizliği, yoksulluğu nasıl çözeceğinizi anlatın” şeklinde tepkiler aldıklarını aktaran söz konusu siyasetçi, inşa etmekte oldukları yeni siyasi partinin bu uyarıların ışığında hareket edeceğini, yani klasik anlamda İslamcılık yapmayacağını söylemişti. Nitekim öyle oldu. AKP kurucu ve yöneticileri siyasette dini genellikle geri plana ittiler, buna rağmen kimse onların dindarlıklarından şüphe etmedi. Zina yasası, anayasada türban düzenlemesi gibi, “devlet eliyle İslamileştirme” örneği sayılabilecek adımlar attıklarındaysa hep hüsrana uğradılar. Dolayısıyla Erdoğan’ın “dindar nesil” çıkışının AKP’nin başlangıç ilkelerinden belirgin bir sapma olduğu söylenebilir.

Güven mi, güvensizlik mi?

O zaman karşımıza “Neden şimdi?” sorusu çıkıyor. AKP’nin laikliğe bağlılık konusunda samimi olduğuna asla inanmayan, bu partinin takiye yaptığını düşünenler için bu sorunun hiçbir anlamı yoktur. Onlara göre Erdoğan, 9 yılı aşkın iktidar deneyiminin ardından nihayet kendine güvenir olmuş ve ağzındaki baklayı çıkarmıştır. Katılmıyorum, çünkü “dindar nesil” çıkışının kendine güven değil, tam tersine güvensizlik göstergesi olduğunu düşünüyorum. Aynı konuşmada Erdoğan’ın, Amerikalı yazar Paul Auster’in eleştirilerine aşırı tepki vermiş olması da aynı güvensizliğin ürünüdür.

Şunu söylemeye çalışıyorum: AKP’nin iktidara gelmesi ve bunca süre iktidarda kalmasında ona oy verenlerin desteği kadar, içerde ve dışarıda, normalde ona şüpheyle bakan kesimlerin bir bölümünün bu partiye açmış olduğu kredinin de hatırı sayılır bir rolü vardı. Son dönemde, özellikle temel hak ve özgürlükler, demokrasi gibi konularda söz konusu kesimlerin AKP ile aralarına yeniden mesafe koymaya başlaması bu partinin yeniden kendi asli tabanıyla baş başa kalması riskini de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla Erdoğan’ın “dindar nesil” çıkışını, bir tür dışarıdan gelen eleştirilere karşı içine kapanma refleksi olarak görebiliriz ki bunun kalıcı olmasının ne AKP’ye, ne de Türkiye’ye bir hayrı dokunmayacaktır.

Aşağıdan yukarı-yukarıdan aşağı

Devamı için TIKLAYINIZ.

 

Yorum:

Kur’an nesli ütopyayı gerçek kılar

İnsanın hayatına bir düzen ve disiplin veren şey prensipleridir. Kişi ya bunu ilahi bir kaynaktan alır, dindar olur; ya da aklını orijin kabul edip kurallarını kendi koyar, o zaman da entel olur.

Yaşamak için insanın bir şeylere inanması, güç bulmak için birilerine sığınması gerekir. Bu ihtiyaç gerek mutsuzluk anlarında, gerek korku anlarında çoğunlukla Tanrı kavramıyla karşılanmıştır. Yaşam enerjisini ilahi bir Tanrı’dan alan kimse inançlıdır ancak dindar değildir. Dindar kimse hayatını ilahi öğretilere göre şekillendiren, ilahi kaynakları rehber edinen kimsedir. Bu bağlamda düşününce Erdoğan nasıl bir nesil yetiştirmek istiyor acaba? Vicdan sahibi iyi bir insan olmak için herhangi bir dine mensup olma gereği yok ki. Şahsen güzel ahlakı inancından kaynaklanmayan insanlar tanıdığım için bunu büyük bir rahatlıkla söyleyebilirim.

Eğer Erdoğan’ın kastı hayata geçmiş, dinamik bir dinse o zaman da işe kendinden başlayıp herkese ameliyle örnek olmalı, böylece ‘Siyasetçi benim nasıl inanacağıma karışmasın’ haklı tepkisini de almamış olur. Burada inanç değil, asıl önemli olan düzen(din)dir. Neyi, nasıl yapacağımıza karar verirken ilahi kaynakları kullanıp, onların rehberliğinde yaşıyorsak, dindarızdır.

Rad 28. Ayette geçen:

“Dikkat edin, kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.”

İfadesi kişisel mutluluk için Allah’ı anmanın şart olduğunu gösteriyor. Ancak bu inanç bazında olduğu ve bireysel bir mutluluk getirdiği için müminlerin bundan fazlasına gereksinimi vardır. Mümin dünyanın daha iyi bir yer olması için çalışan kimsedir. Bu yüzden Kur’an’ı hayata geçirmek zorundadır. Ancak değişime öncelikle kendi hayatından başlamalı, hiçbir kalbi veya fiili baskı yapmamalı. Sistem işleyince insanlar nasıl olsa fevc fevc geleceklerdir Allah’ın düzenine.

 

Tayibet Erzen


YorumcuYorum
Mete Firidin
06.02.2012
21:04

Ak parti oy kaybetmeye başlayınca veya seçime yakın dindar sölemlerde bulunur.

Bu nedenle heveslenecek bir şey yoktur.

Dindar bir nesilden kasıtları ne ola?

nurcu mu?

süleymancı mı?

Nakşi mi?

Milli görüşcü mü?

Atalarının dini hurafeler müslümanı mı?

Her ne olursa olsun bu düzen içinde Kuran ve sünnet dindarı olmayacağı kesin.

Mete Firidin
08.02.2012
11:23

Size bir şey sormak istiyorum. "tinerciler" yol oğlu yani ibni sebil sayılabilirler mi?

Tayibet Erzen
08.02.2012
12:18

Kuranda geçen sebillullah kavramını vakıf ibni sebil’i ise genel hizmette çalışan kimse dışındakiler için kullanıyoruz. Yani meallerde anlatıldığı gibi yolda kalmışlar diye anlamıyoruz.

Bu mana sadakaların nasıl dağıtılacağının anlatıldığı Tevbe-60'dan çıkar.

Mete Firidin
08.02.2012
12:33

İyi de O ayette hem sebili Allah ve hem ibni sebil var?

Mete Firidin
08.02.2012
12:34

ayrıca çalışanları da içeren kelime var.

Tayibet Erzen
08.02.2012
13:52

Sadakalar 3 gruba dağıtılıyor. İlki (لِ harfi ceriyle gelenler) doğrudan verilenlerdir. Bunlar fakirler, miskinler, sadaka üzerinde çalışanlar(وَالْعَامِلِينَ عَلَيْهَا buradaki ifade çalışanlar değil sadaka toplayanlar vs. manasındadır. Düzenli eril çoğulla geldiği için bunun bir müessese olması ve sistemli çalışanlarının olması gerekir.) ve müellefi gulubtur.

İkinci grup (فِي harfi ceriyle gelenler) bunlara doğrudan verilmez. Bunlar; köleler ve iflas edenlerdir.

Üçüncü grup sebillullah(vakıf)tır. Bu yüzden ibn-i sebil de bu yolda çalışanlardır.





Sayı: 138 | Tarih: 5.02.2012
Ahmet Hakan
Ben bir imalat hatasıyım
Tornadan çıkma nesiller
1231 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Ruşen Çakır
“Dindar nesil” ile “altın nesil” arasındaki fark
Kur’an nesli ütopyayı gerçek kılar
1170 Okunma
6 Yorum
Tayibet Erzen
Ruhat Mengi
Dürüst olmak için ‘dindar’ olmak şart mıdır?
Gençlik
1034 Okunma
1 Yorum
Vahap Alma
Zülfü Livaneli
Tüneldeki adam
Son tünel operasyonu
1021 Okunma
Ali Bülent Dilek
Mehmet Şevket Eygi
Mecburî Din Dersleri Aldatmacası
Ağaç Yaşken Eğilir
978 Okunma
Emine Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Görüntü ve gerçek
Sermayenin Türkiye planı
965 Okunma
Süleyman Karagülle
Hüseyin Gülerce
Abdi İpekçi-Soner Yalçın
Boşa Vakit Harcamamak
950 Okunma
Zafer Kafkas