Ergenekon Ruhu Geri Mi Döndü?
1248 Okunma, 0 Yorum
Hüseyin Gülerce - Zaman
Zafer Kafkas

 

Hrant Dink, öldürülmeden dokuz gün önce, yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesinde çok dokunaklı bir yazı yazdı. Yazının başlığı, "Ruh halimin güvercin tedirginliği" idi.

Hüseyin Gülerce - Ergenekon ruhu geri mi döndü?

Bir yazısından dolayı, nasıl "Türk düşmanı" ilan edilip, hedefe konduğunu özetliyordu. Başlangıçta, "Türklüğü aşağılamak" suçlamasıyla, Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca hakkında başlatılan soruşturma onu tedirgin etmemişti. Soruşturma sonunda bir dava açılmayacağına kesin gözüyle bakıyordu. Ama dava açılmıştı. Bir düğmeye basılmış gibiydi... Bilirkişi olarak tayin edilen İstanbul Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan üç kişilik heyet, Dink'in yazısında suç unsuru olmadığına dair mahkemeye bir rapor sundu. Ama savcı, bilirkişi raporuna rağmen cezalandırılmasını istedi.

Dink yazısında, diaspora Ermenilerine; "sizde Türk düşmanlığı ile zehirlenmiş bir kan var, bunu temizlemelisiniz..." dediği halde, davanın her celsesinde, "Türk'ün kanı zehirlidir" dediği dile getiriliyordu. Gazete haberlerinde, köşe yazılarında, televizyon programlarında Ergenekon medyası yoğun bir kampanya yürütüyordu. Her seferinde "Türk düşmanı" olarak biraz daha meşhur ediliyordu. Veli Küçük'ler, Kemal Kerinçsiz'ler boy gösteriyordu. Ulusalcılar, adliye koridorlarında üzerine saldırıyor, küfürler ediyordu.

Dava sonucunda hâkim altı ay mahkûmiyet kararı verdi. Avukatları Yargıtay'a başvurdu. Yargıtay da onu suçlu buldu. En sonunda Genel Kurul'da oyçokluğuyla Hrant Dink'in, Türklüğü aşağıladığı ilan edildi. Dink artık tedirgindi. Kendini bir güvercin gibi ürkek hissediyordu. Yazısını şöyle bitirdi: "Evet, kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim, ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz..."

Ama yanılmıştı. Bu ülkede binlerce faili meçhul cinayet işlenmişti. Abdi İpekçi kurşunlanmıştı. Cinayet Mehmet Ali Ağca'ya yüklenmiş, sonra da bu tetikçi askerî cezaevinden kaçırılmıştı. Dersim'de masum insanlar bombalanarak katledilmişti. Çorum'da, Maraş'ta, Sivas'ta, Alevi-Sünni çatışmaları provoke edilmiş, darbelere zemin olsun diye üniversitelerde sağ-sol çatışması gibi gösterilip, gençlerin binlercesinin ölümü seyredilmişti. Hrant bunları unuttu. Unuttu ve bunu hayatıyla ödedi. Etyen Mahçupyan'ın dün Zaman'da dediği gibi Trabzon'dan İstanbul ve Ankara'ya, Jandarma'dan Emniyet'e ve MİT'e uzanan geniş bir yelpazede onlarca kişi bu cinayeti önceden gördü, bildi ve sustu. İş burada da kalmadı... Mahkeme süresi boyunca deliller saklandı, karartıldı ve çarpıtıldı. Resmî makamlar hiçbir soruyu yanıtlamadıkları gibi, gerçeklerin ortaya çıkmasını engellemek üzere ellerinden geleni yaptılar. Ve mahkeme, Dink cinayetinin örgüt işi olmadığına hükmetti... Haberi ilk duyduğumda, "Ergenekon ruhu geri döndü" dedim... Evet, bu dava bitmedi, tam tersine yeni başlıyor. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun hazırladığı rapor tamamlanmak üzere. Yeni bir dava da açılabilir. Ayrıca temyiz safhası da var. Fakat soru beynimizi zonklatıyor: Bu ülkede bir gazeteciyi öldürmek, bu kadar organize ve planlı olduğu halde, neden böylesine pervasızca bir perdeleme, göz yumma, yol verme var? Hrant, Ermeni olduğu için mi?

Hrant Dink davası bu ülkede adaletin namus davasıdır. Hükümetin namus davasıdır. Namus ve onur davasıdır. Hrant Dink isteseydi Türkiye'yi terk edebilirdi. Ama ölümünden önceki o son yazısında şöyle dedi: "Kaynayan cehennemler"i bırakıp, "hazır cennetler"e kaçmak, her şeyden önce benim yapıma uygun değildi. Biz yaşadığı cehennemi cennete çevirmeye talip insanlardandık.Türkiye'de kalıp yaşamak, hem bizim gerçek arzumuz, hem de Türkiye'de demokrasi mücadelesi veren, bize destek çıkan, binlerce tanıdık tanımadık dostumuza olan saygımızın gereğiydi...

Hrant Dink davasına sahip çıkmak da bugün; adalet, insanlık, özgürlük, barış ve huzur diyen herkesin, Dink ailesine, bu ülkede yaşayan bütün azınlıkların varlıklarına, haklarına saygının gereğidir. İnsan olmanın gereğidir... h.gulerce@zaman.com.tr

 

 

Yorum:

 

Güven İçinde Olmak

 

İnsanın kendini güven içinde hissetmesi günümüzde öncelikli ihtiyaç haline gelmiş durumda. Bir şekilde gıda, giyinme ve barınma ihtiyacını karşılayabilen insanımız ne yazık ki kendini başkaları ve devlet karşısında güvende hissedemiyor. Azınlık veya vatandaş olmaktan ziyade insan olmanın gereği olarak Allah’ın tüm insanlara verdiği hakların koruma altına alınması Devletin en önemli görevlerindendir.

 

Bugün herkesin kendi hayat tarzını yaşama , fikirlerini özgürce ifade etme ve ortaya çıkan ihtilafların adilce çözülmesi noktasında yaşadığı tedirginlik mevcut düzen, merkezi ve ekseriyete dayalı oldukça  devam edecektir. Ergenekon vs gibi yapılanmalar, faili meçhul cinayetler bir kesimin kendi imtiyazlarını ve otoritelerini devam ettirmeye yönelik çabalarının ürünüdür.

 

Herkesin istediği gibi yaşamasını sağlayacak  gerçek demokratik modelin hayata geçirilmesi ile güvene ve özgürlüğe kavuşacak olan insanlar ne yazık ki bu modele karşı oldukça ilgisiz. Başkalarından model ithal etmeye çalışırken kendi kaynaklarımızın değerini maalesef bilemiyoruz. İnsanların haklarını birilerinin veya Devletin bir lütfu imiş gibi değil insan olmalarından dolayı aldıkları model olan Adil Düzenin mücadelesinin verilmesi gerçek demokrasi mücadelesi olacaktır. Bunun dışında yapılan bir mücadele bir gücün yerine başka bir gücün getirilmesi mücadelesi olacaktır.

 

Adil Düzen devleti sayesinde vatandaş, azınlık ayırımı olmadan herkes güvenli olarak, özgürce ve barış içerisinde hayatını sürdürebilcektir.

 

 

Zafer Kafkas






Sayı: 136 | Tarih: 22.01.2012
Ahmet Hakan
‘Hâkimler kararlarıyla konuşur’ ilkesi yıkıldı
Etnosantrizm
1932 Okunma
17 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Hüseyin Gülerce
Ergenekon Ruhu Geri Mi Döndü?
Güven İçinde Olmak
1248 Okunma
Zafer Kafkas
Zülfü Livaneli
Dünyanın umudu
İki DÜNYANIN UMUDU
1136 Okunma
Ali Bülent Dilek
Mehmet Şevket Eygi
Müslümanların Önderleri Kimlerdir?
Yeni İçtihat Gerekli
1131 Okunma
Emine Hocaoğlu
Ruhat Mengi
İran-İsrail kapışırsa..
Yorum yok
1107 Okunma
Vahap Alma
Mahir Kaynak
Geleceğin tahmini
Gelecek Adil Düzen’in olacaktır
1076 Okunma
3 Yorum
Süleyman Karagülle
Ruşen Çakır
Hem Hrant’ı andık, hem uçup giden umutlarımıza, k
Aklınız daha önce neredeydi?
1061 Okunma
Tayibet Erzen


© 2024 - Akevler