Evet beyler, Atatürk’ü tartışamazsınız aslında!
1030 Okunma, 0 Yorum
Ruhat Mengi - Vatan
Vahap Alma

Evet beyler, Atatürk’ü tartışamazsınız aslında!

Bu tartışma hiç başlamayacak bir tartışmaydı ama artık “dokunulmaz” milletvekilleri dışında her şeye dokunuluyor ya.. O kapsamda; milli kahramanımız, önderimiz, bu ülkenin kurtarıcısı ve Cumhuriyet’imizin kurucusu olan Atatürk de “tartışılmalı” oldu.. Öyle filmler yaptılar ki yine bu kapsamda, neredeyse “tartışmalı” bile olabilirdi.

 

Ona saygısını, minnetini, takdirini, hayranlığını hiç azaltmadan, aynen koruyarak kuşaktan kuşağa aktaran milyonlar olmasaydı, bu da yapılabilirdi... “Atatürk de tartışılmalı” diyordu biri geçenlerde yine.. “Hayır, O’nu tartıştırmam” diyordu bir başkası.. Son yıllarda pek moda hale gelen bu çekişmelerin, polemiklerin benzerlerine sıkça rastladık ama bazıları nedense O’nu tartışırken “O’nun sayesinde bugünlere kavuştuklarını” unutuveriyor, kendilerinin veya bir başkasının “onunla aynı terazide olabileceği” gibi bir dev yanılgıya da düşüyorlardı.

 

ARADAKİ FARK ŞU Kİ..

 

Oysa bugün bazılarının “Atatürk” demek yerine sürekli Mustafa Kemal dediği (böylece Türklerin ATA’sı olmaktan çıkıyor yanılgısı mıdır acaba) büyük önderle diğer herkesin arasındaki fark şudur; Atatürk’ten sonra gelenler: ne yapmış veya ne yapacak olurlarsa olsunlar, bunları “Atatürk’ün kurduğu çağdaş ülke, demokratik hukuk devleti içinde” yaptılar veya yapacaklar. Ama hiçbir yaptıkları onun başarısıyla asla kıyaslanamayacak, çünkü Atatürk’ün başlangıç noktası “bugün onun sayesinde bizim sahip olduğumuz laik-demokratik bir cumhuriyet ve özgür bir ülke” değil, dünyanın “hasta adam” dediği çöküş döneminde bir padişahlık rejimi ile 4 yanı düşman orduları tarafından işgal edilmiş bir ülkeydi.

 

Kısacası, kendisinden sonraki her kuşağın, her siyasetçinin sahip olduğu imkanların binde biri bile olmadan, yokluk içinde, sadece “kendi zekası ve inanılmaz cesareti , bunlar yanında halkının sevgisi ve desteğiyle” yaptı herşeyi.. Bu nedenle öldüğü gün savaşlarda yendiği, esir aldığı yabancı komutanlar bile cenazesinde saygı duruşunda bulundular, bütün devlet adamları “büyüklüğünden, benzersizliğinden” söz etti. Dünyanın en ünlü tarihçileri onu anlatmak için ciltler dolusu kitaplar yazdı. (Dün Boğaziçi Üniversitesi’nde uluslar arası üne sahip araştırmacı, yazar ve akademisyenlerin katıldığı bir sempozyum vardı; “Bir entelektüel olarak Mustafa Kemal Atatürk” sempozyumu vardı, İstanbul dışında olduğum için kaçırdığıma çok üzgünüm. Özellikle yabancı araştırmacıların “O’nu yücelten” konuşmalarını duymak ve size aktarmak isterdim.)

 

ÖZGÜR BİR ÜLKEDE OLSAN DA..

 

Rahmetli anneciğim “İnsan isterim, insan kıymeti bilmeye” derdi. Ne kadar önemli ve anlamlı bir söz olduğunu yaşadıkça, deneyimlerim arttıkça daha iyi anlıyorum. Gelelim “onu tartışıp tartışmama olayı”na.. Atatürk’ün tartışılabileceğini iddia etmeden önce yalnızca sorulardan birini cevaplayalım; “eğer O olmasaydı bugün, yıllardır girmek için yanıp tutuştuğumuz AB’den söz edebilir” miydik?

 

Tabii ki “özgür ve demokratik bir ülkede” herkesi ve herşeyi tartışabilirsiniz, ne mutlu size, ne mutlu bize.. Sırf bu nedenle bile Ata’mıza saygıda kusur etmemeye, “Anayasa’nın ilk üç maddesi”ni, cumhuriyeti korumak için elden gelen herşeyi yapmaya değer. Ama bırakın O’nu herkesten ayıran ve bu ulusun büyük önderi yapan tüm farkları, özgür bir ülkede olsanız da; bu ülke için, size mutlu yarınlar bırakmak için canını vermekten çekinmeyen şehitlerinizi, gazilerinizi tartışıyor muyuz ki Atatürk’ü tartışacağız?

 

CEVAP HAKKI NE OLACAK?

 

Ayrıca, “Mustafa” filminde ve hakkında yapılan diğer birçok yanlış yorumda olduğu gibi “cevap hakkı doğduğunda” ne olacak? Cevap verebilecek mi? Mesela “Mustafa”nın senaryo yazarı gazeteci arkadaşımız TV’de kendisine soru soran gençlere “Haklısınız, Kaymak Hoca yorumunda hata yapmış olabilirim” dediğinde çıkıp “Diğer yorumlarında da hata var, ‘belgesel’ dediğin bir filmde hatalı yorumlar yaparak insanları benim hakkımda yanıltman doğru mu, o zaman neden belgesel diyorsun” diyebildi mi? Kimbilir bu film kaç yıl izletilecek, engelleyebildi mi, örneğin “Ben canımı siper ettiğim ülkemde bunları hak etmedim, yargıda hakkımı arayacağım” diyebildi mi?

 

Silkelenip kendimize gelelim ve hiç değilse ebedi uykusunda rahat olmasına izin verelim lütfen!

 

Vahap Alma






Sayı: 126 | Tarih: 13.11.2011
Ahmet Hakan
İzmir’de bir iyi, bir kötü olay
Saygı duruşu ibadeti
2260 Okunma
16 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Zülfü Livaneli
büyük iskender ve mustafa kemal
savaş medeniyeti ve barış medeniyeti
1312 Okunma
4 Yorum
Ali Bülent Dilek
Mahir Kaynak
Yeni düzen ve ülkemiz
Emek Parası
1178 Okunma
9 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Şevket Eygi
Japonya'da Bizden Fazla İslam Ahlakı var
Ahlakları Sistemden Kaynaklı
1097 Okunma
Emine Hocaoğlu
Ruşen Çakır
Din-millet ikilemi
Ne alınmalı?
1057 Okunma
Tayibet Erzen
Ruhat Mengi
Evet beyler, Atatürk’ü tartışamazsınız aslında!
Bayağı Tartışmalar
1030 Okunma
Vahap Alma
Ebubekir Sifil
İdeoloji Mağdurları
Hak Yolda İyi Şeyler Yapmak
1016 Okunma
1 Yorum
Zafer Kafkas