Kemalistler’le Müslümanlar mı? Nasıl soru bu?
1069 Okunma, 0 Yorum
Ruhat Mengi - Vatan
Vahap Alma

Kemalistler’le Müslümanlar mı? Nasıl soru bu?

Almanya’da bir haber sitesi sormuş ama Türkiye’de uzun zamandır yapılan anlamsız ayırımı, yazılardaki benzer tanımları alarak yapmış tabii, kafadan değil. “Türkiye’de Kemalistler’le Müslümanlar arasındaki uçurum hep devam edecek mi” sorusu Fethullah Gülen’e sorulmuş ve açıkçası ben ‘bu yanlışlığı vurgulamayacağını’, hatta benzerini kendisinin de söyleyeceğini tahmin ederken o soruyu düzeltmiş.

 

“Türkiye’de ne Müslümanlarla Kemalistler olarak her bakımdan ayrışmış iki gruptan söz edilebilir, ne de bu iki grup arasında kapanmaz uçurumların varlığı söz konusu edilebilir. Biz kaynaşmış bir mozaik niteliğine sahip bir imparatorluk toplumunun mirasçılarıyız” dedikten sonra eklemiş;

 

“Bu soru Kemalistlerin içinde Müslümanların, Müslümanlar içinde de Kemalistlerin olmadığı gibi bir düşünceyi barındırmaktadır. Türkiye’de bu şekilde ayrışmış iki gruptan söz edilemez.”

 

ATATÜRKÇÜ İLE KEMALİST!

‘Doğru ve yerinde bir müdahale’ bu ama bence hala tam anlatılmış değil. Zira bu ve benzer sorularda, ifadelerde “Kemalist” adı altında “Atatürk gibi hala dünyanın hayranlık duyduğu ve bunu açıkladığı bir liderin yaptıklarını, benzersiz başarılarını takdir eden, izinden giden milyonlarca insan” da bir ideolojik sınıf olarak gösteriliyor. Bu da yetmiyor “Kemal’in kendisi ve onu takdir edenler” Müslüman değilmiş ve Müslümanlarla farklı bir dinsel görüş içindeymiş veya dinle ilgileri yokmuş anlamı yaratılıyor.

 

Görüldüğü gibi “birileri tarafından kasıtlı olarak tekrarlana tekrarlana” sonunda “yaban”ın aklında kalan da bu oluyor ki yapılan; son derece yanlış, haksız, kötü niyetli bir ayırım, sonuçta “Atatürk’e bağlılık gösteren Türkler” için de olumsuz propagandadan başka bir şey değildir. Bu kötü niyetli ayırım o kadar çok kullanılır hale gelmiştir ki bırakın büyük toplum kesimlerini “Müslümanlıktan ayrı” göstermeyi, Atatürkçü çizgide olan siyasi partileri bile “dinle ilgisiz veya din karşıtı” göstermek isteyenlerin de ağzından düşmez olmuştur.

 

DİN SUÇUDUR!

Oysa tekrarlamak gerekirse (Gülen iyi biliyor olmalı); asıl “dine karşı”olan şey “Müslümanları kendi kafasına göre bölmek ve dindarlık ölçüleri hakkında söz söylemek”tir. Bu nedenle “Kemalistlerin içinde Müslümanların, Müslümanlar içinde Kemalistlerin olmadığı gibi bir düşünceyi barındırdığı için yanlış” derken “Kimsenin bir başkasının veya herhangi bir siyasi görüşün içindeki insanların dini-inancı hakkında yorum yapamayacağını”, bunun “özellikle Müslümanlık’ta yasaklanmış olduğunu” da eklemezsek eksik kalıyor bence..Yanlış anlaşılma ihtimali hala ortadan kalkmıyor!

 

Yorum:

-izm

Yazarın başlığını görünce Google’a Kemalizm yazdım. Karşıma çıkan sonuçlardan bazıları. Kemalizm’i din olarak gösteriyor. Bazıları düşünce biçimi. Bazıları için  sadece Atatürk sevdası. İlginç olanı ise Şeriat’a ve etnik bölücülüğe karşı en büyük sed olup, Cumhuriyet’in tek büyük koruyucusu olduğunu savunanlardı. Bununla ilgili bir yorumu sizinle paylaşmak istedim.

 

..:: Kemalistlerin Tarihi Görevi ::..

Ortak paydaları Kemalizm düşmanlığı…

Geçmişinde faşizmin karasına iyice bulaşıp, bugün Yeni Dünya Düzeni’nin silahşorluğuna soyunanlar… Yıllarca “solculuk” oynayıp, bugün yükselen değer olarak gördükleri “neo liberalizm”in kucağına oturmakta hiçbir sakınca görmeyenler… Dünün dincileri, bugünün takiyyecileri…Dönekler… Ruhunu ve kalemini kiralayanlar…Kısacası, çıkarları için her renge bürünebilen işbirlikçiler… Ve tabii Batılı dostlarımız!..

Normal şartlarda asla bir araya gelemeyecek bu zevat, konu Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet olunca adeta etle-tırnak haline geliveriyor!.. Eminim dikkatinizi çekmiştir; son günlerde yine dışardan ve içerden yoğun bir saldırı kampanyası başlatıldı. Ancak bu kez çok daha cüretkar ve akıl almaz düzeyde çarpıtarak!.. Birkaç örnek vermekte yarar var:

- Meclis Başkanı Bülent Arınç, tam da Cumhuriyet’in 80. yıl kutlamaları öncesinde “Atatürk’e saygım var, ancak Kemalizm bitmelidir” dedi…

- İsrail’in eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Dr. Alon Liel aynı sıralarda “Kemalizm’den Erdoğanizm’e” analizini ortaya attı. Bu müthiş(!) analize göre; Kemalizm bitmişti. Tayyip Erdoğan ise bugünün Kemalizm’i niteliğindeydi!..

- Tempo Dergisi, Cumhuriyet’in 80. yılında şu dahiyane(!) soruyu ortaya attı. “Kemalizm var mı? Atatürk aşıldı mı?” Bir o kadar dahiyane yanıt ise Taha Akyol’dan geldi: “ Kemalizm 1930’larda yer almış bir tarihi kategoridir!.. Atatürk ise vatanseverlik ve muasır medeniyetçilik gibi vazgeçilmez iki ilkenin temsilcisi olarak saygıyla benimsenmelidir”

- Yine aynı günlerde, yine bir AB sözcüsü, yine bildiğimiz sözcükleri sıraladı. “Kemalizm aşılmadan Türkiye AB’ye giremez..”

Ne kadar açık değil mi; içimizdekiler ve dışarıdakiler aynı ortak paydada birleşiyor:

- Atatürk’e tarihi kişilik olarak evet, Kemalizm’e yani Atatürk ilkelerine hayır!!!

Yukarıda niteliklerini saydığım içimizdekiler ve dışarıdakiler niçin böylesine hırsla, kinle ve kararlılıkla Kemalizm’i yıkmaya, yok etmeye çalışıyor?.. Bu sorunun yanıtını yıllarca sevgili Ahmet Taner Kışlalı vermişti:

- Bir din devleti kurmak isteyenlerin karşısındaki en büyük engel Kemalizm.. Türkiye’yi etnik kökenlere göre parçalamak isteyenlerin önünde en büyük engel Kemalizm.. Ve yeni mandacı, 2. Cumhuriyetçilerin önünde en büyük engel yine Kemalizm…

İşte Batılısından işbirlikçisine, şeriatçısından etnik ayrılıkçısına tüm Cumhuriyet düşmanlarının Kemalizm’e karşı birleşmelerinin nedeni bu!.. 50 yıllık çabalarının Mustafa Kemal’i yıkamadığını ve yıkamayacağını görenler şimdi Kemalizm’i hedefe oturttular. Amaç çok açık:

- Kemalizm’i yıkarak Mustafa Kemal’i yok etmek!..

Bu ülkenin aydınlık insanları, Kemalizm’in ilkelerini bıkmadan usanmadan anlatmalı:

- Kemalist Türk Devrimi, her şeyden önce bir Aydınlanma devrimidir. Türkiye Cumhuriyeti, her türlü ihanete karşın İslam coğrafyasında tek, dünya üzerinde ilk 20 devlet arasında ise bu o devrimler sayesindedir.

- Kemalizm’in ana fikri sürekli devrimciliktir. Çağdaş uygarlığa ulaşan yolda tutuculuğun, dogmaların amansız düşmanıdır.

- Kemalist Türk Devrimi din ya da ırk değil, dil-kültür birliği ile tarih bilinci üzerine inşa edilmiştir. Atatürk’ün yazdığı yurttaşlık kitabı şu cümle ile başlar: “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Türkiye halkına Türk milleti denir.”

 

Şayet bu temel ilkeler olmasaydı, Kemalizm’in ve Cumhuriyet’in akıbeti de paramparça olan Yugoslavya ve Sovyetler Birliği’nden farklı olmazdı. 20. Yüzyıl liderlerini kaybedince içi boşalan ve yok olan ideolojiler asrı olarak tarihe geçti.

 

İşte Kemalizm’e bunun saldırıyorlar. Ekonomi tamamen teslim alındı. Siyasetten medyaya, en önemli köşe başları sadık adamları tarafından işgal edildi. Ama o kahredici kuşkudan kurtulamıyorlar. Bir türlü hazmedemedikleri Mustafa Kemal’i ve Cumhuriyet’i tam anlamıyla gömmeden asla huzura eremeyecekler… İşte Kemalistlerin tarihi görevi de tam bu noktada öne çıkıyor:

- O huzur ortamını asla tattırmamak!!! (www.izafet.com)

 

Türkiye’de yerine oturtulamamış kavramların arasında Kemalizm de var. Kavram kargaşalarının sonu da gelmeyecek besbelli. Çünkü kendisini herhangi bir düşüncenin ekseni etrafında bulan bir kişi objektif olamamakla beraber, fanatizm ve dogmatik düşüncelerden sıyrılamıyor. Ya da düşüncesinin hiçbir şey ifade etmediğini bilip, düşmanı olduğu fikre düşmanlık fiillerini gerçekleştirebileceği bir ideoloji olduğu için o eksende duruşunu tamamlar. Kısacası fikir ne olursa olsun, ideolojilerde genelde insanların  refah içinde yaşayabileceği kuralların bütünü yer almaya çalışır. Ama bu ideolojiler insan merkezli olduğu için hatalarla doludur. Mükemmelin etrafında bulunmak isteyen aklı başında her  fert, Allah’ın kurallarının hakim olduğu Kuran’a sarılır.

 

 

 

Vahap Alma






Sayı: 105 | Tarih: 19.06.2011
Mehmet Şevket Eygi
İslam ile kemalizm uyuşmaz ve bağdaşmaz
Kemalizm ve Atatürkçülük farklı şeyler
1611 Okunma
Emine Hocaoğlu
Ahmet Hakan
Bu yazı seçimden bir ay önce yazıldı
Fecr-i kâzib
1150 Okunma
2 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Değişen Türkiye
Değişecek Dünya
1088 Okunma
2 Yorum
Süleyman Karagülle
Ruhat Mengi
Kemalistler’le Müslümanlar mı? Nasıl soru bu?
-izm
1069 Okunma
Vahap Alma
Ruşen Çakır
'Yeni CHP'den hâlâ umut var mı?
Kılıçdaroğlu’nun Portresi
1037 Okunma
Tayibet Erzen
Zülfü Livaneli
Demirel mecliste
Demirel mecliste Erbakan nerede
1021 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ebubekir Sifil
Kürtler Bir Delikten İki Kere Sokulmak
Herkesin İslam Düzenine İhtiyacı Var
967 Okunma
Zafer Kafkas
Ahmet Taşgetiren
Skandala beş kala
Kurtlar sofrasında polyannacılık
918 Okunma
Zübeyir Erol


© 2024 - Akevler