Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KURUMSALLIK
26.03.2012
6135 Okunma, 3 Yorum

 

MESCIT ve KURUMSALLIK

 

“verkeu mea’rrakiin” : Topluluğun ibadeti

 

“Kur’an da SLT Kavramı” ile ilgili yazılarımızda, SLT’ın yerleşik kabullerle uygulanmakta olan “Namaz” kavramından farklı olduğunu, Namaz’ın SLT olmadığını açıklamıştık. Soso-kültürel bakımından bu kavramı yeniden değerlendirmek ve NAMAZ’ın sosyolojik etkilerini ve “Mescit” kavramı ile olan ilişkisine de göz atmak gerekmektedir.

 

Kur’an SLT kavramı ile çoğulun tekine hitap ederken, Rüku kavramında durum böyle değildir. “Eğilenler ile birlikte eğil” ifadesini kullanmaktadır. Yani Rüku “Bir topluluk eylemidir”. Genellikle “İbadetler” ile “Görevler” birbirine karıştırılmaktadır. SLT bir “görev” olarak tanımlanıyorken, “Rüku” bir ibadet olarak tanımlanmaktadır.

 

İbadet ile Görev arasındaki fark nedir?

Her ikisi arasında önemli farklar vardır. İbadetler, bir ritüeli olan ve topluluk ile birlikte yerine getirilen “Saygı” eylemidir. Görev ise, belli bir amacı olan ve sonucunda bir “Fayda”ya ulaşmayı hedefleyen bireysel eylemlerdir. Kur’an daki eylemler bu açıdan incelendiğinde, bu durum rahatlıkla görülebilir.

 

Bunun çok temel bir sebebi vardır. Kur’an daki kavramlar incelendiğinde, tavsiye edilen veya emredilen görevler, günlük hayatın her aşamasında ve hayatın normal akışı içerisinde yerine getirilebilecek faaliyetlerdir/eylemlerdir. SLT da böyledir.  Zamanları da buna göre düzenlenmiştir. Özel bir mekana veya topluca yerine getirilmesi gereken bir ritüele ihtiyaç yoktur.

 

Oysa ibadetlerde durum böyle değildir.  Toplulukça yapılmalıdır ve özel olarak yerine getirilmelidir. Buradan şu sonuca varabiliriz: İbadetler, topluluk eylemleridir, bir araya gelindiğinde yerine getirilir. Bir başka önemli nokta ise, ibadetlerde “Zaman” kavramının olmamasıdır. Yani zamana bağlı eylemler değildir. (Konuyla ilgili Kur’an daki delilleri daha önce vermiştik, burada tekrar etmeye gerek duymuyorum, dileyen SLT başlıklı yazılarımızı yeniden inceleyebilir.)

 

MESCIT

 

“İnnemâ ya'muru mesâcidallâhi men âmene billâhi…” (Tevbe 18)

 

Ayete kısaca göz attığımız zaman dikkati çeken iki önemli husus vardır:

  1. “Allah’ın Mescidi” : Niçin Allah da bir kabilenin veya sosyal topluluğun değil? Çünkü Mescit topluluğundur. Yani herkesindir, bunun istisnası yoktur.
  2. “Allah’a inananlar” : Bu iki şekilde olur, birincisi, Allah’a iman edenler, güvenenlerdir, ikincisi ise, topluluğa güvenenlerdir.  Çünkü “güvenenler” bunun gereğini de yerine getirirler.

 

“…fe lâ ted’û maallâhi ehadâ” (Cin 18) Allah’tan başkasına izin vermemek nasıl olacaktır? Mescitler Allah’a ait ise, o halde Topluluğa aittir. Allah’tan başkasına izin vermemek, topluluğu parçalamamaktır. Birlikte yaşamanın gereğidir.

 

“Mâ kâne lil muşrikîne en ya'murû mesâcidallâhi şâhidîne alâ enfusihim bil kufr….” (Tevbe 17)

 

Yani küfürde uzlaşı yoktur. Topluluk rasyonel değerler üzerinde ilerleyebilir, gelişebilir. Uzlaşı ve barış ancak böyle mümkün olabilir. Topluluğun rasyonel faydasına olmayan hiçbir şey meşru değildir. Bu manada topluluk da meşru değildir.

 

Mescid’in topluluk için olduğunu yine Tevbe  107 ve 108. Ayetlerden  anlamak mümkündür:

 

“Vellezînettehazû mesciden dırâren ve kufren ve tefrîkan beynel mu’minîne ve irsâden li men hâreballâhe ve resûlehu min kabl, ve le yahlifunne in erednâ illelhusnâ, vallâhu yeşhedu innehum le kâzibûn” (Tevbe 107)

 

“Lâ tekum fîhi ebedâ, le mescidun ussise alet takvâ min evveli yevmin ehakku en tekûme fîh, fîhi ricâlun yuhıbbûne en yetetahherû, vallâhu yuhıbbul muttahhirîn” (Tevbe 108)

 

Küfrü kuvvetlendirmek üzere kurulmuş bir mecliste asla bulunma! Niçin? Çünkü rasyonel değildir ve topluluğa fayda değil, zarar vermek içindir. Yani çıkarlara dayalı örgütlenmenin kalıcı olması mümkün olmadığı için. Kalıcı ve sürdürülebilir olan, güvene ve takva/gönül bağı ile kurulmuş olan birlikteliklerdir. Bölmek, parçalamak veya yanlış yola sürüklemek amacıyla bir topluluk meydana getirilemez .

 

Mesele burada bitmemektedir. Mescidin sosyal hayattaki yerini ve işlevini de doğru anlamak gerekmektedir.

 

“Yâ benî âdeme huzû zînetekum inde kulli mescidin ve kulû veşrebû ve lâ tusrifû, innehu lâ yuhıbbul musrifîn” (A’raf 31)

 

Niçin mescide giderken “güzel elbiselerin giyilmesi” gerekmektedir? Çünkü Mescit “resmi toplantı” içindir. Yoksa mescitte nasıl “yiyip içilecektir”?  Ve Saygı gösterilmelidir. Bakara 125 ve Hac 26. Ayetler bu durumu açıkça ifade eder. Kamu kurumları saygın olmalıdır.

 

Buraya kadar ayetlerden Mescitlerin, sosyal tesisler olduğunu anlayabiliyoruz. Mescitler topluluğun “meclis”leridir. Toplantı yeridir. Karar alma yeridir. Bu durum Kur’an da açıkça belirtilmektedir.  Araf 29 ve Araf  31. Ayetler de dikkate alındığında önemli bir yapı ortaya çıkar:

  1. Mescitler yönetim yeridir. Düzenin ve barışın tesisi içindir.
  2. Mescitler resmi toplantılar içindir. Resmi kıyafetler ile katılmak gerekir.
  3. Mescide katılanlar topluca “rüku” edeceklerdir. Toplulukça saygı göstereceklerdir
  4. Belli periyotlarla toplantılar yapılacaktır, kararlar alınacaktır.
  5. Elbette toplantıları “Başkan” yönetecektir. Başıboş olmayacaktır.
  6. Mescit insanlık içindir, İslam topluluğunun bir simgesi değildir.

 

BARIŞ’a KATILIM

 

Mescid kavramı anlaşıldıktan sonra işleyişin nasıl olması gerektiğine de bakmak gerekir. Daha önceki yazımızda, siyasi anlamda topluluğun yapılanmasını açıklamıştık. Bu çerçevede:

  • Her yerleşim merkezinde bir mescit vardır.
  • Topluluk temsilcilerini seçer ve meclis oluşur (Başkan ayrıca seçilir)
  • Seçilenler, belirli periyotlarla toplanırlar ve kararlar alırlar (yasama)
  • Meclis ve başkan sivildir.  Kadın erkek ayırımı yoktur.

 

Daha önceki yazımızda, toplumun homojen yapısının korunması gerektiğini, bu homojen yapının tümüyle temsil edilebiliyor olması gerektiğini söylemiştik. Tevbe 108. Bu açıdan da önemlidir. Homojen yapının bozulması, etnik veya başka bir temele dayalı yapıların ortaya çıkması meşru kabul edilmemektedir. Çünkü mescid, homojen topluluğu oluşturan insanların birlikte yaşayabilmesinin teminatıdır.

 

Sosyal guruplar, sivil toplum kuruluşları vesair gurupların da temsil edileceği muhakkaktır. Ancak toplumun belli bir kesimi için kural oluşturulmamalıdır. Bu yüzden homojen meclis şarttır. Herkesin az veya çok üzerinde mutabık olacağı kurallar herkesi bağlayıcı olacaktır. Aksi halde ayrışma / çatışma meydana gelir. Barış bozulur. Sisteme müdahale eden, engelleyen, veya topluluğa zarar vermeye yönelik eylemlerin meşru kabul edilmediği de açıktır (Bakara 114)

 

Böyle bir yapı içerisinde mescidin “Namazgah” olarak kullanılması düşünülemez. Sadece bu sebepten bile yeniden gözden geçirilmesi zorunludur.  Her şey “Rasyonel Fayda” üzerine inşa edilmelidir.  Kur’an sistemi ortaya koymaktadır.

 

Özetle, Kur’an ın ortaya koyduğu çerçeve içerisinde mescitler Namazgah değil, kamu kurumudur. Yasama yeridir. Burada yerleşik kavramlar üzerinde durmaya gerek yoktur. Dua için yeryüzünün her yeri müsaittir. SLT için de böyledir. Ama toplanmak için belli bir mekan olmalıdır. Herkesin bildiği bir mekanda toplantı yapmak mümkündür.

 

Ne yazık ki günümüzde Resulullah’ın uygulamaları terk edilmiş, mescid’in fonksiyonları unutulmuş, sadece namaz kılınan boş mekanlar haline dönüştürülmüştür. Ne lafza uygundur ne de Resulullah’ın uygulamalarına uygundur.  Elbette Akledenler için onda faydalar vardır.

 

 

 


YorumcuYorum
Hüseyin Kayahan
27.03.2012
09:36

Sayın Adian,

sitedeki seminerleri okuyor musunuz? Bir tevafuk olsa gerek, 655. hafta semineri tam da tartışmakta olduğumuz konuları da içeriyor. Acizane, eğer göz atmamışsanız sondan başlayarak onlara da göz atabilir misiniz. Herkese kolaylıklar dilerim.

Saygılarımla.

H.Kayahan

Sam Adian
27.03.2012
10:10

Sayın Üstat

Evet seminerleri okumaya çalışıyorum, ancak gerçekten çok fazla, geçtiğimiz hafta arkadaşlar bana bazı metinler gönderdiler, onları okumaya çalıştım. Ama bu arada seminerlere de bakmaya gayret ediyorum.

Site çok ağır çalışıyor, bu sebeple sayfaları açmak bile oldukça uzun zaman alıyor.

Bahsettiğiniz semineri okumadım, hemen göz atıyorum.

Saygılar

Süleyman Karagülle
27.03.2012
20:01

Fonksiyonu olmayan sırf estetik için olan bir şey yeryüzünde yoktur. Çiçek güzeldir çünkü arıları kendisine çekmesi gerekir. Allah insanların kendilerine ve topluluklarına yaralı olmayan hiç bir şeyi emir etmemiştir. Kuran tüm insanlığa rahmettir. Müminler insanlığa rahmet olmak üzere ameli salih yaparlar. Kurana herkes kendisi için istediği mana verebilir. Kimse kimseye sen kuranı böyle anlayacaksın diye dayatamaz. Tartışma karşısındakini düzetmek için yapılmaz, tartışma kendi yanlışlarımızı düzeltmek için yapılır. Tartışma ortak dilin oluşması için gerek. Tartışmanın çoğu yanlış anlaşılmalardan doğmaktadır. Siz salata başka mana verirseniz o zaman mescitte kılınması gerekmez. Herkes kelimelere kendine göre mana verebildiğine göre kimse kimseye sen hatadasın diyemez. Her şey ameli salıh için. Ameli salıhın ne olduğu da başarısı ile ölçülür. Bin sene evvel içtihat yapanlar başarılı oldular mı. O halde doğru analdılar. Şimdiki başarısızlığın kaynağı içtihadı terk etmeleridir. Bin sene evvel ki doğru sonuçları bugün için de doğru kabul etmeleridir.





Son Eklenen Makaleler
Sam Adian
FUNCTIONAL CONCEPTS - 1
3.10.2020 2773 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAKCA - 30
15.06.2017 4160 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - DONUSUM VE YENI DUNYA DUZENI - 29
15.06.2017 2561 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISAT VE HUKUK - 28
14.06.2017 2927 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - UYGULAMA - 27
13.06.2017 2410 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI EVRIM - 26
12.06.2017 3943 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI DENGELER/REFAH TOPLUMU 25
11.06.2017 3497 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - BUYUME VE ETKILER - 24
10.06.2017 5489 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - YAPISAL ANALIZ - MAKRO/MIKRO - 23
9.06.2017 3928 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SERBEST TICARET ve PIYASALAR - 22
8.06.2017 3413 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TUKETIM - 21
7.06.2017 3464 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - FIYAT ANALIZI / Ucret, Fiyat, Para 20
6.06.2017 6587 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - URETIM VE ISHLETME - 19
5.06.2017 3915 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE DOĞAL KAYNAKLAR, 18
4.06.2017 5094 Okunma
1 Yorum 05.06.2017 09:35
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KAYNAK VE YATIRIM YONETIMI - 17
3.06.2017 2930 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI YONETIM SISTEMI - BANKA - 16
3.06.2017 3477 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI FAKTORLER - 15
2.06.2017 11993 Okunma
3 Yorum 03.06.2017 14:51
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - IKTISADI PARAMETRELER - 14
2.06.2017 4272 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KARZ-I HASEN / YATIRIM FONU - 13
31.05.2017 4091 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - INFAQ - TASARRUF MEVDUATI - 12
31.05.2017 3788 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - ZEKAT - IKTISADI YONETIM SISTEMI - 11
30.05.2017 6386 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE/C - MEKANIZMALAR 10
29.05.2017 6263 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / B- KOORDINASYON 9
29.05.2017 4315 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - KURUMSAL CERCEVE / A - 8
29.05.2017 6068 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - SADAKA : KAMU MALIYESI - 7
27.05.2017 4415 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TOPRAK VE MULKIYET - 6
27.05.2017 4091 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - RIBA - BIR OZGURLUK DOLANDIRICILIGI 5
27.05.2017 4255 Okunma
Sam Adian
IKTISAT TEORISI - TARIHSEL YANILGILAR - 4
27.05.2017 3865 Okunma
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 3
25.05.2017 4643 Okunma
1 Yorum 26.05.2017 00:55
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 2
24.05.2017 3306 Okunma
Sam Adian
THE THEORY OF ISLAMIC ECONOMIC SYSTEM - 1
24.05.2017 3857 Okunma
Sam Adian
BIRKAÇ NOT
15.01.2014 7472 Okunma
4 Yorum 25.07.2014 16:22
Sam Adian
AKEVLER - 4
8.02.2013 5262 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 3
8.02.2013 6324 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 2
7.02.2013 4755 Okunma
Sam Adian
AKEVLER - 1
7.02.2013 5165 Okunma
Sam Adian
DÜZEN MESELESI ve AKEVLER
3.02.2013 6165 Okunma
1 Yorum 06.02.2013 22:28
Sam Adian
KIYAMET GÜNÜ.....
21.12.2012 6706 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 00:43
Sam Adian
ARASAT'TAN BIR ARSA
18.12.2012 4574 Okunma
Sam Adian
YUNUS-NUH : Mitolojiden Vahye
13.12.2012 11696 Okunma
4 Yorum 14.12.2012 14:59
Sam Adian
El-Lehu, Lehu ve Mülkiyet
9.12.2012 7172 Okunma
1 Yorum 12.12.2012 11:42
Sam Adian
FINANSMAN MESELESI VE ZEKAT
8.11.2012 26617 Okunma
45 Yorum 18.11.2012 00:41
Sam Adian
MÜLKIYET MESELESI ve DÜZEN
6.11.2012 7457 Okunma
7 Yorum 21.11.2012 17:28
Sam Adian
SLT NEDIR?
3.11.2012 9183 Okunma
2 Yorum 04.11.2012 00:19
Sam Adian
Ve MUKADDERAT...
14.10.2012 6056 Okunma
Sam Adian
KARAGÜLLE FELSEFESİ.....
13.10.2012 7341 Okunma
8 Yorum 23.10.2012 03:34
Sam Adian
... VE NIHAYET RAB
12.10.2012 5223 Okunma
1 Yorum 19.06.2019 01:06
Sam Adian
IŞLEVSIZ TANRI...!
9.09.2012 14771 Okunma
42 Yorum 18.09.2012 01:06
Sam Adian
RUBUBIYET....
6.09.2012 6415 Okunma
2 Yorum 12.10.2012 11:34
Sam Adian
Varlığın Rabbi....
28.08.2012 11819 Okunma
24 Yorum 05.09.2012 10:43
Sam Adian
.... VE TANRI! - 3
15.08.2012 6154 Okunma
1 Yorum 15.08.2012 21:16
Sam Adian
.... VE TANRI! - 2
13.08.2012 6637 Okunma
6 Yorum 14.08.2012 03:44
Sam Adian
.... VE TANRI! - 1
12.08.2012 6636 Okunma
10 Yorum 14.08.2012 07:50
Sam Adian
RAMAZAN ve TARIH
11.08.2012 11765 Okunma
Sam Adian
ORUCUN FAZILETLERI....
9.08.2012 6790 Okunma
4 Yorum 13.08.2012 13:58
Sam Adian
TANRI'NIN BEDENI....
2.08.2012 7272 Okunma
13 Yorum 08.08.2012 18:26
Sam Adian
MATERYALIST NIKAH
22.07.2012 5283 Okunma
2 Yorum 24.07.2012 03:40
Sam Adian
CINSELLIK VE AKIT
19.07.2012 7771 Okunma
11 Yorum 30.07.2012 06:11
Sam Adian
BIR EYLEM OLARAK ZINA
14.07.2012 33774 Okunma
24 Yorum 24.07.2012 09:50
Sam Adian
UTANMAZLIK ZINA MIDIR?
13.07.2012 13795 Okunma
16 Yorum 14.07.2012 21:14
Sam Adian
HADIM'DAN ZINAYA
12.07.2012 10989 Okunma
18 Yorum 13.07.2012 10:00
Sam Adian
EN IYI ANAYASA YAZILI OLMAYANDIR.....
7.07.2012 13001 Okunma
34 Yorum 10.07.2012 22:30
Sam Adian
YARATILIŞ VE DÜZEN
3.06.2012 4669 Okunma
Sam Adian
ADEM VE TOPLUMU - 1
4.05.2012 6662 Okunma
3 Yorum 04.05.2012 15:03
Sam Adian
YARATILIŞ VE SÜREÇ
2.05.2012 5290 Okunma
1 Yorum 03.05.2012 07:38
Sam Adian
YARATILIŞ KURAMI VE EVRIM
1.05.2012 5409 Okunma
Sam Adian
YARATILIŞ - 2
30.04.2012 4038 Okunma
Sam Adian
BAZI ELEŞTIRILER
29.04.2012 5271 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 20:51
Sam Adian
YARATILIŞ
29.04.2012 6811 Okunma
2 Yorum 02.05.2012 13:07
Sam Adian
KUR'AN'DA CEZA KAVRAMI
14.04.2012 16587 Okunma
3 Yorum 19.04.2012 20:21
Sam Adian
ANLAMADA YÖNTEM
12.04.2012 5727 Okunma
2 Yorum 14.04.2012 16:04
Sam Adian
ORTAK REFERANSLAR ve BIR ÖNERI
11.04.2012 8324 Okunma
9 Yorum 21.06.2012 16:27
Sam Adian
KAT'a ve NEFY - KAVRAMLAR
7.04.2012 12460 Okunma
32 Yorum 09.04.2012 18:02
Sam Adian
ŞURA
6.04.2012 8976 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 20:27
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DEVLET ve IKTIDAR
4.04.2012 9343 Okunma
7 Yorum 06.04.2012 09:59
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - DIN FAKTÖRÜ
1.04.2012 6572 Okunma
11 Yorum 09.04.2012 23:53
Sam Adian
KAT'A ve NEFY
31.03.2012 13595 Okunma
22 Yorum 11.04.2012 01:44
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KARAR MEKANIZMALARI
29.03.2012 11155 Okunma
15 Yorum 31.03.2012 20:26
Sam Adian
CRITICS
27.03.2012 5299 Okunma
2 Yorum 28.03.2012 22:17
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - KURUMSALLIK
26.03.2012 6135 Okunma
3 Yorum 27.03.2012 20:01
Sam Adian
YAPISAL ILKELER - INSAN VE DEVLET
26.03.2012 9090 Okunma
9 Yorum 27.03.2012 16:28
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 2
25.03.2012 4181 Okunma
1 Yorum 25.03.2012 05:43
Sam Adian
EKONOMIDEKI ENSTRUMANLAR - 1
24.03.2012 4986 Okunma
2 Yorum 24.03.2012 23:10
Sam Adian
BAŞÖRTÜSÜ
23.03.2012 5276 Okunma
Sam Adian
SOSYAL KAPITALIZM.
21.03.2012 13970 Okunma
23 Yorum 23.03.2012 04:25
Sam Adian
"ADIL DÜZEN"IN ÇAĞRIŞTIRDIKLARI
20.03.2012 5092 Okunma
7 Yorum 23.03.2012 18:49
Sam Adian
Metod ve uygulama
18.03.2012 5301 Okunma
9 Yorum 21.03.2012 10:01
Sam Adian
HMR ve SONUÇ
16.03.2012 11918 Okunma
18 Yorum 16.03.2012 18:08
Sam Adian
ANLAMAK.....
15.03.2012 6204 Okunma
5 Yorum 16.03.2012 18:21
Sam Adian
HMR HAKKINDA - 2
14.03.2012 6838 Okunma
7 Yorum 15.03.2012 08:14
Sam Adian
INSANLIK ANAYASASI HAKKINDA-1
12.03.2012 3803 Okunma
2 Yorum 12.03.2012 17:32
Sam Adian
RIBA'nın UNSURLARI
11.03.2012 12406 Okunma
12 Yorum 15.03.2012 16:14
Sam Adian
RIBA ve EKONOMI-1
9.03.2012 6671 Okunma
7 Yorum 10.03.2012 19:31
Sam Adian
DARB-I MESEL VE YETKI GASPI
8.03.2012 10126 Okunma
22 Yorum 11.03.2012 16:10
Sam Adian
RIBA VE EKONOMI
7.03.2012 12165 Okunma
15 Yorum 09.03.2012 06:04
Sam Adian
SÖYLEYECEKLERIMIZ VAR
1.03.2012 4430 Okunma
5 Yorum 10.03.2012 08:24
Sam Adian
INSAN VE DÜZEN
1.03.2012 4503 Okunma
6 Yorum 01.03.2012 19:11
Sam Adian
SLT ve MESCID
25.02.2012 4042 Okunma
Sam Adian
HAMR ve HUMR
25.02.2012 51369 Okunma
18 Yorum 10.01.2020 12:34
Sam Adian
DÖRT DELIL
22.02.2012 5077 Okunma
4 Yorum 02.03.2012 07:45


© 2024 - Akevler