Kuran’a göre dört dayanışma ortaklığı vardır. İlmi, ahlaki dayanışma ortaklıklarında kadınla erkek arasında hiçbir fark yoktur. Mesleki dayanışma ortaklıklarında iş bölümü vardır. Kadınlar evin bedeni hizmetlerini yapar, erkek ise mali yükümlülükleri taşır. Mirasta ve kredi kullanma haklarında erkeğin görevi, hakları farklıdır. Çalışma kredisinde bir ücret kredisi vardır, bir de sermaye kredisi vardır. Ücret kredisini kadın ve erkek kendileri alır. Sermaye kredisini kadın alır ama erkeğe kullandırır. Siyasette kadınlar ne cizye verirler ne de ödenecek tazminatlardan, diyetlerden sorumlu değildir.
Nikâh
Müslimler dışarda silah taşıyamazlar, askere gitmezler, bedel öderler. Diyetlere katılmazlar. Kadın müslimler silah taşıyamaz, başkalarını savunamazlar. Kadın müminler silah taşırlar, erkekler gibi başkalarına silahla polis gibi müdahale edebilirler. Ama askere gitmez, cizye de vermezler.
Kadınlar asker veya bedel yerine kendilerine bir siyasi veli seçerler. Seçtikleri veli müminse kadın da mümin olur. Siyasi veli müslimse kadın da müslim olur.
Kadın evleneceği zaman siyasi velisinin muvafakatı şarttır. Muvafakat eden kimseyi veli yapar. Kadın müslim veya mümin veliyi değiştirebilir. Mümin veliyi bırakıp müslim veliye gidebilir. Koca adayını da veli yapıp onunla evlenebilir.
Bu şartların dışında nesepten akraba olanlar, sıhri akrabalar, sütten akraba olanlar, bir de kölelikte akraba olanlar da birbirleri ile evlenemezler. Kadınlar birden fazla erkekle evlenemezler. Erkekler evlenebilirler. Ama eski karıları tazminatı alarak ayrılma haklarına sahiptirler.
Bu şartlar yerine geldikten sonra kadın ve erkek her zaman nikah yapabilirler ve tek taraflı olarak boşanabilirler. Erkek boşarsa boşanma tazminatını öder.
Evli olmayanları evlendirme görevi topluluğa, ahlaki dayanışma ortaklıklarına aittir. Anne babası evlendirmede özel olarak sorumlu değildirler.
Düğün
Düğün aleniyeti sağlamak içindir. Erkeğin ve kadının, anne babaları çocuklarının evlendiklerini ilan etmek için düğün merasimi yapılır. Birlikte yaparlar. Kız ve erkek, tabaklara konan ikramları birlikte dolaşarak dağıtırlar ve böylece kendilerinin evlendiklerini duyurmuş olurlar. Bu dağıtmanın televizyonda yayınlanması sünnet olarak kabul edilebilir.
Düğünlerde merasimden sonra isteyenlerin seyretmesi için çalgı çalıp oynaması meşrudur. Kadın erkek el ele tutup oynama meşru olmadığı gibi tesettüre riayet etmeden sahneye çıkmaları da haramdır.
Genel olarak ikram türü belirlenmeli, aşırı ikramlardan, israflardan kaçınılmalıdır. Anne babaları bu ikramı yapacak güce sahip değilse, diğer akrabaları hatta komşuları bunları yüklenmelidir.
Ev Kurma
Adil Düzende çalışanların çalışabilmesi için, işyerleri için iki tür mülkiyet vardır: İşletme mülkiyeti ve yararlanma mülkiyeti. Yaralanma mülkiyetine her insan malik olur. Oysa işletme mülkiyetine onu işletmede ehil olan tek başına malik olur. Her işletmenin işletme tesisi olduğu gibi işletmede çalışanların oturacakları lojmanları olacaktır. Dolayısıyla on beş yaşına gelen her çift için topluluk işyeri ve lojmanı hazırlayacaktır. Bunlar burada kira ödemeyeceklerdir. İşletme ödeyecektir.
Bu lojmanlar möbleli olacaktır. Ayrıca karı ve kocaya evlenme, çocuk masraflarını kazanacakları iş yerlerinden ödemek üzere kredi verilir. Çalışarak borçlarını öderler.
Akileler kuracağı işyerlerine aynı zamanda lojmanları da yapacaktır. Kiracı ortakların kiraları oradan ödenmelidir. Örfte altın vardır. Erkek kredileşme ortaklığına altın borçlanır. Kız da buna kefil olur. Kooperatiften ayrılmazlarsa ve birbirlerini de boşamazlarsa sorun olmaz. Ayrılırlarsa kadın kefil olduğu için isteyemez.
Diğer israflı düğün masraflarına kooperatif katılmamalıdır.
Katılanlar
Süleyman Karagülle
Lütfi Hocaoğlu
Emine Hocaoğlu
Nusret Karaca
Leyla Okta