Allah bir canlı yaratmışsa onun artıklarını da temizleyecek bir başka canlı yaratmıştır. Doğada kirlenme yoktur.
İnsanlarında ürettikleri malları tüketecek canlı yoktur. Naylonları yiyen bir canlı yoktur. Bu nedenle kirlilik ortaya çıkmaktadır. Temel nokta bir sanayinin artıklarını da zararsız hale getirmedir. Bunun için çöp toplama, çöp satın alma mekanizması geliştirilecektir. Artık şişeler, naylonlar, kâğıtları satın alan bir vakıf olacaktır. Dolayısıyla o maddeleri hammadde olarak kullanır. Her parçanın kendine özgü malzemesi vardır. Böylece eski parçalar değerlenmiş olur. Ancak burada zarar olur. Seri üretime göre bu maddelerle yeni üretim yapmak daha maliyetlidir. Bu şekilde elde edilen mallar vakıf tarafından işletmelere zararla satılmış olacaktır. Öbür taraftan doğrudan üretilmiş olan malları daha fazla satacak, böylece oradaki zarar telafi edilmiş olacaktır.
Buna bir örnek olarak iki eski buzdolabını verip bir yeni buzdolabı alabilecektir. Eski mallar, kullanılmayan mallar bu vakfa verilecek ve yerine yeni ve kullanılabilecek mallar alınacaktır. Böylece makineler hurda haline gelmeden de değiştirilmiş olacaktır.
Çevre kirliliği olmaması için de eşyalara bakım yapılması gerekir. Bunun için “Bakım Genel Hizmeti” vardır. Böylece çevre kirliliği de önlenmiş olur.
Pazarlardaki atılma durumuna gelmiş yiyecekler de bu şekilde toplanır ve ürün kurutulur veya reçel yapılır veya bunlara uygun değilse hayvan yemi yapılır. O da olmuyorsa gübre haline getirilir.
Bütün tedbirlere rağmen gazlar doğayı kirletecektir. Örneğin çimento fabrikası bacasından çıkan toz vardır. Bunun için bir vakıf kurulur. Kirlilik yapan maddeleri üreten işletmelerden kirlilik payı mallarından alınır ve bu vakıf çevre kirliliğini önleyecek şekilde değerlendirilir. Bunun için gazlar sıvının içinde eritilir ve denizlere verilir.
Kanalizasyon da fosseptik çukurlara verilir ve depolanmış olur. Bu işlemi de vakıf gerçekleştirir.
Katılanlar
Süleyman Karagülle
Tayibet Erzen
Uğur Tanış
Lütfi Hocaoğlu
Leyla Okta
Emine Hocaoğlu