Adil Düzende emeğin karşılığı dört şekilde değerlenir:
a) İşletmeye ortak edilir, üründen pay verilir. Ürün; hammadde payı, kira payı, emek payı ve genel hizmet payı olarak bölüşülür.
b) Bakım payı: bakımı yapılan tesisin kira payından bir yapı ve makina payı ayrılır.
c) Sorumluluk payı: genel hizmetlerde pay sorumlulukla paylaşılır. Hizmet alan hizmetlisini seçmek hakkına sahip olduğu için denge hizmet alanın sayısına göre kurulur.
d) Başka türlü ücret tespit edilemiyorsa, çalışanın saati ölçü olur.
1.İşsizlerle, çalışmak istemeyenler ve maluliyet sebebiyle çalışamayanlar aynı şekilde mi işsizlik maaşı alacak?
Herkesin bir çalışma kredisi vardır. Ayrıca yine herkesin çalıştırma kredisi vardır. Çalışan, çalıştıranla anlaşır ve iş yapar. Çalışana kredisi kadar ücret ödenir, çalıştıran borçlandırılır. Bu kredi saatlere de verilir. Anlaşmada ücret farkı varsa kendi aralarında hesaplarlar. Kredisini kullanmayanlara yeryüzü kira payı verilir. Çalışma kredisi verilmez. Bu pay ikiye ayrılır. Biri hiç işyerine gelmeyenlere bölüştürülür. Diğeri ise işyerine gelip serbest iş yapanlara verilmiş olur. Kredi yerine ücret desteği olur. Demek ki çalışana çalışma kredisi verilir, işveren borçlandırılır. Kredisiz iş yapanlara iş yerine gelmeleri şartı ile ücret desteği yapılır. Hiç çalışmayan veya çalışamayanlara ise yeryüzü kira payı verilir. Hastalar bundan yararlanmış olurlar. Ücret önceden çalıştığı saatlere göre oranlanarak verilir.
2.İşsizlik maaşı ilden ile, bucaktan bucağa değişecek mi?
Ümmiler, yani başlangıç ehliyetliler ancak semtlerde çalışabilir. Temel ehliyetliler bucak içinde her semtte çalışabilirler. İlk ehliyetliler il içinde her ilçede çalışabilirler. Orta ehliyetliler ülke içinde her bölgede çalışabilirler. Yüksek ehliyetliler yeryüzünde tüm kıta merkezlerinde çalışabilirler. Akademik kariyer yapanlar insanlıktan, yüksek tahsilliler ülkeden, orta ehliyetliler illerden, ilk ve başlangıç ehliyetliler kendi bucaklarından kredi alırlar. Yeryüzü kirası (işsizlik maaşı) bucakta bucak halkına, ilde il halkına, ülkede ülke halkına, insanlıkta bütün insanlara kişi ve çalışma başına bölüştürülür.
3.İşsizlik maaşı havuzu ülke çapında mı olacak, il çapında mı olacak, bucak çapında mı olacak?
Ona yakın çalışanı olan işletmeler küçük işletmelerdir. Yüze yakın çalışanı bulunan işletmeler orta işletmelerdir. Bine yakın çalışanı bulunan işletmeler büyük işletmelerdir. Daha büyük işletmeler mega işletmelerdir. Küçük işletmeler bucak, orta işletmeler il, büyük işletmeler ülke, mega işletmeler insanlık işletmelerdir. Havuzlar buralarda oluşturulur. Buralarda yapılır. Fakir, yoksul burada tespit edilir.
4.İşsizlik maaşına ev kadınları da dâhil olacak mı? Yoksa sadece erkeklere mi verilecek?
Yeryüzü kirası (işsizlik maaşı) olan zekâtın paylaşımında kadın erkek ayırımı yoktur. Sadece yoksulların tespitinde mirasa kıyasla erkeğin gelir miktarı kadının iki mislinden az olursa yoksul sayılır. Bir çalışma kredisi bir de ham madde kredisi vardır. Evli kadınlar bunu kocalarına kullandırırlar. Koca çalışınca kadının kredi payını almaz ama kocası karısının hammadde kredi payını almış olur.
5.İşsizlik maaşı nasıl hesaplanacak, nasıl dağıtılacak?
İşsizlik maaşı emeklilik bölüşmesine göre bölüştürülecektir. Kişiler resmi ücretlerine ve ondan önce çalışmalarına göre pay alırlar. İstedikleri günde işsizlik maaşını alırlar. Kredi almazlar. Yahut çalışma kredisini alırlar, işsizlik maaşını almazlar. Kredi aldıkları günle çalışmış olurlar.
Uygulama yapılmadıkça anlaşılması zordur. Görüşlerimizde hata da olmuş olabilir.
Katılanlar
Süleyman Karagülle
Lütfi Hocaoğlu
Leyla Okta
Emine Hocaoğlu
Tayibet Erzen
Meryem Özket