Dünyadaki başkanlık sistemleri ile Adil Düzen başkanlık sisteminin farkı nedir?
Bugünkü sistemde bir devlet başkanı vardır ve devlet başkanına bağlı bir merkezi teşkilat vardır. Bütün görevliler merkezin temsilcisi olarak görev görürler. Halkın asıl merkezlerle doğrudan bir ilişkisi olmaz. Adil Düzende ise kişinin başkanı ocak başkanı ve bucak başkanıdır. Kişiyle kamu arasındaki bütün ilişkileri bunlarla yapar. Yargılama bucakta olur. Yargı kararlarını bucak başkanı infaz eder. Bucak başkanı herkesi tanır. Doğrudan yönetim şekli vardır. İl, devlet ve insanlık merkez bucakları taşra bucaklara hâkim değil, hadimdir. Kişiler ocak başkanları ile her gün görüşür. Bucak başkanları ile haftada bir görüşürler. Kişiler bucak başkanlarına itaat ederler. Merkez bucağın başkanları taşra bucakların iç işlerine karışmaz. Dolayısıyla onlar kişinin başkanları değildir. Kuran’da bunun için Ümme-l Kura (karyelerin anası) ifadesi geçmektedir. Karyelerin merkezi karyedir. İl başkanı bucak başkanlarının başkanı değildir.
Ocakta kadın-erkek sıralama usulü ile başkanlarını seçer. Sırlama usulünde herkes kişileri birinci tercihinden itibaren sıralar. Kişilerin aldığı numaraların sıralarının tersleri toplanır. En çok değeri alan başkan olur. Böylece başkanı herkes seçmiş olur.
Bucakta ilmi dayanışma ortaklıkları vardır. Onların sorumluları vardır. Onlar şurayı oluşturuyor. Şura sıralamayı yapar ve şura içinden veya dışından birisini bu usulle başkan seçerler. Henüz başkanlık kesinleşmemiştir. Buna biat deniyor. Ancak halk henüz biat etmemiştir. Halkın da biat etmesi gerekir. İttifakla başkan seçilmelidir. Bunun için bucak başkanı her semte bir komutan atar. Bugünkü muhtarlara tekabül eder. Komutanlara kendi semtinin dışındakiler biat ederler. Böylece siyasi dayanışma oluşmuş olur. Bir siyasi dayanışma adayı olan komutan 1/20 biat alırsa o zaman onun komutanlığı kesinleşir. Bulamazsa bucak başkanı yeni bir komutan atar. Bütün semtlerde komutanlar kesinleştiği halde herhangi bir komutana biat etmeyen kimse varsa ya bucağı terk eder ya da kesinleşen komutanlardan birine biat eder. Bütün semtlerin emirlikleri kesinleşince bucak başkanının da başkanlığı kesinleşmiş olur.
Bucak başkanı 63 yaşına gelince fahri başkan olur. 70 yaşına kadar uygun zamanda kendisinden sonra gelecek olan başkanı aynı usulle seçtirir. Bunun dışında başkanlık ölümle, istifayla, hakemler kararı ile düşer.
Bucaklardaki meclis 15 yaşını doldurmuş olan erkek ve kadınlardan oluşur. Meclis doğrudan doğruya kararlar alır.
İl merkez bucaklara ise taşralardan temsilciler giderler ve aynı usulle il merkez bucağının başkanı seçilir. İlçe komutanları da semt komutanları gibi il merkez bucağı başkanı tarafından atanır. Askerlik yapanlar kendi ilçeleri dışındaki ilçelerden birinin komutanına biat ederler. Bütün ilçelerin komutanlarının komutanlıkları kesinleşince il merkez bucak başkanının da başkanlığı kesinleşmiş olur. Bu başkan taşra bucaklarının başkanı değildir. İl ve ilçe merkez bucağının başkanıdır.
Ülke merkez bucak başkanı da aynı usulle seçilir. Komutanlar burada bölgelere atanır.
İnsanlık başkanını seçme biraz farklıdır. Ülke başkanları aynı zamanda askeri teşkilatın başıdır. İnsanlıkta ise başkomutanlık yoktur. Askeri teşkilat yoktur. Dolayısıyla halk doğrudan insanlık merkez bucağının başkanını seçmez. İlmi dayanışma ortaklıklarının sorumluları ülkelerde üniversitelerin rektörü, illerde lise müdürleri, bucakta ilköğretim müdürleridir. Rektörler yani ilmi dayanışma sorumluları birer ilim adamı seçip Mekke’ye gönderirler. Yaklaşık 100 ülke vardır. 1000 ilim adamı gönderilmiş olmaktadır. Bunlar insanlık merkez bucağını oluştururlar. Başkan sıralama usulü ile seçilir. Kıta merkezlerindeki bucaklara gönderilen ilim adamları buradan gönderilir. Burada kıta merkezlerine biat mekanizması yoktur.
Katılanlar
Süleyman Karagülle
Lütfi Hocaoğlu
Tayibet Erzen
Emine Hocaoğlu
Meryem Özket
Leyla Okta
Nagihan Hüküm