P R O T O K O L
AÇIKLAMA VE GEREKÇE
Boğazköy Belediyesi, Eminönü’nden 30 kilometre mesafede, 36 km karelik orman alanı olan, 4 km kare üzerinde oturmuş, 30 000 nüfuslu bir beldedir. Beldeden kalkan bir minibüs veya otobüs yoktur. Komşu ilçe belediyelerinden kalkan minibüsler buralara uğramaktadır. Seyrek olarak İstanbul Belediyesi (İETT) otobüsleri gelmektedir. İstanbul’a giden yol kenarları ormanlık olup gayri meskundur.
Belediyeye ait araziler mevcut olmakla beraber, Belediye borçları sebebiyle bu yerlerin tamamı hacizli bulunmaktadır. Beldenin iki ilköğretim okulu vardır, Lisesi yoktur. Halkı tarımla geçinmekte, ayrıca civar ilçelerde işçi olarak çalışmaktadır.
Dünya üzerinde çok kıymetli bir yer işgal eden Boğazköy Belediyesi, Anadolu’nun geri kalmış bir kasabası durumundadır. Bu beldenin genişleyip gelişebilmesi için tek kaynağı, İstanbul’a yakınlığı sebebiyle çok kıymetli hâle gelmiş topraklarıdır. Bu toprakların değerlendirilmesinin yalnız İstanbul’a ve Türkiye’ye değil, dünyaya katkısı olacaktır. Bunun için “Boğazköy Belediyesi Kalkınma Planı” yapılmalıdır. Burada yatırım yapacaklar, buraları tahrip etmeden ve yağmalamadan yatırım yapmalıdırlar. Boğazköy’de çıkar paralelliği içinde yapılaşmaya ihtiyaç vardır.
Bu amaçla, 1967 yılından beri bir yerden kredi almaksızın sadece kendi imkanlarıyla ayakta duran, iflasları kurtaran “Akevler Kooperatifi”nin deneyimlerinden yararlanmak amacıyla, Kooperatifler Kanunu’nun 109’uncu maddesine dayanarak “Boğazköy Belediyesi” ve “Akevler İstanbul Konut Yapı Kooperatifi”nin işbirliği ile “Boğazköy Kalkınma Kooperatifi”ni kurma konusunda bu protokol ile anlaşmaya varmışlardır.
Belediye ve Kooperatif öncülük edecek, yardım edecek, ortak olacak ve kefil olacaktır.
BOĞAZKÖY BELDESİ İÇİN AŞAĞIDAKİ HUSUSLAR HEDEFLENMİŞTİR:
- Boğazköy’ün ideal nüfusu 50 000 civarında olacaktır; 100 000’i geçmeyecektir.
- Beldenin tüm arazisi gelecek 50 yıl içinde bozulmayacak bir şekilde planlanacak ve imarı yapılacaktır.
- Boğazköy bir “Dinlenme Kenti” olacaktır. Beldede çevre kirliliği ve çevre gürültüsü yapacak hiçbir işletmeye izin verilmeyecektir.
- Boğazköy halkının Boğazköy’de çalışacağı şekilde işyerleri siteleri oluşturulacaktır. Bu sitelerde çevre kirliliği yapan işletmelere izin verilmeyecektir. Buralarda Boğazköy girişimcilerinin işletmelerine izin verilecektir.
- Boğazköy ormanlarının vasfı bozulmayacak, hacmi küçültülmeyecektir. Ancak Boğazköy ormanlarından Boğazköy halkı yararlandırılacaktır.
KAYNAK:
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi, diğer ilçe belediye ve beldeleri, İller Bankası, kamu kuruluşları, bakanlıklar ve devlet bütçesi dışında kimseden borç kabul edilmeyecektir. Mevcut alacaklılara da imarlı arsalar verilerek borçlar tasfiye edilecektir.
- “Boğazköy Genel Planlaması” İstanbul’da mevcut mimar, mühendis, araştırmacı ve ilim adamları ortak edilerek yapılacaktır. Karşılığında imar edilmiş arsa veya dinlenme evi verilecektir.
- Genel Planlaması yapılmış Boğazköy’ün Genel Plana göre imarı yapılmış yerleri, kat karşılığı müteahhitlere verilerek belde imar edilecektir. Müteahhitler Boğazköy’den olacak, imarda Boğazköy sakinleri çalıştırılacaktır.
- Genel Planlama içinde imar edilmiş Boğazköy işyerlerinin işletilmesi de Boğazköylü işletmecilere cirodan pay olarak kiralanacaktır. Boğazköy işletmelerinde Boğazköy’de oturanlar çalıştırılacaktır.
Bunun için “Boğazköy Kalkınma Kooperatifi” kurulacak ve bu işleri o Kooperatif sağlayacaktır.
BOĞAZKÖY KALKINMA KOOPERATİFİ:
- Boğazköy siyasi partilerinin %5 oy oranı için verdiği birer kurucudan oluşacaktır. Boğazköy’de oturan eski belediye başkanları da kurucu olabilecektir.
- Kooperatif Boğazköy’de hizmet veren öğretmenleri, din adamlarını, emeklileri, esnafı ortak edecek, bunları çalıştırarak Genel Planlamayı yapacak ve işletmeleri faaliyete geçirecektir.
- Kooperatif her eve ulaşacak şekilde mahalli ortak ve mahalli temsilciliklere ulaşacaktır. Onların isteklerini değerlendirecek, kooperatifin imkanlarını onlara sunacaktır.
- Kooperatif bir “Ahşap Evler İşletmesi”ni kuracak, burada üretilen evler önce buradaki arsalara konarak arsa ile birlikte satılacaktır. Sonra Türkiye’den ve dünyadan sipariş alınarak İşletme üretim yapacak ve satacaktır.
Kooperatif “Halk İşletmeleri”ni kuracak veya mevcut işletmeleri “Halk İşletmeleri”ne çevirecek ve bu işletmelere “Genel Hizmet Ortağı” olarak katılacaktır. Halk işletmelerinde;
- Altyapı ve Tesis Ortaklığı,
- Bakım ve Üretim İşçiliği Ortaklığı,
- Yardımcı Madde ve Ham Madde Ortaklığı,
- Kefalet ve Genel Hizmet Ortaklığı olmak üzere, dört tür ortaklığın oluşturduğu ortaklığa “İşletme Ortaklığı” denmektedir. “Boğazköy Kalkınma Kooperatifi”, “Kefalet ve Genel Hizmet Ortağı” olarak katılmaktadır.
KEFALET VE GENEL HİZMET ORTAKLIĞI ŞUNLARI YAPACAKTIR:
- Personel, demirbaş kayıtları ile zimmet ve envanter muhasebesini tutacak.
- İlmî, ahlâkî, meslekî ve korunma eğitimlerini, dayanışmasını, müşavirliğini ve güvencesini sağlayacak.
- Tebliğ, arşiv, ortak ambar ve ortak kasa hizmetlerini verecektir.
- Basın yayın imkanlarından yararlandıracak, ulaşım ve haberleşmeleri sağlayacaktır.
- Planlama, sağlık, bakım ve güvenlik hizmetlerini verecektir.
- Sözleşmeler, kontrol, soruşturma ve hakemlik hizmetlerini verecektir.
- İşletme ortakları arasında koordinasyonu sağlayacaktır.
“İşletme Ortakları” katkıları karşılığı nakit almayacak, ortaklıktan “pay” alacaklardır. Paylar ortak ambarlara konulacak, ortaklara verilen pay belgelerini ortaklar istedikleri gibi değerlendireceklerdir. Pay belgesini getiren ambardan malı alacaktır.
“Genel Hizmet Ortakları” ortak oldukları işletmelerden aldıkları payların yarısını aralarında bölüşeceklerdir. Yarısı Kooperatifin ortak fonunda toplanacak ve halka hizmet veren hizmetlilere bölüşülecektir. Halka hizmet karşılıksız olarak verilecektir.
S Ö Z L E Ş M E
TARAFLAR:
Boğazköy Belediyesi Başkanı Hatip Arar
Akevler İstanbul Konut Yapı Kooperatifi adına Süleyman Karagülle
Konu: Boğazköy’de “Halk İşletmeleri”nin kurulmasında öncülük edecek olan
“Boğazköy Kalkınma Kooperatifi”ni kurmak.
Madde 1- Boğazköy Belediyesi Akevler Kooperatifi’ne bir oda ve bir salon tahsis edecektir. Ayrıca Kooperatife 20 000 metrekare üzerinde kurulacak 40 villalık arsayı bugünkü değeriyle satacaktır. Kooperatif bu arazi üzerinde bulunan hacizleri kaldıracak ve borcuna mahsup edecektir. Belediye bu arsalara altyapı getirecek, imar ruhsatı verecektir. Kooperatif buralara Kalkınma Kooperatifini kuracak ortaklarını getirecektir. Buraya gelip yerleşen Akevler ortakları Kalkınma Kooperatifine hizmet vererek ödeyeceklerdir. Belediye’ye bedelini Kalkınma Kooperatifi ödeyecektir. Kalkınma Kooperatifi kurulmazsa ortaklar buraya yerleştikten sonra kiranın iki mislini ödeyeceklerdir. Değer altının değeri üzerinden tesbit edilecektir.
Madde 2- Kooperatif Temsilcisi ve Belediye Başkanı birlikte siyasi parti başkanlarına Kurucu Üye vermeleri ile Kooperatif Kurucu Meclisi oluşturulacaktır. Bunlar “Boğazköy Kalkınma Kooperatifi Sözleşmesi”ni hazırlayacaklardır. Belediyenin yetkili kurullarından geçtikten sonra Kooperatif kurulacaktır. Bütün harcamaları aldığı arsa karşılığı Kooperatif yapacaktır. Kooperatif kurulmazsa harcadıkları nakit karşılığını arazi olarak alacaklardır. Emeklerinin karşılığın almayacaklardır.
Madde 3- Belediye “Boğazköy Kalkınma Kooperatifi”ne ortak olacaktır.
- Belediye tüm arazileri “Boğazköy Kalkınma Kooperatifi”nin planlamasına koyacak ve “Halk İşletmeleri”ne tahsis edecektir. Hacizleri Kooperatif kaldıracaktır.
- Belediye ihalelerinde “Halk İşletmeleri”ne öncelik tanıyacaktır. “Boğazköy Kalkınma Kooperatifi”nin kefaletini arayacaktır.
- Belediye Kooperatife karşı halka teminat verecek ve denetiminde bulunduracaktır.
- Belediye çalışanlarına Kooperatife ortak olup orada çalışmalarına izin verecek, orada çalıştıkları saatlerin ücretini de kendisi ödeyecek, buna karşılık Kooperatif de Genel Hizmet vererek ödeyecektir.
Madde 4- Bu Protokol Kooperatif Temsilcisi ile Belediye Başkanı tarafından yapılmıştır. Yetkili kurullarınca onaylandıktan sonra yürürlüğe girecektir.
Akevler Kooperatif Temsilcisi Boğazköy Belediye Başkanı
SÜLEYMAN KARAGÜLLE HATİP ARAR