ADİL DÜZEN BELEDİYE KAKINMA KOOPERATİFİ
Süleyman Karagülle
2074 Okunma
KARTAL BELEDİYESİ ÖN PROTOKOLÜ

ÖN PROTOKOL

 

AÇIKLAMA VE GEREKÇE

Uygarlık kentleşme ile başlamıştır. Kentleşmenin gelişmesi oranında uygarlık da gelişmiştir.

Kentleşeme demek; daha sık nüfus daha dar alanda bir araya gelerek aralarında iktisadî, içtimaî, kültürel ve güvenlik sorunlarını dayanışma, yardımlaşma, ortaklık ve işbölümleri ile çözmek ve daha uzun ömürlü çok nüfuslu bir topluluğu oluşturma demektir.

Tarih boyuncu kentleşme, dolayısıyla uygarlaşma halkın insiyaki davranışları sonucu ortaya çıkmıştır. İlmî bir planlamaya dayanmamaktadır. İstanbul, dolayısıyla Kartal Belediyesi de böyle oluşmuştur. 1950’den sonra iç ve dış krediler İstanbul sermayesine verilmiş, onlar da gelişigüzel, ruhsatlı-ruhsatsız işyerlerini kurmuş ve işçi talep etmişlerdir. Anadolu’da artan nüfus kendisine yeni işyeri aramış, bunun sonucunda kentlere, İstanbul’a ve Avrupa ülkelerine taşınmaya başlamıştır.

En çok işçi yani emek göçü, verilen kredi sebebiyle İstanbul’a yapılmış ve İstanbul’un nüfusu şiddetli şekilde artmıştır. Gelen çalışan nüfusun nerede iskan edileceği planlanmadığı için halkın insiyakı sonunda bugünkü “Büyük İstanbul” gecekondu apartmanları ile dolmuştur. Bu binaların çoğunun ya ruhsatları yoktur, ya da sonradan verilmiştir.

Geleceğin kentleri halkın insiyakı ile plansız ve projesiz oluşmayacaktır. Geleceğin kentleri tamamen ilmî verilere dayalı, her şeyi önceden hesaplanmış bir plan ve bu planlara dayalı projeler içinde oluşacaktır. Çünkü köyde sorunlar azdır ve çok güç çözülür, kentte sorunlar çoktur ama işbirliği içinde kolay çözülür. Köyde halkın sezileri ile sorunlar çözülebildiği halde, plansız projesiz kentlerde sorunlar çözülemezdir. Bu sebepledir ki kent sadece halkın sezileri ile değil de parça parça yapılan sokak, yol ve park planları ve kısmen inşaat projeleri ile çözülmeye çalışılmaktadır. Bunun başarılı olmadığı; ruhsatsız ve zelzeleye karşı dayanıksız binalarla, trafik sorunları ile, kapatılıp tekrar kazılan sokakları ile ve çevre kirliliği ile bilinmektedir. Dolayısıyla “geleceğin kentleri” önceden yapılan plan ve projelerle oluşmak zorundadır.

Mevcut oluşmuş gecekondu apartmanlı kentlerin planlı-projeli kentlere dönüşmesi çok daha zordur. Bu sebepledir ki tarihte yeni kentler eski kentlerin üzerinde kurulmamıştır. Eski yerleşim yeri terk edilmiş, yanında yeni kent oluşturulmuştur. Eski kent harabeye dönmüş, sonra arsa haline dönüşmüş olan eski kent üzerinde yenisi kurulmuş, ikincisi eski kent haline gelmiştir. Bundan dolayıdır ki kentleşme ve uygarlıklar kat kat aralıklarla üst üste gelir.

Kartal için böyle bir imkan sözkonusu değildir. Çünkü civarında yeni kent kuracak arazisi yoktur. İleride deniz kenti kurulursa belki kenti Marmara’ya taşımak mümkün olur. Şimdilik böyle bir imkan sözkonusu değildir. Kartal’ı bekleyen akıbet; savaş ve zelzele gibi afetlerle Kartal halkı bütünü ile yok olacak, buranın kalan halkı olursa, bunlar dünyanın her tarafına dağılacaklar ve binlerce yıl sonra yeni Kartal kurulacaktır demektir. Tarihte böyle yok olan pek çok kent vardır.

Demek ki, Kartal Belediyesi bu zor sorunu yeryüzünde henüz hiçbir yerde gerçekleşmeyen bir şekilde çözmek zorundadır. Bu yeni çözüm şekli, apartmanı yıkmadan, apartmanın her tarafını yeni kolon ve sütunlarla yenilemek demektir. Dünyada henüz bu inşaat şekli de sağlanamamıştır.

İşte “Akevler Kooperatifi” bunu başarmak için 1967 yılından beri oluşturduğu birikimi ile hazırladığı bir projeyi “Kartal Belediye Başkanı”na sunmuş ve Belediye Başkanı da bu projenin incelenmesini değerli bularak bu Protokolü Kooperatif Temsilcisi ile birlikte imzalamışlardır.

 

NELER YAPILMALIDIR?

  1. Herhangi bir projenin yapılabilmesi için önce o projede kullanılacak imkanların ortaya konması gerekir. Kartal’ın sorunlarını ancak Kartal halkı çözebileceği; Kartal’ı ancak onlar yenileyebileceği, geliştirebileceği ve kalkındırabileceği için önce Kartal’ın genel envanterinin bilinmesi gerekmektedir.

-Kartal’da yaşayan insanlar özellikleri ve durumları ile bilinmelidir.

-Kartal’da bulunan arsaların, yapıların, tesislerin ve araçların bütün özellik ve durumlarıyla bilinmesi gerekir.

-Kartal’da her hafta hangi mallar tüketiliyor ve bunlar nerelerden temin ediliyor, bunlar bilinmelidir.

-Kartal’da hafta içinde ne mallar üretildi ve nerelerde harcandı veya stok edildi, bunlar bilinmelidir.

  1. Bundan sonra bu verilere dayanılarak ilmî ve mühendislik çalışmaları ile ideal Kartal kentinin planının bütün ekonomik, sosyal ve güvenlik yolları ile hazırlanması gerekmektedir.
  2. Sonra böyle bir kentte, mevcut kentin yaşayışını ve gelişmesini durdurmadan nasıl geçilebileceği de planlanmalıdır. Daha doğrusu bu değişim öyle planlanmalıdır ki, tedrici olmalı ve sonunda ideal kente varmayı hedeflemelidir.
  3. Hedefe varma imkanını yine Kartal halkı ortaya koymalıdır. Halk yeni kaynaklar ortaya çıkararak o kaynaklarla bunu yapmalıdır. Halkın bu kaynağı nasıl ortaya koyabileceği planda yer almalıdır.
  4. Plan hazırlanıp uygulanırken halk örgütlenmeli ve kendi kendisini eğitmelidir. Çünkü bunları onlara öğretecek başka bir bilen yoktur. Bu sebepledir ki Mustafa Kemal “Muasır medeniyetin fevkine çıkma yolunda elimizde tuttuğumuz meşale müsbet ilimdir.” demiştir. Bundan başka bir araç yoktur.

 

BU HEDEFE ULAŞMAK İÇİN;

  1. Belediye, Kooperatifler Kanunu’nun birinci ve dokuzuncu maddesinde belirtilen yetkiye binaen ve Belediyeler Kanunu … maddesine dayanan görev çerçevesinde “Belediye”nin öncülük ettiği, yardım ettiği, ortak olduğu ve kefil olduğu, dolayısıyla murakabe ettiği “Kartal Kalkınma Kooperatifleri” kurulmalıdır. Belediye bunu gerçekleştirmek için bu konuda 37 yıllık deneyimi olan “Akevler Kooperatifi” ile işbirliği yapmalıdır.
  2. Kartal Kooperatif Kooperatifleri” tüm Belediye halkının katkıları ile gerçekleşeceği için tüm Kartal halkını temsil eden siyasi partilerin Kurucu Ortağı vererek kurulması gerekmektedir. Çünkü bu sorun Kartal’ın bir kısmının katılması ile çözülemeyeceği gibi, bir kısmının isteklerine göre de çözülemez. Partiler her %5 oy oranı için kurucu vermelidirler. Partiler oylarını birbirlerine kullandırabilirler. “Kooperatifin Sözleşmesi”ni bunlar hazırlayacaklar, Kooperatifi bunlar örgütleyeceklerdir. Kooperatifin çalışmasını bunlar sağlayacak ve denetleyeceklerdir.
  3. Projelendirme ve örgütlendirmede Kartal’ın öğretmenleri, din adamları, esnafı ve emeklileri ortak edilecek, bunların görüşleri alınarak katkıları sağlanacaktır. Bunlar katkılarını ortak olarak koyacaklar, kooperatif gelir getirmeye başladığında bunlar da paylarını alacaklardır. Bu ortaklığın ilk iki üyesi Kartal Belediyesi ile Akevler Kooperatifi’dir. Bu ikilinin yanında üçüncü kurucunun diğerlerinden herhangi bir farkı olmayacaktır. Canlılarda hayatın yarısı savunma amaçlı faaliyetlerden oluşmaktadır. Bundan dolayı planlamada sivil savunma kalkınmanın temel talepleri arasında olacaktır. Bu amaçla emekli askerlerin ortak olarak katkıda bulunmalarını gerçekleştireceklerinden emin olmalıyız.
  4. Kooperatif Kartal’da mevcut işletmelerden isteyenlere veya bu amaçla kurulacak işletmelere Genel Hizmet Ortağı olarak katılacaktır. Her işletmeye 25 Genel Hizmet vererek işletmelerden Genel Hizmet paylarını alacaktır. Aldığı Genel Hizmet paylarının yarısını o işletmeye hizmet veren hizmetlilere verecektir. Kalanın yarısını bir fonda toplayarak, halka Genel Hizmet veren hizmetlilere hizmet verdiği sayısıyla orantılı olarak bölüşülecektir. Halka Genel Hizmet karşılıksız verilecektir. Kooperatif gelirlerini böyle sağlayacaktır.

Kooperatif bu Genel Hizmeti sayesinde halkın ayrı ayrı düşünerek Kartal’ın planlı döneme nasıl geçeceği üzerinde buluşlar ve projeler üretmesini gerçekleştirecektir. Halk bu ayrı ayrı buluş ve önerilerini yine Genel Hizmet sayesinde birleştirerek ortak plan ve proje haline getirecektir. Halk bu plan ve projeye uygun işletmeleri kuracak, buna göre değiştirmeye başlayacak ve sonunda halk kendi kentini kendisi kuracaktır. Belediye’nin ve Kooperatif’in katkısı sadece böyle bir “Kalkınma Kooperatifi”ni kurmak olacak, kurulduktan sonra “Akevler Kooperatifi”nin buradaki hizmeti sona erecektir. Kartal’daki diğer kooperatifler gibi olacaktır.

 “Belediye”nin “Kalkınma Kooperatifi” ile olan ortaklığı sürecektir.

Belediye Kooperatife şöyle katılmış olacaktır;

  1. Kooperatif ile Belediye’nin ortak banka hesabı olacaktır. Bu bankadan iki taraf yetkililerinin imzası olmadıkça nakit çekilmeyecektir. Bu hesaba Kooperatif aracılığı ile Kooperatif Ortakları da nakit koyabileceklerdir. Belediye ile Kooperatif arasında faizsiz kredileşme anlaşması olacaktır. Kooperatif ve kooperatifler karşılıklı güvence göstererek birbirlerinin parasını eşitlik içinde kullanabileceklerdir. Bu Belediyenin Kooperatife verdiği bir güvence olacaktır.
  2. Belediye Kooperatife altyapısı yapılmış arsa, bina, makine ve araçları üretimden pay almak üzere Tesis Ortağı olarak katılacaktır. İşletmelerden ciro üzerinden kâr alacaktır. Belirlenen asgari miktar kira geldikçe iki misli kira getirecek, başka talip çıkmadıkça işletmeden alınmayacaktır.
  3. Belediye Kooperatifin ihtisasında olan işlerin ihalelerinde ihaleye girecek firmalardan Kooperatif güvencesini arayacaktır; başarısızlık halinde Kooperatife rücu edebilecektir. Kooperatifin ihtisası dahilinde olmayan işlerde de Kooperatif güvencesi eşit şartlarda tercih sebebi olacaktır.
  4. Kartal Belediyesi, ilçenin sınırları dışında olsa da, Kartal halkı için tesis edilecek dinlenme sitelerine oradaki belediye, köy veya özel idare ile işbirliği yaparak o sitenin altyapısını getirerek oradaki dinlenme evlerine ortak olacak ve elde ettiği ev ve villaları kendi personeline kıdem tazminatı karşılığı verebileceği gibi, kira öder gibi satış yaparak döner sermaye oluşturacak ve bütün kent halkını dinlenme evi sahibi yapmayı hedefleyebilecektir. DEatp masraflarını çıkarabilecektir.

Belediye, bu Protokol kesinleşse bile bunların hiçbirisini yüklenmiş olmaz. Bunlar hedefleri göstermek amacıyla yazılmıştır. Kooperatif kurulduktan sonra Belediye ile Kooperatif arasında zamanla oluşacak anlaşmalarla Belediye bu katkılarda bulunacaktır.

Şimdilik Akevler Kooperatifi ile yapılan bu Protokol sadece bu Kooperatif ve Belediye arasındaki yükümlülükleri ortaya koyacaktır.

 

 

S Ö Z L E Ş M E

TARAFLAR:

Kartal Belediyesi Başkanı Arif Dağlar

Akevler İstanbul Tüketim Kooperatifi adına Süleyman Karagülle

Konu: Kooperatifler Kanunu ilgili maddesine dayanarak “Kartal Kalkınma Kooperatifi”nin kurulmasına öncülük etme, yardım etme ve ortak olma.

Kesinlik Şartı: Bu Protokol Arif Dağlar ile Süleyman Karagülle tarafından “Ön Protokol” olarak yapılmıştır. Belediye’nin kendi kurullarında ve Kooperatif’in de kendi kurullarında kabul edildikten sonra kesinleşecektir.

Madde 1- Kartal Belediyesi ile Akevler İstanbul Tüketim Kooperatifi “Kartal Kalkınma Kooperatifi”ni kurma hususunda anlaşmışlardır. Kuruluşun mâli harcamalarını Belediye karşılayacak, hizmet kısmını kooperatif yüklenecektir. Bunlar Belediye’nin ve Kooperatif’in Hizmet Oraklığına olan payları olarak girecektir. Başarılı olurlarsa payları ile “Kartal Kalkınma Kooperatifi”ne ortak olacaklardır; kurulamazsa ortaklar birbirinden bir şey istemeyeceklerdir.

Madde 2- Belediye Başkanlığı ve Kooperatif Yönetimi ortak çağrıları ile Kartal’daki Siyasi Parti Başkanlarının her %5 oyu için “Kartal Kalkınma Kooperatifi”ne bir üye vermeleri talep edilecek ve ikna edilmeye çalışılacaktır. Partiler oylarını birbirlerine kullandırabilirler. Katılmayan partinin kurucusunu Süleyman Karagülle ile Arif Dağlar anlaşarak hakkaniyet içinde tesbit ederler. Anlaşamazlarsa o üyelik boş kalır. Hâlen hayatta olan eski belediye başkanları da kurucu üye olarak davet edilirler.

Madde 3- Belediye, Akevler Kooperatifi’ne çalışma odası ve kuruculara bir salon tahsis edecektir. “Kartal Kalkınma Kooperatifi” kurulduktan sonra bu oda o kooperatifin merkezi olacak ve salon da o kooperatifin toplantı salonu olacaktır. Şimdilik Akevler çalışanları Belediye mutfağından istifade edeceklerdir, araçlarından yararlanacaklardır. Belediye bununla da “Kartal Kalkınma Kooperatifi”ne iştirak etmiş olacaktır.

Madde 4- Kurucular Meclisi toplantılara başladıktan sonra Belediye Akevler İstanbul Konut Yapı Kooperatifi’ne Akevler Ahşap Evleri yapıp teşhir etmek ve Kooperatifin kurulmasında çalışacak olan Akevler Ortaklarına geçici mesken temin etmek için uygun yer verecektir. Bu yerde demontabl iş ve mesken yerleri tesis edilecek ve ahşap evler yapımı ve satışı gerçekleştirilecektir. Gerektiğinde, bir yıl önce haber verilmek şartı ile bu yer Kooperatif tarafından tahliye edilecektir. Bu yerin geçici altyapısını Belediye yapacaktır. Belediye satılan ahşap yapılardan %5 kira payı alacaktır.

Madde 5- “Kartal Kalkınma Kooperatifi” ilk olarak “Halk Marketleri” düzenlemeyi hedeflemektedir.

Bu marketlere;

  1. Halk veya Belediye arsalarını koyarak ortak olur ve karşılığında satıştan %1 Kira Payı alır.
  2. Belediye alt yapısını yaparak ortak olur ve %1 Kira Payı alır.
  3. Halk marketin yapı payına emekle, malzeme ile veya nakitle ortak olur ve karşılığında %1 Kira Payına iştirak eder.
  4. Halk malzeme veya makineler koyarak, yahut çalışarak, yahut nakit vererek ortak olur ve karşılığında alınan %1 paylaşılır.
  5. Üreticiler veya tüccarlar markette satılmak üzere mallarını koyarak Sermaye Ortağı olurlar. Satılan mallardan Markete satış payını verirler. Bu pay %10’dan aşağı olmaz, %20’den de fazla olmaz.
  6. Tüketiciler nakit olarak ön ödeme yaparlar ve tenzilattan istifade etmek suretiyle ortak olmuş olurlar.

Kurucuların kuracağı “Kartal Kalkınma Kooperatifi” bu markete değişik şekilde iştirak edecek ortakları bulacaktır. Hedeflenen market hakkında bilgi aşağıda verilmiştir.

Kurucular bir taraftan Belediye Başkanı ile Akevler Temsilcisinin mutabakatı içinde “Kooperatifin Sözleşmesi”ni hazırlarken, diğer taraftan yine aynı mutabakat için marketlerin yeri belirlenecek ve Market Projesi de yapılmış olacaktır. Halk, Kooperatife yani yeri ve projesi belli alt yapısı başlanmış bir markete ortak olmaları için çağrılacaktır.

Madde 6- “Sözleşme” hazırlığına başlamadan önce Kurucular “Çalışma Sözleşmesi”ni yapacaklar ve kararlar uzlaşma içinde alınacaktır. Görüşme ve kararlaştırma ön sözleşmesinde de Belediye Başkanı’nın onayı alınacaktır.

 

SÜLEYMAN KARAGÜLLE                                             ARİF DAĞLAR

 

 

 

 

 

 

 

 

EK: HEDEFLENEN “MARKETLER ZİNCİRİ”

Dört çeşit Market oluşturulacaktır.

Her Muhtarlıkta birer adet “Haftalık Tüketim Malları Marketleri” kurulacaktır. Halk haftalık ihtiyaçlarını bu marketten sağlayacaktır. Haftada bir evlerine servis yapılacaktır. Bu Markete Merkez Marketten günlük ikmal yapılacaktır. Bu marketler aynı işi yapan on çeşit dükkanlardan oluşacaktır.

Dörtlü dükkanlar olacaktır. Dikine sokaklarda on çeşit dükkan bulunacak, enine sokakta ise aynı çeşit dükkandan on çeşit bulunacaktır. Halk dikine yürürken on çeşit çarşıdan geçmiş olacak, isterse enine yürüyerek en uygun olan malı bulacaktır. Bu market araba ve oturma parkları ile birlikte on dönüm olacaktır.

Bunun dışında Kartal’ın bir yerinde, -merkez olması şart değil- bir “Ana Market” kurulacaktır. Bu Ana Market dört çeşit marketlerden oluşmaktadır. Burada “Toptan ve Perakende Satışlar” yapılacak ve buradan dağıtım yapılacaktır. Bu marketlerden her biri on dönüm üzerinde olmak üzere kırk dönüm olacaktır.

  1. Esnaf Marketleri: Burada dükkanlar esnafa kiraya verilecektir. Esnaf kirayı satıştan ciro olarak ödeyecektir. Herkes kendi vergisini kendisi ödeyecektir. “Kartal Kalkınma Kooperatifi” Genel Hizmet verecek ve o da payını alacaktır. Buradaki işletme adil düzene göre yapılacaktır.
  2. Konsinye Marketleri: Her dükkan sermayesi olmayan esnafa kiralanmış olacaktır. Satıcılar buraya gelip Kooperatif kefaletinde mallarını koyacaklar, fiyatlarını onlar koyacaklar, satılanların parası Kooperatif hesabına yatacak, satıcılara çek verilerek alacaklarını çekeceklerdir. Böylece satıcılar arasında da kredileşme sağlanmış olacaktır. Bu uygulama Kartal sermayesini iki misline yükseltir. “Muhtarlık Marketleri” Konsinye Marketler olarak çalışacaktır. Kurcuların kefil olduğu 10 ile 20 arasındaki Tüccar buraya mal getirip koyacaktır. Mal satıldıkça parasını alacaktır. Bunlar dışarıdan da kendi sorumlulukları ile peşin veya veresiye mal satın alabilirler. Buraya Konsinye olarak koyarlar. Merkez Marketlerden de kredi ile mal temin edebilirler.
  3. Elektronik Marketler: Burada mallar örnekleri ile teşhir edilecektir. Prospektüsleri bulunacak, tanıtıcıları olacak. Alınan siparişler üretim yerinden alınarak “Muhtarlık Marketleri”ne teslim edilecektir. “Muhtarlık Marketleri” de servisleri ile evlerine teslim edeceklerdir. Bu E-Marketlerine muhatap kooperatif kurucularının belirleyeceği ve kefil olacağı Tüccarlar tarafından konacaktır ve onlar sipariş verebileceklerdir. Halk onlarla muhatap olacaktır. Muhtarlık Marketleri de aldıkları siparişleri bu marketlere bildireceklerdir.
  4. Mala-Mal Marketleri birer “takas” marketleridir, “bartır” marketleridir. Bu marketlerde de yine Kurucular tarafından atanmış ve kefil olunmuş rekabeti sağlayacak yeter sayıda Tüccar ortakları vardır. Halk veya üreticiler veya tüccarlar satmak istedikleri malları bu Tüccarlara getirirler ve pazarlık yaparak bunlardan birine “Altın Gram” üzerinden satarlar. Her Tüccarın bir “Altın Gram Kredisi” vardır, onu kullanır. Tüccara bu pazarlığın bedeli olarak %2 verilecektir. Rizikosu yoktur. Satın aldığı mal satılınca %2 karşılığında Marketten istediği malı alır. Satıcı da karşılığında nakit olarak almaz, ancak bu marketten istediği malı satın alır. Muhtarlık Marketlerinin ortak tüccarları bu Marketlerin tüccar ortaklarıdır.

Marketlerin satışında Kooperatif Genel Hizmet payını alacaktır. Bu pay satıştan %2 civarındadır. Ayrıca %5 Kredileşme payını alacaktır. Bu “Kefalet Payı” olup, bununla tüm işletmeler arası sigorta oluşturulmuş olacaktır. Burada birikmiş olan fon sadece Kooperatifin Hizmet Ortağı olduğu işletmelerde faizsiz kredi olarak kullanılacaktır.

  1. Kartal’da mevcut olup sıkıntıda olan işletmeleri adil düzen işletmesine dönüştürmek şartı ile kredi verilerek sıkıntıları giderilecektir. Şöyle ki; sıkıntıda olan işletmenin mal varlığı borcundan fazla ise; kalan mal varlığı kendisine ait olmak üzere ona ortak olunacak ama o işetmeci olarak kalacaktır. Borcu mal varlığından fazla ise; alacaklarından konkordato talep edilerek işletme devralınacak, eski sahibi iflastan kurtarılacaktır. Kendisine yeni işletme kurması için destek olunacaktır. Konkortado kabul ettirilemezse, ihaleye girerek Kooperatif gerçek değeri ile tesisleri satın alacak ve işletmenin yeniden faaliyete geçmesi için destek olacaktır.
  2. Yeni işletmeler ortakların katkıları ile kurulacaktır. Ancak ortak bulmak ve kuruluş yapmak için kurulacak işletmeye faizsiz kuruluş kredisi verilir ve böylece adil düzen işletmeleri çoğaltılmış olur.
  3. Kooperatif halk işletmelerini tercih edecektir. Bunlar ev işletmeleridir. Üreticiye evde veya apartmanın ortak kullanım katında oluşan işyerinde konan tezgahla konur. Bu tezgahların bedelleri işçilik olarak ödenir. Halk Mala-Mal Marketinden ham maddeyi kredi olarak alır, mamul maddesini de Mala-Mal Marketine satar. İşçilik olarak Mala-Mal Marketinden pay alınmış olur. Fabrikalar Mala-Mal Marketlerine mallarını satarlar ve Market Pay Belgelerini işçilere ücret olarak verirler, işçiler de bununla Mala-Mal Marketlerinden istediklerini alırlar.
  4. Mala-Mal Marketinin çalışabilmesi için Market Pay Belgesinin nakde dönüşmesi gerekmektedir. Bunun için Kooperatif bir iç borsa kurar. Kooperatifteki paylar burada nakitle alınır ve satılır. Kârsız alınıp satılır, değerleri kasa stokları ile belirlenir ve bu kasalardaki nakit Kooperatif kefalet hesabından konur.

 

Hedef:

Kartal’ın yaklaşık beşbin nüfuslu bölümünde orası için bir “Kalkınma Kooperatifi” kurulacaktır. Sorunlar yerinde çözülecektir. Bu 100’e yakın Kooperatifin her biri ora halkının geldiği ilçelerden birine kardeş yapılacak ve ilçede o ilçenin “Kalkınma Kooperatifi” kurulacaktır. Kartal Belediyesi ile özel anlaşma yapacaktır. O Belde Kooperatifi ile bu Bucak Kooperatifi arasında Mala-Mal Market anlaşmaları yapılacak, Kartal’da üretilen mamul madde oraya gönderilecek, orada üretilen ham maddeler ile değiştirilecektir.

 

Önemli İhtar:

Kooperatif bunları asla kendisi yapmayacaktır; Hizmet Ortaklıklarına da yaptırmayacaktır.

Bütün bunları Kartal esnafı ve halkı yapacaktır. Kooperatif tekeli olmayacak, Kooperatif onlara sadece hizmet verecektir. İlçede işler açılacağı için Kartal esnafı daha zengin olacak, Kartal tüccarı da daha çok sermaye sahibi olacaktır. Hattâ işbirliği yaparak dünyaya dev bir firma olarak görünecekler, kendi işlerinde rakip firmalar olacaktır.

 

 



© 2025 - Akevler