ADİL DÜZEN BELEDİYE KAKINMA KOOPERATİFİ
Süleyman Karagülle
905 Okunma
KANGAL BELEDİYE BAŞKAN ADAYI-ÖRNEK PROGRAMI-2008

F.P. KANGAL BELEDİYE BAŞKAN ADAYI

TAHSİN  ASLAN

BU PROGRAMLA GELİYOR

(2008 YILI SEÇİMLERİ) 

 

KANGAL SEÇMENLERİ!
BU PROGRAMI OKUYUNUZ
BAŞKA POGRAMLARLA KARŞILAŞTIRINIZ

ADAYLARI TARTINIZ

 
EMANETİ EHLİNE VERELİM

 

BU PROGRAMI BİR HAFTA TETKİK EDİNİZ

BİR HAFTA SONRA

İADE EDİNİZ

VEYA

BEDELİNİ ÖDEYİNİZ

 

İÇİNDE :  Kangal İlçesi’ni ve

Kangal Belediyesi’ni gösteren haritalar.

Kangal İlçesi ve

Kangal Belediyesi hakkında bilgiler vardır.

 

AYRICA: BELEDİYE YÖNETİMİNİN

Halkla ilişkileri

Siyasi Partilerle ilişkileri

Görevlilerle olan ilişkileri

Devletle ilişkileri hakkında

Çalışma Programı önerilmiştir.

 

DAYANIŞMA ORTAKLIĞI

BELEDİYE VE KÖY BİRLİĞİ

BELEDİYE ÖZERK İŞLETMELERİ

İMAR ORTAKLIĞI

SELEM ORTAKLIĞI

hakkında öneriler vardır.

 

SAKLAYINIZ: BİZE KARŞI BELGE OLSUN

DAYANIŞMA ORTAKLIKLARI

Belediye doğrudan doğruya işler yapmayacaktır. Bunun iki sebebi vardır:

Biri, Adil Düzen’de kamunun doğrudan doğruya işleri yapılması yoktur. Kamu işleri serbest meslek sahipleri tarafından vakıflar içinde yapılır. Bu ilkeye riayet edilecektir.

Diğeri de, belediyenin doğrudan doğruya işler yapmasında mevzuatta olmayan bürokratik engeller vardır. Bu engellerin içinde boğulmamak için de belediye doğrudan doğruya iş yapmayacaktır.

Belediye halka bilgi verecektir. Belediye halkın örgütlenmesinde yardımcı olacaktır. Bu örgütlenmede halk arasında her hangi bir ayrıcalık söz konusu olmayacaktır. Bütün siyasi partilerin katkıları sağlanacaktır.

Belde yalnız belde sakinlerinin değil tüm ilçe halkının merkezidir. İlçenin kalbidir. Kuracağımız teşkilata tüm ilçe halkının da katılması temin edilerek ilçenin birlikte gelişmesine imkan sağlanacaktır. Kalpsiz gövde olamayacağı gibi; gövdesiz kalp da olamaz.

Bir dayanışma ve yardımlaşma kooperatifi kurulacaktır. Belde Hizmetleri bu ortaklığın etkin çalışması ile kendiliğinden sağlanacaktır. Belediye kendi görevlerini böyle bir kuruluşun var olduğu beldede daha kolay sağlayacaktır. Belediye  bu ortaklıkların kurulmasına yardımcı olacaktır. Bu sebeple de kuruluş payı olarak gelirden bir pay alacaktır. Belediye buralara maddi katkıda bulunmayacaktır.

Ortaklığa isteyen emek ile, yapı ile, sermaye ile ve hizmet ile katılabilecektir. Karşılığında Ortaklık Payı alacaktır. Ortaklık halka ve kuruluşlara Genel Hizmet verecektir. Genel hizmet verdiği işletmelerin brüt gelirden %5 gibi bir pay alacaktır. Ortaklık kasada toplanan meblağı tüm paylar toplamına bölecek ve haftalık payın değeri ortaya çıkacaktır. Payını nakde çevirmek isteyenin payı bununla paya dönüşmüş olacaktır.

Dayanışma Ortaklığında başlangıçta çok düşük bir karşılık mukabilinde katkıda bulunacaktır. Kimse buradan bir gelir beklemeyecektir. Kangal belde ve ilçesinin kalkınmasına katkıda bulunacaktır. Öğrenciler ve emekliler çalışmaya katılabilecekleri gibi, iş sahibi olanlar da boş vakitleri ile bu çalışmalara katkıda bulunabilirler. İmkanı olanlar yapılarını bu yolla kullandırabilirler.

Dayanışma ortaklıklarında çalışanlar hizmet verdikleri kimselerden her hangi bir ücret veya bedel almayacaklardır. Bu hizmetler tamamen karşılıksız olacaktır. Bu hizmeti verenler ücretlerini dayanışma ortaklığından alacaklardır. Vergilerini vergi mükellefi iseler kendileri verecekler; değilseler kooperatifin işçisi ve ortağı olarak vergi ödenecektir.

Dayanışma Ortaklığı aşağıdaki hizmetleri görecektir:

1.      Ortakların ve ortak işletmelerin her türlü yazışma hizmetlerini görecek ve yazıların birer kopyasını arşivleyip saklayacaktır. Herkesin ve işletmenin dosyası tutulacak ve yalnız kendisine gösterilecektir.

2.      Ortaklar her türlü borç ve alacaklarını ortaklık muhasebesine bildirecekler, ortaklık muhasebesinin defteri kebirinde alacaklı ve borçlu olarak yer alacaklar ve bu isbat belgesi olacaktır.

3.      Ortaklar başkalarına kullandırabilecekleri mallarını ve nakitlerini ortaklık muhasebesine bildirecek, ortaklık envanter muhasebesini tutacak, kredileşmeleri ve ortaklık oluşumlarını sağlayacaklardır. Siparişlerin takibine imkan vereceklerdir.

4.      Demirbaş kayıtlarını tutacak ve yedieminleri yani zilyetlerini belirleyecektir. Bu malların ortaklık içinde bakımları sağlanacaktır.

5.      İlmi Dayanışma Ortaklıkları oluşturulacak, bunlar ilmi teminat verecek ve bilgisizlikten doğan zararlar bu ortaklar arasında dayanışma içinde ödenecektir.

6.      Ahlaki Dayanışma Ortaklıkları oluşturulacak ve ahlaki tezkiyeyi bunlar yapacaktır. İhmalden doğan zararlar bu ortaklar arasında dayanışma içinde ödenecektir.

7.      Mesleki Dayanışma Ortaklıkları oluşturulacak ve mesleki sertifikayı bunlar verecektir. Beceriksizlikten doğan zararlar bu ortaklık tarafından dayanışma içinde ödenecektir.

8.      Sosyal Dayanışma Ortaklıkları oluşturulacak ve güvenilirlik teminatını bunlar verecektir. Kasden iras edilen zararlar bu ortaklar tarafından dayanışma içinde ödenecektir.

9.      Bir dergi çıkarılacaktır. Bu dergide yazarlara belli sayfalar tahsis edilecek, bu yazarları siyasi partiler belirleyecektir. Bu dergi Kangal beldesinin ve kentinin hafızası olacak, aynı zamanda haberleşme aracı olacaktır. Dayanışma ortaklıklarına katılanların bedelsiz reklamları yapılacaktır.

10.   Kablolu bir televizyon tesis edilecek, Kangal içindeki sosyal faaliyetler, bu kanal ile kangal halkına duyurulacaktır.

11.   Taşıma hatları ortaklıkları kurulacaktır. Kent içinde, kent ile köyler arasında, kent ile komşu il veya ilçeler arasında ulaştırmanın sağlanması için hatlar tahsis edilecektir. Ortaklığa arabası olanlar ve şoförler iştirak edecektir. İlçe içinde dağıtım ortaklığı oluşturulacaktır.

12.   Kasaba içinde ucuz haberleşme yapılabilmesi için özel telefon şebekesi ve özel kargo tesisi oluşturulacaktır.

13.   İlçenin ve kentin genel planlaması yapılacak, tip projeler oluşturulacak, halkın karşılıksız yararlanması sağlanarak plan ve projeli imar sağlanacaktır. Arsalar inşaat yapacaklara temlik edilecektir. Bedel, inşaat bittikten sonra taksit taksit alınacaktır.

14.   Köylerde ve mahallelerde klinikler teşkil edilecek ve doktorlar periyodik olarak sağlık taramaları yapacaklardır. Ayakta tedavi belde merkez kliniğinde yapılacaktır. Ayrıca Sivas, Malatya, Ankara ve İstanbul’da Kangal Konukevleri kurulacak, öğrenci ve hastaları olanlar burada konuklanabilecektir. Kangallıların sağlık sorunları tam sosyal dayanışma içinde çözülecektir.

15.   Fabrikaların, yapıların, araçların ve asansörlerin bakımlarını yapacak ortaklık oluşturulacak. Parça sahibine ait olmak üzere bakımı karşılıksız yapılacaktır. Su, elektrik ve kanalizasyon tesislerinin bakımı da böyle yapılacaktır.

16.   Yangın, sel, sivil savunma ve güvenlik korunmaları bu yolla sağlanacaktır. Kişiler nöbetleşe bu işleri yapacaklar, karşılığını dayanışma ortaklıklarından alacaklardır.

17.   Ortaklık bankaya bir ortak hesap açtıracak ve isteyenler paralarını bu ortak hesaba yatıracaklardır. Para değeri korunacaktır. Parayı banka kasasına yatıracak makbuzu ortaklığa getirecek ve ortaklıktan alacaklı olacaktır. Çekmek istediği zaman da ortaklığın çeki ile çekecektir. Böylece ilçe ve belde içinde hesabi para geçerli olacaktır. Ancak ilçe veya beldeye girenler veya dışarıya çıkanlar nakit kullanacaklardır.

18.   Ortak ambar veya mağazalar olacak. Buraya mallarını teslim edenler teslim belgesini alacaklar. Bu belgeyi istediklerine devredebilecekler. Mal yerine belge dolaşacak. Kullanılacağı zaman son belge sahibi gidip ambar veya mağazadan çekecektir. Muhafaza masrafı mala %10 fazla verilerek ödenecektir. Böylece ambarlama ve taşıma masrafları azaltılmış olacaktır.

19.   Bir arşiv ve istatistik merkezi kurulacak. Diğer arşiv ve istatistik merkezleri ile de irtibat tesis edilerek gerekli bilgiler toplanacak. Bir bilgiye ihtiyaç hâsıl olduğunda buradan temin edilecektir. Kangallılar da buraya bilgi verecek ve bu bilgiler arşivlenecektir.

20.   Bir tebliğ merkezi kurulacaktır. İsteyen istediğine bu tebliğ merkezi aracılığı ile tebliğ yapabilecektir. Uyarılar da bunlar aracılığı ile yapılır ve tescil edilir. Kangallılar birbirlerine hatırlatmalarda bulunarak düzeni sağlayacaklardır.

21.   Artık toplulukları kişiler yönetmeyecek, ekseriyetin aldığı kararlar  yönetmeyecek; toplulukları halkın yaptığı sözleşmeler yönetecektir. Dayanışma Ortaklığı örnek sözleşmeler üretecek, sözleşme yapanların sözleşmelerini muhasebeleştirecek ve arşivleyecektir. Böylece Kangal ilçe ve beldesi çok kısa zamanda halk ekonomisine ve demokratik sosyal yapıya kavuşacaktır.

22.   Ortak deneme laboratuarları kurulacak. Serbest çalışan teknisyenler bu laboratuarlarda mallarını her zaman kontrol ettirebileceklerdir. Ambara bu mallar teslim edilecektir. Bundan sonra malların bozulması halinde sorumluluk Dayanışma Ortaklığı’nın olacaktır. Böylece küçük üreticiler de kaliteli mal üretebilecek ve pazarlama imkanını bulacaklardır. Tüm Kangal’da üretilen mallar bir etiket altında pazarlanacaktır.

23.   Dayanışma ortaklıklarının soruşturmacıları olacak, çıkan nizalarda olayları bunlar dışarıdan soruşturup sonuçlara varacaklardır. Hakemler bunların soruşturmasına göre karar vereceklerdir.

24.   Ortaklar arasında çıkacak nizalar dayanışma ortaklıklarının hakemleri tarafından halledilecektir. Hakem kararlarına uymayanları mahkeme dayanışma ortaklıklarının avukatları savunacaktır.

25.   İşlerin sürüncemede kalmaması için çıkan nizalar önce sorumlular tarafından geçici olarak halledilip işlerin yürümesi sağlanacak, mağdurların mağduriyeti sonra hakemlerin kararı ile giderilecektir.

 

Belediyemiz Kangal Halkını Adil Düzen ilkeleri içinde birliğe götürecektir. Bunu siyasi partilerin desteği ile yapacaktır. İşler ise belediyenin bütçesi ile belediye görevlileri tarafından değil bizzat halk tarafından yapılacaktır.

 

ORTAK MUHASEBE

Muhasebe kursları açılacak, Adil Düzen muhasebesi öğretilecek; ilk, orta, yüksek ve üstün ehliyetli muhasipler yetiştirilecektir. İlk ehliyetli muhasipler belli konularda yapılan borçlanmalarda muhasebe usûlüne göre belgeler dolduracaklardır. Orta muhasipler bunu kendilerine verilen programa kaydedeceklerdir. Yüksek muhasipler işletmelere programları uygulayıp kâr ve zarar hesapları yapacak, bilançoları çıkaracaklardır. Üstün muhasipler ise programlar üreteceklerdir.

İsteyen Kangallılar mal, emek, mülk ve hizmetten başkalarına ne verirlerse bir katibe yazıp kendilerinin ilk muhasiplerine vereceklerdir. İlk muhasip onu muhasebeleştirip belgeyi doldurup orta muhasibe verecektir. Orta muhasip bunu bilgisayara geçirecek ve alanın muhasibine gönderecektir. Alanın muhasibi kendisine “sen bu hafta bunları almışsın” diye bildireceklerdir. İtiraz olursa, anlaşırlarsa, muhasipler düzeltir. Anlaşamazlarsa hakemlere gidilecektir.

Her kişiye bir kredi limiti tanınacak, kredi limiti içinde olmak şartı ile alınan ve verilen dayanışma ortaklığına verilmiş ve ondan alınmış olacaktır. Bir emlak kooperatifi kurulup isteyenler tapularını bu kooperatife vereceklerdir. Bu masrafsız devirleri sağlayacak, ayrıca dayanışma ortaklığı bu meblağ kadar kredi limitini tanıyacaktır.

Ortaklıklara katılanlar her zaman sermayelerini geri çekebileceklerdir. Ancak ortaklıkta kaldığı zamanların kâr ve zararlarına iştirak edeceklerdir. İstedikleri firmaya katılma hakları olacaktır. Anlaşmalar ve muhasebe öyle oluşturulacaktır ki kâr ve zararlar haftalık olarak belli olacaktır. Her hangi ortağa bir değer veren ortaklığa vermiş olacaktır. Kâra katılmamış ise kredileşmeye katılmış olanlar mevduatları nisbetinde kredilerini alacaklardır.

Ortak muhasebede ortakların ödeyecekleri vergiler net olarak çıkarılacaktır. Herkes mükellef olduğu vergi defterini ortaklık onun adına tutacaktır. O tür işletme şekilleri bulunacaktır ki vergi kaçırmaya gerek kalmayacaktır. Veresiye satış enflasyonu da vergilendirir ve mükellefi ezer. Oysa ön ödemeli sipariş sistemi para peşin ödendiği ve bedel devre başında olduğu için gerçek kâr ortaya çıkar. Enflasyonsuz kâr ortaya çıkar. Böylece halk vergi kaçırmak zorunda kalmaz.     

İsteyen her Kangallıya bir cüzdan verilecektir. Kişiler her türlü anlaşmaları ve nakdi ödemeleri Türk Lirası ile yapacaktır. Borçlar ise toprak, altın, demir ve buğdaya kote edilecektir. Böylece alacaklıların hakları korunacaktır ve sermaye harekatı kolaylaşacaktır. Kâr ve kredileşme karşılığının artması için herkes almaya değil vermeye çalışacaktır. Kangal içinde hesabi para kullanılmış olacaktır. Nakit harekatı duracaktır. Bu nakit bankalara mevduat olacak ve Kangaldaki bankalar sipariş kredisini verme imkanını bulacaklardır. Böylece Kangal tüccarları ön ödemeli siparişli satın alma gücüne ereceklerdir.

Dayanışma ortaklığı bankalara ortak hesap açtıracaktır. Parayı bankaya yatıran dayanışma ortaklığı hesabına para yatıracaktır. Çekeceği zaman da ortaklıktan çek alarak çekecektir. Böylece kredileşme sisteminden yararlanmış olacaktır. Kentin içinde mutemetler olacak, akşam üstü dolaşıp nakitleri toplayıp bankaya yatıracaklar. Sabahleyin aldıkları siparişleri bankadan para çekerek dağıtacaklardır. Böylece kimse para çekmek veya para yatırmak için vakit kaybetmeyecektir.

Bu muhasebenin tutulması için muhasiplere Genel Hizmet payları verilecektir. Ortaklar ve firmalar bir ödemede bulunmayacaklardır. Firmalar ticarette % 5 civarında Genel Hizmet paylarını vereceklerdir. Bu gelen payların yarısı firmaya Genel Hizmet verenlere, diğer yarısı da kişilere hizmet verenlere bölüştürülecektir.

 

YETERLİK BELGELİ KOMİSYONCULAR

Belediye her türlü ihaleleri Kangal Belediyesi halkından Yeterlik Belgesi olan işadamlarına yaptırılacaktır. Güçleri yetmeyenler dışarıdan ortak alabilirler. Belediye onlarla muhatap olmaz. Yeterlik Belgesi partilerin teminatı ile verilecektir. Partilere aldıkları oy nisbetinde kontenjan tanınacaktır. Yeterlik Belgesi’ni alabilmek için bir partinin teminat vermesi istenecektir. Teminat verdikleri halde vecibelerini yerine getirmeyen partilerin kontenjanları azaltılacaktır.

Belediye adına taşınmaz alıp satacaklara Komisyonculuk Belgesi verilecektir. Bunlara aynı zamanda satmak üzere belediyenin taşınmazları kredi olarak verilecektir. Bunlar sattıkça % 2 komisyon alacaklardır. Meblağ bir hesapta toplanacaktır. Bu para ile komisyoncular halktan pazarlıkla taşınmazlar alacaklardır. % 2 komisyon farkı ile satacaklardır. Böylece parası olan belediyeden taşınmaz alacaktır. Para lazım olan da belediyeye taşınmazını satacaktır. Bedel komisyoncular arasında serbest rekabetle belirlenmiş olacaktır. Anlaşma yaparak kartel veya tröst kuranların elinden Yeterlik Belgesi alınacak ve partilerinin kontenjanları düşürülecektir. Taşınmazların bedeli enflasyondan korunacaktır. Bunun için taşınmazların bedeli belediye arsa bedeline kote edecektir. Belediye alt yapısı yapılmamış imar arsaları üretecek ve bunları metre kare ile satacaktır. İade etmek isteyenlerden de alacaktır. Bunlarda komisyon farkı konmayacaktır. Bu arsaların bedeli arz ve talebe göre dengede tutulacaktır. İnşaat yapıldıkça yeni arsalar üretilecektir. 1000 kadar arsa daima açık tutulacaktır.

Bu yolla parası olup işletemeyecek olanlar taşınmaz alarak taşınmazların değerlenmesinden yararlanacaklar, iş yapıp parası olmayanlar da bu sayede sermaye bulacaklardır. Satacak taşınmazı olmayan taşınmaza ortak olup  taşınmazı bulma imkanına kavuşacaktır. Taşınmazların likidite kazanmazı taşınmazları da değerlendirecek ve Kangal bir şantiyeye dönüşecektir.

Yeterlik Belgesi olan komisyoncular kiralama işleri ile de uğraşacaklardır. Kiraya vermek isteyenler pazarlık yaparak yapıyı komisyoncuya kiraya vereceklerdir. Komisyoncu aynı kira ile kiralayacaktır. Bütün kiralardan toplanan para ile önce yapıların bakımı yapılacaktır. Kalan miktardan % 2 komisyon payı alacaktır. Kalan miktar, kiraya verilsin verilmesin o komisyoncuya kiraya verenlere bölüştürülecektir.

Komisyoncular arasında rekabet olacağı için kira gerçek değeri ile kiralanmış olacaktır. Elde kiraya verilmeyen daireler çoğaldıkça kiralar düşecektir, çoğaldıkça azalacaktır. Bu uygulama yatırımcılara yol gösterecektir. Belde dışarıdan göç çektikçe yapılar hızlanacaktır.

Parseller üzerinde önce sökülebilir barakaların kurulmasına izin verilecektir. Bu barakaların sağlıklı ama çok ucuz olması için belediye gerekli desteği yapacaktır. Şimdilik halk gelip bu barakalarda yerleşecektir. Sonra katlı betonarme yapılaşmaya izin verilecektir.

Çevre kirliliğinden korunma amacıyla 1000 metrekarelik parsellerde iki katlı sökülebilir 64 metrekarelik evlere izin verilecektir. İsteyenler her 100 dönümde 128 metrekarelik 100 dairelik on katlı blok yapabilecektir. Her büyük evin 936 ve küçük evin de 468 metrekarelik bahçesi olacaktır. Bundan daha sık yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Eski yapılaşmalar da zamanla bu tür yapılaşmaya dönüştürülecektir. Her binanın altında bir sığınak olacaktır. Ayrıca iki kat işyeri ve çatı sosyal yapı olarak değerlendirilecektir.

 

ÇALIŞMA ŞEKLİ

1-      Belediye Başkanı olarak tüm Kangallıların hiçbir ayrıcalık gözetmeksizin Adil Düzene göre beldemizi yöneteceğim. Bunun için gerek atamalarda, gerek belediye hizmetlerinin görülmesinde siyasi partilerin görüşlerini alacağım ve aldıkları oy nisbetinde isteklerini yerine getirmeğe çalışacağım.

2-      Her pazartesi günü saat beşten sonra siyasi parti liderleri ile istişarede bulanacağım ve halkın isteklerini öğrenmeğe çalışacağım. Bu istekler belde hizmetleri olabileceği gibi, belde için yararlı her hangi fikir düşünce ve plan da olabilir. Bu toplantı halka açık olacak ve isteyen gelip dinleyebilecektir. Parti temsilcilerin ve halk orada da isteklerini bildirebilecek, isteklerini aktarıp aktarmayacağına doğrudan denetleyecektir.

3-      Çarşamba günü Belediye Meclisini toplayacağım ve halkın istekleri ile ilgili konuları onlarla görüşüp karara bağlayacağım. Kangal’ı on bölgeye ayıracağım. Her bölgenin başkan adına takip görevini meclis üyelerine vereceğim. Bu görevi altı ayda bir değiştirerek devre sonunda her meclis üyesi bütün Kangal’a hizmet verme ve kendini tanıtma imkanını bulacaktır.

4-      Cuma günü devlet görevlikler ile toplantı yaparak Meclisce alınan kararların uygulama planı hazırlanacak ve belediye hizmetlileri görevlendirilecektir. Bu uygulama planı görevli meclis üyelerine verilecektir.

5-      Uygulamayı belde görevlileri yapacak, meclis üyeleri denetleyecek ve sonunda iş yapılmamış ise, parti yetkilileri ile yapılan danışmada yeniden ele alınarak aynı prosedür yeniden devreye sokulacaktır.

6-      Haftada bir kendilerinin uygun göreceği gün Kaymakam ziyaret edilecek, kendilerine çalışmalar hakkında bilgi verilecek, gerek mevzuat gerekse hükümetin genel siyaseti doğrultusunda kendilerinin tavsiye talimatları alınacaktır. Devlet nezdinde gerekli yardımlar talep edilecektir.

7-      Bunun dışında Belediye Başkanı sıfatı ile özel görüşmeler çok nadir ve istisnai hallerde yapılacaktır.

 

ÇEVRE İLE İLİŞKİ

İlçe merkezi olan bir belde yalnız ilçe merkezinde oturanların beldesi değildir. Tüm ilçe halkına hizmet veren bir merkezdir. Bu itibarla tüm ilçede bulunan belde ve köylerin katılabilecekleri bir Kangal Belde ve Köy Birliği kurulacak, belde hizmetlerinin ortaklaşa yapılması sağlanacaktır.     ...  ...  ...

 

TAŞIMA

1- Bu köyler arasında ve Kangal ile civar ilçe ve il merkezlerine yapılacak taşımacılık belediye ve köy birliklerinin öncülüğünde oluşan bir ortaklık içinde yapılacaktır. Bunun için;

Bir)                             Araç sahipleri bu iş için araçlarını koyabilecektir. Kangal’da bir araç bakım merkezi oluşturulacaktır. Ortaklığa konan araçların bakımı bu bakım merkezince yapılacaktır. Merkez parçayı ortaklıktan alacak, bakımı ise gelirden pay şeklinde alacaktır. Yani araba iş yaptığında yaptığı getiri nisbetinde pay verilecektir.

İki) Araç belediye ve köyler birliğinin kefil olduğu şoförlere verilecektir. Bunları siyasi partiler belirleyecek ve kefil olacaklardır. Kefaleti yerine getirmeyen siyasi partilerden bu belirleme yetkisi ortadan kaldırılacaktır.

Üç)Hatlar belediyece şoförlere satılacak ve alınacaktır. Satış ve alış bedeli aynı olacaktır. Her isteyene satılacak ve her isteyenden alınacaktır. Alış ve satış arasında aynı sırada fark olmayacaktır. Hat bedeli arz ve talebe göre ayarlanacaktır. Yaklaşık olarak hatta çalışan araba sayısı sabit tutulacaktır.

Dört)                        Biletten alınan bedel şoföre, arabanın bakıcısına, araba sahibine ve belediyeye pay verilecektir. Birlik tarafından araba payları satılacak ve halk tasarruflarını bu ortaklıklarda da değerlendirebilecektir.

 

SU

2- Belediye ve köy birliği ilçe içinde ortak su şebekesi oluşturacaktır;ı:

Bir)                                    İçme su havzaları oluşturulup burada suları kirletmeyecek şekilde halkın yararına sokulacaktır. İçme sularının evlere ulaştırılması dağıtım yoluyla sağlanacaktır.

İki) Ortak kullanma suları şebekesi oluşturulup tüm köylere ulaştırılması sağlanacaktır.

Üç)Orak sulama su şebekeleri oluşturulup ilçe içinde tarımın gelişmesi sağlanacaktır. Sondaj ve kanal şebekeleri oluşturulacaktır.

Dört)                               Kullanılan kanalizasyon suları arıtılacak ve sulama sularına katılacaktır.

Bu suların asgarisi halka nüfus başına parasız verilecektir. Sulama sularında da ortaklık şeklinde iştirak edilip hasattan pay alınacaktır. Hasat gelirleri fazla olanlara gelecek yıllarda daha fazla su verilecektir.

 

ELEKTRİK

Kentin ucuz olarak elektrik elde edebilmesi ve ısıtma dahil yararlanarak çevre kirliliğinin önlemesi için Belediyeler Birliği elektrik üretimini yapacak ve kendi halkına dağıtacaktır.

Elektrik :

Bir)                                               Güneş enerjisinden,

İki) Rüzgar enerjisinden,

Üç)Akar su enerjisinden,

Dört)                                          Jeotermik enerjiden,

Beş)                                              Kömürden,

Altı)                                             Yaprak ve ağaç artıklarından yararlanılarak enerji üretiminin yapılması için Belediyeler Birliği öncülük edecektir.

Bunun için Belediyeler Birliği :

Bir)                                                  Elektrik üreten herkesten elektrik satın alacaktır.

İki) Elektrik tüketecek herkese elektrik satacaktır.

Üç)Dağıtıma naklettiği elektrikten bir pay verecektir.

Dört)                                             Elektriğin bedeli, arz ve talebini dengede tutacak şekilde yapılacaktır.

Beş)                                                Elektrik fiyatı tüm sahalarda aynı olacaktır. Sadece halka asgari bir miktar elektriği bedava kullanma imkanı sağlanacaktır.

 

KANALİZASYON

Pis sularla atık yaprak ve benzeri şeyler çürütülecektir. Çıkan gazlar tüplenecek ve değerlendirilecektir. Sular arıtılıp sulama sahalarına verilecektir. Bu sularla kırlar ağaçlandırılacaktır. Toprak sahibine, su verene ve orada yetiştiricilik yapana sonunda saha bölüştürülecektir. Belediyeler Birliği bunların planlamasını yapacaktır. Ortaklıkların kurulmasında yol gösterecektir.

Belediye ve Köyler Birliği’nin yönetici kadrolarına siyasi partiler tüm ilçe içindeki oyları nisbetinde katkıda bulunacaklar ve yönetim Adil Düzene göre yapılacaktır.             ...   ...   ...

 

KANGAL HAKKINDA BİLGİ

Kangal, Sivas - Malatya yolu üzerinde Sivas’tan (x), Malatya’dan (y) kilometre uzaklıkta Sivas’ın bir ilçesidir. Sivas tarafında (z) ilçesine, Malatya tarafında (d) ilçesine komşudur. Eskiden (d) ilçesi Kangal’ın bir bucağı idi. İlçenin büyüklüğü (f) kilometre karedir. A kadar köyü ve (d) kadar beldesi vardır. İlçenin toplam nüfusu ... ... dır. Nüfus gittikçe azalmaktadır. Arazinin % .. dağlıktır. Kalanı düzlük olup sulamaya elverişlidir. Kangal ilçesinden çıkan sular şu kollarla Kızıl Irmağa eklenir. Kömür ve madenleri vardır. Ormanı yoktur. Meyve yetiştirilebildiği halde meyvelikler yoktur.

Kangal beldesi mezkur yol üzerindedir. Arazisi ... ... metre karedir. Nüfusu da ... ... dır. Nüfusu artmaktadır. Beldede cami ve  .......  okulları vardır. Şimdiye kadar beldede .. .. .. partilerinden seçilenler belediye başkanlıklarını yapmıştır. Beldenin şu kadar işyeri vardır. Şunlar üretilmektedir. Beldenin kaymakamı (filan) kişidir (şu) tarihten beri burada görev yapmaktadır. Milli Eğitim Müdürü ve Müftüsü filanlardır. Şu tarihten beri buralardadır.

 

Beldenin Sorunları :

1-Göç Sorunu ve Sebepleri:

a) İşsizlik

b) Hastalık

c) Okul

Beş)        Baskı

 

2- İşsizlik Sorunu ve Sebepleri:

 


 

 



© 2025 - Akevler