Cami Minberinden M. Kemal Paşa'ya Dua
1116 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Şevket Eygi - Milli Gazete
Emine Hocaoğlu

25 OCAK 2011


Geçtiğimiz 29 Ekim 2010 Cuma günü otomobille Ankara'ya gidiyordum. Cuma'yı Kaynaşlı ilçesinde kıldım. Hatip efendi, hutbede Mustafa Kemal Paşaya dua etti. Malum eskiden Cuma hutbelerinde zamanın Halifesi ve Padişahına dua edilirmiş. Mustafa Kemal Paşanın vefatından bu yana 73 yıl geçti... Hutbelerde bazı paşalara dua edilecekse, niçin Şark Fatihi Kazım Karabekir Paşa'ya, Mareşal Fevzi Çakmak'a, İzmir Fatihi Sakallı Nurettin Paşaya ve diğerlerine de ismen dua edilmiyor?

28 Şubattan sonra, Ergenekoncular ve Derin Devlet, Diyanet'e birtakım elemanlar soktular, sızdılar.

Din işlerine kesinlikle siyaset karıştırılmamalıdır.

Yine din işlerine ideoloji karıştırılmamalıdır.

Din işlerine İslamcılık ideolojisi de karıştırılmamalıdır.

Mustafa Kemal Paşa sağlığında hutbelerde kendisine dua ettirtmemiştir. Diyanet'teki Derin Devletçiler ve Ergenekoncular kraldan daha kralcı, paşadan daha paşacı olmasınlar.

İslam dini böyle şeyleri kaldırmaz.

Dua edilecekse, şahıs ismi vermeden "Şehitlerimize, gazilerimize, dinimize hizmet edenlere..." şeklinde anonim dua yapılmalıdır.

Din, siyasetin üzerindedir.

Din, resmî ideolojinin ve diğer ideolojilerin üzerindedir.

Din, siyasete ve ideolojiye alet edilmemelidir.

Siyaset dine hizmet edebilir...

Kemalizm, Mustafa Kemal Paşanın vefatından sonra çıkartılmış bir ideolojidir ve İslam ile bağdaşmaz ve uyuşmaz.

Konuyu değiştiriyorum...

İstanbul'da bazı camilerde her Cuma, hutbe esnasında "sayın cemaat, namazdan sonra para toplanacaktır, yardımınızı bekliyoruz, Allah yardımınızı kabul etsin..." şeklinde anonslar yapılmaktadır.

Sonra farz kılınıncı caminin içine veya kapısına, genellikle bir ayağı kırık veya sallanan bir masa konuyor, içine plastik bir leğen... Geçenler para atıyor, makbuz falan verildiği yok.

Takdir buyurursunuz ki, böyle yardım parası toplanmaz. 1 liralık, 5 liralık, 10 liralık makbuzlar olur, para verene belgesi takdim edilir.

Böyle makbuz verilse bile, cami minberi mübarek ve ulvî bir makamdır, Resulullah Efendimizin (salât ve selam olsun ona) makamıdır. Hutbede Cenab-ı Hakk'a hamd ü sena edilir, Resulullah Efendimize salât ve selam getirilir, onunAshabına, etbaına, Ehl-i Beytine dua edilir. Zamanın İmamına da dua edilir ve sonra Müslümanlara nasihat edilir. Bunun dışında para verin, yardım edin demek olmaz... Yardım toplanacaksa minberden söylenmez, cemaate başka şekilde duyurulur.

Bu hususu muhterem Diyanet İşleri Başkanlığına selam ve hürmetlerimle arz ediyorum. Lütfen bu çirkin uygulamayı durdursunlar, kaldırsınlar.

Yazının devamı için tıklayınız.

Yorum:

Yazarın söylediğine bir nebze katılıyorum. Ölmüş insanlara dua etmek yerine şu anda yaşayan devlet başkanına dua etmek daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Eğer dua edilecekse de yazarın dediği gibi “Şehitlerimize, gazilerimize, dinimize hizmet edenlere..." şeklinde anonim dua yapılmalıdır.

Dua davet etmek çağırmak demektir. Aynı zamanda Allah’tan bir istekte bulunmaktır. Bu yüzden dua ederiz. Kuran da bunun için şöyle demektedir.

وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ

Kullarım sana Beni sorarlarsa, bilsinler ki Ben, şüphesiz onlara yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim.(Bakara 186)

Yukarıdaki ayetten benim anladığım, biz herhangi bir sıkıntımızda veya herhangi bir şeyin hayırlı olması için çok dua etmeliyiz. Dua etmek çağırmak anlamına geldiği için, Allah’la konuşmuş ve Allah’ı çok zikretmiş oluyoruz. Dua ettiğimiz için Allah’tan hayırlısı ne ise onu istiyoruz. Bazen dualarımızın cevabının hemen olduğunu bazen de uzun bir zaman sonra kabul olduğunu görüyoruz. Demek ki dua ile insanın kaderinin daha iyi yönde değişmesine yardımcı olduğunu görebiliriz. Bu sayede insanların dua etmesinin gerekli olduğu görülüyor. Demek ki ölülerden çok yaşayan insan ve topluluklar için dua gerekli bir ihtiyaçtır. Tabi ölülere de dua edebiliriz. Çünkü yaşayan insanların duası kabul oluyorsa o kişi, ölmüş insana da dua ederek Allah’ın rahmetinden faydalanmasını sağlayabilir. Hiçbir zaman Allah’ın rahmetinden ümit kesilmez. Ama bizim toplumumuz dirilerden çok ölülere dua ettikleri için en çok yaşayan insanlar için dua edilmesinden yanayım. Ayrıca ölülere dua etmeyi bir sakınca olarak görmüyorum. Çünkü bununla ilgili Kuran da bir ayete rastlamadım. Ama burada en çok yaşayan insanlara dua edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca yardım için toplanan paralar için söylediğine de katılıyorum. Toplanan paraların ne için toplandığı ve verenlerin liste halinde yazılmasını tavsiye edebilirim. Bu listelerin bir yerde toplanmasını ve bu şekilde bir yardım fonu oluşturulmasına yardımcı olur diye düşünüyorum.

 

Emine Hocaoğlu






Sayı: 86 | Tarih: 30.01.2011
Ahmet Hakan
Arınç'ın seks ve alkol çıkışına dair
1281 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Ruşen Çakır
Mısır’da İslamcıları dışlamanın imkanı yok
1175 Okunma
Tayibet Erzen
Ebubekir Sifil
Müslümanlık ve İlerleme
1140 Okunma
1 Yorum
Zafer Kafkas
Mehmet Şevket Eygi
Cami Minberinden M. Kemal Paşa'ya Dua
1116 Okunma
Emine Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Muktedir olamamak
1094 Okunma
9 Yorum
Süleyman Karagülle
Zülfü Livaneli
18 yılın ardından sevgili Uğur’a mektup
991 Okunma
Ali Bülent Dilek


© 2024 - Akevler