01.02.2019
Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine zam geldi.
Buna göre...
Otomobiller için geçiş ücreti 23.30 TL’den 32.10 TL’ye çıktı.
Minibüsler için geçiş ücreti 34.90 TL’den 48.10 TL’ye çıktı.
Pahalı patlıcan, pahalı kabak, pahalı domates satılıyor diye marketlere, manavlara baskın veren, operasyon düzenleyen zabıtalar!
Size sesleniyorum:
İlk hedefiniz
Avrasya Tüneli’dir!
Hadi baskına! Hadi operasyona!
“Enflasyonu arttırıyor” diye yazın cezayı tünele.
“Seçim öncesi ahaliyi iktidardan soğutuyor” diye yazın cezayı tünele.
“Fırsatçılık yapıyor” diye yazın cezayı tünele.
Soğancıdan, domatesçiden, patatesçiden, patlıcancıdan esirgemediğiniz merhameti, tünelcilerden de esirgemeyin.
SON DAKİKA NOTU:
Dün akşamüzeri Ulaştırma Bakanlığı, zammın Avrasya Tüneli’nin internet sayfasında “sehven” yayınlandığını duyurdu. Galiba matrak bir tünel çalışanı şaka yapmış... Böylece zabıtanın baskın vermesine gerek kalmadı. Ama yine de zabıtamızın uyanık olmasında yarar var. Bu tünelcilerin ne zaman ne yapacağı hiç belli olmaz.
Yazının tamamı için tıklayın
Yorum:
Ekonomik kriz
Ülkede enflasyon ne durumda, açıkça görünüyor. Markete, pazara uğradığınız anda görürsünüz.
Daha da ilginci Avrasya Tüneli gibi “özel” bir şirket de zam yapıyor ve zam %35 civarında.
Zam seçim nedeniyle geri alınıyor. Muhtemelen Mart’tan sonra göreceğiz bu zammı.
Popülist mantıkla yapılan asgari ücret zammı üretimin dibe vurduğu ekonomiye ağır bir darbe daha vurarak çok berbat bir hale getirecek. Bu rakamı veremeyecek olan işyeri sahipleri ya işçi çıkaracak ya da fiyatlara zam yapacak ya da her ikisini birden yapacak. Bu durumda işsiz sayısı arttığı için üretim azalacak. Bu da fiyatları daha da artıracak. Bu da vergi gelirlerini düşürecek. Vergi gelirleri düşünce dolaylı vergiler artırılacak. Köprü ücreti, telefon konuşma ücretindeki vergiler, elektrikte, suda ödenen vergiler, KDV v.b. dolaylı vergiler artırılacak. Gider artınca vatandaş artık alışverişi çok düşürecek. Bu durumda talep azaldığı için arz da azalacak ve işten çıkarmalar daha da artacak. Bu arzı daha da azaltacak. Gelir vergisi düştüğü için vergilerde dolaylı vergilerin ağırlığı daha da artacak. Arz azalması ile işsizlik artacak. Fiyatlar fırlayacak.
Kuran zorunlu olarak insanlara istemedikleri şeyleri yaptırmayı reddeder. Asgari ve azami fiyatlar ve ücretler ekonomiye vurulan en büyük darbedir. Üretimin olmadığı bir yerde üretimi teşvik etmek yerine memurluğu teşvik etmek ekonomiyi çökertir. Tarım bitmiş durumda iken tarım sübvanse edilmeli ve kârlı hale getirilmelidir. Ücretlerdeki, fiyatlardaki asgari, azami ifadeleri kaldırılmalı, dolaylı vergi değil üretimden vergi alınmalı, gelir vergisi kaldırılmalıdır.
Bu çok basit ekonomik kurallardan anlı şanlı ekonomistlerimizin haberi yok galiba. Gelecek tehlike çok açıkken niçin yapılmaması gereken ne varsa yapılıyor, anlayamıyorum.