31.12.2015
İnsanlar bilinçaltında her 31 Aralık'ta geride kalan hayatın sona erdiğini ve 1 Ocak'ta bambaşka bir dünyanın başlayacağını zannederler. Herhalde bu nedenle "Yılbaşında sigarayı bırakacağım" veya "Bu yıl perhiz yapıp 10 kilo vereceğim" benzeri sözler verilir. Oysa sadece takvimlerdeki rakamlardır değişen... Kimsenin huyu, alışkanlıkları, zaafları değişmez. Dünya da eskisi gibi döner ve her yazın arkasından hep sonbahar gelir.
Ümit etmek kolaydır
Bu ebedi ve ezeli gerçeği bilsek de her yeni yıla hem bireysel yaşamımızda, hem de sosyo-politik ortamımızda eskisinden farklı, iyi şeylerin olacağına dönük ümitler besleyerek gireriz. Teröre "Terör" diyemeyenlerin, çoğulcu demokrasiyi rekabet ve uzlaşma düzeni olarak değil de kavga ve gerginlik sistemi olarak anlayanların, 2016'da değişeceklerini de ümit etmiyor muyuz mesela? Ya da takkelerini devire devire ülkelerinin seçilmiş yöneticilerine beddua edenlerin, 2016'da nedamet getirip, ülkeye hizmet edenler için hayır duaları seslendirecekleri benzeri bir ümidimiz yok mu?
Tamamı için http://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2015/12/31/ne-dogan-gune-hukmum-gecer-ne-halden-anlayan-bulunur
Yorum:
Bize Kuran yeter!
Devir beleşten, kolaylıkla mal, mülk, mevki, para ve güç sahibi olma emelleri ve umutlarıyla dolu insanların devri. Oysa kimseye emeğinin karşılığı dışında bir şey yoktur. Kolay kazananları kıstas almamak gerek çünkü onlar norm değil istisnadır. İnsanın her anlamda başarıya ulaşabilmesi için gerçekçi olmasında fayda vardır. Hayalcilik, erteleme, takvimlere ve sayılara özel manalar yükleme insana küçük bir motivasyon katar ama sonrasında asıl aldanma ve hayal kırıklığı gelir.
Belki tüm bu yazdıklarım hayat tecrübesiyle elde edilebilecek sonuçlardır ama Kuran’ın her ifadesinde aslında nasıl davranmamız gerektiği ile ilgili çok güzel ipuçları vardır. Mesela Kuran, “Küfretme, Allah kafirleri sevmez, doğruya ulaştırmaz.” der. Yani gerçeği örtme, gizleme, gerçekçi ol aksi halde doğruya ulaşamazsın. “Her zorlukla beraber bir kolaylık vardır.” der. Yani yaşadığın her olumsuzluğun muhakkak iyi bir tarafı vardır, onu bulmaya çalış. “Kötülüğü ahsen ile defet.” der. Yani problemleri çözerken, sorunlarla uğraşırken fayda doğuracak bir sonuca ulaşmaya çalış. Hepten yıkıcı olma, mutlaka az da olsa faydalı bir çıkış yolu vardır. Bu da her zaman kendimize fayda demek değildir, belki de biraz diğerlerini de düşünmemiz gerekir.
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün yeter ki Kuran’ın bizlere bir rahmet olduğunu bilelim ve onu her meselden bahseden ve hatası olmayan bir kaynak olduğu bilinciyle okuyalım ve onun rehberliğinde yaşayalım.