Terörle Mücadele
1218 Okunma, 1 Yorum
Emre Aköz - Sabah
Vahap Alma

Yakında sona erecek olan 2015 yılının ikinci yarısında, medyada en çok yer alan kavram, hiç kuşkusuz "terörle mücadele" idi. Peki gerçekte olan terörle mücadele mi?
Gazeteyi açtığımızda sokaklarında tanklar gezinen bir kentin fotoğraflarını görüyoruz. Haberin başlığında "terörle mücadele" deyimi geçmekte...
TV'ye bakıyoruz: Askerler "terörle mücadele" etmek için, o kasabaya veya şu ilçeye girmekteler. Arka ses operasyonun general düzeyinde yönetildiğini söylüyor.
Şimdi bu görüntüleri faraza bir Mozambikliye göstersek... Adam fotoğrafları inceledikten sonra bize ilk soracağı ne olur? Evet, doğru tahmin ettiniz: "Hangi savaş bu?"
Güneydoğu bölgesinde düpedüz bir "savaş" sürmekte. Ama biz ona hâlâ "terörle mücadele" adını vermekteyiz. Yani yaşamakta olduğumuz feci durumun adını bile koyamıyoruz.
Peki, bu küçük çaplı savaş niye yapılıyor? Ankara'nın hedefi ne?
Şöyle yorumlayanlar var: Nasıl Çeçenistan'daki direnişi Rusya ağır güç kullanarak dümdüz ettiyse... Nasıl Sri Lanka ordusu, yirmi yıldan fazla ayrılıkçı mücadele veren Tamil Kaplanları'nı yok ederek sorunu bitirdiyse... Ankara da yakında PKK'yı yoğun güç kullanarak saf dışı edecek.
Hedef bu olabilir elbette. Ancak bazı önemli farklar var: PKK'nın merkez üssü Kandil, Türkiye sınırları içinde değil. Dolayısıyla bölgesel ve küresel oyuncuları ikna etmeden, ordunun Kandil'e girmesi neredeyse imkânsız. O halde sorunun güç kullanılarak sıfırlanması şimdilik mümkün gözükmüyor.
Eskiden yanan köylerden kaçılıp kentlere gelinirdi. Şimdi de delik deşik olmuş kentlerden kaçış başladı. Kürt nüfusun bir kısmı, coğrafi açıdan batıya doğru kayarken... Diğer bir kısmı da psikolojik açıdan başka bir ülkede yaşamaya başladı.
Aklıma düşen bir soru: Acaba bölünmekten korktuğumuz için aldığımız tedbirler, bizi bölünmeye götürmekte olabilir mi?

 

     Terörle Mücadele

     Nusaybin boşaldı. Cizre boşaldı. Dargeçit az kaldı. Derik eh. Sur gitti. Silopi mi? Orası neresi..?

     Terörle mücadele, savaş, hak, haksızlık, yönetim, idare… Yaşananların adı ne fark eder ki? Ölen insanlar, yurdunu terk edenler, psikolojik buhrana kapılanlar, yitip giden hayatlar, iflas eden beyinler, virane şehirler…

     Hiç kimseden umut yok. Biçare gözler mazlum ise Cabbar’dan aman diliyor! İmdat çığlıkları Kahhar diye inliyor! Zalimler de, gözlerin dehşetle bakakalacağı güne erteleniyor…

 

Vahap Alma


YorumcuYorum
Süleyman Karagülle
04.01.2016
17:30
 Savaş, eleştirilmez. Savaşta adalet aranmaz. sonu beklenir. Galip gelen haklı olur. Kırk sene süren savaş olmaz. Savaşın kendsikendsis zülümdür. sonu rahmettir.  Herkesin ordudan isteyeceği  şey  her araca baş vursun. savaş bitsin.  Boşalan yerler hemen dolar. Bitmezse yavaş yavaş boşalır. Yeniyorsak yenelim svaş bitsin. yenemiyorsak ayrılsınlar svaş bitsin. asırlık savaş olmaz.




Sayı: 342 | Tarih: 3.01.2016
Ergün Diler
Savaşın Sonu
AK Parti’nin borcu
1328 Okunma
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
Ne doğan güne hükmüm geçer ne de halden anlayan bulunur
Bize Kuran yeter!
1286 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Emre Aköz
Terörle Mücadele
Terörle Mücadele
1218 Okunma
1 Yorum
Vahap Alma
Ahmet Hakan
Hitler açıklamasının süper tarafsız analizi
Başkanlık sistemi gaybı
1212 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Yusuf Kaplan
Ya yok olacağız ya da topyekûn dirileceğiz...
KENDİM ETTİM KENDİM BULDUM
1202 Okunma
1 Yorum
Ali Bülent Dilek


© 2024 - Akevler