Kazanmak ve yenilmek vücut salgılarına da yansıyor
1074 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

13.02.2015

Tabii ki insan topluluklarının ulusal ve hatta bölgesel kişilikleri vardır. Örneğin Ortadoğulu olmakla Batı Avrupalı olmak, bu coğrafyaların insanlarının davranışlarına da, dış görünüşlerine de yansır. Ama hangi coğrafyadan ve hangi ulustan olursa olsun bir de "İnsan" denilen varlığın ortak özellikleri vardır. Bu aynılığı mesela vücut kimyasının işleyiş biçiminde bulabiliriz.
Birkaç yıl önce bilim adamları kazanan ve kaybeden insanların vücut kimyalarındaki değişimi gözlemlemişler ve bunu rapor halinde yayınlamışlardı.
Bizim siyaset arenamızda sürekli kazanan ve sürekli kaybedenlerin zafer ve yenilgi sonrasındaki davranışlarını anlamamıza yardımcı olabilecek bulgular vardı bu raporda...

Endorfin ve kortizon
Örneğin iki boksörün de bol bol dayak yediği bir karşılaşma ertesinde, kazanan boksörün beyni "Endorfin" salgılanması için salgı bezlerine emir verirmiş. Bu endorfin kazanan boksörün yediği darbelerden kaynaklanan acılarını uyuşturup unuttururmuş ve çok çabuk toparlanmasını sağlarmış. Yenilen boksörün beyni ise salgı bezlerine "Kortizon" salgılanması için emir verirmiş. Kortizon acıları azaltmazmış. Sonuçta yenilen zor toparlanırmış.
Hangi coğrafyada olurlarsa olsunlar insanlar rekabet ya da kavga ederlerken karşılarındakinin duruşuna ve vücut diline göre, ya daha atak ya da daha pasif davranırlarmış.

Tamamı için http://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2015/02/13/kazanmak-ve-yenilmek-vucut-salgilarina-da-yansiyor

 

Yorum:

Kul olmak ve bunu bilmek

Kazanmak ve yenilmek sadece vücut salgılarına yansısa vereceğimiz tepki şaşkınlık ve hayranlık karışımı bir şey olur belki. Benim anlayamadığım bu sonuçların insan davranışları ve idealleri üzerine olan etkileridir.

İktidar koltuğu ve muhalefet koltuğu incelemeyi hak edecek bir gizeme sahiptir. Oraya ulaşana her ne oluyorsa daha önce verdiği sözler, sahip olduğu çizgi, idealler, hedefler hepsi bir anda değişebiliyor. Bunu hormonal değişime bağlarsak bu, insanları masumlaştırır ki biz bunun böyle olmadığını biliyoruz. Bu daha çok nefis terbiyesi ile ilişkilidir diye düşünüyorum.

Örneğin endorfin etkisiyle kendini mutlu ve iyi hisseden bir insan etrafındaki fırsatçıların ve rantçıların da etkisiyle böbürlenmeye ve kendini diğer insanlardan daha üstün görmeye başlar böylece daha rahat, daha sorumsuz davranmaya başlar. Daha önce yaptığı vaatleri bile gayet rahat bir şekilde değiştirebilir.

Diğer yandan kortizon etkisiyle; yenilende mutsuzluk, hayal kırıklığı ve özsaygı eksikliği oluşabilir. Bu duygularla öfkelenip saldırgan bir tavır sergileyebilir, tek işi eleştiri ve iftira olabilir.

Nefis terbiyesi ise insanı olması gereken yere koyar. İnsan kusurlu yaratılmıştır, hata yapar ve günah işler. Acizdir ve Allah’ın dilemesi dışında bir şey yapmaya gücü yoktur. Kendisine ancak çalışmasının karşılığı vardır. Ne fazla kibir ile diktatörlüğe, ne de fazla eziklik ile fitneciliğe gerek vardır.  Madem her nefis ölümü tadacak ve bir hesap günü olacak (biz böyle iman ediyoruz) o zaman en büyük kontrol mekanizması bunları hatırlamak olur diye düşünüyorum.

 

 

 

Tayibet Erzen






Sayı: 296 | Tarih: 15.02.2015
Ahmet Hakan
Gericilik' üzerine tezler
İlericilik
1414 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Ahmet Taşgetiren
Ne oluyor?
Hakan Fidan’ın İstifası
1228 Okunma
1 Yorum
Süleyman Karagülle
Can Dündar
Umut Var
Afaktaki Umut
1184 Okunma
Vahap Alma
Yusuf Kaplan
Osmalı yaşasaydı,dünya böyle olmazdı!
Bize Osmalı ruhu değil Kur'an ruhu gerek!
1176 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ali Bulaç
Dinlerin Engelleri
Dinlerden Barış Mı Çatışma mı Çıkar?
1169 Okunma
Zafer Kafkas
Mehmet Barlas
Kazanmak ve yenilmek vücut salgılarına da yansıyor
Kul olmak ve bunu bilmek
1074 Okunma
Tayibet Erzen


© 2024 - Akevler