Kasım 2007’de Cem Vakfı Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı ve Alevi dedesi Ali Rıza Uğur, ‘Aleviler ne talep ediyor?’ diye somut, herkesin anlayabileceği dilde taleplerini şöyle sıralıyor:
1. Diyanet İşleri Başkanlığı varlığını devam ettirecekse Türkiye’deki tüm inanç kesimlerini Alevi, Bektaşi ve Mevlevilerle kucaklaşacak şekilde yeniden yapılandırılsın.
2. Genel bütçeden Alevilere pay ayrılsın.
3. Din derslerinde Alevilik öğretilsin.
4. TRT’de Aleviliğe yer verilsin.
5. Cemevlerinin yapımı sağlansın.
6. İnanç önderlerine okul açılsın.
7. Saz, okullarda tavsiye edilsin.
Bunlar artar, eksilir. Temel sorun, devletin cemevlerini ibadethane satüsünde kabul etmesidir. Bu Sünnilere sorulacak bir konu değildir, Sünniler cemevlerini makbul ve sahih ibadethane kabul etmek zorunda da değildir. Papa, “Sultanahmet’te dua edecek misiniz?” sorusuna “Kimse benden bir camide dua etmemi beklemesin.” diyor. Papa camiyi-mescidi ibadethane kabul etmiyor ama biz kiliseyi ibadethane kabul ediyoruz. Aleviler cemevlerini ibadethane görüyorsa, bu bize göre değilse de, onlara göre öyledir. Devlet, cemevlerini ibadethane kabul etmelidir.
Ali Rıza Uğur’un talepleri üzerinde Aleviler mutabıksa ben de mutabıkım. Benim İslam’dan ve İslamcılık’tan anladığıma göre bu taleplerin ne Sünniliğe ne de Müslümanlığa zararı var. Aksine Alevileri mutlu edecekse, bunların karşılanması sosyal barışımıza, siyasal birliğimize, bir arada yaşamamıza yardımcı olur.
http://www.zaman.com.tr/ali-bulac/alevilerin-islami-haklari_2258801.html
Yorum:
Haklar Herkes İçin
Ülkemizde her vatandaşımızın aynı haklara sahip olmasının sağlanması ana amaç olmalıdır. Bu sayede yıllarca ikinci plana atılmış, hor görülmüş vatandaşlarımız da huzur ve güven içerisinde olabilecektir. Aksi halde imtiyazlı gruplar oluşacak yeni ayrışmalar ve çatışmalar vuku bulacaktır. Bu sebeple alevi dedesinin isteklerine şöyle bakabiliriz:
1-Diyanet işleri başkanlığı kaldırılsın.
2- Dini Dayanışma ortaklıkları kurulsun. İsteyen gruplar bu şekilde yapılansın, başarısı ve tercih edilme oranında bütçeden pay alsın.
3-Din eğitimlerini, dini dayanışma ortaklıkları versin. Dini eğitime devlet karışmasın.
4-Tüm dini dayanışma gruplarına kendilerini anlatma, tanıtma ve tebliğ için aynı imkanlar sağlansın.
5-Her grubun bir araya geleceği, toplantılarını yapacağı yerleri yapması için destekler verilsin.
6-Her grup özgür eğitim verebileceği yerleri açabilsin.
7-Eğitim kurumlarında isteğe göre her türlü enstrüman eğitimi verilmesi serbest olsun.