Başbakanlık sisteminde başkanlık denemesine doğru
925 Okunma, 1 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

Başbakanlık sisteminde başkanlık denemesine doğru

04.04.2014

Siyasetin gündeminde artık "Kim cumhurbaşkanı olacak" sorunsalı var... Bakarsınız birileri "Ahmet Necdet Sezer'i yeniden Cumhurbaşkanı seçelim ki Çankaya başı örtülü kadınlara yeniden yasaklansın" benzeri parlak öneriler seslendirirler.
Kim ne derse desin yeni Cumhurbaşkanı'nı belirlemek kolay olmayacak.
Öncelikle Başbakan Erdoğan'ın bu konudaki kararını belirlemesi gerekiyor. Sonra da Cumhurbaşkanı Gül'ün bu karar karşısında benimseyeceği tutum önem kazanacak...
Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmayı düşünmesi halinde "
Putin-Medvedev modeli" bir yer değiştirme söz konusu olacak mı, bilemiyoruz. Ama belli ki Cumhurbaşkanı Gül siyasetten erken emekli olmayı pek düşünmüyor... Nitekim bir gün önce Başbakan Erdoğan'la baş başa görüşmüş olmasına rağmen, son yurt dışı gezisine katılan gazetecilere, Çankaya'nın geleceğine ve Başbakan'la diyaloguna ilişkin değerlendirmeler yapmak gereğini hissetti.

İnsafsız meslek

Tamamı için http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/barlas/2014/04/04/basbakanlik-sisteminde-baskanlik-denemesine-dogru

Yorum:

Cumhurbaşkanlığı seçimini beklerken

Yerel seçimler bitti, sırada cumhurbaşkanlığı seçimi var.

Yerel seçim sonuçlarında sürprize yer yoktu. AK Parti oylarını artırarak “Yola devam” dedi. Dedi çünkü öyle olması gerekiyordu, çünkü Türkiye’nin zamana ihtiyacı vardı, çünkü Adil Düzen öncesi hazırlığın tamamlanması gerekiyordu.

Cumhurbaşkanlığı seçimine gelecek olursak şahsen hiçbir tahminde bulunamıyorum. Kimin olacağını kestiremediğim gibi hangi modelin Türkiye için uygun olacağını da bilemiyorum.

Öngörülen Erdoğan’ın seçilmesiyken, bunun neden öngörüldüğü açıklanamadığı gibi herhangi bir alternatif de sunulmuyor.

Bizim makul bulduğumuz Asker Başkan modeli ise ne yazık ki demokrasi ile bağdaşlaştırılamıyor. Sanki pasif bir cumhurbaşkanının veya pasifleştirilen bir genelkurmay başkanının ülkeye ne kadar zarar verdiği görülmemiş gibi davranılıyor.

Final turu için sahnede olan AK Parti’nin güçlü bir cumhurbaşkanına ihtiyacı olacağı kesin, sonucu bekleyip görmek lazım.

 

 

Tayibet Erzen


YorumcuYorum
Hüseyin Kayahan
07.04.2014
19:32

Erdoğan cumhurbaşkanı olmak istemiyor. Çünkü yürütmenin başında kalarak yapmak istediği şeyleri tamamlamak istiyor. Türkiyeyi başkanlık sistemine götürebilseydi, başkanlık; bir nevi başbakanlık+cumhurbaşkanlığı olduğu için, onu istiyordu. Cumhurbaşkanı olmaya razı olsa bu kavga hemen biter. Zira bizim cumhurbaşkanlığımız göreceli olarak çok etkin bir görev değildir. Ak parti Necdet Sezer ile de çalışabildi ve işini yine yapabildi.

Bana göre, A. Gül göreve devam ettirlecek ve Erdoğan başbakanlıkta kalacaktır. Bu onun; ya sonu, ya da "başkanlığa" yürüyeceği yeni bir dönem olacaktır. Bunu mutlaka deneyecektir, vazgeçeceğini zannetmiyorum.

Bu son 6 ayda ortaya çıkan olaylar, TURNUSOL KAĞIDI" görevi görmüş ve Erdoğanın herkesi yakından tanımasına vesile olmuştur. Yeni dönem için partisini yeniden şekillendirecektir. Başarıp, başaramıyacağını yaşayanlar göreceklerdir.





Sayı: 251 | Tarih: 6.04.2014
Yusuf Kaplan
Takk(iyye)ke düştü!kel göründü!
Kabul olmayacak dua!
1044 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
Cemaat’in kaybetmesinin 10 temel nedeni
Cemaatin hataları
1003 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Anılar
Seçimlerin Manası
964 Okunma
3 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
Başbakanlık sisteminde başkanlık denemesine doğru
Cumhurbaşkanlığı seçimini beklerken
925 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen