Mısır'daki darbenin anlattıkları
871 Okunma, 0 Yorum
Hüseyin Gülerce - Zaman
Zafer Kafkas

İslam coğrafyasında mütedeyyin insanlar, yönetime talip olacaklarsa dini referans almamalıdırlar. Din, siyasete vasıta yapılınca her şeyden evvel dinin özü zarar görüyor. Dine karşı bir saygısızlık oluyor. Ayrıca kendisini samimi Müslüman olarak gören, kabul eden geniş kitleler kendilerini dışlanmış hissediyorlar. Daha da önemlisi, birikmiş tepkilerin sonucunda yönetime gelindiği için hassasiyet gösterilmesi gereken temel meselelerde çoğunlukla farkında olmadan bir ötekileştirme zihniyetine saplanılıyor. Toplumun büyük bir kesiminde itibarsızlaşma, ötekileşme hissiyatı kamçılanıyor.Mütedeyyin insanlar için zemin; demokrasi, hukukun üstünlüğü, paylaşma ve evrensel insani değerlerdir. Ancak böyle bir zeminde, kimseyi ürkütmeden, endişeye sevk etmeden, güven sorunu çıkarmadan bir yönetim sergileyebilirler.

 

http://www.zaman.com.tr/huseyin-gulerce/misirdaki-darbenin-anlattiklari-_2107472.html

 

 

Yorum:

 

Sorun Sistemde

 

Biz müslümanlar maalesef başımıza gelenleri sonuna kadar hakediyoruz. Batı medeniyetinin tanımladığı ve kurumsallaştırdığı kavramların tartışılmaz şekilde doğru kabul edilmesi ve bu kabullere uygun bir düzen oluşturma çabası olayların ana sebebidir. Ülkemizde son dönem yaşananlar ve Mısır'daki olaylar hep bu ön kabul yüzünden ortaya çıkmış olmasına rağmen evrensel değerler olarak adlandırılan mevcut düzenin temel kavramlarının tanımları üzerinde ne ülkemizde ne de başka yerde herhangi bir tartışma olmamıştır.

 

Gelinen nokta, tüm bu değerler eksiksiz, doğru ve güvenilir olmasına rağmen uygulayıcıların eksikliği nedeniyle sıkıntıların ve sorunların ortaya çıktığıdır. Mütedeyyin insanlar yönetime mutlaka talip olmalıdırlar ve referansları da mutlaka Kur'an olmalıdır. Yapılması gereken, insani değerleri geçmişte olduğu gibi bugün de mütedeyyin insanların belirlemesi ve tanımlamasıdır. Kısaca sorun kişilerin beceriksizliğinde değil sistemin bozukluğundadır. Son zamanlarda yaşananlardan anlaşılan mevcut sistemin iş göremez hale geldiği ve mütedeyyin insanların da bu sisteme bel bağlamaktan vazgeçmeleri gerektiğidir.    

 

Zafer Kafkas






Sayı: 212 | Tarih: 7.07.2013
Yusuf Kaplan
İslamın özneleşme süreci
Ehli sünnet omurga
1378 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
İhvan’ın iki temel hatası
Asıl hata: Kuran’ı unutmak
1035 Okunma
3 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Devletin Rolü
Son Dakika
949 Okunma
1 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Şevket Eygi
Müslüman Kimdir?
Bilerek İnanmalıyız
913 Okunma
Emine Hocaoğlu
Mehmet Barlas
Menderes ve Demirel siyasal İslamcı mıydılar?
İslam hakkında bildiklerimiz
875 Okunma
Tayibet Erzen
Hüseyin Gülerce
Mısır'daki darbenin anlattıkları
Sorun Sistemde
871 Okunma
Zafer Kafkas


© 2024 - Akevler