Lisedeki Bir Tek Öğrenciye
982 Okunma, 1 Yorum
Mehmet Şevket Eygi - Milli Gazete
Emine Hocaoğlu

 

 

07 Şubat 2013

 

Okuduğunuz lisede bine yakın öğrenci varmış. Eğitim sistemimiz müflis, işe yaramaz, John Ahmed Bey’in devr-i daim makinası gibi acayip bir şey olduğundan öğrenciler buğday gibi öğütülüyor, perişan ediliyor.

Sizin devrenizden bir kişinin doğru dürüst eğitim alacağını düşünerek hareket edelim. Söylemeye hacet yok, o bir kişi sizsiniz.

Peki, nasıl yetişeceksiniz? Kemalist rejimin, Tevhidî eğitime taban tabana zıt olan Tevhid-i tedrisat sistemi sizin doğru inançlı,yüksek kültürlü, ahlaklı, faziletli, sanat ve estetik boyutuna sahip bir Türkiyeli olarak yetişmenizi istemez. Binaenaleyh sizin resmi eğitime paralel, alternatif bir eğitim görmeniz gerekir.

Birinci madde: Mutlaka bin yıllık Osmanlıca yazıyı ve lisanı öğreneceksiniz. Bunları öğrenmek muhal veya mümteni, olmayacak işler değildir. Azim ve sabırla öğrenebilirsiniz.

İki: İyi düşünebilmek için Türk edebiyatını çok iyi bilmeniz gerekir. Bugünkü liselerdeki edebiyat dersleri gülünç denecek kadar sığ ve yozdur, bir aldatmacadan ibarettir. Fuzuli, Şeyh Galip divanlarınıyanlışsız okuyup anlayacak derecede edebi Türkçe’ye vakıf olmalısınız.

Üç: Kendinizi kurtaracak kadar İslam kültürüne vakıf olmalısınız. Müslümanları bölmek, parçalamak, birbirine düşürmek için bir sürüİslamcılık cereyanı çıkarttılar. Bunların hiçbirine kapılmamalı ve katılmamalısınız, aksi takdirde ne kendinizi yetiştirebilirsiniz, ne de İslam’a ve Türkiye’ye hizmet edebilirsiniz, sadece bir mıncıklayıcı olursunuz.

Dört: Yüksek ahlak ve karakter terbiyesi almalısınız. Lafla çok kolay, hayata geçirilmesi çok zor bir iş…

Beş: Geleneksel İslamî sanatlardan birini öğrenmeye başlayınız. Bu sanat dalı sizin için bir kapı, yeni bir boyut olacaktır.

Anne ve babanızın “Oğlum veya kızım doktor olsun, mühendis olsun, bilgisayarcı olsun… ileride parlak bir kariyer yapsın… bol para kazansın… dünya nimetlerinden payı çok olsun… lüks ve konfor…” gibi temennilerine kulak asmayınız. İyi insan, iyi Müslüman, iyi vatandaş olmaya bakınız… İslam’a gerçekten hizmet edebilecek vasıflara, ilme, irfana, kültüre sahip olunuz… Bugünkü yaldızlı hizmet edebiyatına kapılmayınız. Zamanımızda hizmet diye yapılan şeylerin bazısı hezimettir de, zavallıların haberi yok.

Bağımsız bir Müslüman olunuz, cemaatçilik holiganlığıçukuruna düşmeyiniz.

Benim size bir faydam dokunur mu, bilmiyorum. Yukarıda saydığım bilgileri, hasletleri size Allah rızası için öğretecek, kazandıracak kimseler arayın, bu zatlar sizden şahısları için bir şey beklemesinler ve istemesinler. Hele hizip, fırka, grup, cemaat, tarikat militanlığı yapmasınlar.

Unutmayın okuduğunuz liseden İslam’a, Türkiye halkına, insanlığa, ülkeye, devlete (rejime ve düzene değil) gerçekten hizmet edebilecek dört başı mâmur sadece bir kişi yetişecektir ve o da sizsiniz, buna göre hazırlanınız.

Yazının devamı için; http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Lisedeki_Bir_Tek_Ogrenciye/13612

Yorum:

Kalifiye Liseli

Günümüzde liseden mezun olmuş gencin seviyesini bir eğitimci olarak ortaokul seviyesi olarak görüyorum. Bu sözüm tüm öğrenciler için olmasa da geneli kapsamaktadır. Bunun temelinde eğitim sistemimizin eskiye oranla her yıl yavaş yavaş değişmesinden kaynaklanmaktadır.

Eskiden öğretmen lisesinden mezun olanlar öğretmen olarak atanırlardı. Burada pozitif ilimlerin hepsi çok güzel öğretilirdi. Öğrenmeden geçme yoktu. Benim zamanımda bir dersten dahi kalınıyordu. Şimdi böyle bir şey söz konusu bile değil. Ne olursa olsun öğrencilerde kalma ya yok ya da çok az.

Ayrıca okutulan derslerin  bir çoğu iyi öğrenilmeden geçilmektedir. Çünkü iki geçer not. Bana kalırsa iki zayıf bir nottur. Üstelik devlet okullarının hepsi aynı seviye de değil. Her okulun imkanları farklıdır. Başbakanımız öğrencilere tablet veriyor. Bana kalırsa tabletten önce sınıf mevcutlarının altmışlardan otuzlara inmesidir. Bunun için çok kalabalık bölgelerde daha fazla okul yapılmasıdır. Devlet okulların da eğitimin kaliteli olması için özel okullarda olduğu gibi imkanların olması gerekir.

İlkokula gelen bir öğrencinin öğrenme kapasitesinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Günümüzde ilkokul öğrencilerine verilen eğitimi ve kitapları çok beğeniyorum. Buradaki eksiklik eskiye oranla sınıfta kalmanın olmamasından kaynaklanmaktadır. Böyle olunca da lisedeki eğitimi de etkilemektedir.

Müfredat programına konulmuş dersleri öğrencilere çok iyi öğretmeden geçirmemektir. Gerekirse öğrenci kalsın. Eskiden kalan öğrenci bir daha istese eğitimini tamamlayamıyordu. Şimdi bu söz konusu değil. İsterlerse öğrenciler açıktan lise eğitimini alabiliyorlar.  Böylelikle öğrenmek isteyenlere engel olmamış oluyorlar.

Ayrıca yabancı dil olarak hem Arapça hem de İngilizce eğitim verilmeli ve lise mezunları bu dilleri Türkçe kadar konuşabilmelidir. İyi bir lise eğitimi alan öğrenci daha fazla bilgiyi rahatlıkla öğrenebilecek seviyeyi kazanmış olacaktır.

 

Emine Hocaoğlu


YorumcuYorum
Süleyman Karagülle
11.02.2013
10:37

Kuran her söze kulak verin diyor. Biz öğrencilere matematik ve arapça öğretmeliyiz. Herkes kendi dilini kendisi öğrenir. Her söze kulak verilir. Arapçayı Kuranı öğrenerek öğrenmelidir. İnsanlara biz kitapları okutup anlama imkanını vermeliyiz. Öğrenci öğretmenini kendisi veya velisi seçmeli öğretmenin ücretini devlet ödemeli. İmtihanları devlet görevlileri yapmalı. Bu öğrenimdir. Eğitim ise cemaatler tarafından yapılmalıdır Herkes kendi cemaatını seçmeli ve intisap etmeli. Cemaat sorumlularının maaşını da devlet vermelidir.





Sayı: 191 | Tarih: 10.02.2013
Yusuf Kaplan
Mâzinînin de,âtî'nin de yegâne anahtarı:Medeniyet
İki kitap ve iki dil!
1154 Okunma
1 Yorum
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
Üç güzel insan
Erbil’de Kürtler, Araplar, Türkler
1120 Okunma
1 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Mahir Kaynak
Eylem
Gelecekte Bloklaşma
1119 Okunma
2 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
Dünyayı değiştiremeyenler dizileri ihbar ediyor...
Yasaklar ve Götürdükleri
1052 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Mehmet Şevket Eygi
Lisedeki Bir Tek Öğrenciye
Kalifiye Liseli
982 Okunma
1 Yorum
Emine Hocaoğlu


© 2024 - Akevler