Sabri Kaya
Fransa da Sarı Yeleklilerin Talepleri
5.12.2018
2860 Okunma, 0 Yorum

 

Sarı Yelekler ne istiyor?

Biliyor musunuz?

Ben ilk defa öğrendim!

Okuyunca bu isteklerin sadece "benzin zammı protestosu" olmadığını Hakim medyanın neden bir "algı operasyonu" yaptığını

 

ogreneceksiniz

 

Sarı Yelekler, 29 Kasım Perşembe günü, aralarından 30 bin kişinin katılımıyla düzenledikleri anketlere dayanarak saptadıkları 42 temel talebi milletvekillerine ve medyaya gönderdi. Fransa ana-akım medyasının görmezden gelmeye gayret ettiği, çeşitli alternatif mecralarda “Sarı Yelekler’in Siyasal Programı” başlığıyla yer alan 42 talebi, ifade biçimlerine tamamen sadık kalarak naklediyoruz.

 

Sıfır evsiz: ACİL.

Gelir vergisi daha kademeli olsun.

Asgari ücret net 1300 avro olsun. [Halihazırda net asgari ücret yaklaşık 1150 avro.]

Köylerde ve şehir merkezlerinde küçük esnaf korunsun. (Şehir merkezlerinin etrafında küçük ölçekli ticareti yok eden dev alışveriş merkezi inşaatlarına son verilsin) + şehir merkezlerinde bedava otoparklar kurulsun.

Konutlar için büyük bir ısı yalıtımı projesi (vatandaşa da tasarruf yaptıran bir ekoloji uygulaması).

BÜYÜKLER (McDonalds, Google, Amazon, Carrefour) BÜYÜK vergi ödesin, küçükler (zanaatkârlar, küçük ve orta ölçekli işletmeler) küçük.

Herkes için aynı sosyal güvenlik sistemi (zanaatkârlar ve bireysel girişimciler de dahil). Serbest çalışanlar için ayrı sosyal güvenliğe [Bağ-Kur benzeri] son verilsin.

Emeklilik sistemi dayanışmacı ve sosyal kalsın. (Puanlı emeklilik hesabına hayır.)

Akaryakıt zammına son.

1200 avronun altında emeklilik maaşı olmasın.

Tüm seçilmişlerin maaşı ülkenin ortalama maaşıyla eşit olsun. Seyahat ve ulaşım harcamaları denetlensin, ancak zorunlu olanlar karşılansın. Yemek ve tatil kuponu hakları olsun.

Tüm Fransızların maaşları, aynı zamanda emeklilik maaşları ve sosyal yardımlar enflasyona endekslensin.

Fransa sanayi muhafaza edilsin; üretimin ülke dışına kaydırılmasına son verilsin. Sanayimizi korumak uzmanlığımızı ve işlerimizi korumak demektir.

Ülke dışı çalışanlar sistemine [AB üyesi ülke vatandaşlarının bir başka ülkede çalışmaya gönderilmesi –posted workers] son verilsin. Fransa topraklarında çalışan bir kişinin aynı maaş düzenine ve haklara sahip olmaması kabul edilemez. Fransa sınırları içinde çalışma hakkı olan herkes Fransız vatandaşlarıyla eşit olmalı ve o kişinin işvereni Fransız işverenlerle aynı vergileri ödemeli.

İş güvenliği hakkında: büyük şirketlerin sözleşmeli işçi çalıştırma hakkı sınırlandırılsın. Kadrolu çalışma hakkı istiyoruz.

Rekabet ve İstihdam İçin Vergi Kredisi [CICE – Büyük şirketler için vergi indirimi] kaldırılsın. Buradan elde edilecek kaynak (elektrikle çalışan arabaların aksine gerçekten ekolojik olan) hidrojenle çalışan araba üretimi için Fransa sanayiine aktarılsın.

Kemer sıkma politikalarına son. Hiçbir meşruiyeti olmayan borç faizlerinin ödemesi durdurulsun. Ödenmesi gereken borçlara kaynak olarak en fakir ve az varlıklı kesimin parasını almak yerine, 80 milyarlık vergi kaçakçılığının peşine düşülsün.

Zorunlu göç hareketlerinin sebeplerine çözüm üretilsin.

Sığınmacılara iyi davranılsın. Onlara barınak, güvenlik, temel gıda ve çocuklarına eğitim sağlamak bizim sorumluluğumuz. Dünyanın birçok ülkesinde, sığınma talebine yanıt bekleyen kişiler için ağırlama kampları kurulması adına Birleşmiş Milletler’le işbirliği halinde çalışılsın.

Sığınma talebi reddedilenler ülkelerine gönderilsin.

Hakiki bir entegrasyon politikası uygulansın. Fransa’da yaşamak Fransız olmayı gerektirir (tamamlayana sertifika verilmek üzere Fransızca dil, Fransa tarihi ve vatandaşlık bilgisi dersleri verilsin).

Azami ücret ayda 15 000 avro olsun.

İşsizler için iş alanları açılsın.

Engellilere verilen mali ödeme artırılsın.

Kiralara sınırlama getirilsin. Daha çok sayıda makûl ücretli kiralık konut yapılsın (özellikle öğrenciler ve güvencesiz koşullarda çalışanlar için).

Fransa’ya ait mülklerin (baraj, havalimanı vb.) satışa çıkarılması yasaklansın.

Yargı, polis, jandarma ve orduya daha kapsamlı imkânlar sunulsun. Güvenlik güçlerine fazla mesai için ödeme yapılsın veya bunun karşılığı tatile çevrilebilsin.

Ücretli otoyollardan toplanan paranın tamamı Fransa’da otoyol ve yolların yapımına, bakımına ve güvenliğine yatırılsın.

Gaz ve elektrik ücretleri özelleştirmeler sonrasında artış gösterdi. Tekrar kamusallaştırılsın ve fiyatlar aşağı çekilsin.

Küçük yerleşimlerdeki demiryolu hatlarının, postane şubelerinin ve ilkokul ve anaokullarının kapatılmasına son verilsin.

Yaşlı nüfusun hayat seviyesi yükseltilsin. Yaşlılar üzerinden para kazanılması yasaklansın. Gri altın [yaşlıların biriktirdiği para] devri kapandı. Gri refah çağı başlıyor.

Anaokulundan lise sona kadar hiçbir sınıfta öğrenci sayısı 25’i geçmesin.

Psikiyatrik desteğin yaygınlaşması için imkânlar sunulsun.

Halk oylaması anayasaya girsin. Her bireyin yasa teklifini sunabileceği, bağımsız bir teşkilatın denetiminde kolay anlaşılır ve etkili bir site kurulsun. Eğer söz konusu yasa teklifi 700 binin üzerinde imza toplarsa, Meclis bunu tartışıp, düzeltip, tasarı haline getirerek tüm Fransızların katılacağı bir halk oylamasına sunmakla yükümlü olsun.

Cumhurbaşkanlığı görev süresi yeniden 7 yıla çıkarılsın. [Cumhurbaşkanının görev süresi, milletvekili görev süresine tekabül etmesi ve bu sayede yasama ve yürütmenin farklı siyasi görüşler tarafından kutuplaşmasını engellemek gerekçesiyle 2000 yılında 7 yıldan 5 yıla indirilmişti.] (Cumhurbaşkanının seçiminden iki yıl sonra milletvekili seçimlerinin düzenlenmesi cumhurbaşkanının yürüttüğü siyasete bir memnuniyet veya memnuniyetsizlik mesajı verilmesini sağlıyordu. Bu da halkın sesini duyurmasına katkıda bulunuyordu.)

Emeklilik yaşı 60 olsun. Fizikî zorluk içeren mesleklerde (inşaat işçiliği, mezbaha işçiliği gibi) çalışan herkes için ise 55 olarak belirlensin.

6 yaşındaki bir çocuk tek başına kendi bakımını üstlenemeyeceğinden, çocuklar 10 yaşına girene kadar geçerli olmak üzere çocuk bakımı için parasal destek sistemi geri getirilsin.

Ticari malların dolaşımı demir yollarıyla sağlansın.

Vergilerde stopaj sistemine son verilsin.

Eski cumhurbaşkanlarına ömür boyu ödenek uygulamasına son verilsin.

Banka kartıyla ödeme yapıldığında esnafa ek vergi uygulanmasın.

Gemi yakıtlarına ve kerosene vergi getirilsin. 

 

 

 

  • Hakan Karacı'ya teşekkürler.

 






Çok Okunan Makaleler
Sabri Kaya
Kanseri Yenebilirsiniz
4.12.2018 3480 Okunma
Sabri Kaya
Hasta Olursanız Tıbba Fazla Güvenmeyin
30.11.2018 3373 Okunma
Sabri Kaya
KUR’AN IN ÖNGÖRDÜĞÜ TOPLUM
14.11.2018 3284 Okunma
Sabri Kaya
SATILIK HASTALIKLAR HEKİMLİK ÖLDÜ YAŞASIN DOKTORLUK !
19.02.2019 3148 Okunma
Sabri Kaya
Ekolojik Gıda Ürünleri Kooperatifi
14.11.2018 3111 Okunma
Sabri Kaya
Rafine Şekerin Öldüren Hikayesi
2.12.2018 3100 Okunma
Sabri Kaya
Tuzun Bilinmeyen Mucizeleri
23.11.2018 3066 Okunma
Sabri Kaya
BEKA SORUNU NEDİR !..
28.03.2019 3050 Okunma
Sabri Kaya
Geleneksel Gıda Üretim Ve Tedarik Projesi
15.11.2018 3048 Okunma
Sabri Kaya
Şuurun En Yüksek Hali ve Vicdanın Salih Ameli TAKVA
1.12.2018 3048 Okunma
Sabri Kaya
Paranın ve Gayrimenkulun Kullanım Bedeli Faiz ve Kira
25.11.2018 3039 Okunma
Sabri Kaya
İlim Din dir Din İlim dir
1.12.2018 3025 Okunma
Sabri Kaya
Şeker hastalığı ve Beslenme
29.11.2018 2914 Okunma
Sabri Kaya
BİR YAPISAL STRATEJİ
28.03.2019 2860 Okunma
Sabri Kaya
Fransa da Sarı Yeleklilerin Talepleri
5.12.2018 2860 Okunma
Sabri Kaya
Ahlak Din'inin Temelidir
1.12.2018 2792 Okunma


© 2024 - Akevler