Orwell’in 1984 kitabı sanki tüm dünyada sahneye koyuluy
376 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

03/04/2021

Orwell’in 1984 kitabı sanki tüm dünyada sahneye koyuluyor

Kitlelerin bilinçsizliği, o kitlelerin felaketi de oluyor. Bunu demokrasinin temel değer olarak benimsendiği ülkelerin bazen bağıran ve bağırmaları gerektiği yerde susan kitleleri için söyleyemez miyiz?

Ölüm korkusu
Şu anda koronavirüs salgını dolayısıyla
 evlere kapatılmış kitlelerin suskunluğundan söz ediyorum. En olmayacak konularda sokaklara dökülen ve mesela bizde Gezi Kalkışması gibi aptalca bir eylemi fırsat bilip rejimi değiştirmeye teşebbüs edenler, şimdi ölüm korkusuyla maskeler takıyorlar, evlere kapanıyorlar.

Haykıramıyorlar
George Orwell'in 1984'ünde şöyle denir:
"Oysa çok kısa bir süre önce yalnızca birkaç yüz gırtlaktan yükselen çığlıkta yüreklere korku salan bir güç yatıyordu! Neden gerçekten önemli sorunlar söz konusu olduğunda böyle haykıramıyorlardı?"
Gerçekten de şaşırtıcı ve aslında
 acıklı bir durum bu... Yeniden cumartesi ve pazar günleri sokağa çıkmanın yasaklandığı bir ülkeyi ancak romanlarda görmez miydik? Ya da bir araya gelen insanların üzerine polislerin gittiğini ve zaten para kazanamayan vatandaşlara binlerce lira ceza yazıldığını sessizce kabullenmedik mi?

 

Tamamı https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2021/04/03/orwellin-1984-kitabi-sanki-tum-dunyada-sahneye-koyuluyor

 

Yorum:

Egonun altında ezilen insanlık

Baskıcı, kontrolcü, standart toplum inşasına gönül vermiş siyasetçiler açısından çok doğru bir yorum. Kaynağı ne olursa olsun, insanlar hakkı tam kavrayamıyor ve davranışlarında da bu fiyaskoyu çok net bir şekilde sergiliyorlar. Bu anlamda Peygamberlere hayran kalmamak elde değil. Özü ve sözü bir olup toplumda yanlış giden akışa ‘dur’ demek ve bu uğurda tüm sınırları zorlamak müthiş bir başarı. Dünya böyle liderlere muhtaç. Maalesef artık peygamber gelmeyecek ama insanlık nasıl kurtulacak, hiçbir fikrim yok. İnsan denen yaratık dünyanın en adil cümlesini kursa da uygulamaya gelince egosuna yenik düşüyor. Durum budur.

 

Tayibet Erzen






Sayı: 615 | Tarih: 4.04.2021
Ergün Diler
KOD ADI HRC
İpek Yolu
449 Okunma
2 Yorum
Süleyman Karagülle
Uğur Dündar
Montrö, Katar'la imzalanan su anlaşması ile mi delinece
Amirallerin bildirisi
395 Okunma
Hüseyin Bağdatlı
Mehmet Barlas
Orwell’in 1984 kitabı sanki tüm dünyada sahneye koyuluy
Egonun altında ezilen insanlık
376 Okunma
Tayibet Erzen


© 2024 - Akevler