Bakan Soylu özeleştiri yaptı
635 Okunma, 2 Yorum
Ahmet Hakan - Hürriyet
Lütfi Hocaoğlu

Eleştirileri aldım kabul ettim

12.04.2020

Dün öğleden sonra... İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu aradım... Telefonda tam “Neden böyle oldu Sayın Bakan, nasıl oldu?” falan diyecektim ki... Bakan Soylu, “Eleştirileri aldım, kabul ettim” deyiverdi. Bakan Soylu, cuma akşamı bir-iki saat içinde yaşananlarla ilgili olarak konuştu. Ben sordum, o cevapladı... İşte Soylu’dan önemli açıklamalar...

- KARAR ALDIK ÇÜNKÜ: Hafta sonu iki günlük sokağa çıkma yasağı kararı aldık. Çünkü bu kararın üretim ve tedarik zincirine zarar vermeyeceğini düşündük. Bu açıdan önemli bir karardır.

Bakan Soylu özeleştiri yaptı: Eleştirileri aldım kabul ettim

- SINIRLI BİRİKME: Bir buçuk-iki saatlik bir süreçte bazı kısıtlı bölgelerde bir yığılma oldu. Çok sınırlı sayıda bir birikme oldu. Doğrudur. Ben bunu öngörmedim. Tecrübem var. Ama yine de o saatteki bu çok sınırlı birikmenin büyük bir problem oluşturacağını düşünmüyorum.

- ELEŞTİRİLERİ KABUL ETTİM: Zamanlaması açısından alınan karar, bakanlığımıza ait bir karardır. Bir kez daha söylüyorum: Eleştirileri de aldım kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim.

- ÜÇ GÜN ÖNCE: Biz diğer ülke örneklerini inceledik. O örneklerde şunu gördük: İki-üç gün önce ilan edilen sokağa çıkma yasakları marketlere büyük bir hücumu getiriyor. Böyle bir şey yaşanmasın istedik.

- NEDEN 23.59 DEĞİL: Saat 21.00 itibarıyla marketler kapanıyor. Bunu düşünerek yasak kararını 21.00’den sonra ilan ettik. Bazıları 23.59’da ilan etseydiniz diyor. Ancak o zaman da insani açıdan büyük sorunlarla karşılaşabilirdik. Bir ziyarete gitmiş, bir yere gitmiş insanlarımız açısından çok büyük sorun olacaktı. Birkaç saat öncesinden haber verilmesi gerekliydi.

- RİSK VARDI: Vatandaşımız yasağın ilanihaye devam edeceğini düşünüyor. Sınırlı birikmenin nedeni budur. Ama şundan eminim: Nasıl bir yöntem izlersek izleyelim muhakkak bir risk olacaktı. Sonuçta o saatte sokağa çıkanların sayısı 250 bin-300 bin civarındadır.

- HERKES EVDE: Sonuç olarak baktığımızda herkes evlerine çekildi... Gece saat 00.05 itibariyle bu başarıyla sağlandı. Sokaklarda kimse kalmadı.

- BU GECE BİTİYOR: Sokağa çıkma yasağı, hafta içine sarkmayacak. Bu kesin. Pazar gecesi (bu gece) saat 24.00 itibarıyla yasak bitecek.

Yazının tamamı için tıklayın

 

Yorum:

Uzun süreli sokağa çıkma yasağı çok zor

Coronavirüs toplumun üçte ikisine bulaşmadıkça salgın durmayacaktır ya da çok çok büyük bir sürprizle virüs mutasyona uğrayıp bulaşma özelliğini kaybedecektir.

Cuma gecesi yaşanan “sokağa çıkma yasağını coşkuyla kutlama” faaliyeti bana göre virüsün yayılma hızını artıracaktır. Tabi hemen artırmayacaktır, kuluçka süresine göre ileriki bir tarihte etkisini göreceğiz.

Ancak zaten toplumda yaygın bağışıklık gelişmeden salgın düşük hızda da olsa devam edeceğinden bu olay çok aşırı derecede önemli değildir. Sağlık sistemi bunu kaldırdığı sürece salgının daha çabuk sona ermesi önemlidir. Aksi takdirde ekonomi çökecektir. Uzun süreli sokağa çıkma yasağı ilan edil(e)memesinin de sebebi budur. Zaten dipte olan ekonomi sokağa çıkma yasağıyla tamamen bitecektir.

 

 

Lütfi Hocaoğlu


YorumcuYorum
Hikmet Güveloğlu
14.04.2020
15:48
Sayın hocam çok geçmiş olsun. Bin selam. Bin muhabbet
Lütfi Hocaoğlu
14.04.2020
16:53
Çok teşekkür ederim, Allah razı olsun.




Sayı: 564 | Tarih: 12.04.2020
Mehmet Barlas
Bu salgın da geçecek ama özellikle ekonomiyi delip geçe
Asıl felaket kapıda
682 Okunma
1 Yorum
Tayibet Erzen
Ahmet Hakan
Bakan Soylu özeleştiri yaptı
Uzun süreli sokağa çıkma yasağı çok zor
635 Okunma
2 Yorum
Lütfi Hocaoğlu
Uğur Dündar
Kabus Gecesi!..
Mü'min lerin büyük imtihanı.
630 Okunma
Hüseyin Bağdatlı
Ergün Diler
SON RAUND
Doğruyu Bulan Kazanacak
620 Okunma
2 Yorum
Süleyman Karagülle


© 2024 - Akevler