10/04/2020
Bu salgın da geçecek ama özellikle ekonomiyi delip geçecek
Uyarıları dinlemeyip sokaklara dökülenler ve tıklım tıklım yaşamayı sürdürenler, ya akılsızdır ya da cahildir. Bunlara herhalde Türkmenistan Devlet Başkanı Kurbangül Berdimuhammedov'un koronavirüsten söz etmeyi yasaklayan anlayışı uygun düşecektir. Oysa okuma yazmaları olsa koronavirüs salgınında dünya çapındaki vaka sayısının 1 milyon 452 bin, ölü sayısının da 83 bin olduğunu görürlerdi. Mesela İran, 4 bin 697 yeni koronavirüs vakası ve 131 yeni ölüm bildirerek toplamda 67 bin 286 vaka ve 4 bin 3 ölüme ulaştı.
Ekonomi daralacak
Bu sayılar sadece bugünü ilgilendiriyor. Bir de "Yarın" meselesi var. Yani salgından sonraki dünyanın sayıları da ekonomi açısından hiç iyimserlik vermiyor. Mesela Dünya Ticaret Örgütü (WTO) küresel ürün ticaretinin 2020 yılında Kovid-19 salgını nedeniyle yüzde 32'ye kadar düşebileceği uyarısı yaptı. Fransa'da ekonominin ilk çeyrekte yüzde 6 daralması bekleniyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın da ikinci çeyrekte yüzde 9.8 daralması bekleniyor.
Tamamı için https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/04/10/bu-salgin-da-gececek-ama-ozellikle-ekonomiyi-delip-gececek
Yorum:
Asıl felaket kapıda
Bu yaşananlara bir isim vermek, bir değerlendirme yapmak her geçen gün biraz daha zor oluyor. Bildiğimiz hiçbir şeye benzemiyor. Zihinlerde bıraktığı etki de ürkütücü. Belirsizlik ve kaygı içindeyiz. Kimse ne kadar süreceğini bilmiyor, sonrasında ne olacağını da bilmiyor. Bildiğimiz tek şey hiçbir şeyin artık eskisi gibi olmayacağı, o da iyi yönde mi onu da bilmiyoruz.
Malın, mülkün, mevkiin, şöhretin hiçbir değerinin olmadığını çok net bir şekilde gördük. Hayatımızın merkezine koyduğumuz birçok şeyin aslında temel ve hayati ihtiyaçlar olmadığını da gördük.
Hepsini gördük de acaba ders aldık mı? Paylaşmanın ne demek olduğunu anladık mı? Biri açken diğerinin tok olmaması gerektiğini kavradık mı?
Cevap ‘Hayır’ bile olsa sorun değil. Allah biz anlayıncaya kadar, Adil Düzen’i getirinceye kadar imtihana devam edecektir.