22.12.2019
Her hatayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görmesi mümkün değildir ki…
Cumhurbaşkanlığı sistemi, bazıları için sorumluluklardan kaçış sistemine de dönüşebilir... İcraatın ve alınan kararların bütün sorumluluğunu Cumhurbaşkanına yükler ve kenardan olup bitecekleri kayıtsızca izlerseniz, sistem yozlaşabilir... Sonunda Cumhurbaşkanı onay verdiği kararları bile veto etmek zorunda kalabilir. Bu durumu çok yakın zamanda kömürle işleyen enerji santralları olayında görmedik mi?
Değerli konut vergisi
Benim endişem şimdi de "Değerli konut vergisi" uygulaması ile getirilen yeni düzenin, enerji santrallarındaki durumun benzerine yol açması ihtimalidir. Bu vergi 7 Aralık'ta kabul edilen bir kanunlar paketi içinde yürürlüğe koyuldu. İşin garibi kanunun 7 Aralık'ta kabul edilmesine karşın, Tapu Genel Müdürlüğü önceden bazı firmalarla anlaşma yaparak İstanbul'daki taşınmazlara bedeller biçtirmiş.
Tamamı için https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2019/12/22/her-hatayi-cumhurbaskani-erdoganin-gorebilmesi-mumkun-degildir-ki
Yorum:
Bürokrasi çıkmazı
Hiçbir yönetim sisteminde tepedeki adamın her şeyi bilmesini, her şeyi kontrol edebilmesini bekleyemezsiniz. Hele bu sistem, başkanlık sistemi gibi tek adama odaklanmış bir sistem ise hiç umutlanmaya kalkmayın. Kim ne derse başkan ona inanacak ve tahkik edip doğrusunu anlamak lüksü bile olmayacak çünkü böyle bir mesai, böyle bir anlayış yok.
Yönetimin bakanlıklara ayrılmasında ve başkan yardımcılarının olmasında hedeflenen, başkanın iş yükünü azaltmak veya istihdam sağlamak değildir. Hedeflenen, işi ve sorumluluğu paylaştırarak yönetimde ortaklığı sağlamaktır. Bu anlamda da teklik değil ortaklık vardır. Şimdi böyle yapılamadığı için sadece magazin değeri olan mevzularda bile Başkan’ın çıkıp demeçler verdiğini görüyoruz ki ben kendi adıma buna hiç anlam veremiyorum. Tuhaf!