İlahi kıyamet mi yoksa siyasi kıyamet mi daha yakın?
1486 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

06.09.2015

Mevsimlerin kayması, küresel ısınma ve doğal felaketler "Dünyanın sonu mu geliyor" yani "Kıyamet yakın mı" sorusunu yine gündeme getirdi... Diyanet İşleri eski başkanı ilahiyatçı Prof. Dr. Süleyman Ateş'in yıllar önceki bir yazısında verdiği "Kıyamet"e ilişkin bilgileri arşivimden çıkardım.
Buna göre kıyamet alametleri konusunda Kuran'da açık bir ayet yokmuş. Allah'tan başka kimsenin bilmeyeceği, ansızın gelecek olan kıyametin Peygambere de bildirilmediği Kuran'da vurgulanmaktaymış. Ancak bazı ayetlere dayanılarak ve birbirleri ile çelişkili rivayetler kullanılarak "Kıyamet alametleri" ile ilgili zorlama yorumlar yapılagelirmiş. 

Bina ile zina arttı mı? 
Gerçekten de "Kıyamet ha koptu, ha kopacak" diye insanları ürkütenler gibi "Dabbetül-arz (yerden çıkacak canlı) şudur" diye olmadık yorumlar yapanlar da yok mu? Herhalde sizler de "Bina ile zina arttı. Kıyamet yakın" diyenlere rastlıyorsunuzdur... Süleyman Ateş söz konusu yazısında "Ragıb el-Isfahani"ye dayanarak üç türlü kıyameti sıralamıştı... 
Küçük Kıyamet- Bireyin ölümü, kişisel kıyamet/ Orta Kıyamet- Bir neslin yok olması, toplumsal kıyamet/ Büyük Kıyamet- Kozmik veya küresel kıyamet. 

Tamamı için http://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2015/09/06/ilahi-kiyamet-mi-yoksa-siyasi-kiyamet-mi-daha-yakin

 

Yorum:

Tufan ve Temizlik

İlahi kıyamet ve siyasi kıyamet arasındaki ilişki bana doğal tufan ile sosyal tufanı hatırlattı.

Seller, depremler, volkanik patlamalar ve buna benzer doğal afetler insanlar üzerinde çok ama çok etkili oluyor. Neden?

Çünkü insanlar bunları görür ve etkilenir. Tüm haliyle gerçektir ve insan üzerinde bir etkisi vardır. İnsanların tufan korkusu vardır. En ufak bir deprem haberi bile insanların paniklemesi için yeterlidir.

Bir de sosyal tufan vardır. Sonuçlarına baktığımızda bir neslin veya toplumun yok olmasına, hastalıklı nesillerin oluşmasına sebep olur ve bir uygarlığı bile yok edebilir. Tarihe baktığımız zaman birçok doğal tufan sosyal tufan sebebiyle gerçekleşmiştir. Allah toplulukları davranışlarındaki bozukluk sebebiyle helak etmiştir.

Günümüzde ciddi bir ahlak yozlaşması var. Hızlı dejenere olan bir nesil, buna çanak tutan bir eğitim sistemi var. Manevi değerlerden yoksun, hedefi olmayan, günü birlik yaşayan bu kitle sosyal bir tufanın sinyallerini veriyor zaten. Aile yapısındaki bozulmalar, hukuk sistemindeki eksiklikler ve ekonomik sistemdeki çarpıklıklar başlı başına bir tufan göstergesidir ve topluluğu yok etme hedefiyle yola çıkmıştır. Bunu önlemenin yolu temizliktir.

Küçük temizlik: Kişinin kendi davranışlarını düzeltmesidir.

Orta temizlik: Kişinin çevresini de düzeltmeye çalışmasıdır.

Büyük temizlik: Kişinin yaşadığı yerde sistemli bir temizlik işine girişmesidir.

 

 

 

Tayibet Erzen






Sayı: 325 | Tarih: 6.09.2015
Mehmet Barlas
İlahi kıyamet mi yoksa siyasi kıyamet mi daha yakın?
Tufan ve Temizlik
1486 Okunma
Tayibet Erzen
Can Dündar
Savaşı bitirecek soru: ‘Neden ölüyorum?’
Pes...
1351 Okunma
Vahap Alma
Ergün Diler
Oyun tersine döndü
Adil Düzen olmadan galibiyet düşünülemez
1250 Okunma
Süleyman Karagülle
Yusuf Kaplan
Malazgirt ruhu: Diriliş umudu ve ufku!
Gözlüklerinizi çıkarın lütfen!
1244 Okunma
Ali Bülent Dilek
Ahmet Hakan
PKK özür dilemiş
El-İnsaf
1240 Okunma
Lütfi Hocaoğlu