Niyet Ettim Para Kazanmak İçin Din Kitabı Yazmaya
02 Ağustos 2013
Az veya çok ilim okumuş, Arapça öğrenmiş… Yeterli veya yetersiz… Herkesi kast etmiyorum, bunları kast ediyorum. Kur’an tefsiri yapıyorlar, din kitapları yazıyorlar.
Ehliyeti olsun veya olmasın, niyet şu olmalıdır:
“ Niyet ettim Allah’ın rızasını kazanmak, ücretimi Allah’tan almak üzere Kur’an tefsiri, din kitabı yazacağım veya tercüme edeceğim…”
Esas, asıl, temel niyet bu olduktan sonra geçimini temin etmek için bir miktar telif veya tercüme ücreti alabilir tabii…
Lakin niyet bu olmaz:
—Niyet ettim zengin olmak için Kur’an tercümesi veya din kitabı hazırlayacağım.
—Niyet ettim daire bina, yazlık, otomobil almak, zengin olmak için Kur’an tercümesi yapacağım.
—Niyet ettim köşeyi dönmek için…
—Niyet ettim meşhur olmak için…
—Niyet ettim halk, hakkımda “yahu ne büyük âlimmiş bu!” desinler diye.
Bütün bu niyetler ihlâsa aykırıdır.
Eskiden matbaa, yayınevi yoktu. Rabbanî ulema, fukaha, meşayih telif ücretsiz, Allah rızasını kazanmaya yönelik faydalı kitaplar yazarlardı.
Zamanımızda dinî yayınlar sektörü bir endüstri haline gelmiştir.
Herkesi kötülemek aklımın köşesinden geçmez ama niyetler büyük ölçüde bozulmuştur.
Bir insan para mukabilinde namaz kılsa onun namazı makbul olur mu?
Peygamberimiz (salât ve selam olsun ona) Allah rızası için değil de, insanlar kendisi için ‘’ne hayırsever!’’ desinler diye hayır hasenat yapan zenginin yüzü üstü sürüklenerek Cehenneme atılacağını bildirmiştir.
Yine hâdiste, insanlar kendisi için “ne yiğit mücahid!’’ desinler diye savaşıp öldürülen kimsenin gerçek şehit olmadığını, onun da yüzü üstü sürüklenerek Cehenneme fırlatılacağını haber vermiştir.
İmamı Gazalî hazretleri bunca faydalı eserini telif ücreti almak, para kazanmak, dünyalık edinmek için mi yazmıştı? Hayır hayır!.. Onlardan bir kuruş dünya menfaati edinmemişti.
Bütün Ehlullah böyleydi.
Matbaa çıktıktan ve yayınevleri kurulduktan sonra da rabbanî ulema, Ehlullah hazeratı para için, telif ücreti için kitap yazmadılar. Bugün ülkemizde on binlerce çeşit, kimisi bir formalık, kimisi otuz ciltlik dinî yayın var ama beklenen, ümit edilen düzelme görülmüyor.
Niyet meselesi…
Mühendislik, tıp, işletmecilik, bilgisayar, veterinerlik, marangozluk, inşaat fenni; para kazanmak, ücret almak, zengin olmak için öğrenilebilir ama din, iman, Kur’an, Sünnet, Şeriat, Fıkıh, ahlak-tasavvuf ilimleri para ve zenginlik için öğrenilmemelidir. Böyle bir şey İslam’a, irfana, ihlâsa, hikmete, mürüvvete aykırıdır.
Yahova Şahitlerinin, çeşit çeşit misyonerlerin negatif de olsa bu konuda samimiyetleri var ama İslam dünyasındaki durum maalesef çok üzücüdür.
(Kur’anın, Sünnetin, Şeriatin, İslam ahlâkının, ticaret fıkhının sınırlarını zorlamamak, bozuk din kitapları yayınlamamak şartıyla yayıncılık ticareti yapanlara bir şey dediğim yok. Bendeniz “niyet ettim para kazanmak, zengin olmak için din kitabı telif, tercüme ve tasnif etmeye…’’ diyenleri kastediyorum.)
Yazının devamı için;
http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Niyet_Ettim_Para_Kazanmak_Icin_Din_Kitabi_Yazmaya/16013#.UgA67W1rPIU
Yorum:
Ruhu-l Kuran
Adil düzen çalışanları olarak bizler de gece gündüz tüm zamanımızı vererek hazırlamakta olduğumuz Ruhu-l Kuran projesini halkımıza Allah rızası için hazırladığımız bir projemiz vardır.
İnşallah en kısa zaman da tüm insanlığa, ilim adamlarına ve Kuran Arapçasını öğrenmek isteyenlerin hizmetine sunmak için yayınlanacaktır. Burada amaç Allah'ın rızasını kazanmaktır.