'Hayal fabrikası'mı yoksa 'yalan fabrikası' mı?
1101 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

Siz ülkenizin ve hatta dünyanın tarihini değiştiren bir lider olabilirsiniz. Ya da ülkeniz tarihinin ne büyük zaferlerinden veya yenilgilerinden birini yaşamış olabilir.
Eğer bunlar bir film senaryosuna konu oluyorsa, gerçekler değil senaristin kafasındakiler olaya şekil verir. Daha doğrusu senarist ve filmin yapımcıları, izleyicilerin nelerden hoşlanacağını saptayıp, olaylara ona göre yön verirler.
Örneğin Amerika Birleşik Devletleri, Vietnam'da tarihinin en feci yenilgilerinden birini yaşamıştır... Bir süper devleti Ho Şi Minh'in gerillaları (Vietkong) yenip, perişan etmiştir.
Ama daha sonra Hollywood'un hayal fabrikalarında üretilen "
Rambo" tek başına Vietnam'ı yenmiştir...
Son olarak Oscar alan "
Argo" filmini değerlendiren Ali Saydam çok doğru olarak "Biz de MİT'i öven filme ödül versek" diye başladığı yazısına şöyle devam ediyordu dün:

Ali Saydam'ın yorumu

- Bizim Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) deniz aşırı bir ülkeye (Mesela Kıbrıs Rum kesimine) operasyon düzenliyor. Talihsizlikler birbirini kovalıyor. Uçaklar düşüyor falan. Bizimkiler çuvallayıp kayıplar vererek kaçışıyorlar oradan. Sonra aradan yıllar geçiyor...
- Birileri,
'Canım, işin aslı pek de öyle değildi. Bizim MİT'ten bir delikanlı inisiyatif kullanıp 8-9 kişiyi kaçırmıştı. Gelin bu hikâyeyi anlatalım' diyorlar. Altyapı oturmuş teknik olarak. İstesen de kötü film yapman zor... Ortaya çıkan film Antalya'da Altın Portakal'ı silip süpürüyor. En kıymetli ödülü de Emine Erdoğan, Hayrünnisa Gül Hanım'lardan biri veriyor..."

Kahraman beyazlar

Devamı için http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/barlas/2013/02/27/hayal-fabrikasimi-yoksa-yalan-fabrikasi-mi

 

Yorum:

Çıkış Yolu Var Mı?

İş sadece Rambo filmlerinin kandırmacasıyla kalsaydı iyiydi. Bugün dünyadaki tüm siyasi gelişmeler bize gösterilmek istendiği gibi servis ediliyor. Sadece Türkiye’yi bile ele alsak asıl parçayı görmenin ne kadar zor olduğu anlaşılacaktır. Uyanık kalmanın bir yolunu bulmak lazım. Birileri bizi güderken, hayat bu kadar kolay ve keyifli olmamalı.

Tarih kendini yeniliyor, döngüsel bir işleyiş var ama acaba biz tarihi biliyor muyuz? Tarihi bile onların hazırladığı kaynaklardan öğreniyoruz, ne yazık.

 

 

Tayibet Erzen






Sayı: 194 | Tarih: 3.03.2013
Yusuf Kaplan
Gelecek,Osmanlı modeli'nin
Hangi Osmanlı?
1279 Okunma
Ali Bülent Dilek
Mahir Kaynak
Gerçek Nedir?
YENİ DÜNYA OLUŞUYOR
1137 Okunma
2 Yorum
Süleyman Karagülle
Mehmet Barlas
'Hayal fabrikası'mı yoksa 'yalan fabrikası' mı?
Çıkış Yolu Var Mı?
1101 Okunma
Tayibet Erzen
Ahmet Hakan
Kim sızdırdı?
Allah’tan akıllı zannetmek
1066 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Hüseyin Gülerce
Süreci bulandırma oyunları başladı.
Boş Beklentiler
971 Okunma
Zafer Kafkas
Mehmet Şevket Eygi
Kemalist Eğitimle İslamî Kurtuluş Olmaz
Katoliklere Evet, İslam'a Hayır
959 Okunma
Emine Hocaoğlu


© 2024 - Akevler