10/2/2013
- 1991’de Irak bölünecektir demiştim.
- Sermaye 10 milyondan silahlanmış devletler oluşturup, atomla donatılmış İsrail’e bağlı bir Orta doğu imparatorluğunu kurmayı hedeflemiştir.
- Birinci Körfez savaşından beri hedeflenen Kuzey Irak bağımsız devlet anlayışına yaklaşılmaktadır.
- Irak dört devletçiğe ayrılacaktı. Başaramadı. Çünkü ABD’de yönetim değişti.
- Suriye’nin parçalanması istenmektedir. Bir kısım Kürtler Irak’a katılabilir.
- Otuz milyondan aşağı bir devlet iç ve dış dengesini oluşturamaz. Sermaye gücünü kaybetmiştir. Bölünmeyeceklerdir.
- Ortadoğu etkin güçlerin çatışma alanıdır. Orada devletleri onlar kurmuştur. Enerjiyi kontrolleri altına alıp yeni enerjilerle rakiplerini yok edecekler.
- Eskiden toprak önemli idi. Sonra petrol önemli olmuştur. Gelecekte sanayileşmiş toprak önemli olacaktır. Çünkü enerjinin tek kaynağı güneştir. Onu da yalnız yapraklar depo edebiliyor.
- Ortadoğu’daki değişim, halklarının değişmeye başlaması, etkin güçlerin etkisiyledir.
- Etkin güçlerin değil, sermayenin isteğidir. Sermaye dünyanın gidişini tespit eder ve kendisi öne düşer. Kendi ayarına yönlendirir.
- Gelecekte devletler değil sermaye hakim olacaktır. Sınırlar anlamını kaybedecektir.
- Gelecekte ilim, din, siyaset ve ekonomi birbirinin emrinde olmayacak, çokluk içinde dengeli(adil) bir düzen oluşacaktır.
Tamamı için Not supported field expression!
Yanlış Tepki
16/2/2013
- Kaşıma, yarayı azdırır. Kürt sorunu azdı.
- Kürt sorunu yoktur. Sorun medrese sorunu, aşiret sorunudur. Gereksiz üretilen bir sorundur.
-Kürt sorunu ekonomik ilerleme ile çözülecektir. Ağaların etkisinin ortadan kalkması gerekir.
-Kürt sorunu yerinden yönetim ve hakemlik sitemi ile çözülür. Medreseler açılacak, aşiret reislerine saygı gösterilecek. Atamalarla yönetilmeyecek.
- Ağalık sisteminden piyasa sistemine geçilecekti. Ağalar girişimci olacaktı. Kızlar tıp eğitimi almalıdır.
- Ağalık sadece ekonomik çıkara dayanmaktadır. Din adamları ile yöneticiler anlaşmış halkın refahını sağlıyorlardı. Toprak ağaların idi. Çağımızda işletmeler olacaktır. İşletmelerin genel hizmetleri olacaktır. Kamu 25 genel hizmete teminatlı ehliyet verecek. Halk istediğini kendisine genel hizmetli yapacak, genel hizmet verenler, hizmet karşılığını kamudan alacaklar. Bu aşiret sistemini, medrese sistemini rahatsız etmez ama zamanla yeni ağalar ortaya çıkar, yeni hocalar ortaya çıkar.
- Asilere sert işlem diğerlerine de serbestlik gerekir.
- Yerinden yönetim insanları kendi istedikleri gibi yaşatan bir sistemdir. Hakemlik adil yargı sistemidir. Merkezi yönetim taşralara hakim değil, hadim olmalıdır. Asker yerel yönetimin daveti olmadan gelmeli ki, çık dendiği zaman çıkabilsin.
Tamamı için Not supported field expression!
NOT: Yazıda yer alan italik ifadeler Süleyman Karagülle’ye aittir.
Yorum:
Çözüm, genel olandır!
Çözümü sadece Kürt sorunu olarak ele alırsanız artık ülkeyi böldünüz demektir. Eğer Kürtlerin partisi varsa, Karadenizlilerin de partisi olmalıdır, Akdenizlilerin de partisi olmalıdır. Kürt partisi varsa Arap partisi de olmalıdır. Bunlar bu adlarla parti kurabilirler. Biz onları parti olarak muhatap alırız.
Ülkemizin huzura kavuşmasını istiyorsak mutlak surette insanların istedikleri şekilde yaşamalarına izin vermemiz gerekir. İnsanların isteklerini inançları belirler. O halde ülkemiz sonuna kadar laik olmalıdır. Kişi istediği mezhebe mensup olabilmeli, mezheplere partilere verdiğimiz gibi bütçeden mensupları sayısınca pay vermeliyiz. Bu dini kuruluşların ilmi merkezler oluşturmasına, istediği şeyleri okutmasına karışmamalıyız. Devlet olarak imtihanı birlikte yapmalıyız ve diplomayı kamu vermelidir.
Yerel yönetim demek; her il kendi iç güvenliğini kendisi sağlıyor demektir. Gücü yetmezse bizden yardım alabilir. Her bucak kendi hukuk düzenini kendisi kurar tam istediği hayatı yaşar. Merkez bucaklarının kanunlarını taşranın temsilcileri yapar. Merkez bucağa herkes gelebilir. Oysa taşra bucaklarının kanunlarını bucak kendisi yapar ve uygular. Oraya gitme, yerleşme tamamen oradakilerin iznine tabidir. Merkez bucakların temsilcileri tarafından yapılan mevzuat taşrayı asla bağlamaz. Hukukta kural vardır; has, amme tercih edilir. Özel kanun varsa kamu kanunu yürürlükten kalkar. İl kanunu ile devlet kanunu çelişirse ilde il kanunu uygulanır.
Sorunların çözülmesi için hakemlerden oluşan adil yargı sistemi getirilmelidir. Bunun dışında halkın ekonomik sorunlarını çözmek için bucaklar kendi buğday paralarını, iller kendi demir paralarını çıkarabilmelidir. Ülke de toprak karşılığı para çıkarmalıdır. Faiz ortadan kalkmalı, çalışana kredi sistemiyle para çıkarılmalı, tedavüldeki paranın karşılığı olmalıdır.