Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 985
Enbiya Suresi Tefsiri 14-20. Ayetler
27.10.2018
2213 Okunma, 1 Yorum

ENBİYA SÛRESİ - 3. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  

قَالُوا يَاوَيْلَنَا إِنَّا كُنَّا ظَالِمِينَ (14) فَمَا زَالَتْ تِلْكَ دَعْوَاهُمْ حَتَّى جَعَلْنَاهُمْ حَصِيدًا خَامِدِينَ (15)وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا لَاعِبِينَ (16) لَوْ أَرَدْنَا أَنْ نَتَّخِذَ لَهْوًا لَاتَّخَذْنَاهُ مِنْ لَدُنَّا إِنْ كُنَّا فَاعِلِينَ (17) بَلْ نَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْبَاطِلِ فَيَدْمَغُهُ فَإِذَا هُوَ زَاهِقٌ وَلَكُمُ الْوَيْلُ مِمَّا تَصِفُونَ (18) وَلَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَنْ عِنْدَهُ لَا يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِهِ وَلَا يَسْتَحْسِرُونَ (19) يُسَبِّحُونَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ لَا يَفْتُرُونَ (20)

 

***

 

قَالُوا يَاوَيْلَنَا  

QAvLUv YAv VaYLaNAv (FaGaLUv YAv FaGLaNAv)

“Veyl bize diye kavl ettiler”

وَharfi getirilmediğine göre yukarıda mahzuf bir kavl vardır. “Be’simizi ihsas ettiklerinde rakd ettiler biz ‘rakd etmeyin’ dedik. İşte o bizim söylediğimize karşılık söylediler” anlamındadır. “Veyl bize, zalim imişiz” dediler.

Yani mağlup olanlar zorunlu çalıştırma sitesi yüz lojmanlı işyeri apartmanlarına gönderildiklerinde zalim imişiz diyeceklerdir.

Bugün Ak Parti halka zulmetmektedir. Sermaye’nin telkini ile bürokrasiyi o kadar artırmıştır ki halkımız her gün feryat etmektedir. Sermaye bunu (bürokrasiyi) halk benim işçim olsun diye icat etti yani bu içinden çıkılmaz formaliteleri icat etti. Bugün işçi olmayan kimse kalmadı. Şimdi de fabrikaları iflas ettirmek için bu silahı kullanıyor. Ak Parti gibi CHP de yarın iktidar olsa halka zulmedecek ama farkında bile değiller. Yarın zorunlu çalışma yerlerine sevk edildikleri zaman nasıl zulmettiklerini anlayacaklar; vay be diyecekler, biz iyilik yapıyoruz diye bunları yaparken zulmediyormuşuz!

Semt Kooperatifleri işte bu farkında olmadan zulmedenlerin şerrinden korunmak için ve onlara nasıl zulmettiklerini duyurmak için gereklidir. Kooperatif içinde bu sebepledir ki biz zulmetmemek için insanları serbest bırakıyoruz. İşlerimiz tam tıkırında gitmiyor ama sonunda kazanıyoruz. Allah beklemediğimiz yerden veriyor, ortaklarımızı mağdur etmiyoruz.

وَيْلkelimesiبَيْنَkelimesinden dönüşen bir kelimedir. بَيْنَ yarık ve uçurum anlamlarına gelir. وَيْلde uçurum manasına gelir. Türkçeye “vay” olarak geçmiştir.

و beraberliği, ي kolaylığı, ل belirliliği ifade eder.

Bilinen uçuruma doğru gitme anlamındadır. Beklenmedik aşılacak bir şeyle karşılaşınca söylenir. Daha çok kötü durumu ifade eder.

إِنَّا كُنَّا ظَالِمِينَ(14)

EinNAv KunNAv JAvLiMİyNa (EinNAv KunNAv FaGıLIyNa)

“Biz zalimmişiz.”

Her dilin ayrı özelliği vardır. Ne Batı dillerinde ne de Sami dillerinde dili geçmiş vardır. ‘Geldim’ ile ‘gelmişim’ aynı kelimelerle ifade edilir. İsim cümlesi yapılmış. “Ve” harfi getirilmediğine göre hal değildir. كُنَّا ظَالِمِينَdendiği zaman biz zalimdik manası çıkar ama burada كُنَّا hem nakıs fiildir hem de isim cümlesidir. Dolayısıyla vurgulu mana taşımaktadır. O sebeple “imişiz” diye tercüme ediyorum.

Birçok insan iyilik yapıyoruz diye kötülük yapıyor. Bir memur devletin hakkını koruyacağım diye vatandaşı eziyor. Oysa şimdi eziyorsun! Peki, gelecek sene kimden vergi alacaksın? Aileyi güçlendireceğim diye boşanmayı zorlaştırıyor. Böylece insanlar evlenmiyor. Evlenenler de hayatlarını kavga ile geçiriyorlar. Yanlış evlenen olmasın diye evliliğe engeller konuyor, zina çoğalıyor. Ağır vergiler konuyor, kaçakçılık başlıyor.

Biz diyoruz ki; kötü insan yok, kötü düzen var. Biz düzeni değiştirmekle uğraşıyoruz, insanları düzeltmekle değil.

 

YORUM

Birçok kimseler inançlarına jandarmalık yapıyorlar, kendi inançlarını başkalarına zorla kabul ettirmeye çalışıyorlar. Dinsiz olanlar da aynı şeyi yapıyor. Laiklik adı altında laikliği çiğniyorlar. Bu baskıları yaptıklarından dolayı zalim oluyorlar. Kur’an’da birçok ayette zalim oldukları için azaba duçar olacaklar açıkça beyan ediliyor.

Ak Parti veya CHP veya Millî Görüşçüler veya Akevler yöneticileri zalim midirler?

Evet, zalimdirler.

Zulmetmemek için herhangi bir kararı almadan önce istişare edeceksin. Ondan sonra istinbat edeceksin yani içtihadını yapacaksın. En çok dikkat edeceğin husus, zulmediyor muyum diye düşüneceksin. İşte o zaman yaptığın iş zulüm olsa da sen zalim olmazsın.

O halde bugün bize kulak vermeyenler suçu kasten işlememişlerdir. Dolayısıyla cezalandırılmazlar. Onların cezası neden kulak vermediniz şeklindedir. Niye değerlendirmeden tekzip ettiniz. Kâfirin manası budur. Söyleneni değerlendirmeden reddetmek küfrün ta kendisidir. Allah bunun bile cezasını vermemektedir. Ama küfür zulme döndüğünde, işte o zaman zorunlu çalışma yerlerine gönderileceklerdir.

 

Öz Türkçe ile:

“Vay, biz ezenler imişiz dediler.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Vay, biz zalim imişiz diye kavl ettiler.”

 

QAvLUv YAv VaYLaNAv EinNAv KunNAv JAvLiMIyNa

قَالُوا يَاوَيْلَنَا إِنَّا كُنَّا ظَالِمِينَ (14)

 

***

 

فَمَا زَالَتْ تِلْكَ دَعْوَاهُمْ

FaMAv ZAvLaT TiLKa DaGVAvHuM (FaMAv FaGaLaT TiLKa FaGLavHuM)

“Onların bu davaları zeval olmadı”

Zorunlu çalışma yerleri yüz lojmanlı işyeri apartmanlarıdır. Ağır hapis cezası ile mahkûm olanlar sanayi semtlerine konur, apartmanın dışına çıkamazlar. Hafif hapis cezasına mahkûm olanlar köylerinin dışına çıkamazlar. Apartmanlarına ve köylerine başkalarının giriş ve çıkışları serbesttir. Aileleri de orada çalışırlar. Sadece mahkûmlar dışarı çıkamazlar.

Varsa imkânları, çalışmadan diyetlerini öderler.

Hapis cezaları diyetlerini ödemeleri içindir. Diyetlerini ödedikleri zaman artık cezalarını doldurmuş olurlar. Çalışarak öderler veya imkânları ile öderler veya yakınları öder.

Ortaklık sistemine direnip suç işleyenler soruşturmaya alınırlar. Soruşturma apartmanlarda yapılır. Bir gün içinde ancak bir soruşturmacı sorabilir, bir saatten fazla da soruşturamaz. 12 saat otelde imiş gibi yatar ve uyur. İşkence yapılmaz. Herhangi bir sıkıntıya sokulmaz.

Mahkûm olduktan sonra kısas yapılabilir. Kol kesilebilir. Yahut bunlar ağır diyete dönüşür. Yoksa ağır çalışma yerlerinde çalışarak öder. Çünkü kararları bizzat kendi seçtikleri hakemler vermişlerdir. Ayrıca ortaklık düzeninin nimetlerini ve yararlarını görmüşlerdir. Yapılan inkılap herkesi memnun etmelidir. İyiliği artık yaşanarak görülmüştür.

Millî Görüş belediyeleri iktidar olunca herkes memnun olmuştur. Başlangıçta Ak Parti’den herkes memnun olmuştur. İşte, “ortaklık düzeni” iktidar olunca herkes iyiliğini görecek ve inanarak biz daha önceleri zalim imişiz diye savunacak.

حَتَّى جَعَلْنَاهُمْ حَصِيدًا خَامِدِينَ(15)

XatTAy CaGaLNAvHuM XaÖIyDan PAvMiDıyNa (XatTAv FaGaLNAvHuM FaGIyLan FAvGıLIyNa)

“Biz onları hamid hasid ca’l edene dek.”

Önce حَتَّى son hedefi gösterir. Son parçadır ve parçayı zeval kelimesi içerir. Yani biz onları hamd hasıd olduklarında da zalim imişiz diyecekler. Ölünceye kadar, hatta öldükten sonra da böyle diyecekler anlamı verilebilir.

Ca’letmek görevlendirmek demektir. Yani bir şeyin yerini ve işini değiştirmedir. Onu yeniden var etmek değildir. Hasid olarak görevlendirmek demektir.

Hasad biçilen ekin demektir.

ح hareketi, ص dayanıklılığı, د çevreyi ifade eder.

حَصَادbir ekinde harman yapıp sonunda elde edilen üründür. Taneler de حَصِيدdir. Saman da hasiddir. Topluluklar da birer canlıdır. Olgunlaşınca hasad yapılırlar. Artık kendileri yok olur tohumlar kalır. Kökleri kalır onun yerini alırlar. Cumhuriyet, imparatorluğun hasididir. Kur’an’da iki yerde de topluluklar için kullanılır. Fırtınanın ekinleri hasat etmesinden gelmektedir. Yazın insanlar hasat yapmakta, eğer toplamazsa Allah da sonbaharda hasadı kurutur.

خَامِدِينَ kelimesi de iki yerde geçmektedir (birinde  خَامِدُونَ olarak geçiyor).

خَمُّودüzeri külle kapatılmış köz demektir. خَامِد odun külü demektir.

خçökmeyi, م enginliği, دçevreyi sınırı ifade eder.

Kibritin olmadığı dönemlerde ateşin korunması çok zordur. Mabetlerde ateş yakılır, sürekli nöbet tutulurdu. Ateş oradan alınırdı. Sonraları komşulardan ateş almaya başladılar. Ateş mi almaya geldin tabiri vardır. Evlerde ateş kor üzerine kül konur. Hava ile temasta olmadığı için kor yanmaz ama kül ısıyı iletmediği için de kor sönmez. Hasad etmek demek, bir bakıma koru küle koymak demektir.

حَصِيدًاkelimesi فَعِيلveznindedir. İsmi fail ve ismi meful olabilir. İsmi fail olduğu zaman erkek ve dişi aynı olur. Dolayısıyla kurallı erkek çoğulun sıfatı veya hali olabilir. هُمْzamirinin halidir. O halde bu fail anlamındadır. Yani bizi hasad edilen değil de hasad eden anlamındadır.

Burada mahkûmlara yaptırılacak iş anlatılmaktadır. Onlara götürü iş verilecek, hasad yapacaklar. Yaptıkları hasad miktarı ile cezalarını dolduracaklardır.

Bu ayetin yorumu ile çalışarak borçlarını ödeme durumunda olanlara verilecek iş hususunda kural koymak demektir. Depo edilebilen malların üretimi verilecek. Onu üretmekle borçlarını savacaklardır.

 

YORUM

Mekkeliler savaşı kaybettiler ama en çok kazanan onlar oldu. Fetihten sonra hiçbir kimse fetihten şikâyetçi olmadı. Tam tersine onun nimetlerinden yararlandı. Ebu Süfyan teslim oldu. Mekke’nin reisi idi. Resul ona müellefe-i kulubdan maaş bağladı.

O halde eğer Gülen’in generallerinden biri tövbe edip teslim olmuşsa orduya yeniden alacağız ama güvenemiyorsak ona maaş bağlayacağız. Mustafa Kemal medreseleri kapattı. Karşı gelen dersiamlardan birkaçını astı. Onun dışındaki bütün dersiamlara maaş bağladı.

Gülen de Türkiye’ye dönerse maaş bağlamalıyız.

Savaşın kuralı vardır. Kim savaşı kazanırsa haklı olan odur. Savaş kuvvetliyi belirlemek içindir, karşı tarafı yok etmek için değildir. Maç gibidir. Karşı tarafı yok ederseniz sonra kiminle oynayacaksınız. Şeytana niçin kıyamete kadar devam etme izni verilmiştir.

Savaşın sonunda öldürülenler öldürülür. Kalanlar diyet ödemeye mahkûm edilir. Ödeyemezlerse zorunlu çalışma yerlerinde çalıştırılırlar. Kasten adam öldürenler de kısasa mahkûm edilirler. Affedilirlerse diyet öderler.

 

Öz Türkçe ile:

“Bu çağrılar onları kuru biçik ekin yapmamıza dek dinmedi.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Bu davaları biz onları hamid hasid ca’l edinceye kadar zail olmadı.”

 

FaMAv JAvLaT TiLKa DaGVAvHuM XatTAy CaGaLNAvHuM XaÖIyDan PAvMiDIyNa

فَمَا زَالَتْ تِلْكَ دَعْوَاهُمْ حَتَّى جَعَلْنَاهُمْ حَصِيدًا خَامِدِينَ(15)

 

***

 

وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ

Va MAv PaLaQNa elSaMAvEa Va eLErRWa (Va MAvFaGaLNa elFaGLa Va eLFaGLa)

“Ve sema ve arzı halk etmedik”

Kur’an’da semavat ve arz 18 defa, sema ve arz 2 defa geçmektedir.

Burada sema ve arz ve onun arasında denmektedir. Buradaki sema yeryüzüdür. Onun seması da güneş sistemidir. Semavat ve arz dendiği zaman da Kâinat kastedilmektedir. Oradaki ifade ise çalışma merkezleri ve ekim alanları anlamındadır.

Bir maddeyi ele alalım. Yeri ele alalım. Bir yere biri girdi mi bir başkası oraya giremez. Bir yerde iki arz yer almaz. Bir de her arzın kendi dışında varlığı vardır. Bu, yerin semasıdır. Sema da iki arştır. Bir yere değişik yerler etki eder. Buradaki olanlara gelince ışık ve hidrojen gibi maddelerdir.

Eşya için وَمَا بَيْنَهُمَا denmektedir. İnsanlar, melek, cin ve ruhlar için فِي هِمَا denmektedir.

Allah arzı ve göklerini insanlar için var etti. Orada çoğalacaklar ve dört boyutlu uzayın insanlığını oluşturacaklar. Beş boyutlu uzayda yaşamaya devam edeceklerdir.

Kişileri yarattı ve onları kendisine halife kıldı, arşa istiva etmiş olarak biz ve O var olup gideceğiz.

وَمَا بَيْنَهُمَا

Va MAv BaYNaHuMa (Va MAvFGLa HuMAv)

“Ve ikisinin beyninde olanı”

Yer küre var. Onun en yakını سَمَاءُ مَاءٍdır (yağmur seması). Bulutlar ve yağmurlar orada yağar. İkisi de hayat tabakasının bulunduğu yerdir. Buna سَمَاءُ شِهَابٍ(hava seması) denir. Su seması buharın kaçmasına mani olur, uzaydan gelen taşları eritir, zararlı ışıkları geçirmez. Onun üstünde semai sabah (ışık seması) vardır. Güneş ışınları ona çarparak bize ulaşırlar. Bu hava tabakasının uzaya kaçmasını önler ve uzaydan gelen zararlı ışıkları filtre eder. Ondan sona Ay’ın olduğu tabaka gelir. Ay Yer’deki gelgitlere sebep olur ve Yer’in kendi etrafındaki dönüşünü dengeler. Ondan sonra da güneş gelir. Gezegenlerin yıllık dönüşü düzenlenir. Güneşten çıkan ışık yeryüzüne gelerek onu ısıtır. Bunların arasında olan güneş ışığıdır. Denizleri ısıtır, bulut oluşur, dağlara çarpar ve yağmur olur. Bizde nasıl kan dolaşımı varsa yeryüzünde de su dolaşımı vardır. Deniz kalptir. Enerjisini güneşten alır. Yeryüzünün 7 seması vardır. Semai ma yağmur seması, semai şıhab hava seması, semai sabah ışık seması, semai kamer ay seması, semai şems güneş seması, semai buruç yıldızlar seması, semai hubuk galaksiler seması.

Yeryüzünün bu ölçüleri hassas bir projenin en ince hesapları yapılarak oluşturulmuştur. Yeryüzünde asal gaz vardır argon bunun örneğidir. Solunum ancak bunun varlığı ile dengelenmektedir.

بgeçidi, ي kolaylığı, نgenelliği ifade eder.

لَاعِبِينَ(16)

LAvGıBIyNa (FAvGıLIyNa)

“La’ibler olarak”

لعب çizgi oyununda oyun taşıdır. Çizgide dursa oyuncu çıkar, diğeri devam eder. Bitiren kazanır.

ل belirliliği, ع etkiyi, ب geçidi ifade eder.

Oyunun iki görevi vardır. Biri oyun üzerinde eğitim yapma. Çocuklar veya delikanlılar oynayarak birlikte iş yapmayı öğrenirler. Uyumlu çalışmayı öğrenirler. Kurallı iş yapmayı öğrenirler.Kur’an yarışmaları teşvik eder. Oyunun başka bir görevi de insanların boş vakitlerinde canları sıkılır. Boş vakitlerini onunla doldururlar.

Allah kâinatı yaratırken herhangi bir bilgi ve beceri noksanına sahip değildir. Bu kâinatı yaratırken onlar hesaplanarak yaratılmıştır. Ne planlarken ne de gerçekleştirirken herhangi bir zorluk ve yanlışlık yapmamıştır. İnsanı da beceriksizliğinden veya bilgisizliğinden böyle zaif ve cehul var etmiştir. İnsan onu tamamlasın da kendisine değer kazansın diye böyle yaratmıştır. Yani zaiflik ve cehulluk insana rahmettir. O sayede kendi emeği ve iradesi ile kendi derecesini yükseltmektedir.

Yoksa Allah insanı kırk yaşında her şeyi bilen ve her şeyi yapan bir varlık olarak yaratabilirdi. Sonra ölümlü yapmayabilir aldığı emri yerine getirirdi. Kendisi ona bir şey yapmaz. Kendi kendine karar verip uygulayamaz. Ona ne denmişse onu yapar. Halife ise kendisini Tanrının yerine koyar ve Tanrı gibi hareket eder. Kararları kendisi alır. Sonra abd yani kul olarak da kararları uygular.

Karşısında artık hak sahibi vardır. Kendisi onlara karşı borçludur, alacaklıdır. Yani kişiliği vardır. Bu insan için ne büyük ihsandır, ne büyük inamdır, ikramdır, rahmettir.

Bizim arkadaşımız milletvekili oluyor da bizimle görüşmeye tenezzül etmiyor! Allah ise nerede olursak olalım bizim yanımızdadır. Dualarımıza icabet etmektedir.

 

YORUM

Allah bununla bize oyun oynamadığını, deneme yapmadığını, insanları başıboş bırakmadığını, insanlığı teröristlere sömürücülere bırakmayacağını, kendi nurunu tamamlayacağını bildirmektedir.

Allah ve Kur’an’a inanan insanlar yeryüzünün Sermaye veya silaha teslim edileceğine inanmaktadırlar. Onlardan birisinin galip geleceğini ve üçüncü binyıl uygarlığını sürdüreceğine göre hareket ediyorlar. Aklım ermiyor.

Sermaye ile işbirliği yaptılar Akevler ortağı arkadaşlarımız. Sonra da tekrar tekrar kendileri terk ettiler. Ben Bülent Arınç’a ‘gidemezsin’ diye yazdığımda duymadı. Çocuklarına bir yerde yer verdiler diye Sermaye’ye teslim oldular. Şimdi duyunu umumiye kuruluyor. Ülkenin yönetimi düşmanlara teslim ediliyor. Sesleri çıkmıyor. Bu arkadaşlara tavsiye ediyorum ve Kur’an’ın emrini bildiriyorum. Ak Parti’de görevli yakınlarını da çeksinler, açlıktan ölecek olsalar da çeksinler. Ak Parti’ye Erdoğan’ın hâkim olmasını sağlamaya çalışsınlar. Numan Kurtulmuş’a ve Hayati Yazıcı’ya da tavsiye ediyorum; ayrılsınlar oradan.

Benim bu sözleri söylemem tuhaf gelebilir. Ben millete de söylüyorum. Yanlışım varsa millet huzurunda benimle tartışsınlar, millet karar versin. Kör-sağır-dilsiz davranarak ve kafalarını kumlara sokarak kendilerini kurtaramazlar.

 

Öz Türkçe ile:

“Ve gök ile yeri ve aralarında olanları da oyun oynayalım diye yaratmadık.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Ve sema ile arzı ve beynlerinde olanları laib olarak halk etmedik.”

 

VaMAv PaLaQNav eLSaMAvEa Va eLEaRWa Va MAv BaYNaHuMAv LAvGıBIyNa

وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا لَاعِبِينَ (16)

 

***

 

لَوْ أَرَدْنَا أَنْ نَتَّخِذَ لَهْوًا

LaV EaRaWNAv EaN NatTaPiÜa LaHVan (LaV EaFGaLNAv EaN NaFTaGıLa FaGLan)

“Eğer lehvi ittihaz etmeyi irade etseydik”

“İttihaz etmek” edinmek demektir. “İrade etmek” istemek anlamındadır. لَهْو ise لَاعِبkelimesinin eşidir. لعب kendin oynarsın, yaptıklarında bedenen ve zihnen sen failsin. لهوde ise başkalarının yaptıkları ile meşgul olursun. Laib bir eğitim aracıdır, bedeni ve zihni faaliyete geliştirmeye yarar. Lehv de hissi ünsi melekelere hitap eder. İkisinin de yararı vardır.

Gerek ses gerek ışık insanın bedeninde titreşimler oluşturur. Canlıların böyle titreşimlere ihtiyaçları vardır. Damardaki kan akışını kolaylaştırırlar. Sistemdeki elektrik dalgalarının akışını kolaylaştırırlar. Hücrelerdeki protoplazmanın döngüsünü kolaylaştırırlar. Bu yararı sağlamak için böcekler ve kuşlar ötmektedir. Müzikle hastaların tedavisi buna dayanır. Kur’an’ın hastalara okunması da böyle bir şifanın kaynağıdır.

Önceki ayette “laib”i zikretti, burada “lehv”i zikretti. Başka başka örnekler verip hükümlere bağladı. Kıyasla hükümler iki tarafa da şamil olur.

لَاتَّخَذْنَاهُ مِنْ لَدُنَّا

LaEitTaPaÜNAvHu MiN LaDunNAv (LaEiFTaGaLNAvHu MiN LaDunNAv)

“Onu ledunumuzdan ittihaz ederdik”

Biraz daha ona yaklaşacaklar. “Tarafımızdan ittihaz ediyorduk” diyor. Tanrı her şeye kadirdir ama bir tanrı yaratmaya kadir midir?

Kelamcılar kadir değildir diyor. Burada ise tanrı edinseydim kendi içimden edinirdim demiş oluyor. Buna muktedir olduğunu ifade etmiş olmaktadır. Buradaki “ledünna”dan kasıt insanüstü varlıktır. İnsana verdiği iradeyi verecek, zaman ve mekân dışı varlık olacaktı. Yetkileri ona verip kendisi seyirci kalacaktı. O tanrı olmayacaktı ama insan gibi zaif ve cehul olmayacaktı. Böyle bir varlık var edebilirdi. O tanrı olmazdı ama tanrı gibi hareket eden bir varlık olabilirdi.

Yani Allah insandan daha üstün varlık var edemez mi?

Eder. Cennetteki insanlar bu dünyadaki insanlardan daha üstün varlıklar olacaklardır. Ama öyle olmasını istedi. İnsanlar cennette yücelecekler. O’na biraz daha yaklaşacaklar. Ama hiçbir zaman varamayacaklar. İnsan adımlarını bir önceki adımının yarısı kadar artırarak yola çıksa hiçbir zaman hedefe varamaz. Adımlarıyla varacağı büyük olan hedefe hiçbir zaman varamaz. Her zaman yaklaşır.

إِنْ كُنَّا فَاعِلِينَ(17)

EiN KunNAv FAvGıLIyNa

 “Fail olsaydık”

Burada fail olabilseydik demek olabilir. Yani biz kendimizi var etmeye muktedir değiliz. Bir tanrı tanrıyı var edemez. Var edebilecek durumda olsaydık o zaman kendi ledünümüzden var ederdik. İnsanı neden oyun olarak edinmedik? Biz ona muhtaç iken tanrı değiliz. Muhtaç değilsek neden edinecektik? Oyun ve eğlence olsun diye mi?

إِنْ فَعَلْنَاdemeyip de إِنْ كُنَّا فَاعِلِينَdemesi, fail olmaya gücümüz yetmez demektir. Allah’ın bir tanrı var etmeye gücü yetmediği gibi intihar etmeye de kendisini yok etmeye de gücü yetmez. Bununla beraber irade sahibidir ve irade sahibi insanı da var etmiştir.

Bu nasıl olur diyemeyiz? Çünkü nasıl olur dedirten de O’dur.

 

YORUM

Allah insanları irade sahibi kılmıştır ama insan halik değildir. Kendisi bir şey yapmak ister, Allah da onu yapar. Ama Allah yapmazsa onu yapmaya gücü yeterlidir. O halde insan irade sahibidir ama bu Tanrı’nın iradesine uygunsa gerçekleşir. وَمَا تَشَاءُونَ إِلَّا أَنْ يَشَاءَ اللَّهُayetinin (İnsan, 76/30) manası budur. Yani ne dolar bir şey yapar ne atom bir şey yapar. Yapan Allah’tır. Bize müsaade etti, imkân sağladı. Müsaade ettiği sınırlar içinde insan iradesinin sahibidir.

O’nun düzenini değiştirecek yoktur. Kur’an’ın haber verdikleri kesinlikle olacaktır. İnsanlar arasında tedavül gerçekleşecektir. Şimdiye kadar batı doğuya hâkim idi, bundan sonra doğu batıya hâkim olacaktır. 500 sene sonra yine batı hâkim olmaya başlayacaktır.

Allah görevler vermiş, bu görevleri yerine getirirsek cennetteki yerimiz ve Allah’a yakınlığımız daha büyük olacaktır.

 

Öz Türkçe ile:

“Biz bir eğlence edinmek isteseydik onu kendimizden edinirdik, eğer yapıyor olsaydık”

Kur’an kelimeleri ile:

“Biz bir lehv ittihaz etmeyi irade etseydik onu ledünnümüzden ittihaz ederdik, eğer fail olsaydık”

 

LaV EaRaWNAv EaN NatTaPiZa LaHVan LaitTaPaÜNAvHu MiN LaDunNAv EiN KunNAv FAvGıLIyNa

لَوْ أَرَدْنَا أَنْ نَتَّخِذَ لَهْوًا لَاتَّخَذْنَاهُ مِنْ لَدُنَّا إِنْ كُنَّا فَاعِلِينَ(17)

 

***

 

بَلْ نَقْذِفُ بِالْحَقِّ

BaL NaQÜiFu Bi eLXaqQı (BaL NaFGaLu Bi ElFaGLi)

“Aksine hak ile kazf ederiz”

قَذَّاف sapan, قِذَاف atmak için alınan avucu dolduracak büyüklükteki taş demektir.

قذف 9, قسو 7 defa geçmektedir. Toplam 16 (24) eder.

“Kazfetmek” taşlamak demektir. “Recmetmek” de taşlamak demektir. Bir recm edileni öldürme amacı ile taşlarsınız, o recm olur. Hedef onu yok etmedir. Kazf ise taşı kendinizden uzaklaştırmak için atarsınız. Hak ile kazfetme hakkı onu uzaklaştırmak için kullanma demektir. Hakkı kazfetmiyorsunuz, hak ile onu kazf ediyor ve onu kovalıyorsunuz demektir.

Buradaki بَلْkelimesi, biz kimseyi edinmedik, bir yardımcı tanrı kullanmadık, aksine hak ile kazf ediyoruz demektir. “Bel” gelmesi, bu hakkı kazf eden, bu hakkı kullanan müminler olabilir. Ama atılan haktır. Mermi silah değildir. Mermi dolar değildir. Bizim mermimiz haktır.

Gerçekleri söylediğiniz zaman onlar mermi olur ve batılların kulağına değil beynine girer ve onu parçalar. Kur’an insanların beynini dağıtmadı mı? Adil Düzen insanlığı değiştirmedi mi?

Halk Partisini (CHP) dinsiz gösteriyor ve bizi onlara düşman ediyorlardı. İster istemez onlar da bize düşman oldular. Biz ise Halk Partililerin din düşmanı olmadıklarını söyledik ve onlarla koalisyon (CHP-MSP koalisyonu) kurduk. Bu, gerçek solcuların din düşmanı olmadıklarını ilan etmemizi sağlamış oldu. Önce CHP ile koalisyon yaptık. Sonra İran’da Humeyni solcularla birleşti ve inkılap yaptı. Sonra SSCB Başkanı Gorbaçov din düşmanlığını bıraktı. Sonra bütün sol din düşmanlığını bıraktı. Sonra Amerika’da Amerikan halkı bir zenci Müslümanın siyahi çocuğunu devlet başkanı yaptı. Bir “hak” kelimesi dünyayı değiştirdi.

Şimdi de تَعَاوَنُواkelimesi dünyayı değiştirecektir.

تَعَاوَنُواkarşılıklı yardımlaşın demektir. Bedava değil, siz onlara onlar da size yardım etsinler. Parayı emeğe dayandırın. Bu mermi olacak ve batıl beyinleri parçalayacaktır.

عَلَى الْبَاطِلِ

GaLay elBAvOıLı (GaLay eLFAGıLı)

“Batıl üzerine”

Batn ve zahr karın ve sırt (daha çok hayvanlar için) kullanılır. Zahr sırt, görünen taraf; batın, alt taraf, görünmeyen taraf anlamındadır. ن harfinin ل’a dönüşmesiyle batıl aşağı inmek, batmak ve mecazi olarak bozulmak, düşmek anlamlarına gelmiş olur.

Batıl, dalları aşağı sarkmış ağaç demektir.

ب geçidi, طuyumu, ل belirliliği ifade eder.

حَقّ develere yem verilen dolu kova demektir. Hak kişiler arasında hak anlamına geldiği gibi kâinatta doluluğu ifade eder. بَاطِل Kur’an’da tam ona karşı getirilmiştir, boş olduğu bilinen bir kap anlamındadır. Batın görünmeyen var olup ta bilemediğimizdir. Batıl ise olmadığını bildiğimiz ama var olduğunu saydığımız görülemeyen şeydir.

Doğru, iyi, yararlı ve adil olan حَقّ’tır.

Yanlış, kötü, zararlı ve zulüm olan ise بَاطِلdır.

Demek ki doğru söz yalan sözü yener. Yüz yalancının yanında bir doğru söyleyen olursa o onlara galip gelir. Bir tane doğru basın organı olsa, diğerleri yok olup gider. İyi olan kötüyü kovar. Yararlı olan zararlıyı kovar. Hak batılı kovar.

فَيَدْمَغُهُ

Fa YaDMaĞuHUv (Fa YaFGaLuHUv)

“Onu damğalar”

دَمْغَة ‘damga’ demektir.

Kur’an’da دمغ 1, طمءن 13 defa geçer. Toplam 14 (2*7) eder.

د çevreyi, duvarı, م genelliği, غdeğişimi ifade eder.

“Damgalamak” demek belirlemek için özel işaret koymak demektir. İlk zamanlarda ağaçların altlarını çizerek damgaladılar. Sonra hayvanları damgaladılar. Böylece birbirlerinden ayırdılar. Kur’an’da hak ile batılı damgalar. Hakka uymayan batıl olur. Allah kâinatı öyle yaratmıştır. Yüz tane adam gelse, her biri bir yalan söylese, içlerinden biri doğruyu söylese, sonunda doğru söyleyenin dediğini anlarlar, kâfir değilseler kabul ederler. O halde bizim görevimiz doğruları söylemek ve yapmaktır. Sonrası kendiliğinden çözülür.

İktidar partisi yalan söylemiyordu, yanlış yapsa bile söyledikleri doğru idi. Muhalefet ise yalan söylüyordu. Hakkı ortaya getireceğine batıllığını ortaya koymaya çalışıyor. Oysa sen hakkı söyleyecek ve bırakacaksın.

Bahçeli Erdoğan’a saldırıyordu. İnandığı için değil, böylece onların gözüne girecek ve oy alacaktı. Sonra Sermaye Erdoğan’ı yenemeyince yanında yer aldı. Bu sefer de yine yalan söylüyor. Erdoğan’ı desteklemiyor. Gelecek emri bekliyor. Bunlar batıldır.

Bir gün Adil Düzen partisi kurulacak ve her şeyin doğrusunu söyleyecek. Erdoğan’ın doğru yaptıklarını onaylayacak, yanlış yaptığına hayır diyecektir. Erdoğan da bunu görecek ve doğruları yapmaya başlayacak. Böylece herkes kurtulacak.

Herkes AK Parti zulüm yaptığı halde neden oy alıyor, onu tartışıyor. AK Parti zulüm yapıyor ama yerine gelecekler daha çok zulüm yapacaklar. Neden değiştirsin. Eğer bir parti çıkar hakkı söylerse, söyleyen yaptıkları ile söylediklerini gerçekleştireceğine aklı ererse, o zaman AK Parti’ye oy vermezler.

Ben önce Saadet Partiliyim (SP), ona oy verdim. Sonra AK Partiliyim, başkanları cumhurbaşkanımızdır. Sonra Hareket (MHP) partiliyim, Alpaslan Türkeş ile seçim ittifakını başlatan Akevler’dir ve ilk görüşmeyi Süleyman Akdemir’le ben yaptık, Refah Partisi’nin haberi bile yoktu. Ama Devlet Bahçeli de Erdoğan gibi yanlış yapıyor, o sebeple eleştiriyorum.

فَإِذَا هُوَ زَاهِقٌ

FaEiÜAv HuVa ÜAvHiQ (FaEiÜAv HuVa FaGıLun)

“O zahik olur”

زَهُوق‘suyu çekilmiş kuyu’ demektir.

Kur’an’da زهق5, زهد1 defa geçer. Toplam 6 (2*3) eder.

ز zamanda diziyi, ه boşluğu, ق kuvveti ifade eder.

Hak batılı yok etmeyecek, sadece etkisiz hale getirecektir.

Bugün dolar batıl paradır ve etkilidir. Altın bonosunu çıkardığımız anda dolar yok olmayacak, etkisiz hale gelecek ve artık uluslararası para olamayacaktır. Hak geldi batıl zeval buldu değil, hak geldi batıl zahik oldu yani piyasadan çekildi demektir.

Kırgızistan’da %500 enflasyonlu para vardı. Devlet Başkanı Askar Akayev’e müşavirlik yaptım. Parayı ancak bir yıl sonra çıkartabildi. Ama çıkardığı günden itibaren ruble piyasadan çekildi, hala da o ülkede çekilmiş durumdadır.  

وَلَكُمُ الْوَيْلُ مِمَّا تَصِفُونَ(18)

Va LaKuMu elVaYLu MinMAvTaÖıFUvNa (Va LaKuMu eLFaGLu MinMAv TaFGaLUvNa)

“Ve vasfettiklerinizden size veyl vardır.”

Buradaki كُمْ kime gitmektedir?

Bütün putperestlere gitmektedir. Çağımızın insanlarına da gitmektedir.

Siz Akevler, siz kimsiniz; üç-beş kişi, o da biri bir yerde, diğeri diğer yerde...

Bizim ise bol bol paralarımız var. Bizim bol bol askerlerimiz var. Allah varsa bile bu dünyanın tanrıları biziz, O bize vermiştir.

Hassaten 2000 yılından sonra artık Tanrı’nın olmadığını söyleyen yoktur ama Tanrı’nın bir şey yapacağına inanan da çok az kimse vardır. Herkes dolara ve silaha/bombaya inanmaktadır. Onu kazanma peşindedirler. Bu durumda olanlar yalnız iktidarda olanlar değildir, herkes memur olup makam sahibi olmakla ya da zengin olup dolar sahibi olmakla meşguldür.

Henüz Adil Düzen çalışanları bile bu hususta karara varmış değildirler.

Siz para kazanmakla veya makam elde etmekle değil, üretmekle meşgul olacaksınız. İşletme parayı zarar etmiş olabilir ama sonunda ürün üretilmemişse bir şey yapılmamıştır demektir. Ha siz yapmışsınız ha başkası yapmış, değişmez. Ama eğer ürün üretilmemiş, insanlar ya iş bulamamış çalışamamışsa ya da iş bulmuş ama üretim yapamamışsa, o zaman zarardasınız demektir. O insanlar yaşadılar. Ölmediler. O halde yiyip içtiler. Sizin mallarınızı tükettiler.

Bize ortak olacaksınız ama para kazanmak için değil, ülkede üretimi sağlamak sizin de üründen payınız olması için. Benim dolarım artsın derseniz, benim TL’em artsın derseniz, sonunda sadece borcunuz artar.

Bir gün veyl edip ‘biz zalim imişiz’ diyeceksiniz.

Osmanlılar da borçlandılar da yaşadılar ama sonra devleti tefeciye teslim ettiler. Biraz sonra imparatorluk tarihe karıştı. Bugün Türkiye’nin akıbeti de böyledir, böyle bir sonuca doğru gitmektedir. Ülkenin yönetimi düşmana teslim ediliyor. Bunun sonu helaktir.

Peki, biz ne yapacağız?  

Semt Kooperatifleri kuracağız. Devletimiz yıkılsa bile biz halk olarak yaşamaya devam edeceğiz. Hazırlıklı olursak yeniden devletimizi kurabiliriz. AK Parti gitse de bu yıkılış durmaz. Bu yıkılış ancak Semt Kooperatifleri ile durur.

Bu kooperatifleri desteklemek için iktidar olmak gerekmez. Sadece Yalova’daki ar-ge çalışmalarına ortak olmanız gerekir. Sonra elinizden geldiği kadar Semt Kooperatifi Yüz Lojmanlı İşyeri Apartmanlarının kuruluşunu destekleyeceksiniz.

 

YORUM

Tekrar hatırlayalım. Allah kâinatı yarattı, birtakım imkânlar verdi. Onu kullanmak, onu Allah’ın istediği gibi kullanarak üretmek ve tüketmek Allah’a ibadettir. Çünkü Allah insanı bunları yapsın diye yaratmıştır. Salihat ameli işlesin diye var etmiştir. Para ise o malların hakkaniyet içinde bölüşülmesini sağlayan, o imkânların değerlenmesini sağlayan bir araçtır. Karşılığı varsa para da Allah’ın nimetidir. Karşılıksız para ise puttur, şirktir, Allah’ın yarattıklarına hırsızlama ortak olmaya çalışmaktır. Karşılıksız para kullananlar ve onun peşinden koşanlar müşriklerdir.

Doların karşılığı var mıdır? TL’nin karşılığı var mıdır?

Vardır ve bugün onun sadece günlük yani günübirlik karşılığı da bellidir. Kuyumcuya gittiğim zaman kaç gram alacağımı biliyorum. O halde yine Allah’ın nimetini yani parasını kullanıyorum ve O’na ibadet ediyorum. Ama borçlanır da üç ay sonra dolar veya TL olarak ödersem, artan veya eksilen altın gram kadar Tanrı’ya şirk koşmuş olurum. Bunu zorunlu olarak yaparsan yaptığın iş şirktir ama sen müşrik değilsin. Ama eğer bu düzeni savunursan, gerekli tedbirlerin alınması hususunda gayret sarf etmezsen, o zaman sen de müşriksin.

Şirkten kurtulmak mı istiyorsun? Günlük ödemeleri devletin parası ile yapacaksın. Bir piyasada iki para çalışmaz. Dolayısıyla ödemeleri Türk Lirası üzerinden yapacaksın ama borçlanmayı altın bonosu üzerinden yapacaksın.

Şu hususa da işaret etmek isterim. Altının piyasa fiyatı da altının gerçek fiyatı değildir. Borsa oyunları ile dalgalanmaktadır. Gerçek değerini hesaplamayı size yakında sunacağız. Orada geçmişte olan değerleri de vereceğiz. Şimdilik Türk Lirası ile değil ama ilerde hesaplayacağımız altın değeri ile yapın. Ödemeler TL ile olsun. Sonunda hesaplaşırsınız.

Bizi destekleyin de bir an önce hesaplarınızı yapabilelim ve siz şirkten kurtulun.

İzmir Akevler’in demir çimentosu (DÇ) bellidir. 50 senelik hesaplarımız buna dayanmaktadır. Onu da kullanabilirsiniz.

 

Öz Türkçe ile:

“Evet, biz gerçeği boş olana koyarız da onu belirler, o da çöker ve nitelendirdiklerinizden size vay vardır.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Aksine batıl üzerine hakkı kazf ederiz, onu demğ eder, o da zahik olur ve vasfettiklerinizden size veyl vardır.”

 

BaL NaQÜiFu Bi eLXaqQı GaLa eLBAvOıLı FaYaDMaĞuHUv FaEiÜAv HuVa ZaHıQun Va LaKuMu eLVaYLu MiNMAv TaÖıFUvNa

بَلْ نَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْبَاطِلِ فَيَدْمَغُهُ فَإِذَا هُوَ زَاهِقٌ وَلَكُمُ الْوَيْلُ مِمَّا تَصِفُونَ(18)

 

***

 

وَلَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ

Va LaHUv MaN Fıy elSaMAvVATı Va elERWı (Va LaHUv MaN Fıiy LFaGaLaVTı Va ElFaGLı)

“Ve semavatta ve arzda kim varsa O’nundur”

Bundan önce yerin göğün ve aralarındakilerin yaratılmasından bahsetti.

Şimdi de semavat ve arzda olanlar O’nundur diyor. Yani melekler, ruhlar, cinler ve insanlar, kimler varsa O’nundur.

Surede bundan önce “Allah” kelimesi geçmedi Sadece “Rabbim” kelimesi geçti; o halde buradaki zamir Rabbim kelimesi ile ilgilidir. Rabbim semavat ve arzda olanları bilir dedi. Semavat ve arzın yaratıcısından “Biz” olarak bahsetti. Burada o Rabbe zamir gönderdi. Böylece bize şunu öğretti, “Rab” ve “Biz” zamiri aynı kimseyi gösterir. Rabbun diyerek ben Kur’an’ı size ulaştıran rab değilim demektir. Biz yarattık derken de bu sözler ona ait değil bize yani rabbe aittir demektedir.

مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَمَنْ فِي الْأَرْضِ demediğine göre, yerde kimler varsa semavatta da onlar vardır. İnsanlar ve cinler vardır. Bunlar aynı uzaydadırlar. Oysa melekler ve ruhlar Allah’ın indindedirler.

وَمَنْ عِنْدَهُ

Va MaN GıNDaHUv (VaMaN FıGLaHUv)

“Ve onun indinde olanlar”

وَ ile atfettiğine göre semavat ve arzda olanlar değildir demektir.

Peki, nerededirler?

Dört boyutlu uzayımızda olabilirler. Beş boyutlu uzay içinde olabilirler. Bir de beş boyutlu uzayın dışında olabilirler.Cinler bugün kaç boyutlu uzay içindedirler. Benim görüşüm cin ve insanlar reel boyutlu uzaydadırlar. Melek ve ruhlar imajiner boyutlu uzaydadırlar. İnsan ve cinlerin madde hızları ışık hızından azdır. Melek ve ruhların dalga hızları ışık hızından azdır.

Lütfi Hocaoğlu cinlerin de üç boyutlu uzayın dışında olduğunu söylemektedir.

لَا يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِهِ

LAv YaSTaKBiRUvNa GaN GıBAvDaTiHIy (LAv YaSTaFGiLUvNa GaN FiGAvLaTiHIy)

“Ona ibadetten istikbar etmezler”

O halde onların bulundukları yerlerde cin ve insan yoktur. Cinler üç boyutun dışında iseler melekler beş boyutlu uzaydadırlar. Cinler beş boyutlu uzayda iseler melekler altı boyutlu uzaydadırlar.

Bir de her boyutlu uzayın bir de batın (sanal) uzayı vardır. Melekler ve ruhlar o uzaydadırlar. O zaman onun indi sanal uzaydır. Bu ayette bu kadar söyleyebiliriz. Başka ayetle değerlendirilmesi gerekir.

“İstikbar etmek” demek büyük olmayı istemek demektir. Kendisini başkalarından daha büyük olmayı istemek demektir. Aralarında yarış yoktur, herkes kendi ibadetini yapar. Zengin olmak veya emir alma durumunda olmamak demektir. Onun verdiği işi yaparken bu küçüktür, bu adi iştir demezler. Bütün işleri yaparlar.

İnsanlar istikbarı giysileri, varlıkları, görevleri ile ve bir de işleriyle göstermek isterler.

Hâsılı, onlar günah işlemezler.  

وَلَا يَسْتَحْسِرُونَ(19) 

Va LAv YaSTaXSiRUvNa (Va LAv YaSTaFGıLUvNa)

“Ve istihsar da etmezler.”

حَسْرsusuz kalmış çorak yer demektir. Bir şeyi arzulamak anlamında kullanılmaktadır.

مَحْسِرharap olmuş yer demektir. Mastar olarak yıkılmak parçalanmak, çökmek anlamlarında kullanılmaktadır.

حhareketi, س mekânda diziyi, ر tekrarı ifade eder.

Hasret, özlem demektir.

Birşeyi yapmak istersin ama onu yapamazsın. Bu iki sebepten olabilir. Biri, maddi imkânın elvermez, beceremez, yapamazsın. Yahut günah olduğunu bildiğin için hislerini yener aklınla hareket edersin. Bu istihsardır. Kendi kendine hasreti yaşamak. Onlarda böyle bir şey yoktur. Onlar ibadetlerini fiilen kaçırmadıkları gibi bir hasret de duymazlar. Günah işleme meyli de yoktur. Meleklerin ve ruhların özelliği budur. Sigarayı içmemek başka, sigaradan nefret etmek başkadır. Onlar sigaradan nefret ederler.

 

YORUM

Türkçede “öz” kelimesi vardır, kendisi demektir. “Özge” başka demektir. “Özüne” başkası olmadan demektir. “Özlemek” bir başkasını yanında görme isteğidir. “Özenmek” ise bir başkasının yaptığını yapmaya çalışmak demektir.

“Hasret” özlemektir. “İstihsan” ise başka birisine benzemeye çalışmak demektir, ben de onun gibi olayım demektir. Yani insanda iki duygu vardır. Ya kendisini başkalarından üstün görür, bu istikbardır veya kendisini başkalarından aşağı görür, bu da istihsardır.

İnsan kendisini bu duygudan kurtaramaz. Bu sayededir ki topluluk oluşur. Birbirlerine uyum sağlarlar. Bu duygular meleklerde yoktur. İnsan önce kendisini herkesle eşit görmelidir. Bundan sonra şu kurallara uymalıdır.

  1. Bir işte o işe kim daha ehil ise o işi o yapmalıdır. Yani bir arkadaşım benden daha çok İstanbul trafiğini biliyorsa arabayı o sürmelidir. Başka etkilerle tercih yapılmamalıdır. Kim iyi cumhurbaşkanı olabiliyorsa onu cumhurbaşkanı yapmalıyız. Kooperatifin muhasebesini kim iyi tutuyorsa o tutmalıdır. İşi ehline vermek birinci kuraldır. İnsanlar burada eşit değildirler.
  2. Kim bir işi yapıyorsa, o işi yapabilmek için gerekenleri kullanmak da onun yetkisindedir. Görevli ehil olandır ve yetkilidir de. Sonunda kararları o alır. Diğerleri ile istişare eder ama kararı kendisi verir. Madem görevlidir o halde yetkilidir.
  3. Üçüncü olarak görevli sorumludur. Yetkili kimse sorumlu odur. Bundan dolayıdır ki herkes kendi içtihadı ile hareket eder, sorumlu olan da odur. Yetki birisine verilir, sorumlu da o olur. Heyete görev verilmez. Heyet yetkili olmaz, sorumlu da olmaz.
  4. Dördüncü kademede görevli olup işi yapınca ücreti istihkak eder. Emeği zayi olmaz. Demek ki insanlar insan olarak eşittirler ama sonra ehliyet, görev, yetki, sorumluluk ve haklar bakımından eşit değildirler.

Kapitalistler doğuştan insanları eşit kabul etmezler.

Sosyalistler insanlar arasında fark görmek istemezler.

İslamiyet’te ise insanlar doğuştan eşittirler ama sonra kabiliyet, görev, yetki, sorumluluk ve hak itibarı ile farklılaşırlar.

 

Öz Türkçe ile:

“Ve gökler ile yerde olan kimseler O’nundur ve yanında olanlar onun kulluğunda büyüklenmezler, özenmezler de.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Ve semavat ve arzda olan kimseler O’nundur ve O’nun indinde olanlar ne ibadetinden istikbar ederler ne de istihsar ederler.”

 

Va LaHUv MaN Fiy elSaMAvVAvTı Va eLEaRWı Va MaN GıNDaHUv Lav YaSTaKBiRUvNa GaN GıBAvDaTiHIy Va Lav YaSTaXSıRUvNa

وَلَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَنْ عِنْدَهُ لَا يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِهِ وَلَا يَسْتَحْسِرُونَ (19)

 

***

 

يُسَبِّحُونَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ

YuSabBiXUvNa elLaYLa Va elNaHAvRa

“Leyl ve nehar tesbih ederler”

“Tesbih etmek” demek Allah’ın verdiği görevleri yapmada eksiği olmayan biri haline getirmektir. Melekler durmadan gece gündüz günün tamamında tesbih etmektedirler, görev yapmaktadırlar. Çünkü onlar için ibadet en büyük sevaptır. Yemek yerken zevk alırsınız, hâlbuki o da bir iştir ama çalışırken isteksizlik olur. Allah’ta tersini yapardı, istemeye istemeye yediniz, zevk alarak da iş yaptınız. Allah onlar için iş yapmayı zevkli yapmıştır.

لَا يَفْتُرُونَ (20)

LAv YaFTuRUvNa (La YaFTaGıLUvNa)

“Fatr da etmezler”

فتر ara vermek demektir, dinlenmek veya uyumak anlamlarına gelir. Onlarda bu da yoktur anlamı çıkar. Görevliler görevlerinde devam ederler. Ara verme ihtiyacında değildirler.

Kur’an burada bize onları anlatarak “size koyduğum düzen sizin içindir. Değişik dönemlerde değişik düzenleri koydum. Siz melek değilsiniz. Devamlı yenilenmek ve yeni düzene girme imtihanlarını geçirmektesiniz.” demiş oluyor.

 

YORUM

Bütün insanlar, müslimler ve kâfirler, AK Partililer ve HDP’liler, dağdaki eşkıyalar, hepsi O’nundur. O’nun izni olmadan kimse bir şey yapamaz. Bizim görevimiz bizimdir, onların görevi onlarındır. Ödül vermek veya cezalandırmak O’na aittir. Biz Allah’ın bize verdiği görevleri yapacağız. O’na teslim olarak hamd edeceğiz.

Bizim işimiz karşı tarafları yok etmek veya düzeltmek değildir. Görev bizim kalemize girecek topu almaktır. Gerekirse gol atmaktır. Onlarla dalaşmak ve boğuşmak değildir.

Gelin, ey bu seminerlerimizi okuyanlar, karşılıksız bir şeye gelin. Kur’an’ın emirlerine uyalım. Emirleri yerine getirmek için birbirimize yardım edelim. Biz sizden fazla bir şey istemiyoruz. Karşılıksız bir şey istemiyoruz. Ortak olun diyoruz. Bize değil. Bugünkü yöneticiler payınızdan bir şey almaktadırlar.  Yenibosna kooperatifine gelip çalışanlar bir şey almıyorlar, aksine veriyorlar. Saatleri bile yazmıyorlar. İlerde kazandıkları takdirde kazandıklarından pay alacaklar. O da biz verelim diyoruz. Onlar onu da istemiyorlar.

Siz ise onlar gibi yapmayın. Hakkınızı kuruşuna kadar isteyin. Ortaklık kazanırsa payınızı alın. İstediğiniz hayrı o zaman yapın. Şimdi hayır yapmak istersiniz ve yaparsınız ama o hayır yarın çarçur edilir. Göz diken yiyiciler onu paylaşalım diye yönetimi rahatsız ederler. Onlar da bırakıp giderler. Oysa birikenler sizin olunca yönetimi rahat bırakırlar. Kimse kooperatifin imkânlarına göz koymaz.

Öz Türkçe ile:

“Ara vermeden gece ve gündüz arındırırlar.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Fetr etmeden leyl ve nehar tesbih ederler.”

 

YuSabBiXUvNa elLaYLa Va elNaHAvRa LAv YaFTaRUvNa

يُسَبِّحُونَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ لَا يَفْتُرُونَ(20)

İstanbul; 27 EKİM 2018

SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

resatnurierol@gmail.com

www.akevler.org (0532) 246 68 92

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
29.10.2018
09:01

1967...1968...1969...AKEVLER 52 YILDIR ÇALIŞIYOR...2016...2017...2018

BİZLER ÇALIŞIYOR VE YENİ İSLÂM MEDENİYETİ’Nİ KURUYORUZ...

SİZLERİ DE ÇALIŞMALARIMIZA DÂVET EDİYORUZ; BUYURUN, BİRLİKTE ÇALIŞALIM...

ADİL DÜZEN 985

“ADİL DÜZEN” III. BİNYIL MEDENİYETİ PROJESİDİR

“VE BİZE DÜŞEN SADECE MÜBÎN/AÇIK TEBLİĞDİR.” (KUR’AN; Yâsin Sûresi, 36/17)

Haftalık Seminer Dergisi; 985. Hafta - 27 EKİM 2018 - Fiyatı: www.akevler.orga tıklamak!

BU DERGİYİ HER HAFTA OKUTABİLİR.. ÇOĞALTABİLİR.. DAĞITABİLİRSİNİZ...

“ADİL DÜZEN” UYGULAMALARI YAPMAK İÇİN BİZLERE DANIŞABİLİRSİNİZ...

 

*KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİ; 985. SEMİNER

“HİÇ BİLENLER İLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?”      (KUR’AN; Zümer Sûresi, 39/9)

İ L İ M  TALEP ETMEK HER MÜSLÜMANIN ÜZERİNE FARZDIR.”      (Hadis)

Adres: AKEVLER İSTANBUL KOOPERATİFLERİ MERKEZİ,  Zafer Mah. Coşarsu Sk. No: 29 YENİBOSNA / İSTANBUL    Tel: (0212) 452 76 51

Tefsir Seminer Notları Yenibosna’da Cumartesi akşamları okunup tartışılmaktadır.

GAYEMİZ: Bu “SEMİNER NOTLARI”nın İstanbul, Türkiye ve bütün dünyada “OKUNMASIANLAŞILMASI VE UYGULANMASI”DIR. - ADİL DÜZEN ÇALIŞANLARI

 

***

 

*“ADİL DÜZEN” DERSLERİ/YORUMLARI

KUVVETLI LIDERLER VE SERMAYE

ÇÖZÜMÜ BU HAFTADAKI IKINCI MAKALEMDE OKUYUNUZ

***

TAVSIYELERIM

SERMAYEYE, SIYASILERE, ORDUMUZA, ERDOĞAN’A TAVSIYELERIM

Süleyman KARAGÜLLE

 

***

 

*SEBÎLU’R-REŞÂD” / MAKALELER

Adil Düzen kurmak için ‘Ortak Bulma Sanatı’

Akevler Kooperatifi ve Ortaklık Sistemi Bankaları

Kapitalizm ve diğerleri iflasta; çözüme bakalım

Vesileyle, ilgilenenler çalışmamıza davetlidirler

Sorunlarkrizlersosyal tufanNuh’un Gemisi…

Reşat Nuri EROL

 

***

 

ENBİYA SÛRESİ - 3. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

اقْتَرَبَ لِلنَّاسِ حِسَابُهُمْ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ مُعْرِضُونَ (1) مَا يَأْتِيهِمْ مِنْ ذِكْرٍ مِنْ رَبِّهِمْ مُحْدَثٍ إِلَّا اسْتَمَعُوهُ وَهُمْ يَلْعَبُونَ (2) لَاهِيَةً قُلُوبُهُمْ وَأَسَرُّوا النَّجْوَى الَّذِينَ ظَلَمُوا هَلْ هَذَا إِلَّا بَشَرٌ مِثْلُكُمْ أَفَتَأْتُونَ السِّحْرَ وَأَنْتُمْ تُبْصِرُونَ (3) قَالَ رَبِّي يَعْلَمُ الْقَوْلَ فِي السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ (4) بَلْ قَالُوا أَضْغَاثُ أَحْلَامٍ بَلِ افْتَرَاهُ بَلْ هُوَ شَاعِرٌ فَلْيَأْتِنَا بِآيَةٍ كَمَا أُرْسِلَ الْأَوَّلُونَ (5) مَا آمَنَتْ قَبْلَهُمْ مِنْ قَرْيَةٍ أَهْلَكْنَاهَا أَفَهُمْ يُؤْمِنُونَ (6) وَمَا أَرْسَلْنَا قَبْلَكَ إِلَّا رِجَالًا نُوحِي إِلَيْهِمْ فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ (7) وَمَا جَعَلْنَاهُمْ جَسَدًا لَا يَأْكُلُونَ الطَّعَامَ وَمَا كَانُوا خَالِدِينَ (8) ثُمَّ صَدَقْنَاهُمُ الْوَعْدَ فَأَنْجَيْنَاهُمْ وَمَنْ نَشَاءُ وَأَهْلَكْنَا الْمُسْرِفِينَ (9) لَقَدْ أَنْزَلْنَا إِلَيْكُمْ كِتَابًا فِيهِ ذِكْرُكُمْ أَفَلَا تَعْقِلُونَ (10) وَكَمْ قَصَمْنَا مِنْ قَرْيَةٍ كَانَتْ ظَالِمَةً وَأَنْشَأْنَا بَعْدَهَا قَوْمًا آخَرِينَ (11) فَلَمَّا أَحَسُّوا بَأْسَنَا إِذَا هُمْ مِنْهَا يَرْكُضُونَ (12) لَا تَرْكُضُوا وَارْجِعُوا إِلَى مَا أُتْرِفْتُمْ فِيهِ وَمَسَاكِنِكُمْ لَعَلَّكُمْ تُسْأَلُونَ (13)

 

***

 

قَالُوا يَاوَيْلَنَا إِنَّا كُنَّا ظَالِمِينَ (14) فَمَا زَالَتْ تِلْكَ دَعْوَاهُمْ حَتَّى جَعَلْنَاهُمْ حَصِيدًا خَامِدِينَ (15) وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا لَاعِبِينَ (16) لَوْ أَرَدْنَا أَنْ نَتَّخِذَ لَهْوًا لَاتَّخَذْنَاهُ مِنْ لَدُنَّا إِنْ كُنَّا فَاعِلِينَ (17) بَلْ نَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَى الْبَاطِلِ فَيَدْمَغُهُ فَإِذَا هُوَ زَاهِقٌ وَلَكُمُ الْوَيْلُ مِمَّا تَصِفُونَ (18) وَلَهُ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضِ وَمَنْ عِنْدَهُ لَا يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِهِ وَلَا يَسْتَحْسِرُونَ (19) يُسَبِّحُونَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ لَا يَفْتُرُونَ (20)

 

***

 

قَالُوا يَاوَيْلَنَا  

QAvLUv YAv VaYLaNAv (FaGaLUv YAv FaGLaNAv)

“Veyl bize diye kavl ettiler”

وَ harfi getirilmediğine göre yukarıda mahzuf bir kavl vardır. “Be’simizi ihsas ettiklerinde rakd ettiler biz ‘rakd etmeyin’ dedik. İşte o bizim söylediğimize karşılık söylediler” anlamındadır. “Veyl bize, zalim imişiz” dediler.

Yani mağlup olanlar zorunlu çalıştırma sitesi yüz lojmanlı işyeri apartmanlarına gönderildiklerinde zalim imişiz diyeceklerdir.

Bugün Ak Parti halka zulmetmektedir. Sermaye’nin telkini ile bürokrasiyi o kadar artırmıştır ki halkımız her gün feryat etmektedir. Sermaye bunu (bürokrasiyi) halk benim işçim olsun diye icat etti yani bu içinden çıkılmaz formaliteleri icat etti. Bugün işçi olmayan kimse kalmadı. Şimdi de fabrikaları iflas ettirmek için bu silahı kullanıyor. Ak Parti gibi CHP de yarın iktidar olsa halka zulmedecek ama farkında bile değiller. Yarın zorunlu çalışma yerlerine sevk edildikleri zaman nasıl zulmettiklerini anlayacaklar; vay be diyecekler, biz iyilik yapıyoruz diye bunları yaparken zulmediyormuşuz!

Semt Kooperatifleri işte bu farkında olmadan zulmedenlerin şerrinden korunmak için ve onlara nasıl zulmettiklerini duyurmak için gereklidir. Kooperatif içinde bu sebepledir ki biz zulmetmemek için insanları serbest bırakıyoruz. İşlerimiz tam tıkırında gitmiyor ama sonunda kazanıyoruz. Allah beklemediğimiz yerden veriyor, ortaklarımızı mağdur etmiyoruz.

...





Tüm Seminerler
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1130
En'âm Suresi Tefsiri 77-79. Ayetler
21.08.2021 2800 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1129
En'âm Suresi Tefsiri 74-76. Ayetler
14.08.2021 2116 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1128
En'âm Suresi Tefsiri 72-73. Ayetler
7.08.2021 2074 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1127
En'âm Suresi Tefsiri 71. Ayet
31.07.2021 1664 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1126
En'âm Suresi Tefsiri 66-70. Ayetler
24.07.2021 1929 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1125
En'âm Suresi Tefsiri 61-65. Ayetler
17.07.2021 1950 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1124
En'âm Suresi Tefsiri 52-55. Ayetler
10.07.2021 1724 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1123
En'âm Suresi Tefsiri 45-51. Ayetler
3.07.2021 1567 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1122
En'âm Suresi Tefsiri 40-44. Ayetler
26.06.2021 1642 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1121
En'âm Suresi Tefsiri 35-39. Ayetler
19.06.2021 1974 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1120
En'âm Suresi Tefsiri 31-34. Ayetler
12.06.2021 1923 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1119
En'âm Suresi Tefsiri 26-30. Ayetler
5.06.2021 1554 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1118
En'âm Suresi Tefsiri 20-25. Ayetler
29.05.2021 1872 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1117
En'âm Suresi Tefsiri 13-19. Ayetler
22.05.2021 1692 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1116
En'âm Suresi Tefsiri 7-12. Ayetler
15.05.2021 1854 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1115
En'âm Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
8.05.2021 1832 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1114
Kasas Suresi Tefsiri 86-88. Ayetler
1.05.2021 1731 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1113
Kasas Suresi Tefsiri 83-85. Ayetler
24.04.2021 1942 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1112
Kasas Suresi Tefsiri 79-82. Ayetler
17.04.2021 1889 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1111
Kasas Suresi Tefsiri 76-78. Ayetler
10.04.2021 2143 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1110
Kasas Suresi Tefsiri 72-75. Ayetler
3.04.2021 1964 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1109
Kasas Suresi Tefsiri 68-71. Ayetler
27.03.2021 2525 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1108
Kasas Suresi Tefsiri 61-67. Ayetler
20.03.2021 2149 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1107
Kasas Suresi Tefsiri 57-60. Ayetler
13.03.2021 2328 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1106
Kasas Suresi Tefsiri 52-56. Ayetler
6.03.2021 2186 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1105
Kasas Suresi Tefsiri 47-51. Ayetler
27.02.2021 2229 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1104
Kasas Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
20.02.2021 2394 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1103
Kasas Suresi Tefsiri 38-42. Ayetler
13.02.2021 2504 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1102
Kasas Suresi Tefsiri 33-37. Ayetler
6.02.2021 2448 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1101
Kasas Suresi Tefsiri 29-32. Ayetler
30.01.2021 2641 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1100
Kasas Suresi Tefsiri 26-28. Ayetler
23.01.2021 4549 Okunma
4 Yorum 28.02.2021 11:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1099
Kasas Suresi Tefsiri 21-25. Ayetler
16.01.2021 2825 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1098
Kasas Suresi Tefsiri 16-20. Ayetler
9.01.2021 2486 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1097
Kasas Suresi Tefsiri 12-15. Ayetler
2.01.2021 3027 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1096
Kasas Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
26.12.2020 2951 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1095
Kasas Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
19.12.2020 2643 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1094
Neml Suresi Tefsiri 89-93. Ayetler
12.12.2020 3186 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1093
Neml Suresi Tefsiri 83-88. Ayetler
5.12.2020 3134 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1092
Neml Suresi Tefsiri 76-82. Ayetler
28.11.2020 3416 Okunma
1 Yorum 29.11.2020 17:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1091
Neml Suresi Tefsiri 67-75. Ayetler
21.11.2020 3825 Okunma
1 Yorum 26.11.2020 17:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1090
Neml Suresi Tefsiri 63-66. Ayetler
14.11.2020 2493 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1089
Neml Suresi Tefsiri 59-62. Ayetler
7.11.2020 2545 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1088
Neml Suresi Tefsiri 54-58. Ayetler
31.10.2020 3246 Okunma
1 Yorum 03.11.2020 17:20
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1087
Neml Suresi Tefsiri 45-53. Ayetler
24.10.2020 3128 Okunma
1 Yorum 24.10.2020 22:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1086
Neml Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
17.10.2020 2278 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1085
Neml Suresi Tefsiri 36-40. Ayetler
10.10.2020 2439 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1084
Neml Suresi Tefsiri 27-35. Ayetler
3.10.2020 3257 Okunma
2 Yorum 11.10.2020 20:33
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1083
Neml Suresi Tefsiri 20-26. Ayetler
26.09.2020 6119 Okunma
5 Yorum 03.10.2020 19:37
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1082
Neml Suresi Tefsiri 15-19. Ayetler
19.09.2020 4603 Okunma
3 Yorum 03.10.2020 18:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1081
Neml Suresi Tefsiri 12-14. Ayetler
12.09.2020 3518 Okunma
2 Yorum 13.09.2020 15:00
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1080
Neml Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
5.09.2020 3020 Okunma
2 Yorum 06.09.2020 15:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1079
Neml Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
29.08.2020 3175 Okunma
2 Yorum 30.08.2020 20:43
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1078
Şuara Suresi Tefsiri 224-227. Ayetler
22.08.2020 4043 Okunma
3 Yorum 23.08.2020 21:17
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1077
Şuara Suresi Tefsiri 213-223. Ayetler
15.08.2020 3589 Okunma
4 Yorum 16.08.2020 18:26
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1076
Şuara Suresi Tefsiri 203-212. Ayetler
8.08.2020 3936 Okunma
6 Yorum 09.08.2020 19:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1075
Şuara Suresi Tefsiri 192-202. Ayetler
1.08.2020 3995 Okunma
5 Yorum 06.08.2020 19:32
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1074
Şuara Suresi Tefsiri 176-191. Ayetler
25.07.2020 4024 Okunma
3 Yorum 26.07.2020 16:16
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1073
Şuara Suresi Tefsiri 160-175. Ayetler
18.07.2020 3850 Okunma
3 Yorum 20.07.2020 11:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1072
Şuara Suresi Tefsiri 141-159. Ayetler
11.07.2020 2906 Okunma
2 Yorum 12.07.2020 15:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1071
Şuara Suresi Tefsiri 123-140. Ayetler
4.07.2020 3717 Okunma
3 Yorum 11.07.2020 03:35
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1070
Şuara Suresi Tefsiri 105-122. Ayetler
27.06.2020 3091 Okunma
2 Yorum 28.06.2020 18:12
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1069
Şuara Suresi Tefsiri 92-104. Ayetler
20.06.2020 4464 Okunma
4 Yorum 21.06.2020 19:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1068
Şuara Suresi Tefsiri 83-91. Ayetler
13.06.2020 3341 Okunma
1 Yorum 14.06.2020 16:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1067
Şuara Suresi Tefsiri 69-82. Ayetler
6.06.2020 4489 Okunma
3 Yorum 08.06.2020 14:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1066
Şuara Suresi Tefsiri 53-68. Ayetler
30.05.2020 4278 Okunma
3 Yorum 31.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1065
Şuara Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
23.05.2020 4248 Okunma
3 Yorum 29.05.2020 18:08
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1064
Şuara Suresi Tefsiri 34-44. Ayetler
16.05.2020 2992 Okunma
1 Yorum 17.05.2020 15:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1063
Şuara Suresi Tefsiri 23-33. Ayetler
9.05.2020 3055 Okunma
1 Yorum 10.05.2020 08:19
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1062
Şuara Suresi Tefsiri 10-22. Ayetler
2.05.2020 3200 Okunma
2 Yorum 13.05.2020 21:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1061
Şuara Suresi Tefsiri 1-9. Ayetler
25.04.2020 4454 Okunma
2 Yorum 14.05.2020 18:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1060
Furkan Suresi Tefsiri 73-77. Ayetler
18.04.2020 3661 Okunma
2 Yorum 15.05.2020 16:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1059
Furkan Suresi Tefsiri 68-72. Ayetler
11.04.2020 4634 Okunma
3 Yorum 16.05.2020 16:02
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1058
Furkan Suresi Tefsiri 60-67. Ayetler
4.04.2020 3492 Okunma
2 Yorum 18.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1057
Furkan Suresi Tefsiri 53-59. Ayetler
28.03.2020 4562 Okunma
5 Yorum 19.05.2020 16:27
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1056
Furkan Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
21.03.2020 3781 Okunma
2 Yorum 20.05.2020 16:21
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1055
Furkan Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
14.03.2020 3846 Okunma
2 Yorum 21.05.2020 16:36
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1054
Furkan Suresi Tefsiri 35-40. Ayetler
7.03.2020 3934 Okunma
2 Yorum 22.05.2020 16:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1053
Furkan Suresi Tefsiri 30-34. Ayetler
29.02.2020 4173 Okunma
2 Yorum 23.05.2020 15:57
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1052
Furkan Suresi Tefsiri 21-29. Ayetler
22.02.2020 4593 Okunma
3 Yorum 24.05.2020 16:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1051
Furkan Suresi Tefsiri 17-20. Ayetler
15.02.2020 3626 Okunma
2 Yorum 30.05.2020 17:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1050
Furkan Suresi Tefsiri 10-16. Ayetler
8.02.2020 4487 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 11:38
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1049
Furkan Suresi Tefsiri 4-9. Ayetler
1.02.2020 3847 Okunma
1 Yorum 03.02.2020 07:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1048
Furkan Suresi Tefsiri 1-3. Ayetler
25.01.2020 3366 Okunma
1 Yorum 26.01.2020 06:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1047
Nur Suresi Tefsiri 62-64. Ayetler
18.01.2020 3813 Okunma
1 Yorum 25.01.2020 07:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1046
Nur Suresi Tefsiri 61. Ayet
11.01.2020 4029 Okunma
1 Yorum 13.01.2020 08:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1045
Nur Suresi Tefsiri 58-60. Ayetler
4.01.2020 3547 Okunma
1 Yorum 05.01.2020 08:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1044
Nur Suresi Tefsiri 53-57. Ayetler
28.12.2019 3600 Okunma
1 Yorum 30.12.2019 08:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1043
Nur Suresi Tefsiri 47-52. Ayetler
21.12.2019 3652 Okunma
1 Yorum 22.12.2019 23:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1042
Nur Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
14.12.2019 4028 Okunma
1 Yorum 17.12.2019 07:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1041
Nur Suresi Tefsiri 39-42. Ayetler
7.12.2019 4919 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 00:42
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1040
Nur Suresi Tefsiri 35-38. Ayetler
30.11.2019 8433 Okunma
2 Yorum 03.12.2019 13:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1039
Nur Suresi Tefsiri 32-34. Ayetler
23.11.2019 4173 Okunma
1 Yorum 24.11.2019 08:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1038
Nur Suresi Tefsiri 30-31. Ayetler
16.11.2019 3254 Okunma
1 Yorum 19.11.2019 12:31
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1037
Nur Suresi Tefsiri 27-29. Ayetler
9.11.2019 3444 Okunma
1 Yorum 10.11.2019 05:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1036
Nur Suresi Tefsiri 23-26. Ayetler
2.11.2019 3090 Okunma
1 Yorum 03.11.2019 07:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1035
Nur Suresi Tefsiri 19-22. Ayetler
26.10.2019 3070 Okunma
1 Yorum 28.10.2019 13:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1034
Nur Suresi Tefsiri 12-18. Ayetler
19.10.2019 3432 Okunma
1 Yorum 20.10.2019 10:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1033
Nur Suresi Tefsiri 6-11. Ayetler
12.10.2019 5146 Okunma
2 Yorum 16.10.2019 14:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1032
Nur Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
5.10.2019 3780 Okunma
1 Yorum 06.10.2019 23:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1031
Müminun Suresi Tefsiri 111-118. Ayetler
28.09.2019 3097 Okunma
1 Yorum 30.09.2019 10:50


© 2024 - Akevler