Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 977
Taha Suresi Tefsiri 100-107. Ayetler
1.09.2018
2580 Okunma, 1 Yorum

TAHA SÛRESİ - 15. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

مَنْ أَعْرَضَ عَنْهُ فَإِنَّهُ يَحْمِلُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وِزْرًا (100) خَالِدِينَ فِيهِ وَسَاءَ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ حِمْلًا (101)  يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ وَنَحْشُرُ الْمُجْرِمِينَ يَوْمَئِذٍ زُرْقًا (102) يَتَخَافَتُونَ بَيْنَهُمْ إِنْ لَبِثْتُمْ إِلَّا عَشْرًا (103) نَحْنُ أَعْلَمُ بِمَا يَقُولُونَ إِذْ يَقُولُ أَمْثَلُهُمْ طَرِيقَةً إِنْ لَبِثْتُمْ إِلَّا يَوْمًا (104) وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْجِبَالِ فَقُلْ يَنْسِفُهَا رَبِّي نَسْفًا (105) فَيَذَرُهَا قَاعًا صَفْصَفًا (106) لَا تَرَى فِيهَا عِوَجًا وَلَا أَمْتًا (107) 

 

***

 

مَنْ أَعْرَضَ عَنْهُ

MaN EaGRaWa GaNHu (MaN EaFGaLa GaNHu)

“Ondan i’raz ederse”

Buradaki هُ zamiri ذِكْرًا‘e gitmektedir (99. Ayet)). ذِكْرًا marife gelmemiş nekre gelmiştir. Yani Kur’an’ın kelimeleri tektir هُtekildir, marifedir. Kur’an’la verilen zikr ise çoktur çünkü her devrin ve her topluluğun Kur’an’dan anladıkları farklıdır.

Dolayısıyla Muhammed Peygamber’in anladığı farklı idi, kendi zamanında ve kendi kavmine aitti. Bizim zamanımızda bizim topluluğumuza nazil olan zikr farklıdır ve bize hastır. Allah onunla bize yol göstermektedir, bize anlatmaktadır.

Diyanet İşleri’ne yetki verilecekmiş, Kur’an’ın bin dört yüz sene önceki manası ne ise onu anlayacakmışız, diğerleri yasaklanacakmış!

İçtihadın kapısını kapatanlar da aynı şeyleri yaptılar, sonunda kendileri kapandılar.

Kur’an yeniden yeni içtihatları ile dünyaya meydan okuyor. Buyurun, gücünüz yetiyorsa, istediğiniz fermanı çıkarın. Kur’an zikirdir ve kıyamete kadar herkes kendisi için yorumlayacak. Kur’an’ın resmi yorumcusu icmadır, başka resmi yorumcusu yoktur. İlk müçtehitler bunları ne kadar iyi anlamışlar ama yirminci yüzyılda maalesef onları bile anlayacak seviyede birileri çıkmamıştır.

Evet, kim ondan i’raz ederse…

عَرْض en demektir, طُول boy demektir. Tula doğru giderken sıratı müstakimde ilerlerken, o yolu bırakıp yan çizme i’raz etmedir.

Kim içtihadı ve icmayı terk ederse, Kur’an’ı yaşadığı çağın ve topluluğun ilmi seviyesi ile orantılı bir çaba ile anlamazsa denmiş olmaktadır. Kendisinin i’raz ediyor olması yetmiyormuş gibi başkalarını i’raza zorlarsa, evleviyetle hükmü beyan edilecektir.

فَإِنَّهُ يَحْمِلُ

FaEinNaHUvYaXMİLu (FaEinNaHuv YaFGaLu)

“O haml eder”

“Hamletme” yüklenme anlamında olduğu gibi taşıma anlamındadır. Hareketi yoktur.

وِزْرًا ise potansiyel yüktür. Bir ağırlığı yay üzerinde asarsanız yay uzar, bu o cismin potansiyel yükünü gösterir. Eğer yayı koparırsanız taş düşmeye başlar ve gittikçe hızı artar, bu da onun dinamik yükünü gösterir.

حَمْلdinamiktir, وِزْرpotansiyeldir.

Bu ayet potansiyel yükün taşınmasından bahsetmektedir. Bu dünyada yüklendiği bir yük değil de ahirette orada ona bir görev verilecek, zorunlu görev olacaktır. Sıkıntılı bir çalışma sağlanacaktır. Bu cehennem olabilir, araf olabilir ama kıyamet günü araf günüdür. Demek ki ahirette cehenneme gidenler olacaktır ama cehenneme gitmeyip arafta kalanlar da olacak, onlar sıkı görevler gördükten sonra cennete gideceklerdir, görmezlerse cehenneme gidebilirler.

Ağırlık olarak ayrıca وَقْرve ثِقْلvardır. Dört kuvvet mevcuttur. Bugün fizikte bu dört kuvvetin varlığı bilinmektedir. Bu dört kuvvetin bir kuvvete irca çalışması vardır. İnsanlık tevhidi aramaktadır. Böylece Tanrı’nın yerine bu dört kuvvetin ikame edilmesi düşünülmektedir. Yaratılanlar iki çifttir yani dörttür ve aralarında rasyonel ilişki yoktur yani birimle ölçülmezler.

يَوْمَ الْقِيَامَةِ

(YaVMa eLQıYAvMati)

“Kıyamet yevmi”

الْقِيَامَةِ marifedir, يَوْمَ de marifedir. Kıyama kalkma demektir. Öldükten sonra saat gelince sura yani borazana üflenecek ve herkes dirilecektir.

Buradaki sur mecazi midir yoksa gerçekten üflenecek midir?

Kâinat yaratılmadan önce bir tohum kadardı, elektron ve pozitronlar dengede idiler, dört boyutta olan tohumun üç boyut içinde kenarı yoktu. Dört boyut içinde tohum olarak duruyordu. Patlama oldu ve üç boyutlu zaman doğdu, bu patlamada pozitif madde ile negatif madde birbirinden ayrıldı.

F= dört çeşit parçacık (+q+j*m) , (-q+j*m),   (+q-j*m) , (-q-j*m), dört çeşit parçacık dengede idi. Öyle dizilmişlerdi ki -’lerin yanında iten ve çeken +’lar vardı. Kararsız denge vardı.

Patladı -jm ile +jm bir tarafa gitti, çünkü J2 negatiftir diğerleri diğer tarafa gitti ama bunlar birbirini itti.

Şimdi bizden ayrılan kâinat başka yerdedir, bizden uzaklaşmaktadır. Bizim kâinatımız da büyümeye başladı. Çünkü ayrılan parça ışık hızıyla onu itti. Dört boyutlu uzayda büyümektedir. Bu büyüme hidrojenin helyuma dönüşmesindeki itme gücüyle olmaktadır. Tükendiği zaman kâinat büzülmeye başlayacaktır. Büzülünce de enerjisi artacaktır. Aynı şey bizden kopan kâinatta da olacağından iki kâinat yaklaşacaktır. Böylece yeniden patlama olacaktır. İşte nefha budur. Kıyamet günü dört boyutlu uzaya kıyamdır.

وِزْرًا(100)

ViZRan (FıGLan)

“Vizri”

وَذْر kas demektir. Vücutta kuvveti temsil eder.

وِزْر yük demektir. Yükümlülük demektir. Görevdir.

وberaberliği, زzamanda diziyi, رde tekrarı ifade eder.

وزر Kur’an’da 27, وزن23 defa geçer. Toplam 50 (2*52) eder.

Vizr görevin sorumluluğudur. Bir topluluğun işini yapabilmesi için o işi yapmaya yeterli olması gerekir. Bilmeyene ve yap(a)mayana vüs’ünden fazla vizr yüklenmez. Külfet görevdir. Vizr ise külfetin sorumluluğudur. Demek ki vezir demek aynı zamanda sorumlu demektir. Yani devlet başkanları sorumlu değiller vezirler sorumludurlar. Hükümet sorumludur. Başkanların sorumlu olmadığına delalet eden ayet Allah seni ismet etmektedir ayetidir (Maide, 5/67). Yani sorgulamak kimsenin yetkisinde değildir.

Ben bu tür yorumlar yapıyorum. Zorluyorsun diyenler olabilir. Siz de zorlayın. Zorlanmış deliller getirin tercih kuralları ile getirelim.

Demek ki kıyamet gününde cennete gidenler olacağı gibi cehenneme gidecekler de olacaktır. Bunlar cehenneme gitmekten korkmaktadırlar ama cennete gitmeyebilirler veya geç gidebilirler.

 

YORUM

ذِكْرًا kelimesi nekre gelmiştir. Çünkü Kur’an her çağa ayrı manaları ile hitap eder. Kelimeler aynı ama manaları yere göre farklı. Sonra kim ondan i’raz ederse, yani Kur’an’ın çağındaki manası kendisine geldiği halde i’raz ederse demektir.

“Adil Düzen” kendisine ulaştığı halde ondan i’raz ederse.

“Adil Düzen” kimlere ulaştı?

Önce Akevler ortaklarına ulaştı. Sonra Millî Görüşçülere ulaştı. Risale-i Nur şakirtlerine ulaştı. Ak Parti’ye ulaştı. Erbakan’ın anlatmaları ile dünyaya ulaştı.

Kur’an nazil olduğu zaman mal mübadelesi vardır. O zamanki âlimler ziraat ve ticarete dayalı düzeni ele aldılar. Kur’an’ı ona göre yorumladılar. Emek mübadelesi yoktu. Onlara o hususta Kur’an bir şey söyledi. Şimdi ise emek mübadelesi dönemine geçildi. Sermaye terakümünün olabilmesi ve sanayinin gelişebilmesi için işçilik dönemine ihtiyaç vardı. Kur’an o dönemlerde sustu. İnsanlar akılları ile işler yaptılar. Şimdi ise sanayileşme sağlandı. Artık faizli işçilik dönemi işe yaramamaktadır.

Kur’an bugün bize işçilik sisteminin yerine “ortaklık sistemini” anlatmaktadır. Faizli bankaların yerine “kredileşme sistemini” anlatmaktadır. Söylediklerimiz çocukların bile anlayacağı kadar basittir. Para demek satın alma gücü demektir. Neyi satın alacak? Ambardaki malları satın alacak yahut insandaki emeği satın alacak. O halde bunları satın alacak kadar olmalı ve bunlara eşit olmalıdır. Fiyat ve ücretler öyle oluşmalıdır.

Mal mübadelesi döneminde Para = Fiyat * Mal formülü geçerli idi.

Emek mübadelesi döneminde Para = Ücret * Emek paranın yerine geçti.

Para= Fiyat * Mal + Ücret * Emek olarak tarif etmeye kalkıştılar.

Bu yanlıştı, çünkü birlikte hareket ediyor, tam tersine para pul oluyordu. 

Kur’an’ın öğrettikleri ile diyoruz ki: Para = Mal * Fiyat = Ücret * Emek’tir.

Emeğe karşı para çıkarılır. Çalışanlar ücret olarak bunu alırlar. Sonra bakkala gidip aynı para ile malı satın alırlar. Para artmaz, sadece emek mala mal emeğe dönüşür.

İşte, Kur’an’ın bugün insanlığa zikri budur. Bunun için mal ve emek senetlerini ortaya koymuş, en uzun ayeti ile zikretmiştir. Para mal veya emeği satın alıp satmaz, mal ve emek senetlerini alıp satar. Mal ve emek ise senetleri ile alınıp satılır.

İnsanlar bu zikirden i’raz ettikleri için i’razları cehenneme gitmelerine sebep olmayacak ama cennete gitmelerine engel olacaktır.

 

Öz Türkçe ile:

“Kim ondan yan çizerse kalkış gününde yükümlülük taşır.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Kim ondan i’raz ederse kıyamet yevminde vizri haml eder.”

 

MaN EaGRaWa GaNHu FaEinNaHUv YaXMiLu YaVMa eLQıYAvMati ViZRan

مَنْ أَعْرَضَ عَنْهُ فَإِنَّهُ يَحْمِلُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وِزْرًا (100)

 

***

 

خَالِدِينَ فِيهِ

PAvLiDIyNa FIyHı (FAvGıLIyNa FIyHı)

“Orada halittirler”

خَالِدِينَ demek aralıksız kalırlar demektir. Eğer hep kalacaklarsa o zaman arafta olanlardan başaranlar cennete gidecekler, başaramayanlar arafta kalacaklar demektir. Zikirden i’raz edenler cehenneme gitmeseler bile cennete gidemeyecekler demek olur.

Buradaki هِ zamiri يَوْمَ’e gidebilir. Onun içinde yani dönem içinde haliddirler demektir. Yevmin halid olması söz konusu değildir. Yevm zamanın bir parçasıdır. İkinci asırda insanlar halid olarak kalacaklar demek ikinci asrı dolduracaklar demektir.

Bunun anlamı şudur. Arafta olanlar belli bir zamana kadar kalacaklar, sonra cennete gidecekler. Araf da ortadan kalkacak demektir. O yevm bitti demektir. Cennet ve cehennem şimdi vardır, sonra da hep olacaktır. Araf ise geçicidir. İki silindirin kesiştiği yerdir.

وَسَاءَ لَهُمْ

Va SAvEa LaHuM (Va FaGaLa LaHuM)

“Ve onlar için sevettir.”

 سِوَاد kara demektir. د harfininء harfine dönüşmesi ile morarmak, kararmak, bozulmak anlamlarını kazanmıştır.  نَفْعveضَرّ , عَدْل ve ظُلْم yanında حُسْنve سُوء  vardır. İyilik ve kötülüktür. İyiliğin dört kriteri vardır. 

Varlık yokluktan iyidir. Birlik ayrılıktan iyidir. Gelişme durağanlıktan iyidir. Kararlılık ise araftan iyidir.

سوء167, سوي83 defa geçmektedir. Toplam 250 (2*53) eder.

يَوْمَ الْقِيَامَةِ حِمْلًا (101)

Va SAvEa YaVMa eLQıYAvMaTi XıMLan (FaGLa eLFAvGıLaTi FıGLan)

“Kıyamet yevminde himlen”

و ile atfedilmiştir. O halde sevet başka, vizri hamletme başkadır. Zikre kulak verenler için ondan i’raz edenlere cehennem azabı yoktur. Çünkü bir suç işlememişlerdir ama cennete de gidemeyeceklerdir. Bir de zikirden i’raz edenler dünyada kıyamla karşılaşır. Bu yevm birinci yevmden farklıdır, yeniden zikredilmiştir. Bu dünya hayatındaki kıyamet günüdür. Bu da örnek olarak bir kıyamet günüdür. Halkın iktidara karşı hareketi kıyam hareketidir. Zikirden i’raz onlara ayaklanma gününde kötü görevler yükler, kötü sorumluluklar yükler.

Zikirden i’raz edenlerin ahirette cennete gidememelerine sebep olur. Dünyada da kıyam zamanında kötü günler yaşatır. Zikr yol göstericidir. Siz yararlanırsınız.

Biz Erbakan’ı destekledik, Erbakan da bize kulak verdi ve değerlendirdi. Askerler ise Erbakan’ı desteklemediler. Bizi duymasa da bizim görüşlerimizi dünyaya duyurdu.

Sermaye öyle istiyor diye herkes Akevler’den söz etmiyor ama Adil Düzen’in Akevler ürünü olmadığını kimse söyleyemez. Erbakan da Adil Düzen ile ün kazanan kimsedir. Aslında Akevler’e karşı değiller. Akevler’in katkılarını da kimse inkâr etmiyor ama Sermaye öyle buyurduğu için kimse ağzına almıyor.

Biz bu yazıları yazarken sizden bir ücret istemiyoruz. Bizim ücretimiz âlemlerin rabbine aittir, sizin iyiliğiniz için aktarıyoruz. Dinlemezseniz siz kendiniz zarar göreceksiniz. İyi işler yaptığınızda biz daima yanınızda olacağız.

 

YORUM

Kur’an Araf’takilerden bahsederken daha cennete gitmemişlerdir ama cennete gitmeyi ümit ediyorlar diyor. Burada da haliddirler deniyor. Araf’takiler orada halid kalacaklardır diyor.

Araf hakkındaki bilgimiz biraz daha artmaktadır. Zikirden yararlanamayan insanlar suçlu olmayacaklar ama ikramdan mahrum olacaklardır.

Kur’an kimsenin işini bozmamakta, kimseyi cezalandırmayı da hedeflememektedir. Onlara çözümler üretmektedir. Tufandan kurtulma yollarını göstermektedir.

Sümerler Palandöken Dağlarını aşarak Fırat ve Dicle vadilerine indiler. Eski vatanlarında çobanlıkla geçiniyorlardı. Sulama tarımını bilmiyorlardı. Nehirlerin üzerinde barajlar yapıp sulama sularını kentlere getiriyorlardı. Kentler tarım kentleri idi. Yerliler sulamayı biliyor ama barajı bilmiyorlardı. Birlikte iş yapmayı bilmedikleri için baraj yapmayı bilseler bile yapamıyorlardı. Sümerler baraj yapmayı bildikleri için gelip yöneticiler olarak halkı çalıştırmışlar ve su barajlarını imal etmişlerdir. Tam teknolojiyi bilmedikleri için barajlar yıkılacak ve vadiyi su basacaktı. Allah Nuh Peygamber’i gönderdi ve bunu onlara haber verdi. Onlara bir de gemi teknolojisini öğretmeyi murat etti. Nuh onların iyiliğinden başka bir şey istemiyordu ama onlar dinlemediler ve gark oldular.

Şimdi de Kur’an gelecek felaketleri bildiriyor. Gemiler yapın, yüz lojmanlı apartmanlar yapın ve kurtulun diyor. Gelişen topluluklarda doğurganlık azalıyor, çocuk yapmıyorlar ve nüfusları azalıyor. Tüm insanlık da gelişiyor. O halde ölüme gidiyoruz. Görünen köy kılavuz istemez. Faizli düzenin olamayacağında şüphe kalmadı, bu sömürü düzeni çökmeye mahkûmdur. Dünya silah deposu olmuş, patlamak üzere.

İşte, Kur’an günümüzde yani yaşadığımız bu dönemde işte zikr olarak bu tufandan yani sosyal tufandan korunmayı anlatmakta ve öğretmektedir.

 

Öz Türkçe ile:

“Orada tutukludurlar ve kalkış gününde onlar için taşıma kötü oldu.”

Kuran kelimeleri ile:

“Orada halittirler ve kıyamet yevminde onlara himlen sevet etti”

 

PAvLiDIyNa FIyHi Va SAvEa LaHuM YaVMa elQıYAvMaTi XıMLan

خَالِدِينَ فِيهِ وَسَاءَ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ حِمْلًا (101)

 

***

 

يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ

YaVMa YuNFaPu Fıy elÖUvRı (YaVMa YuFGaLu Fıy elFuGLı)

“O yevm sura nefh edilir”

Buradaki يَوْمَ marifedir. يَوْمًا bir gündür, الْيَوْمَ bugün demektir, يَوْمَ de maruf gün demektir. Lütfi Hocaoğlu’nun görüşüne göre يَوْمَnekredir. İzafette cümleye muzaf olarak gelmiştir. Cümle de nekredir. Bu nedenle nekreye muzaflığından dolayı nekredir. Ahiretteki kıyam günü açıktır. Buna göre yukarıda zikredilen iki kıyametten biridir. Yakın olana gideceğini kabul edersek o zaman ikinci kıyamet günü dünya kıyameti değil de ahiret kıyametidir. Buna göre yeniden yorum yapabilirsiniz. O zaman halidîne fîhiye yani zikre kulak vermeyenlerin terör belasından kurtulamayacaklarını ifade etmeleri olur.

نَفْخ körük demektir.

نgenelliği, فmafsalı, خharap olmayı ifade eder.

İnsan varlıkları farklı olarak görür. Onların bazıları arasındaki farkları işler ve onları bir varlık kabul eder. Bu ortak görünüm o varlığın şeklidir. Aynı şekle sahip insanların her birinin farklı özelliği vardır. Kişiden kişiye değişir ama zaman içinde bir kişide değişmez, buna “suret” denir.

İnsanlar hayvanların boynuzlarına üfleyerek farklı sesler çıkardılar. İnsanları bir toplantıya çağırmak için çıkarılan bu sesler için kullanılan araca “sur” denmektedir. Yahudiler borazan kullanırlar, Hıristiyanlar çan kullanırlar. Müslümanlar ise ezan okurlar.

Kâinatta dört temel varlık vardır; mekân, zaman, madde ve enerji.

Zamansız mekân olur mu, mekânsız zaman olur mu? Maddesiz enerji olur mu, enerjisiz madde olur mu? Madde ve enerji olmadan mekân ve zaman olur mu?

Yunanlılar zamanı, mekânı, maddeyi ve enerjiyi ayrı varlık kabul ettiler. Zamanı ve mekânı ebedi saydılar. Kelamcılar ise bunları bir kabul ettiler ve zamanla mekânın madde ve enerji ile birlikte yaratıldığını kabul ettiler. Bugün astronomi de zaman ve mekânın madde ve enerjinin bundan 13,7 miyar yıl önce birlikte birden büyük patlama ile var edildiğini göstermiştir. Kâinatta boşluk yoktur, mekân varsa orada yerçekimi kuvveti ve elektromanyetik dalga vardır demektir, ışık vardır demektir.

İşte, nefh etmek demek maddenin çevresine çekim gücünü göndermesi demektir.

Kâinat böyle nefh edilerek yaratıldı. Bir nefh yapılacak ve birinci nefhin kurduğu düzen çökecek. Birden tüm maddeler çekim kuvvetini kaybedecek, elektromanyetik dalgalar duracak. Nasıl değirmenin suyunu birden kestiğiniz zaman su bir zaman daha devam ederse, öylece bir zamanlar azalarak eski düzen direnmeye devam edecektir. Ondan sonra yeniden nefh edilecektir. Hava değil de çekim kuvveti ve elektromanyetik dalga nefh edilecek ve yeni düzen başlayacaktır.

وَنَحْشُرُ الْمُجْرِمِينَ

Va NaXŞuRu eLMuCRiMIyNa (Va NaFGaLu eLMuFGıLIyNa)

“Ve mücrimleri haşr ederiz”

Bundan önce zikirden i’raz edenlerden bahsetti, onların dünya ve ahiretteki durumlarını anlattı. Şimdi ise mücrim olanları anlatmaktadır. Öncekiler zikirden yararlanmayan ama suç işlemeyenlerdir. Bunlar ise suç işleyenlerdir. Bunlar cehenneme gidecek kimselerdir.

Daha önce يُنْفَخُ denmektedir, şimdi ise نَحْشُرُ diyor.

Nefh ediliyor. Melekler ise haşr ediyor.

İlk yaratılışta melekler olmadığı için Allah onları istihdam etmemiştir. Şimdi ise melekleri istihdam ederek yeni düzen öyle kurulacaktır. Onun için نَحْشُرُ deniyor.

الْمُجْرِمِينَ marife olarak getirilmiştir ve erkek çoğuldur, topluluktur. Yani bugünkü Sermaye’dir, bugünkü kapitalistlerdir, bugünkü sosyalistlerdir. Bir timsahın iki çenesinin ortak kimselerini göstermektedir. İstiğrak için de gelir, o zaman bütün mücrim topluluklar kastedilmektedir.

يَوْمَئِذٍ

YaVMaEiÜiN (FaGLa EiÜin)

“Yevmeizin”

Yukarıda zikredilen iki kıyamet gününden birine işaret etmektedir.

يَتَخَافَتُونَ ifadesiyle ahiretteki kıyametten bahsetmekte olduğu anlaşılmaktadır.

Mücrimler زُرْقًاolarak haşr olunacaklardır.

زُرْقًا (102)

ZuRQan (FuGLaN)

“Zurk olarak”

زُرْقgözün matlaşması (katarakt) anlamındadır.

زرقKur’an’da 1, طرق11 defa geçer. Toplam 12 (22*3) eder.

زzamanda diziyi, رtekrarı, قkuvveti ifade eder.

Haşr olundukları yerde müminlerin çevresi aydınlıktır, nereye gideceklerini ve hangi yollardan geçeceklerini bilmektedirler. Herkesin yanlarında üç koruması vardır. Biri yaptıkları iyi işleri kaydetmiştir. Diğeri yaptıkları kötü işleri kaydetmiştir. Fiiller filme alınmıştır. İhtilaf olunca ortada olan meleğin dediği olur. Bunlar insanı dirildiği yerde karşılayacaklar ve mahkemeye çıkaracaklardır. Bunlar tutuklu değil açık olarak gidecekler. Kendileri yürüyecek.

Oysa mücrimler tutuklanacaklardır. Ancak sevk edilenlerin gittiği yoldan gidebileceklerdir. Mısır’da ve Mezopotamya’da bunlar vardı. Mavi gözlü olanlara da “zurka” denmektedir. Böylece mavi gözlüler kötü insanlar sayılmaktadır.

Bu yorumun Kur’an’la bir ilişkisi yoktur. Kıyamet günü geleceklerden bahsetmektedir. Sonra görüş alanlarının darlığından söz etmektedir. Mavi gözlüler Hıristiyan olmuşlardır. Kur’an Hıristiyanları bizlere yakın bulmaktadır.

 

YORUM

Musa kavmine döndüğü zaman onları Samiriy’in yaptığı puta tapar bulmuştur. Beklenen; bunlar adam olmaz diye onları kendi hallerine bırakmak olmalıydı ama hayır; Musa önce kardeşini azarlamış, sonra Samiriy’i sadece sorguya çekmiş ve serbest bırakmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı ise; önce başbakanını çağırıp onu sorgulamalı idi. Neden böyle oldu, siz onları niye yakalamadınız diye ifadelerini almalıydı. MİT Müsteşarı’nın sakalından tutmalıydı. Kuvvet komutanlarını sıraya dizip neden önlemediniz demeliydi. Ondan sonra onları azletmeliydi demiyorum. Görevlerini yapanlar görevlerine devam edeceklerdir. Görevlerini yapamayanları görevden alabilirdi.

Darbeyi yapanları tutuklamadan dinlemeli ve ne istediklerini sormalı idi. Başkan olarak önce onlardan hain olanları görevden uzak tutmalı ve yaptıklarının etkisini yok etmeliydi. Puta tapanları değil, putları yok etmeli idi.

İşte…

Kur’an’a inanmak budur.

Kur’an’ı yorumlamak budur.

Kur’an peygamberlerin kıssalarını anlatıyor ki kıssadan hisse kapalım.

Erdoğan ne yaptı?

Puta tapanları topladı, onlarla istişare etti. Samiriy ile oturup pazarlığa başladı. Harun’un arkadaşlarını hapse gönderdi. Gelecekte tarihçiler bunları ibretle yazacaklardır.

 

Öz Türkçe ile:

“O gün boruya üflenir ve suçluları o gün göremez olarak toplarız.”

Kur’an kelimeleri ile:

“O yevm sura nefh edilir ve yevmeizin mücrimleri zurkan haşr ederiz.”

 

YaVMa YuNFaPu Fıy elÖUvRı Va NaXŞuRu eLMuCRiMIyNa YaVMaİZin ZuRQan

يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ وَنَحْشُرُ الْمُجْرِمِينَ يَوْمَئِذٍ زُرْقًا (102)

***

 

يَتَخَافَتُونَ بَيْنَهُمْ

YaTAPAvFaTUvNa BaYNaHuM (YaTaFAvGaLUvNa BaYNaHuM)

“Aralarında tehafut ederler”

خفت silkilmiş yaprak demektir. Düşmek, dökülmek anlamına gelir. خَفْت yaprakların dökülmesi esnasında çıkan hışırtı anlamına gelir. Sesin alçaltılarak çıkarılmasına da “tehafüt” denir.

خفتKur’an’da 3, حفد 1 defa geçer. Toplam 4 (22) eder.

Kavlin cehrine karşı;

a) Hafi (خَفْي)

b) Haft (خَفْت)

c) İsrar (إِسْرَار)

d) Ketm (كَتْم)

e) Bağtatan (بَغْتَة) var.

Bunlardan cehren gelmek demek, gelmeden önce gürültünün gelmesi demektir.

Ketm etmek demek, göstermemek, arkası ile kamufle etmek demektir.

İsra ise kapalı tutmak demektir.

Haft etmek demek,  fısıldamak demektir, sesi çıkarmadan konuşmak demektir.

Bir toplulukta eğer insanlar ayrı ayrı sohbet edeceklerse, sessizce fısıltı ile konuşmalıdırlar. Cehren konuşma varsa, sıra ile konuşmalıdırlar.

Muhalefetimize rağmen Yenibosna sohbetlerinde herkes cehren konuşmaktadır. Bu topluluğun hukukunu çiğnemedir. Resmi konuşmalarda zaten söz almadan konuşulmamalıdır. Serbest olduğu zaman da insanlar tehafut içinde konuşmalıdırlar.

O gün zorunlu olarak herkes kurallara uymaktadır.

إِنْ لَبِثْتُمْ إِلَّا عَشْرًا (103)

EiN LaBiÇTuM EinLAv GaŞRan (EiN FaGıLTuM EiNLAv FaGLan)

“Ondan fazla kalmadık”

Yani mezarda geçen zamanlarını on yıl veya on hafta veya on gün diyorlar. Mücrimler az bir zamanda kalmadıklarını birbirlerine neden söylemektedirler. Burada üzerinde düşüneceğimiz iki konu vardır. Neden bunlar aralarında fısıltı ile dünyada ne kadar kaldıklarını soruyorlar. İkincisi ise konu ile ne ilgisi vardır ki Kur’an şimdi burada bunu zikrediyor.

Bir başka soru: Bu sözler Musa’nın kavmine veya Samiriy’e söylediği sözler midir, yoksa Allah’ın Musa’ya söylediği sözler midir yahut Allah’ın bugün bize söylediği sözler midir? Her üç varsayımı da ele alıp düşünmemiz gerekir.

Biz şimdi Allah’ın bugün bize söylediğini ele alarak düşünmeye başlayalım.

Musa’nın kıssasını anlatırken kıssayı sona erdirince Allah bize ahireti beyan etmektedir. Böylece Âdem’den başlayıp Kur’an’a gelinceye kadar olayların Kur’an düzeninin büyük kâinat planının bir parçası olduğunu hatırlatmaktadır.

Musa Peygamber zamanında olanlarla bugün olanların aynı zamanı yaşayarak ahirete birlikte geleceklerini bildirmektedir. Yarın kıyamet günü artık geçmiş gelecek değil hepimiz çağdaş olacağız. Bu nasıl mümkün olacaktır?

Yirminci yüzyılın çok boyutlu uzay ve zaman ve mekânın izafiliği teorileri bunları kolayca açıklamaktadır. İnsan bunları okudukça sanki onlarla beraber sen de yürüyormuşsun hissi gelmektedir. Bize Allah burada bir görev yüklemektedir. O da; insanlığa ahiret hayatını sanatla yaşatmamız gerekir. İslam ve Hıristiyan âlemi bir olup bir film üretme merkezi kurmalıdır. Bu merkez bir taraftan Adil Düzen’i anlatan senaryoları ortaya çıkarmalı, diğer taraftan cennetle cehennemi ve kıyamet günlerini tasvir eden ayetleri canlandırmalıdır.

Bu yorumcular onun ne olduğunda da ihtilaf halindedirler. Her biri ayrı vakti takdir ediyor. Kısa zaman içinde dirildiklerini hissediyorlar ama bunun gün mü hafta mı olduğu üzerine bir bilgileri yoktur.

 

YORUM

Ahirette gruplamalar nasıl olacaktır?

Bu ayetten anlaşılan aynı zamanda ölenler arkadaş edileceklerdir. Çünkü onlar aynı zamanda ölmüşler ki aynı zamanda mezarda kalmışlardır. Bir de aynı yerde ölenler gruplandırılacaklardır. Bu sebepledir ki mezarların taşınması bir şey ifade etmez. Ölünen yerdir ve zamandır. Balıklar doğdukları yerlere gider ve oralarda ölürler.

Yürüyüş dört boyutlu uzayda olduğu için aynı mezarda gömülenlerin aynı yerde dirilecekleri anlamına gelmez.

 

Öz Türkçe ile:

“Aralarında on gibi kaldık diye fısıldaşırlar.”

Kur’an kelimeleri ile:  

“Beynlerinde aşrden artık kalmadık diye tehafut ederler.”

 

YaTaPAvFaTUvNa BaYNaHuM Ein LaBiSTim EilLaAy GaŞRan

يَتَخَافَتُونَ بَيْنَهُمْ إِنْ لَبِثْتُمْ إِلَّا عَشْرًا (103)

 

***

 

نَحْنُ أَعْلَمُ بِمَا يَقُولُونَ

NaXNu EaGLaMu Bi MAv YaQUvLUNa (NaXNu EaFGaLu Bi MAy YaFGaLUvNa)

“Ne kavl ettiklerine biz a’lemiz”

Yirminci yüzyılda çok boyutlu uzay geometrisi gelişti. Hareket var demek dört boyutlu uzay var demektir. İradeli hareket var demek beş boyutlu uzay var demektir. Ayrıca zaman ve mekânın izafiliği ortaya çıktı.

Bu ayet bugün çok kolay anlaşılmaktadır. İnsanlar farklı zamanlarda ölecekler ama sonra hepsi için aynı zaman gelecek ve birlikte dirileceklerdir. Yani önce ölenler sadece mezarda daha çok bekleyeceklerdir.

Onlar ahirette bunu söylerken biz de bu dünyada Kur’an’da bunu okuyarak Allah’ın her şeyi çok iyi bildiğini öğreniyoruz. Onların söylediği şey aslında izafiliğin açıklanmasıdır. Onlar hisleri ile o zaman söyleyecekler ama Kur’an bunu bize bildiriyor. Kur’an da 1400 sene önce bunları söylüyor. Böylece Allah’ın her şeyi en iyi bildiğine işaret ediyor.

Bütün bunlar üçüncü binyılın nasıl geleceğini bize anlatmaktadır.

إِذْ يَقُولُ أَمْثَلُهُمْ طَرِيقَةً

EiÜ YaQUvLu EaMÇaLuHuM QaRIyQaTan (EiÜ YaFGaLu EaFGaLuHUM FaGIyLaTan)

“Tarika olarak mislleri kavl ettiğinde”

Yolları misl olanlar hep aynı şeyi söylemektedirler. Kimileri on gün, kimileri bir yevm diyor.

Burada أَمْثَلُهُمْ aynı zamanda yürüyebilir demektir. Yürüdükleri farklı ama zamanları aynı. Kıyamet misller çağının başladığı çağdır.

Dünyada değişik zamanlarda gelen gidenler hem orada aynı zamanda kalkacaklar hem de mezarda bekletilmeden. Bunlar merkadlarında dirilmiştir ama orada kalmayacak, yürüyecek, ortak bir alanda toplanacaklardır. Artık dört boyutlu uzaya geçilmiştir. Ölüm söz konusu değildir ama insanlar henüz cennete veya cehenneme gitmemişlerdir.

إِنْ لَبِثْتُمْ إِلَّا يَوْمًا (104)

EiN LaBiÇTuM İlLAy YaVMan (EiN FaGıLTuM EilLAv FaGLan)

“Bir günden artık kalmadık.”

Biz ahirette değişmeyeceğiz. Bu dünyadaki yapımızla gelecek, bu dünyanın hesabını bu dünyadaki yapımızla vereceğiz.

Genç yaşlarda insan yaşlanmayacak gibi gelir ve dünyadaki görevlerini hep yaşayacakmış gibi yapar. Yaşlanınca da dünyadan ayrılma hazırlıkları başlar. Ahiret gününe geldiklerinde mezarda birkaç gün veya bir gün kaldık derler. Yahut bu dünya birkaç gün gibi gelir. Ebedi hayatın içinde bu dünya hayatı ne ola ki!

Kur’an bize burada bunu hatırlatarak bu dünya hayatı o dünyaya hazırlık içindir diyor. Orada ölüm olmadığı gibi çoğalma da yoktur. İnsan beş boyutlu uzay içine dört boyutlu bir varlık olarak girecektir.

 

YORUM

Herkes okumak istiyor. Geleceğini düzenlemesi için diploma alacak, çalışmadan yaşayacak. Oysa herkes diploma almaya çalışmalıdır ama bir günlük veya on günlük kısa hayatı düzenlemek için değil, uzun ahiret hayatını düzenlemek için çalışacaktır. Bu düşünce ailece oluşmalıdır. Bunu sağlamak için de çocuklar bunu düşünecek ortamda yetişmelidirler. Ben karnımı nasıl doyururum endişesi olmamalı, ben cennete nasıl giderim endişesi olmalıdır.

Bunu sağlayan düzen de yüz lojmanlı işyeri apartmanlar sistemidir. Çocuğun doğup büyüdüğü apartmanda çevredeki insanların iş bulma, karnını doyurma, hatta eş bulma dertleri yoktur. İnsanlar bunu mevcut düzen içinde sağlamaktadırlar. Önce herkesin çalışmadan yaşama imkânı vardır, Yeryüzü kira payı/parası (zekât) ile geçinmektedir. Sonra çalışmak istediği zaman da her zaman çalışma imkânı vardır. Evlenmek için okulu bitirmesi, askerliğini yapması gerekmemektedir. İşte bu insan için dünyada yapmak istediği şey ahiretteki hayatı kazanma olacaktır. Ben öldüğümde Allah’ın mahkemesine ne diyeceğim diyecektir. Evet, sen bana nimetler verdin, ben de sana şükretmek üzere şunları şunları yaptım diyecek; evlendim, çocuk yetiştirdim, çalıştım, yatırım yaptım, görevimi yaptım öyle geldim diyecek.

Böyle bir düzeni kurma görevini Allah biz Adil Düzen çalışanlarına vermiş bulunuyor.

Benim için bu görev cumhurbaşkanlığından çok daha ileri bir görevdir.

1960’larda İzmir’in Gümüldür’ünde deniz kenarında bir İslami site projesi üzerinde çalışıyorduk; Remzi Güres o zaman ‘bana göre cumhurbaşkanı olma projesinden daha ileri bir projedir’ demiştir.

Bugün de ben size diyorum ki; Kur’an düzenini kurmak için çalışmak, ülkesinde Putin olmaktan, Trump olmaktan daha önemlidir. Çünkü bu yürüyüşte birkaç günlük hayat için değil de ebedi hayat için çalışmış olacaksınız.

 

Öz Türkçe ile:

“Söylediklerini en iyi bilen biziz. Hani yol olarak benzerleri olanlar bir günden artık kalmadık diyecekler.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Ne kavl ettiklerine biz a’lemiz. Hani tarika olarak mislleri bir yevmden fazla kalmadık diye kavl etmişlerdi.”

 

NaXNu EaGLaMu BiMAv YaQUvLu İZ YaQUvLu EaMÇaLuHuM OaRIyQaTan EiN LaBiÇTuM EilLAv YaVMan

نَحْنُ أَعْلَمُ بِمَا يَقُولُونَ إِذْ يَقُولُ أَمْثَلُهُمْ طَرِيقَةً إِنْ لَبِثْتُمْ إِلَّا يَوْمًا (104)

 

***

 

وَيَسْأَلُونَكَ  

V aYaSEaLUvNaKa (Va YaFGaLUvNaKa)

“Ve sana sual ediyorlar”

Arapçada hal sigası yoktur, geçmişte olmuş halen devam eden hal sigası vardır. Şimdi başlayan ve gelecekte devam eden hal sigası vardır. Kur’an’da سَأَلُوكَ ifadesi yoktur. Yani ‘sordular’ denmemektedir. Sana soracaklar. İlerde de soru devam edecek demektir.

Musa kıssasını anlatmış, ahiret konusu ile bize hitap etmiş ve sonra da “sana soruyorlar” diyor. O halde bu hitaplar Musa’nın kavmine yahut Allah’ın Musa’ya yaptığı hitaplar değildir. Bu her zaman karşılaşılacak sorular olacaktır.

Yirminci yüzyılda insanlar kıyamet üzerinde düşünecek, müspet ilmin verileri içinde Kur’an’ın verdiği bilgilere dayanarak çözeceklerdir. Ancak çözemedikleri hususlar olacaktır.

Henüz gerek Batı gerekse İslam âlimleri ahiret hayatı üzerinde düşünmeye ve tartışmaya başlamadılar. Gelecekte bu tartışmaya girecekler demektir. Gelecek hakkında birçok bilgileri üreteceklerdir. Bu arada Kur’an’dan yararlanacak ve kendi bilgileri ile Kur’an’daki bilgileri karşılaştıracaklardır. Böylece hem müspet ilimde kolay aydınlatılacak hem de Kur’an daha kolay anlaşılacaktır. Bu beyan Bediüzzaman’ın başlattığı, Akevler’in ekol haline getirdiği Kur’an’ı müspet ilimle anlama, müspet ilmi Kur’an’la teyit etme metodunu insanlık benimseyecektir demektir.

Buradaki وَ neye atfedilmektedir. Bu sayede uygun atfedilecek bir kelime bulunmadığı için daha önce hazfedilmiş bir “Yes’elûne” vardır. Yani insanlık Kur’an ile müspet ilmi, ilahi kitaplarla müspet ilmi birlikte ele alacaktır; bunlardan birinde de dağlar ne olacak denmektedir.

عَنِ الْجِبَالِ

GaNı eLCiBAvLı (GaNı eLFıGAvLı)

“Cibalden”

Bugün yeryüzünde bir işletme vardır. Güneşten gelen ışık denizleri ısıtır. Sular buharlaşır. Bulutlar olur. Dağlara çarpar ve kar veya yağmur olur. Vadilerden veya yeraltındaki katmanlardan akarak denize ulaşır, su döngüsü gerçekleşir. Bu arada dağlar oluşan sıcaklık farklarını keser, tek hava dolaşımı gerçekleşir. Her ikisinin hareketi ısı farklarından olduğu gibi aynı zamanda bunlar yeryüzünün ısı dengesini de sağlarlar.

İnsanda nasıl kan dolaşımı varsa, yeryüzünde de su dolaşımı vardır.

Burada canlılar bu dolaşımdan yararlanarak döngüden ihtiyaçlarını alır ve atıklarını oraya atarlar. Aynı zamanda su ve havanın temizleyicisi olurlar.

Döngünün merkezinde dünyanın dönmesi ve dağların silsileler teşkil etmesi bulunmaktadır. Dağlar olmazsa döngü olmaz ve hayat da olmaz.

İşte, sorulan sual budur. Bu yeryüzü su ve ısı döngüsünün yerini ne alacaktır? Bunlar nasıl olacaktır? Ahiret hayatında bu döngü nasıl sağlanacaktır?

Kur’an bunun cevabını veriyor.

فَقُلْ

Fa QuL (Fa UuFGuL)

“Kavl et”

“Kavl et” emrini veriyor yani “soruların cevabını ver” diyor. Böylece bugünkü Batı ilimlerini en az onlar kadar öğrenmemiz gerektiğini söylüyor.

Gazali önce Felsefe kitaplarını okuyor ve Felsefe üzerine kitaplar telif ediyor. Müslümanlar itiraz ediyorlar; sen felsefeyi o kadar güzel anlattın ki onlar senden öğreniyorlar, düşmana silah hazırladın. Gazali diyor ki; benim onlara hitap edebilmem için onların bildiklerinden daha fazla bilmem gerekir ki bana kulak versinler.

İşte, bizim de Batı’yı Batı’dan daha iyi bilmemiz gerekmektedir. Bizim “Bin Dil Üniversitesi Projesi” bunlardandır. F. Gülen ve Millî Görüşçüler (AK Parti de dâhil olmak üzere) bizi yarı yolda bıraktılar, onların sokaklarında dileniyorlar.

Buradaki فَقُلْ emrini her mümin okuduğu zaman geceleri uyuyamamalıdır.

يَنْسِفُهَا رَبِّي نَسْفًا (105) 

YaNSiFuHAv RabBIy NaSFan (YaFGaLuHAv FaGLIy FaGLan)

“Rabbim onları nesfen nesf edecektir.”

نَسْفkökünden çıkarılmış bitkidir.

Fidanı sökmek veya dikmek anlamındadır.

نسفKur’an’da 5, ءسفde 5 defa geçer. Toplam 10 (2*5) eder.

Dağların yok olmayacağını ifade eder. Sökülecek dikilecek. Bugünden farklı dizilecek demektir. Yeryüzü dönmektedir. Bu döngüyü sağlayan Ay’dır. Ay’ın dünya etrafında dönmesi ile Yer de dağların etkisiyle kendi ekseni etrafında dönmektedir. Dağlar kazık gibidirler, ne kadar yükseklikleri varsa o nispette de magma tabakası içinde derinlikleri vardır. Yeryüzü su akıntısını düzenledikleri gibi magmada da magma sıvısının akıntısını düzenlerler, bu sayede Yer’in kendi ekseni etrafında düzgün dönmesi sağlanır. Ay’ın da düzgün dönmesini diğer gezegenler sağlar. Ahirette bu düzenin olacağını ifade ediyor ama dağlar yeniden düzenlenecektir, yerleri farklı olacaktır.

 

YORUM

Müspet ilmin özelliği, hiçbir zaman varamayacağın yer hakkında bilgiler edinebilmedir. Bu oradan gelen ışığın özelliğinden sağlanmaktadır. Ben şimdi karşımdakini beynim ile görüyorum. Beyin ona varmıştır. Oradan gelen ışığı beyni algılamıştır. Bizden milyarlarca ışık yılı uzaklığındaki yıldızda olup bitenleri biliyoruz.

Yirminci yüzyılın ilimleri kâinatı bize tam olarak kavratmıştır. Bilgi sona ermemiştir ama ufuklar tükenmiştir. Ne kadar uzaklaşsak da kâinatın çapını aşamayız. Sonsuzu görürsem ensemi görürüm diyor bir fizikçi. Küçüldüğümüzde elektrona kadar iniyoruz, en büyük ve en küçüğe inmektedir.

Ahiretin başını, sonunu bilmiyoruz. Dört ve beş boyutlu uzaylar ile olacakları düşünüyoruz. Kur’an bize bilgi vermektedir. Kur’an’ın verdiği bilgiler müspet ilmin bilgileridir.

Müspet ilimler Kur’an’ın kâinatı var edenin bir kitabı olduğunu kanıtlar. Nasıl beni DNA’larımla tanıyabiliyorsanız, Allah’ın kitabını da öylece tanıyoruz. Ondan sonra ahiret bilgisini de müspet ilim içine koyabiliriz. Çocuklara müspet ilmin içinde ahireti anlatabiliriz.

 

Öz Türkçe ile:

“Ve senden dağları soruyorlar. ‘Yetiştiricim onları söküp dikecektir’ de.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Ve sana cibalden sual ediyorlar. ‘Rabbim onları nesfen nesf edecektir’ diye kavl et.”

 

Va YaSEaLUvNaKa GaNı eLCiBAvLı FaQuL YaNSiFuHAv RabBIy NaSFan

وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْجِبَالِ فَقُلْ يَنْسِفُهَا رَبِّي نَسْفًا (105)

 

***

 

فَيَذَرُهَا قَاعًا صَفْصَفًا (106)

Fa YaÜaRuHAv QAvGEan ÖaFÖaFan

“Onlara saf saf ka’ olarak vezr eder.”

بَذْرtohum, “Tebzil etmek” tohumu saçmak demektir. “Vezr etmek” bir şeyi kendi haline bırakmak demektir.

Kur’an’da وذر45, بذر3 defa geçer. Toplam 48 (24*3) eder.

و beraberliği, ذişareti, ر tekrarı ifade eder.

قوعiçinde dağların ve tepelerin olmadığı geniş düzlük anlamındadır.

Kur’an’da 2 defa geçmektedir.

قkuvveti, وberaberliği, عde etkiyi ifade eder.

“Soffa” (صُفَّة) odalar arası oturma yeridir. Oturmak için konulmuş taşlara “safa” denir. Sonra sıra anlamı kazanmıştır ama bu sıra insan sıralaması anlamındadır.

صفصف sıralanmadır, sıra dağlar yerinde duruyor ancak Ay Güneş birleşmiş olmaktadır.

Acaba yaz kış nasıl olacaktır?

Şimdi Güneş hep aynı parlaklıktadır. Devamlı olarak hidrojeni azaltmaktadır. Ahirette helyum döngüsü olacaktır. Bir ara hidrojen helyuma dönüşecek enerji salacak. Güneş’teki döngü helyumu hidrojene çevirecek ve Güneş o zaman az ışık verecek yani gece olacaktır. Yani gece ile gündüz dünyanın dönmesi ile değil de Güneş’in parlayıp sönmesi ile sağlanacaktır. Dünya Güneş etrafında dönmektedir. Böylece yaz-kış yine olacaktır.

Dağlar yeryüzünün düzlüğü içinde saf saf yerleştirilecektir.

Doğada iki türlü etki vardır. Biri, etkilenme aktiftir. Örnek olarak denizden bulutların yükselmesini etkileyen Güneş aktiftir. Oysa yağmurların yağmasına sebep olan dağlar ise etkin değildir. Sadece engel olmaktadır. Şarttır ama illet değildir. Ahirette de bu görevleri dağlar göreceklerdir. “Vezr” kelimesinin kullanılması, etkin değil de pasif olarak görev görmelerinden dolayıdır.

Bugün ormanlar vardır, meralar vardır. Ahirette böyle olmayacak, bahçeler olacak, seralar olacak, sulama tekniği olacak ve her taraf tam verimle faaliyette olup insanların ihtiyacını giderecektir.

İnsanlık da yeryüzünde uygarlaşırken böyle bir yeryüzüne doğru gitmektedir.

 

YORUM

Musa’nın kıssasını anlattıktan sonra İsrail oğullarının bugünkü durumu için de durumlarına işaret etmiştir. İsrail oğulları kendi vatanlarına döneceklerdir. Orada ticaret yapacaklar ve dünyaya hizmet vereceklerdir. Bu hizmet faizsiz ve tekelsiz olacaktır. İlmi katkıları devam edecektir. Üretimde rolleri olmayacağı gibi dine, ilme ve siyasete hükmedemeyeceklerdir. İsrail toprakları onlara ait olacaktır.

Kur’an düzeninde devletlere bağlı olmayan insanlığa bağlı bölgeler vardır. Orada bağımsız iller vardır. Bölgeler doğrudan insanlık tarafından yönetilecektir. İller ise bağımsızdır, orduları yoktur. Değişik iller halinde yaşayacaklar. Dünya ticareti yine ellerinde olacaktır ancak tekel oluşturmayacaklardır. İlimde de daima alternatif olacaklardır.

Bunun tek sebebi vardır. İsrail oğulları başkalarının keşfettiklerini kendi âlimlerine mal ederler. Diğerleri ise ve hassaten Müslümanlar kendi âlimlerinin keşfettiğini başkalarına mal etmekle kalmazlar, kâşifleri zindanlara atarlar, ateşlere atarlar. Hıristiyan âlimleri büyük zulüm görmüşlerdir. Avrupa tarihinde acaba Yahudi âlimlerden böyle zulüm gören var mıdır? Hitler zamanının Yahudi âlimleri Türkiye’ye gelmiş ve ilim yapmaya devam etmişlerdir.

 

Öz Türkçe ile:

“Onları aşınmasız olarak sıra sıra bırakır.”

Kur’an kelimeleri ile:

“Onlara saf saf ka’ olarak vezr eder.”

 

Fa YaÜaRuHAv QAvGEan ÖaFÖaFan

فَيَذَرُهَا قَاعًا صَفْصَفًا (106)

 

***

 

لَا تَرَى فِيهَا عِوَجًا وَلَا أَمْتًا (107)

LAv TaRAy FIyHAv GıVaCan Va LAv EaMTan

 “Onlarda ne ivec ne de emt re’y edersin.”

عَوَجkıvrık yol demektir.

Kur’an’da عوج 9 defa geçmektedir, عوق1 defa geçmektedir. 10=2*5

ع etkiyi, و varlığı, ج toplanmayı ifada eder.

أَمْت küçük tepe, çıkıntı, kabarık anlamlarındadır.

عِوَج eğrilik büğrülük demektir.

Kur’an’da ءمت  1,همدde 1 defa geçer. Toplam 2 eder.

ء gücü, مenginliği, تişareti ifade eder.

Dağlar yanardağların oluşması ile oluşmaktadır, çıplak kayalıkların parçalanması ile düzelmektedir. Böylece devamlı olarak kabarmakta ve çökmektedir. Bu da magma tabakasında yüzdüğü için gerçekleşmektedir.

Ahirette ise yer soğumuş olacağı için magma tabakası olmayacaktır. Ya da yeni dağlar oluşmadığı gibi dağların üzeri bitkilerle kaplanmış olacağı için açılma olmayacaktır. Yeryüzünün yapısı değişmeyecektir. Ay olmadığı için de gel-git olayları olmayacaktır. Bunun tersine her tarafta akarsular olacaktır. Denizler dalgalanmalar yerine akarsularla beslenecek, havalanmaları da böyle sağlanacaktır.

 

YORUM

Bugün yeryüzünün düzeni Güneş’teki hidrojen enerjisinin ışık enerjisine dönüşümü ile kurulmuştur. Yıldızlardaki hidrojen enerjisi bittiği zaman kâinatımızın da ömrü sona erecektir. Ahirette Güneş’teki hidrojen helyuma dönüşüp çevresine ışık saldığı gibi helyuma dönüşen maddeler belli bir döngü ile tekrar hidrojene dönüşecekler. Bugün kömür yanmakta karbondioksite dönüşmektedir. Sonra canlılar tarafından tekrar karbondioksit ve hidrojene dönmektedir. Bu döngüyü yapan canlılar oluşacaktır.

Onlar enerjiyi nerden alacaklardır?

Belki maddeyi enerjiye çevirerek yapacaklardır. Yani atom enerjisini kullanacaklardır. Hidrojen enerjisi bittiği zaman kâinat yeniden büzülecek tezleri vardır. Kur’an’da kâinatın genişlemesi vardır, yıldızların saçılması vardır ama yeniden küçülmesine rastlamadım.

Bana göre kâinat yeter büyüklüğü aldıktan sonra artık genişlemeyecek, çünkü onu genişleten hidrojen enerjisi bitmiş olacaktır. Dalgalanma olacak, büzülecek, genişleyecek. Böylece istikrarlı bir kâinat oluşacaktır.

Bu büzülme genişlemede ısınma soğuma olacak, gece gündüzü bu oluşturacaktır.

 

Öz Türkçe ile:

“Onlarda çökme veya yükselme görmezsin.”  

Kur’an kelimeleri ile:

“Onlarda ne ivec ne de emt re’y edersin.”

 

LAv TaRAy FIyHAv GıVaCan Va LAv EaMTan

لَا تَرَى فِيهَا عِوَجًا وَلَا أَمْتًا (107)

 

İstanbul; 01 EYLÜL 2018

SÜLEYMAN KARAGÜLLE

Yay. Haz.: REŞAT NURİ EROL

Katkıda Bulunanlar: Lütfi Hocaoğlu,

Tayibet Erzen ve seminere katılanlar

resatnurierol@gmail.com

www.akevler.org (0532) 246 68 92

 

 

 


YorumcuYorum
Reşat Nuri Erol
03.09.2018
09:42

ADİL DÜZEN 977

“ADİL DÜZEN” III. BİNYIL MEDENİYETİ PROJESİDİR

“VE BİZE DÜŞEN SADECE MÜBÎN/AÇIK TEBLİĞDİR.” (KUR’AN; Yâsin Sûresi, 36/17)

Haftalık Seminer Dergisi; 977. Hafta - 01 EYLÜL 2018 - Fiyatı: www.akevler.orga tıklamak!

BU DERGİYİ HER HAFTA OKUTABİLİR.. ÇOĞALTABİLİR.. DAĞITABİLİRSİNİZ...

“ADİL DÜZEN” UYGULAMALARI YAPMAK İÇİN BİZLERE DANIŞABİLİRSİNİZ...

 

*KUR’AN VE İLİM SEMİNERLERİ; 977. SEMİNER

“HİÇ BİLENLER İLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU?”      (KUR’AN; Zümer Sûresi, 39/9)

İ L İ M  TALEP ETMEK HER MÜSLÜMANIN ÜZERİNE FARZDIR.”      (Hadis)

Adres: AKEVLER İSTANBUL KOOPERATİFLERİ MERKEZİ,  Zafer Mah. Coşarsu Sk. No: 29 YENİBOSNA / İSTANBUL    Tel: (0212) 452 76 51

Tefsir Seminer Notları Yenibosna’da Cumartesi akşamları okunup tartışılmaktadır.

GAYEMİZ: Bu “SEMİNER NOTLARI”nın İstanbul, Türkiye ve bütün dünyada “OKUNMASI,ANLAŞILMASI VE UYGULANMASI”DIR. - ADİL DÜZEN ÇALIŞANLARI

 

***

 

*“ADİL DÜZEN” DERSLERİ/YORUMLARI

BATILILAR EKONOMIYI BILMIYORLAR

***

KRİZ VE ENFLASYON

***

ÜÇ LIDERIN TAHRAN BULUŞMASI VESILESIYLE…-1

TÜRKIYE, İRAN VE RUSYA NE YAPMALI?

***

ÜÇ LIDERIN TAHRAN BULUŞMASI VESILESIYLE…-2

TÜRKIYE, İRAN VE RUSYA’NIN YAPACAĞI TEK ŞEY

Süleyman KARAGÜLLE

 

***

 

*SEBÎLU’R-REŞÂD” / MAKALELER

Türkiye’nin dört önemli ana sorunu nelerdir?-1

Türkiye’nin dört önemli ana sorunu nelerdir?-2

Türkiye’nin dört önemli sorunu nasıl çözülür?

Faizli işçilik sisteminden faizsiz ortaklık sistemine-1

-KAPITALIZM VE SOSYALIZMDEN ADIL DÜZEN ORTAKLIK SISTEMINE-

Faizli işçilik sisteminden faizsiz ortaklık sistemine-2

-KAPITALIZM VE SOSYALIZMDEN ADIL DÜZEN ORTAKLIK SISTEMINE-

Dolar’la helak olmamak için; önce TEŞHİS…

Dolar’la helak olmamak için; TEDAVİ reçetesi

ABD’nin tehditlerine önce ‘teşhis’, sonra ‘tedavi’ - 1

ABD’nin tehditlerine önce ‘teşhis’, sonra ‘tedavi’ – 2

Adil Düzen İlmihali; Adil Düzen çalışması ve …

Reşat Nuri EROL

 

***

 

TAHA SÛRESİ - 15. Hafta

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

طه(1) مَا أَنْزَلْنَا عَلَيْكَ الْقُرْآنَ لِتَشْقَى(2) إِلَّا تَذْكِرَةً لِمَنْ يَخْشَى(3) تَنزِيلًا مِمَّنْ خَلَقَ الْأَرْضَ وَالسَّمَاوَاتِ الْعُلَا(4)الرَّحْمَانُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى(5) َهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَمَا تَحْتَ الثَّرَى(6) وَإِنْ تَجْهَرْ بِالْقَوْلِ فَإِنَّهُ يَعْلَمُ السِّرَّ وَأَخْفَى(7) اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ لَهُ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنَى(8) وَهَلْ أَتَاكَ حَدِيثُ مُوسَى(9) إِذْ رَأَى نَارًا فَقَالَ لِأَهْلِهِ امْكُثُوا إِنِّي آنَسْتُ نَارًا لَعَلِّي آتِيكُمْ مِنْهَا بِقَبَسٍ أَوْ أَجِدُ عَلَى النَّارِ هُدًى(10) فَلَمَّا أَتَاهَا نُودِي يَامُوسَى(11) إِنِّي أَنَا رَبُّكَ فَاخْلَعْ نَعْلَيْكَ إِنَّكَ بِالْوَادِي الْمُقَدَّسِ طُوًى(12) وَأَنَا اخْتَرْتُكَ فَاسْتَمِعْ لِمَا يُوحَى(13) إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمْ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي(14) إِنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ أَكَادُ أُخْفِيهَا لِتُجْزَى كُلُّ نَفْسٍ بِمَا تَسْعَى(15) فَلَا يَصُدَّنَّكَ عَنْهَا مَنْ لَا يُؤْمِنُ بِهَا وَاتَّبَعَ هَوَاهُ فَتَرْدَى(16) وَمَا تِلْكَ بِيَمِينِكَ يَامُوسَى (17) قَالَ هِيَ عَصَايَ أَتَوَكَّأُ عَلَيْهَا وَأَهُشُّ بِهَا عَلَى غَنَمِي وَلِيَ فِيهَا مَآرِبُ أُخْرَى (18) قَالَ أَلْقِهَا يَامُوسَى (19) فَأَلْقَاهَا فَإِذَا هِيَ حَيَّةٌ تَسْعَى (20) قَالَ خُذْهَا وَلَا تَخَفْ سَنُعِيدُهَا سِيرَتَهَا الْأُولَى (21) وَاضْمُمْ يَدَكَ إِلَى جَنَاحِكَ تَخْرُجْ بَيْضَاءَ مِنْ غَيْرِ سُوءٍ آيَةً أُخْرَى (22) لِنُرِيَكَ مِنْ آيَاتِنَا الْكُبْرَى (23) اذْهَبْ إِلَى فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغَى (24) قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي (25) وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي (26) وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي (27) يَفْقَهُوا قَوْلِي (28) وَاجْعَلْ لِي وَزِيرًا مِنْ أَهْلِي (29) هَارُونَ أَخِي (30) اشْدُدْ بِهِ أَزْرِي (31) وَأَشْرِكْهُ فِي أَمْرِي (32) كَيْ نُسَبِّحَكَ كَثِيرًا (33) وَنَذْكُرَكَ كَثِيرًا (34) إِنَّكَ كُنْتَ بِنَا بَصِيرًا (35) قَالَ قَدْ أُوتِيتَ سُؤْلَكَ يَامُوسَى (36) وَلَقَدْ مَنَنَّا عَلَيْكَ مَرَّةً أُخْرَى (37) إِذْ أَوْحَيْنَا إِلَى أُمِّكَ مَا يُوحَى (38) أَنِ اقْذِفِيهِ فِي التَّابُوتِ فَاقْذِفِيهِ فِي الْيَمِّ فَلْيُلْقِهِ الْيَمُّ بِالسَّاحِلِ يَأْخُذْهُ عَدُوٌّ لِي وَعَدُوٌّ لَهُ وَأَلْقَيْتُ عَلَيْكَ مَحَبَّةً مِنِّي وَلِتُصْنَعَ عَلَى عَيْنِي (39) إِذْ تَمْشِي أُخْتُكَ فَتَقُولُ هَلْ أَدُلُّكُمْ عَلَى مَنْ يَكْفُلُهُ فَرَجَعْنَاكَ إِلَى أُمِّكَ كَيْ تَقَرَّ عَيْنُهَا وَلَا تَحْزَنَ وَقَتَلْتَ نَفْسًا فَنَجَّيْنَاكَ مِنَ الْغَمِّ وَفَتَنَّاكَ فُتُونًا فَلَبِثْتَ سِنِينَ فِي أَهْلِ مَدْيَنَ ثُمَّ جِئْتَ عَلَى قَدَرٍ يَامُوسَى (40) وَاصْطَنَعْتُكَ لِنَفْسِي (41) اذْهَبْ أَنْتَ وَأَخُوكَ بِآيَاتِي وَلَا تَنِيَا فِي ذِكْرِي (42) اذْهَبَا إِلَى فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغَى (43) فَقُولَا لَهُ قَوْلًا لَيِّنًا لَعَلَّهُ يَتَذَكَّرُ أَوْ يَخْشَى (44) قَالَا رَبَّنَا إِنَّنَا نَخَافُ أَنْ يَفْرُطَ عَلَيْنَا أَوْ أَنْ يَطْغَى (45) قَالَ لَا تَخَافَا إِنَّنِي مَعَكُمَا أَسْمَعُ وَأَرَى (46) فَأْتِيَاهُ فَقُولَا إِنَّا رَسُولَا رَبِّكَ فَأَرْسِلْ مَعَنَا بَنِي إِسْرَائِيلَ وَلَا تُعَذِّبْهُمْ قَدْ جِئْنَاكَ بِآيَةٍ مِنْ رَبِّكَ وَالسَّلَامُ عَلَى مَنِ اتَّبَعَ الْهُدَى (47) إِنَّا قَدْ أُوحِيَ إِلَيْنَا أَنَّ الْعَذَابَ عَلَى مَنْ كَذَّبَ وَتَوَلَّى (48) قَالَ فَمَنْ رَبُّكُمَا يَامُوسَى (49) قَالَ رَبُّنَا الَّذِي أَعْطَى كُلَّ شَيْءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدَى (50) قَالَ فَمَا بَالُ الْقُرُونِ الْأُولَى (51) قَالَ عِلْمُهَا عِنْدَ رَبِّي فِي كِتَابٍ لَا يَضِلُّ رَبِّي وَلَا يَنْسَى (52) الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ مَهْدًا وَسَلَكَ لَكُمْ فِيهَا سُبُلًا وَأَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ أَزْوَاجًا مِنْ نَبَاتٍ شَتَّى (53) كُلُوا وَارْعَوْا أَنْعَامَكُمْ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِأُولِي النُّهَى (54) مِنْهَا خَلَقْنَاكُمْ وَفِيهَا نُعِيدُكُمْ وَمِنْهَا نُخْرِجُكُمْ تَارَةً أُخْرَى (55) وَلَقَدْ أَرَيْنَاهُ آيَاتِنَا كُلَّهَا فَكَذَّبَ وَأَبَى (56) قَالَ أَجِئْتَنَا لِتُخْرِجَنَا مِنْ أَرْضِنَا بِسِحْرِكَ يَامُوسَى (57) فَلَنَأْتِيَنَّكَ بِسِحْرٍ مِثْلِهِ فَاجْعَلْ بَيْنَنَا وَبَيْنَكَ مَوْعِدًا لَا نُخْلِفُهُ نَحْنُ وَلَا أَنْتَ مَكَانًا سُوًى (58) قَالَ مَوْعِدُكُمْ يَوْمُ الزِّينَةِ وَأَنْ يُحْشَرَ النَّاسُ ضُحًى (59) فَتَوَلَّى فِرْعَوْنُ فَجَمَعَ كَيْدَهُ ثُمَّ أَتَى (60) قَالَ لَهُمْ مُوسَى وَيْلَكُمْ لَا تَفْتَرُوا عَلَى اللَّهِ كَذِبًا فَيُسْحِتَكُمْ بِعَذَابٍ وَقَدْ خَابَ مَنِ افْتَرَى (61) فَتَنَازَعُوا أَمْرَهُمْ بَيْنَهُمْ وَأَسَرُّوا النَّجْوَى (62) قَالُوا إِنْ هَذَانِ لَسَاحِرَانِ يُرِيدَانِ أَنْ يُخْرِجَاكُمْ مِنْ أَرْضِكُمْ بِسِحْرِهِمَا وَيَذْهَبَا بِطَرِيقَتِكُمُ الْمُثْلَى (63) فَأَجْمِعُوا كَيْدَكُمْ ثُمَّ ائْتُوا صَفًّا وَقَدْ أَفْلَحَ الْيَوْمَ مَنِ اسْتَعْلَى (64) قَالُوا يَامُوسَى إِمَّا أَنْ تُلْقِيَ وَإِمَّا أَنْ نَكُونَ أَوَّلَ مَنْ أَلْقَى (65) قَالَ بَلْ أَلْقُوا فَإِذَا حِبَالُهُمْ وَعِصِيُّهُمْ يُخَيَّلُ إِلَيْهِ مِنْ سِحْرِهِمْ أَنَّهَا تَسْعَى (66) فَأَوْجَسَ فِي نَفْسِهِ خِيفَةً مُوسَى (67) قُلْنَا لَا تَخَفْ إِنَّكَ أَنْتَ الْأَعْلَى (68) وَأَلْقِ مَا فِي يَمِينِكَ تَلْقَفْ مَا صَنَعُوا إِنَّمَا صَنَعُوا كَيْدُ سَاحِرٍ وَلَا يُفْلِحُ السَّاحِرُ حَيْثُ أَتَى (69) فَأُلْقِيَ السَّحَرَةُ سُجَّدًا قَالُوا آمَنَّا بِرَبِّ هَارُونَ وَمُوسَى (70) قَالَ آمَنْتُمْ لَهُ قَبْلَ أَنْ آذَنَ لَكُمْ إِنَّهُ لَكَبِيرُكُمُ الَّذِي عَلَّمَكُمُ السِّحْرَ فَلَأُقَطِّعَنَّ أَيْدِيَكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ مِنْ خِلَافٍ وَلَأُصَلِّبَنَّكُمْ فِي جُذُوعِ النَّخْلِ وَلَتَعْلَمُنَّ أَيُّنَا أَشَدُّ عَذَابًا وَأَبْقَى (71) قَالُوا لَنْ نُؤْثِرَكَ عَلَى مَا جَاءَنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالَّذِي فَطَرَنَا فَاقْضِ مَا أَنْتَ قَاضٍ إِنَّمَا تَقْضِي هَذِهِ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا (72) إِنَّا آمَنَّا بِرَبِّنَا لِيَغْفِرَ لَنَا خَطَايَانَا وَمَا أَكْرَهْتَنَا عَلَيْهِ مِنَ السِّحْرِ وَاللَّهُ خَيْرٌ وَأَبْقَى (73) إِنَّهُ مَنْ يَأْتِ رَبَّهُ مُجْرِمًا فَإِنَّ لَهُ جَهَنَّمَ لَا يَمُوتُ فِيهَا وَلَا يَحْيَى (74) وَمَنْ يَأْتِهِ مُؤْمِنًا قَدْ عَمِلَ الصَّالِحَاتِ فَأُولَئِكَ لَهُمُ الدَّرَجَاتُ الْعُلَى (75) جَنَّاتُ عَدْنٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا وَذَلِكَ جَزَاءُ مَنْ تَزَكَّى (76) وَلَقَدْ أَوْحَيْنَا إِلَى مُوسَى أَنْ أَسْرِ بِعِبَادِي فَاضْرِبْ لَهُمْ طَرِيقًا فِي الْبَحْرِ يَبَسًا لَا تَخَافُ دَرَكًا وَلَا تَخْشَى (77) فَأَتْبَعَهُمْ فِرْعَوْنُ بِجُنُودِهِ فَغَشِيَهُمْ مِنَ الْيَمِّ مَا غَشِيَهُمْ (78) وَأَضَلَّ فِرْعَوْنُ قَوْمَهُ وَمَا هَدَى (79) يَابَنِي إِسْرَائِيلَ قَدْ أَنْجَيْنَاكُمْ مِنْ عَدُوِّكُمْ وَوَاعَدْنَاكُمْ جَانِبَ الطُّورِ الْأَيْمَنَ وَنَزَّلْنَا عَلَيْكُمُ الْمَنَّ وَالسَّلْوَى (80) كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَلَا تَطْغَوْا فِيهِ فَيَحِلَّ عَلَيْكُمْ غَضَبِي وَمَنْ يَحْلِلْ عَلَيْهِ غَضَبِي فَقَدْ هَوَى (81) وَإِنِّي لَغَفَّارٌ لِمَنْ تَابَ وَآمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا ثُمَّ اهْتَدَى (82) وَمَا أَعْجَلَكَ عَنْ قَوْمِكَ يَامُوسَى (83) قَالَ هُمْ أُولَاءِ عَلَى أَثَرِي وَعَجِلْتُ إِلَيْكَ رَبِّ لِتَرْضَى (84) قَالَ فَإِنَّا قَدْ فَتَنَّا قَوْمَكَ مِنْ بَعْدِكَ وَأَضَلَّهُمُ السَّامِرِيُّ (85) فَرَجَعَ مُوسَى إِلَى قَوْمِهِ غَضْبَانَ أَسِفًا قَالَ يَاقَوْمِ أَلَمْ يَعِدْكُمْ رَبُّكُمْ وَعْدًا حَسَنًا أَفَطَالَ عَلَيْكُمُ الْعَهْدُ أَمْ أَرَدْتُمْ أَنْ يَحِلَّ عَلَيْكُمْ غَضَبٌ مِنْ رَبِّكُمْ فَأَخْلَفْتُمْ مَوْعِدِي (86) قَالُوا مَا أَخْلَفْنَا مَوْعِدَكَ بِمَلْكِنَا وَلَكِنَّا حُمِّلْنَا أَوْزَارًا مِنْ زِينَةِ الْقَوْمِ فَقَذَفْنَاهَا فَكَذَلِكَ أَلْقَى السَّامِرِيُّ (87) فَأَخْرَجَ لَهُمْ عِجْلًا جَسَدًا لَهُ خُوَارٌ فَقَالُوا هَذَا إِلَهُكُمْ وَإِلَهُ مُوسَى فَنَسِيَ (88) أَفَلَا يَرَوْنَ أَلَّا يَرْجِعُ إِلَيْهِمْ قَوْلًا وَلَا يَمْلِكُ لَهُمْ ضَرًّا وَلَا نَفْعًا (89) وَلَقَدْ قَالَ لَهُمْ هَارُونُ مِنْ قَبْلُ يَاقَوْمِ إِنَّمَا فُتِنْتُمْ بِهِ وَإِنَّ رَبَّكُمُ الرَّحْمَنُ فَاتَّبِعُونِي وَأَطِيعُوا أَمْرِي (90) قَالُوا لَنْ نَبْرَحَ عَلَيْهِ عَاكِفِينَ حَتَّى يَرْجِعَ إِلَيْنَا مُوسَى (91) قَالَ يَاهَارُونُ مَا مَنَعَكَ إِذْ رَأَيْتَهُمْ ضَلُّوا (92) أَلَّا تَتَّبِعَنِ أَفَعَصَيْتَ أَمْرِي (93) قَالَ يَابْنَ أُمَّ لَا تَأْخُذْ بِلِحْيَتِي وَلَا بِرَأْسِي إِنِّي خَشِيتُ أَنْ تَقُولَ فَرَّقْتَ بَيْنَ بَنِي إِسْرَائِيلَ وَلَمْ تَرْقُبْ قَوْلِي (94) قَالَ فَمَا خَطْبُكَ يَاسَامِرِيُّ (95) قَالَ بَصُرْتُ بِمَا لَمْ يَبْصُرُوا بِهِ فَقَبَضْتُ قَبْضَةً مِنْ أَثَرِ الرَّسُولِ فَنَبَذْتُهَا وَكَذَلِكَ سَوَّلَتْ لِي نَفْسِي (96) قَالَ فَاذْهَبْ فَإِنَّ لَكَ فِي الْحَيَاةِ أَنْ تَقُولَ لَا مِسَاسَ وَإِنَّ لَكَ مَوْعِدًا لَنْ تُخْلَفَهُ وَانْظُرْ إِلَى إِلَهِكَ الَّذِي ظَلْتَ عَلَيْهِ عَاكِفًا لَنُحَرِّقَنَّهُ ثُمَّ لَنَنْسِفَنَّهُ فِي الْيَمِّ نَسْفًا (97) إِنَّمَا إِلَهُكُمُ اللَّهُ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ وَسِعَ كُلَّ شَيْءٍ عِلْمًا (98) كَذَلِكَ نَقُصُّ عَلَيْكَ مِنْ أَنْبَاءِ مَا قَدْ سَبَقَ وَقَدْ آتَيْنَاكَ مِنْ لَدُنَّا ذِكْرًا (99)

 

***

 

مَنْ أَعْرَضَ عَنْهُ فَإِنَّهُ يَحْمِلُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وِزْرًا (100) خَالِدِينَ فِيهِ وَسَاءَ لَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ حِمْلًا (101) يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ وَنَحْشُرُ الْمُجْرِمِينَ يَوْمَئِذٍ زُرْقًا (102) يَتَخَافَتُونَ بَيْنَهُمْ إِنْ لَبِثْتُمْ إِلَّا عَشْرًا (103) نَحْنُ أَعْلَمُ بِمَا يَقُولُونَ إِذْ يَقُولُ أَمْثَلُهُمْ طَرِيقَةً إِنْ لَبِثْتُمْ إِلَّا يَوْمًا (104) وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْجِبَالِ فَقُلْ يَنْسِفُهَا رَبِّي نَسْفًا (105) فَيَذَرُهَا قَاعًا صَفْصَفًا (106) لَا تَرَى فِيهَا عِوَجًا وَلَا أَمْتًا (107)

 

***

 

مَنْ أَعْرَضَ عَنْهُ

MaN EaGRaWa GaNHu (MaN EaFGaLa GaNHu)

“Ondan i’raz ederse”

Buradaki هُ zamiri ذِكْرًا ‘e gitmektedir (99. Ayet)). ذِكْرًا marife gelmemiş nekre gelmiştir. Yani Kur’an’ın kelimeleri tektir هُ tekildir, marifedir. Kur’an’la verilen zikr ise çoktur çünkü her devrin ve her topluluğun Kur’an’dan anladıkları farklıdır.

Dolayısıyla Muhammed Peygamber’in anladığı farklı idi, kendi zamanında ve kendi kavmine aitti. Bizim zamanımızda bizim topluluğumuza nazil olan zikr farklıdır ve bize hastır. Allah onunla bize yol göstermektedir, bize anlatmaktadır.

Diyanet İşleri’ne yetki verilecekmiş, Kur’an’ın bin dört yüz sene önceki manası ne ise onu anlayacakmışız, diğerleri yasaklanacakmış!

İçtihadın kapısını kapatanlar da aynı şeyleri yaptılar, sonunda kendileri kapandılar.

Kur’an yeniden yeni içtihatları ile dünyaya meydan okuyor. Buyurun, gücünüz yetiyorsa, istediğiniz fermanı çıkarın. Kur’an zikirdir ve kıyamete kadar herkes kendisi için yorumlayacak. Kur’an’ın resmi yorumcusu icmadır, başka resmi yorumcusu yoktur. İlk müçtehitler bunları ne kadar iyi anlamışlar ama yirminci yüzyılda maalesef onları bile anlayacak seviyede birileri çıkmamıştır.

Evet, kim ondan i’raz ederse…

عَرْض en demektir, طُول boy demektir. Tula doğru giderken sıratı müstakimde ilerlerken, o yolu bırakıp yan çizme i’raz etmedir.

Kim içtihadı ve icmayı terk ederse, Kur’an’ı yaşadığı çağın ve topluluğun ilmi seviyesi ile orantılı bir çaba ile anlamazsa denmiş olmaktadır. Kendisinin i’raz ediyor olması yetmiyormuş gibi başkalarını i’raza zorlarsa, evleviyetle hükmü beyan edilecektir.

...





Tüm Seminerler
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1130
En'âm Suresi Tefsiri 77-79. Ayetler
21.08.2021 2765 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1129
En'âm Suresi Tefsiri 74-76. Ayetler
14.08.2021 2089 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1128
En'âm Suresi Tefsiri 72-73. Ayetler
7.08.2021 2060 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1127
En'âm Suresi Tefsiri 71. Ayet
31.07.2021 1647 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1126
En'âm Suresi Tefsiri 66-70. Ayetler
24.07.2021 1907 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1125
En'âm Suresi Tefsiri 61-65. Ayetler
17.07.2021 1934 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1124
En'âm Suresi Tefsiri 52-55. Ayetler
10.07.2021 1707 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1123
En'âm Suresi Tefsiri 45-51. Ayetler
3.07.2021 1549 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1122
En'âm Suresi Tefsiri 40-44. Ayetler
26.06.2021 1621 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1121
En'âm Suresi Tefsiri 35-39. Ayetler
19.06.2021 1946 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1120
En'âm Suresi Tefsiri 31-34. Ayetler
12.06.2021 1898 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1119
En'âm Suresi Tefsiri 26-30. Ayetler
5.06.2021 1539 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1118
En'âm Suresi Tefsiri 20-25. Ayetler
29.05.2021 1855 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1117
En'âm Suresi Tefsiri 13-19. Ayetler
22.05.2021 1678 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1116
En'âm Suresi Tefsiri 7-12. Ayetler
15.05.2021 1836 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1115
En'âm Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
8.05.2021 1814 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1114
Kasas Suresi Tefsiri 86-88. Ayetler
1.05.2021 1714 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1113
Kasas Suresi Tefsiri 83-85. Ayetler
24.04.2021 1929 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1112
Kasas Suresi Tefsiri 79-82. Ayetler
17.04.2021 1869 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1111
Kasas Suresi Tefsiri 76-78. Ayetler
10.04.2021 2132 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1110
Kasas Suresi Tefsiri 72-75. Ayetler
3.04.2021 1948 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1109
Kasas Suresi Tefsiri 68-71. Ayetler
27.03.2021 2511 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1108
Kasas Suresi Tefsiri 61-67. Ayetler
20.03.2021 2134 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1107
Kasas Suresi Tefsiri 57-60. Ayetler
13.03.2021 2304 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1106
Kasas Suresi Tefsiri 52-56. Ayetler
6.03.2021 2171 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1105
Kasas Suresi Tefsiri 47-51. Ayetler
27.02.2021 2213 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1104
Kasas Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
20.02.2021 2377 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1103
Kasas Suresi Tefsiri 38-42. Ayetler
13.02.2021 2480 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1102
Kasas Suresi Tefsiri 33-37. Ayetler
6.02.2021 2423 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1101
Kasas Suresi Tefsiri 29-32. Ayetler
30.01.2021 2610 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1100
Kasas Suresi Tefsiri 26-28. Ayetler
23.01.2021 4522 Okunma
4 Yorum 28.02.2021 11:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1099
Kasas Suresi Tefsiri 21-25. Ayetler
16.01.2021 2802 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1098
Kasas Suresi Tefsiri 16-20. Ayetler
9.01.2021 2465 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1097
Kasas Suresi Tefsiri 12-15. Ayetler
2.01.2021 3001 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1096
Kasas Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
26.12.2020 2924 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1095
Kasas Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
19.12.2020 2618 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1094
Neml Suresi Tefsiri 89-93. Ayetler
12.12.2020 3160 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1093
Neml Suresi Tefsiri 83-88. Ayetler
5.12.2020 3110 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1092
Neml Suresi Tefsiri 76-82. Ayetler
28.11.2020 3399 Okunma
1 Yorum 29.11.2020 17:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1091
Neml Suresi Tefsiri 67-75. Ayetler
21.11.2020 3797 Okunma
1 Yorum 26.11.2020 17:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1090
Neml Suresi Tefsiri 63-66. Ayetler
14.11.2020 2479 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1089
Neml Suresi Tefsiri 59-62. Ayetler
7.11.2020 2530 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1088
Neml Suresi Tefsiri 54-58. Ayetler
31.10.2020 3222 Okunma
1 Yorum 03.11.2020 17:20
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1087
Neml Suresi Tefsiri 45-53. Ayetler
24.10.2020 3103 Okunma
1 Yorum 24.10.2020 22:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1086
Neml Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
17.10.2020 2261 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1085
Neml Suresi Tefsiri 36-40. Ayetler
10.10.2020 2425 Okunma
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1084
Neml Suresi Tefsiri 27-35. Ayetler
3.10.2020 3237 Okunma
2 Yorum 11.10.2020 20:33
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1083
Neml Suresi Tefsiri 20-26. Ayetler
26.09.2020 6074 Okunma
5 Yorum 03.10.2020 19:37
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1082
Neml Suresi Tefsiri 15-19. Ayetler
19.09.2020 4570 Okunma
3 Yorum 03.10.2020 18:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1081
Neml Suresi Tefsiri 12-14. Ayetler
12.09.2020 3495 Okunma
2 Yorum 13.09.2020 15:00
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1080
Neml Suresi Tefsiri 7-11. Ayetler
5.09.2020 3004 Okunma
2 Yorum 06.09.2020 15:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1079
Neml Suresi Tefsiri 1-6. Ayetler
29.08.2020 3157 Okunma
2 Yorum 30.08.2020 20:43
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1078
Şuara Suresi Tefsiri 224-227. Ayetler
22.08.2020 4025 Okunma
3 Yorum 23.08.2020 21:17
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1077
Şuara Suresi Tefsiri 213-223. Ayetler
15.08.2020 3566 Okunma
4 Yorum 16.08.2020 18:26
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1076
Şuara Suresi Tefsiri 203-212. Ayetler
8.08.2020 3913 Okunma
6 Yorum 09.08.2020 19:55
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1075
Şuara Suresi Tefsiri 192-202. Ayetler
1.08.2020 3974 Okunma
5 Yorum 06.08.2020 19:32
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1074
Şuara Suresi Tefsiri 176-191. Ayetler
25.07.2020 4005 Okunma
3 Yorum 26.07.2020 16:16
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1073
Şuara Suresi Tefsiri 160-175. Ayetler
18.07.2020 3834 Okunma
3 Yorum 20.07.2020 11:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1072
Şuara Suresi Tefsiri 141-159. Ayetler
11.07.2020 2889 Okunma
2 Yorum 12.07.2020 15:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1071
Şuara Suresi Tefsiri 123-140. Ayetler
4.07.2020 3699 Okunma
3 Yorum 11.07.2020 03:35
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1070
Şuara Suresi Tefsiri 105-122. Ayetler
27.06.2020 3079 Okunma
2 Yorum 28.06.2020 18:12
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1069
Şuara Suresi Tefsiri 92-104. Ayetler
20.06.2020 4439 Okunma
4 Yorum 21.06.2020 19:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1068
Şuara Suresi Tefsiri 83-91. Ayetler
13.06.2020 3321 Okunma
1 Yorum 14.06.2020 16:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1067
Şuara Suresi Tefsiri 69-82. Ayetler
6.06.2020 4465 Okunma
3 Yorum 08.06.2020 14:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1066
Şuara Suresi Tefsiri 53-68. Ayetler
30.05.2020 4257 Okunma
3 Yorum 31.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1065
Şuara Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
23.05.2020 4228 Okunma
3 Yorum 29.05.2020 18:08
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1064
Şuara Suresi Tefsiri 34-44. Ayetler
16.05.2020 2982 Okunma
1 Yorum 17.05.2020 15:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1063
Şuara Suresi Tefsiri 23-33. Ayetler
9.05.2020 3047 Okunma
1 Yorum 10.05.2020 08:19
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1062
Şuara Suresi Tefsiri 10-22. Ayetler
2.05.2020 3184 Okunma
2 Yorum 13.05.2020 21:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1061
Şuara Suresi Tefsiri 1-9. Ayetler
25.04.2020 4437 Okunma
2 Yorum 14.05.2020 18:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1060
Furkan Suresi Tefsiri 73-77. Ayetler
18.04.2020 3646 Okunma
2 Yorum 15.05.2020 16:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1059
Furkan Suresi Tefsiri 68-72. Ayetler
11.04.2020 4613 Okunma
3 Yorum 16.05.2020 16:02
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1058
Furkan Suresi Tefsiri 60-67. Ayetler
4.04.2020 3478 Okunma
2 Yorum 18.05.2020 16:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1057
Furkan Suresi Tefsiri 53-59. Ayetler
28.03.2020 4544 Okunma
5 Yorum 19.05.2020 16:27
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1056
Furkan Suresi Tefsiri 45-52. Ayetler
21.03.2020 3762 Okunma
2 Yorum 20.05.2020 16:21
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1055
Furkan Suresi Tefsiri 41-44. Ayetler
14.03.2020 3829 Okunma
2 Yorum 21.05.2020 16:36
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1054
Furkan Suresi Tefsiri 35-40. Ayetler
7.03.2020 3909 Okunma
2 Yorum 22.05.2020 16:05
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1053
Furkan Suresi Tefsiri 30-34. Ayetler
29.02.2020 4148 Okunma
2 Yorum 23.05.2020 15:57
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1052
Furkan Suresi Tefsiri 21-29. Ayetler
22.02.2020 4571 Okunma
3 Yorum 24.05.2020 16:54
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1051
Furkan Suresi Tefsiri 17-20. Ayetler
15.02.2020 3616 Okunma
2 Yorum 30.05.2020 17:45
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1050
Furkan Suresi Tefsiri 10-16. Ayetler
8.02.2020 4451 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 11:38
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1049
Furkan Suresi Tefsiri 4-9. Ayetler
1.02.2020 3831 Okunma
1 Yorum 03.02.2020 07:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1048
Furkan Suresi Tefsiri 1-3. Ayetler
25.01.2020 3354 Okunma
1 Yorum 26.01.2020 06:07
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1047
Nur Suresi Tefsiri 62-64. Ayetler
18.01.2020 3795 Okunma
1 Yorum 25.01.2020 07:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1046
Nur Suresi Tefsiri 61. Ayet
11.01.2020 4014 Okunma
1 Yorum 13.01.2020 08:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1045
Nur Suresi Tefsiri 58-60. Ayetler
4.01.2020 3528 Okunma
1 Yorum 05.01.2020 08:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1044
Nur Suresi Tefsiri 53-57. Ayetler
28.12.2019 3585 Okunma
1 Yorum 30.12.2019 08:51
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1043
Nur Suresi Tefsiri 47-52. Ayetler
21.12.2019 3634 Okunma
1 Yorum 22.12.2019 23:13
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1042
Nur Suresi Tefsiri 43-46. Ayetler
14.12.2019 4016 Okunma
1 Yorum 17.12.2019 07:14
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1041
Nur Suresi Tefsiri 39-42. Ayetler
7.12.2019 4895 Okunma
2 Yorum 09.02.2020 00:42
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1040
Nur Suresi Tefsiri 35-38. Ayetler
30.11.2019 8396 Okunma
2 Yorum 03.12.2019 13:53
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1039
Nur Suresi Tefsiri 32-34. Ayetler
23.11.2019 4154 Okunma
1 Yorum 24.11.2019 08:09
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1038
Nur Suresi Tefsiri 30-31. Ayetler
16.11.2019 3241 Okunma
1 Yorum 19.11.2019 12:31
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1037
Nur Suresi Tefsiri 27-29. Ayetler
9.11.2019 3432 Okunma
1 Yorum 10.11.2019 05:24
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1036
Nur Suresi Tefsiri 23-26. Ayetler
2.11.2019 3082 Okunma
1 Yorum 03.11.2019 07:48
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1035
Nur Suresi Tefsiri 19-22. Ayetler
26.10.2019 3062 Okunma
1 Yorum 28.10.2019 13:15
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1034
Nur Suresi Tefsiri 12-18. Ayetler
19.10.2019 3424 Okunma
1 Yorum 20.10.2019 10:50
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1033
Nur Suresi Tefsiri 6-11. Ayetler
12.10.2019 5132 Okunma
2 Yorum 16.10.2019 14:52
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1032
Nur Suresi Tefsiri 1-5. Ayetler
5.10.2019 3765 Okunma
1 Yorum 06.10.2019 23:25
Süleyman Karagülle
Kuran Seminerleri 1031
Müminun Suresi Tefsiri 111-118. Ayetler
28.09.2019 3091 Okunma
1 Yorum 30.09.2019 10:50