Bugünkü anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, yüksekokul, üniversite eğitimi Adil Düzende de bu şekilde mi olacak?
Anaokulu yoktur. Çocuk, büyüklerin yanında ocak içinde eğitim alır. 7 yaşından önce yazı öğretilmiyor. 7-10 yaş arasında okuma yazma ve tamsayılarda dört işlemi öğreniyor. Bu, temel eğitimidir. Sonra 5 senelik 10-15 yaş arası ispatlar yapılmadan pratik bilgiler veriliyor. Bu, ilköğretimdir. Sonra 5 sene bir mezhebe yani ekole göre tartışmasız ispat yapılıyor. Bu, lise eğitimidir. Bundan sonra değişik mezhepleri yani ekolleri öğrendiği 5 sene gelir. Bu, üniversite eğitimidir. Yalnızca kendi ekolünü değil, diğer ekolleri de öğrenir. Bundan sonra akademi eğitimi gelir. Burada müçtehit yetişir.
Ekoller tarafından ortak olarak oluşturulan bütün ilimlerin toplandığı 600 sayfalık tek bir metin vardır. Kitap olarak bu metin kullanılır. Bu metinde ispatlar yoktur. Sadece kurallar vardır.
7-10 yaş arasında temel eğitim ocak içinde yapılır. Ocağın içinden birisi okuma yazma ve dört işlemi öğretir.
10-15 yaş arasında ilköğretim için çocuk bucaktaki yetkili öğretmenlerden birisini seçer. Bütün dersleri tek öğretmen verir. Derslerin verildiği yer ve zaman serbesttir. Okullar bucak tarafından yapılır ve öğretmenlere sınıf tahsis edilir. Öğretmen bu sınıfta dersi verebilir.
15-20 yaş arasında lise öğretiminde lisesini seçer. O lise bir ekole göre eğitim verdiği için lisesini seçen ekolünü de seçmiş olur. Okullar kamuya aittir. İl tarafından yapılar ve arazilerin 1/5’inden gelen kamu payından okullar yapılır.
20-25 yaş arasında üniversitesini seçer ve aynı zamanda ekolünü de seçmiş olur. Ülke tarafından üniversite binaları da kamu tarafından yapılır.
25 yaşından sonra doktora eğitimi insanlık tarafından verilir. Kıta merkezlerinde araştırma merkezleri vardır. Burada her tür deney ve araştırma yapılabilir.
Buraya kadar olanlar ilmi eğitimdir.
Mesleki eğitim için bucaklarda ayrı ilköğretim okulu yoktur. İş yerleri vardır. Oralarda üretim yapılır. Lisede mesleki eğitim il merkezinden olur. Başarılı öğrencilerin oturması için lisede iş yeri ile beraber lojman tahsis edilir. Böylece hem mesleki eğitimini yapar, hem de isterse ilmi eğitimine devam eder.
Üniversite seviyesinde mesleki eğitim ülkede olur. Bu da çalışma ile beraberdir. Buna paralel olarak ilmi eğitimini de beraberinde yapabilir.
Mesleki eğitimin akademisi yoktur. Doktora yapılmaz.
Diplomalar kontenjanlarla sınırlıdır. İlköğretim mezunu bir bucağın 1/10’udur. Herkes zorunu olarak ilköğretim okur, ancak herkes diploma almaz. Sonunda sınavda başarılılar sıraya dizilir. Kontenjan boşaldığında diplomayı alır. İlin 1/100’ü lise diploması, ülkenin 1/1000’i üniversite diploması, insanlığın 1/10000’i doktora diploması alır.
Katılanlar
Süleyman Karagülle
Lütfi Hocaoğlu
Leyla Okta
Emine Hocaoğlu