KÖYLERİMİZDE NELER YAPABİLİRİZ
Dünya da süper güçlerin savaşları nın, ülkemize sıçradığı günümüzde, her türlü savaş hali, ambargo ve ekonomik krizlerin kapımızı çalabilme ihtimalini de dikkate aldığımız zaman, yıllardır hayalini kurduğum, kendi kendine yeten köy pröjelerinin hayata geçirilmesi vaktinin geldiğini ve geçmekte olduğunu hissetmekteyim.
Şahsım olarak, aşağıda bir kısmını sıralayacağım projeleri hayata geçirebilecek, birikim ve kabiliyete sahip olduğumu yakinen tanıştığım çalışma arkadaşlarım ve bir kısım köylülerim bilmektedirler.
Bu birikimlerimi kullanmak istediğim öncelikli yer, köyüm, Arhavim ve Artvinim ve ilçeleridir. Zaman çok hızlı işliyor, dünyalık koşturmaların arasında nezaman 50 yaşıma geldiğimi hayretler içerisinde düşünüyorum. Kalan ömrümü bu ve benzer projelere vakfettim ve EKOLOJİK KÖYLER koperatifi kurup hizmet etmeye karar verdim.
Köylerimizin ömrünün nekadar kaldığını çocuklarınızın kabiliyetlerini inceleyip kolayca hesaplayabilirsiniz., herşeyden önemlisi ise; dedelerimizin, ninelerimizin bu köylerin inşasında ve oluşmasında çektikleri çileleri hiçe saymak, onların bu köylerde yetiştirdiği gençlerin Çanakkale ve kurtuluş savaşlarında verdikleri şehitler ve o şehitlerin yarı aç, yarı tok, yalın ayak verdikleri mücadeleleri hiçe sayarcasına tedbirler almamak, köylerimizin ihyası için projeler geliştirenlere, samimi gayreti olanlara yardımcı olmamak, çekememezlik gibi duygular ile engel olmaya, fitne sokmaya çalışmak vatana ihanet ile eşdeğerdir.
İlgilenen, ilgilenmeyen herkes şunu bilsin ki, kendi kendine yeten köy pröjemize destek verilmez ise, ben bir mü min olarak ALLAHA karşı vazifemi yapmış, ahrette de ecdadımızın huzurunda anlı açık, başı dik olarak gideceğim. Bu dünyada da kendi kendine yeten köy projemize sahip çıkılmadığını görecek olur isem, bireysel çalışmaya başlayarak, kendi imkanlarım ile, kendi kendisine yeten ev ve aile pröjeme başlayacağım.
Şu ana kadar yaptığım koperatif kurma çalışmalarımda olumsuz bir tepki veren olmadı fakat, insanlarımızın bazıları öylesine bıktırılmış ki, yaa ne koperatifi, yaşayayım da öleyim, geriye kalanlardan bana ne der gibi bir hale gelmişler.
Birçoğu da birbirlerinden razı değil, kimi dinlersen kendini haklı görüyor.
Evet bence herkes haklı, kimsenin bir suçu yok. Suç sistemin, sistem öyle çalışıyor ki, insanların birliği ve berberliği, koperatif veya dernek gibi kuruluşların etrafında toplanıp tek vucut olmaları; emperyalist, kapitalist sömürü düzeninin çarklarına çomak sokuyor.
Bu durumu iyi bilenler, İstemeye istemeye de olsa sistemin kölesi haline gelmiş olanların cesaret edip organize edebilecekleri bir iş değildir.
Küçük ölçekli olsa dahi, böyle bir oluşumun, birlik ve beraberlik faliyetlerinin manası, abd ye, israile, uluslar arası emperyalist sermaye ve onlardan beslenen uşklarına açılmış ap açık savaştır.
Biz mü minler ise; Bu sömürü ve faiz düzenine karşı tedbirler geliştirmek, insanlarımıza kurulan bu tuzağı bozmakla mükellefiz, sonuçta herkes bildiği kadar ahrette hesaba çekilecektir, nasıl ki Namaz farz ise, faiz düzenini ortadan kaldırmak için projeler geliştirip uygulamaya koymak da, imkan sahiplerinin, bu projelere destek verip çalışmaları da namaz gibi farz ı ayın dır.
Samimi bir Müslüman olarak yakinen tanıdığımız ve şahit olduğumuz cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyib ERDOĞAN Dünyevi en üst makama geldiği halde, ne faizi kaldirabilmekte, ne fuhşiyata dur diyebilmekte, yani sistem öyle kurulmuş ki, o sistemin kırmızı çizgilerini aşamamaktadır. Ne alakası var canım, adam cumhurbaşkanı olmuş, istese yapardı diye düşünmeyin. Allah cc kendi rızası istikametinde fiilen gayret ve çalışma başlamadan, diğer ŞER düzeni bozmaz. Samimi çalıştığımızın iki misli kadar faizli sömürü şer sistemine Allah cc zarar verecektir. Hak tesis edildikçe, batıl yok olup gidecektır. Biz mü minler, feraset ve vakar ile, türlü engellere, saldırılara, fitnelere, tuzaklara sabırla göğüs gereceğiz, maddi kayıplarımız olacak belki ama, Allah cc en sonunda mükafatını misli ile verecek. Bizler o mükafatı görmesek dahi, gelecek nesillerimiz görecekler, bizlere dua edecekler. ALLAH cc da bizlerden razı olacaktır.
Evet değerli okuyucularım, bir köy koperatifinin önemini anlatmak için bu kadar başınızı ağırttım.
KÖYLERİMİZ İÇİN NELER YAPMALIYIZ.
1) Devletin verdiği hibe ve faizsiz kredileri kullanarak, koperatif bünyesinde pröfesyonel, büyük ve küçük baş hayvancılık yapılmalı. Pröfesyönel çobanlar ve et ile süt ürünlerini elde edecek elemanlar çalıştırılmalı.
2) Arıcılık ile uğraşan uzman köylülerimizi koperatif bünyesine alıp, onlara ek pay verilip arıcılığı devlet destekli hibe ve faizsiz krediler ile mümkün olduğu azamı ölçekte yapmalıyız.
3) Kadastro sebebi ile ormana kalmış arazilerimizi devletten 50 yıllığına kiralayıp ihya edilmeli, asıl hak sahiplerinin zimmetine verilip koperatifin işçileri ile mısır ekilmeli, un ihtiyacı ile saman ihtiyacı bu şekilde giderilmeli. Ot ihtiyacı için meralar canlandırılmalı.
4) İçme suları şişeleme tesisleri kurulmalı ve pazarlanmalı.
5) Maden sularımızın testi yaptırılmalı.
6) İlaç sektöründe kullanılabilen bitkiler toplanmalı ve ilaç firmalarına satılmalı.
7) Köylerimizdeki meyveler toplanıp koperatif bünyesinde pekmez, sirke vb ürünler elde edilmeli.
8) Alabalık çiftlikleri kurulmalı.
9) Bıldırcın ve yumurtası üretilmeli.
10) Orman müdürlüğünün damgaladığı tomruklar ve odunlar kesilip pazarlanmalı.
11) Yayla konaklama ve turizmi için gerekli alt yapı çalışmaları yapılıp turizme açılmalı.
12) Elde edilecek gelirler ile güneş enerjisi tesisi kurulmalı, tüm köy enerji ihtiyacı karşılanmalı, hatta mümkün olur ise, köy yolu yaylaya kadar ısıtmalı sistem asfalt ile kaplanmalı, yaz kış yayla turizmi aktif olmalı.
13) Uygun yerlerin ve gerekli yerlerin tamamına teleferik yapılmalı.
14) Bölgemizde yapılan hes lerden hak talep edilerek, açık kapı var ise anlaşmaya varılmalı, heslerden üretilen elektrikten de istifade edilmeli, şehir elektriği kesilirse hes ten otamatik geçişli destek alınmalı.
15) Tarım krediden her türlü fidan alınıp uygun olan yerlerde yetiştirilmeli.
16) Tarlalarımızda yetişen temel ihtiyaç ürünleri ekilmeli.
17) Daimi çay toplama ekipleri kurulmalı, çay sezonu tüm çayları bu ekipler toplamalı. Çaylardan elde edilen gelirler işçilik payı düşülerek, koperatife de % 10 pay verilerek çaylık sahiplerine verilmeli.
18 Ormandan elde edilecek tomrukların işlenebileceği entegre ahşap işleme, ahşap evler, park bahçe mobilyaları üretim fabrikası kurulmalı ( Bu faliyeti bireysel olarak başlatmış bulunmaktayım, tomruk biçme atölyesi kiralandı, atölye sahibi ile tomruk karşılığında kira bedeli olarak anlaşma tazelenecektir. Atölye faal olup kullanıma hazırdır, bitişiğimizdeki terkedilmiş fabrikayı da milli eğitim bakanlığından isteyeceğiz, sayın mv limize rica edeceğiz, nasip ise olacak.)
19 Bu yıl nasip olur ise, ilk işimiz, köyümüzdeki 4800 m3 orman genel müdürlüğü tarafından damga yapılmış olan keresteleri kesip, kiralamış olduğumuz atölyede ahşap evlere uygun biçme işlemidir. Bu faliyetlereden elde edilecek kerestenin % 10 u koperatifimizin hesabına yatırılacaktır. Yaklaşık 100 bin tl ve üzerinde koperatifimizin bu yıl ormandan geliri olacaktır.
20 Köyümüzün tecrübeli isimlerinden ilave faliyetler için fikirleri alınacaktır.
21 Şehirlerarası ötöbüs firmaları ile anlaşma yapılmalı, koperatif üyelerine özel tarife uygulanmalı.
22 Havayolu firmaları ile özel anlaşma yapılmalı, koperatif üyelerine özel tarife uygulanmalı.
23 Köylülerimizin cenaze ve düğün gibi günlerinde, tüm hizmetleri koperatifimiz tarafından ücretsiz organize edilmeli.
24 Köylerimizin gençlerine yukarıda saydığım iş kollarında yeteneklerine uygun işler verilerek, eğitim aldıkları dönemlerde ek ücretler verilerek, ödüllendirilerek köy hayatı sevdirilmeli.
25 Şehirlerde yaşayan gençlerimize, tatil iş eğlence karışımı, özel yaz eğitim programları hazırlanmalı, yeme içme, konaklama ücretsiz olacağı gibi, başarılı olanlara hatırı sayılır ödüller verilmeli. Programın içeriğinde, köylerde yaşayabilmek için gerekli her şey öğretilmeli, inek sağmasından, ahır temizlemeye, odun kesmeye, ormanlarda, tehlikeli yerlerde gezebilme kabiliyetine, avlanma, vs vs.
26 Yaşlılarımıza özel turlar düzenlenerek, özledikleri her yere götürülmeli, özlemleri giderilmeli.
27 Vip araçlar ve arzi cipleri alınarak ihtiyaca göre kullanılmalı.
28 Büyük şehirlerden hava alanına gelen 60 yaş üstü yaşlılarımıza veya genç hastalara özel ücretsiz servis hizmeti verilmeli.
29 Koperatifimize ait denizde balık avlanma tekne vb ekipmanımız olmalı.
30 Koperatifimize ait lokanta ve marketimiz olmalı.
31 Koperatifimize ait inşaat malzemeleri satışımız olmalı.
32 Koperatifimize ait, iş makineları, kamyon tır, ihtiyaca binaen her araç olmalı.
33 İş kuranlara, evlenenlere, okuyanlara, sıkıntıda olanlara faizsiz krediler verilmeli, ileriki yıllarda oluşacak hisselerinden mahsup edilmeli. Koperatife üye olmayan köylülere de kefilsiz koşulsuz kendi beyan edeceği tarihlerde ödemesi şeklinde, çalışma saatı süresi miktari karşılığında, borçlandırılarak kredi verilmeli.
34 EEEEE bu kadar artan para ne olacak derseniz, onada çare var, HELİKOPTER ALALIM DERİM.
Kıymetli dostlarım, bu projeler, 2011 genel seçimlerinde BBP ARTVİN MV adayı olduğum dönemde yaptığım projelerim idi. Koperatifimize nasip olsun inşallah. Hüseyin BAĞDATLI. huseyinbagdatli08@gmail.com