Akevler Kooperatİfİ / İsmail Hakkı Satoğlu-5
Önceki yazılarla birlikte okunmasını tavsiye ederek kaldığımız yerden devam edelim...
LÜGATÇE / AÇIKLANAN KELİMELER
Önceki yazıda yayınlanan İsmail Hakkı Satoğlu’nun AKEVLER ile ilgili üçüncü şiirinin “LÜGATÇE / AÇIKLANAN KELİMELER” bölümü ile devam edelim…
Șergüzeșt: Bașa gelen vak'a.
Jest: Bir nevi hareket, tavır, biçim.
Selâmet derkenarest: Denizde kıymetli şeyler çoktur amma (selâmet kenardadır).
Tesanüt: Bir şeye dayanmak, güvenmek.
Meşveret: Bir şeyin sonucunun ne olacağı.
Bahtiyar: Bahtı dost, bahtı açık ve talihli olan.
Yeksan: Beraber, müsavi ve hepsi bir çeşit olan.
Asan: Kolay, kolaylık, zahmet ve yorgunluk vermeden.
Hakaşinalık: Hakkı bilen, teslim eder olan. Aşinalık: Bildik, tanıdık, bilinen.
Tul-i emel: Ahireti unutur derecede dünyaya bağlı olmak. Kelimenin bire bir manası ise; insanın emelini uzun tutması demektir. İnsanın emeli uzun, lakin ömür sermayesi çok kısa.
Sıbgatullah: Ayetten bir cümle olup (ilâhî bir renk, hidâyet ve saadet boyası, güzelliği).
Men dakka dukka: Arab dilince bir atasözüdür. Bir kimse haksız olarak döver, vurur alırsa onun cezasını görür. Birinin kapısını çalanın kapısı çalınır anlamına gelir.
***
İzmİr Akevler Kooperatİfİ kuruluşu ve kurucuları
Akevler (İzmir) Kredi ve Yardımlaşma Kooperatifi’nin kurucu başkanı Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu’nun vefatı vesilesiyle yazıldı bu köşedeki bu son 16 yazı…
Önce, Akevler’i 1967 yılında kurucu başkanı olup ilk on yılında başkan olan Prof. Dr. Ahmet Tahir Satoğlu ile ilgili olarak O’nun vasıflarını da içeren 8 yazı yazdık…
Sonra, “Akevleri’in Hafızası” olarak da anılan Mehmet Nazif Satoğlu ve O’nun Akevler’e yaptığı çok önemli hizmetler içerikli olarak 3 yazı yazdık…
Devamında, Akevler’in kurucusu olan bu iki muhterem kişinin babası emekli öğretmen İsmail Hakkı Satoğlu’nun hem kendisini kısaca anlattığımız hem de O’nun 1973 yılında yazdığı Akevler’in kurucularını, kuruluşunu, mevkiini ve diğer pek çok özelliklerini içeren üç şiirini (o zaman yayımlamakta olduğumuz TEK YOL dergimizi üç sayısında neşrettiğimiz gibi şimdi de tekrar) bu köşede yazmış ve O’nu da anmış olduk…
Bu arada, kuruluş aşamasında 126 kooperatif üyesinden oluşan ilk ortaklardan, özellikle İsmail Hakkı Satoğlu hocamızın isimlerini tek tek yazarak ilk şiirinde andığı 12 kooperatif kurucusunu da ayrıca anmış olduk ki; onların isimlerini tekrar hayırla yad edelim: 1. Prof. Dr. Ahmed Tahir Satoğlu, 2. Yük. Müh. Süleyman Karagülle, 3. Prof. Dr. Saffet Solak, 4. Yük. Müh. Ömer Faruk Yeğin, 5. Ahmet Bülbül, 6. Mehmet Nazif Satoğlu, 7. Eşref Akhan, 8. Mustafa Yıldız, 9. Prof. Dr. Osman Eskicioğlu, 10. İhsan Emci, 11. Muzaffer Koru, 12. Avni Özyürek.
***
AKEVLER VE ADİL DÜZEN İLMÎ-AMELÎ ÇALIŞMALARI
Akevler Kooperatifleri özellikle İzmir, İstanbul ve Yalova’da ilmî ve amelî (ya da teorik ve pratik yani uygulama) çalışmalarını sürdürmeye devam ediyorlar…
Akevler İstanbul kooperatiflerini (iki kooperatif) de resmen Ocak 2000 yılında Süleyman Karagülle Hocam ile Üsküdar’da İslam Medeniyeti Vakfı’nda kurduk…
İslam Medeniyeti Vakfı’nda 1990’lı yıllarda başlattığımız “Kur’an merkezli ilmî çalışmalarımız” 1999 yılından itibaren “haftalık seminerlere” dönüştü ve başlangıçta “Kur’an Matematiği” daha sonra da “Kur’an ve İlim Seminerleri” olarak devam etmektedir; nitekim önceki hafta 1282’inci haftalık seminerimizi de yapmış olduk, elhamdülillah…
(Devamı bu konularla ilgili faydalı bir yazı dizisi ile olacak, inşallah…)