Dağların Tekrarlanması
Neml 88:
وَتَرَى الْجِبَالَ تَحْسَبُهَا جَامِدَةً وَهِيَ تَمُرُّ مَرَّ السَّحَابِ صُنْعَ اللَّهِ الَّذِي أَتْقَنَ كُلَّ شَيْءٍ إِنَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَفْعَلُونَ (88)
Dağları yerinde donmuş gibi durur görürsün, oysa onlar bulutlar gibi geçerler. Bu her şeyi sağlam tutan Allah’ın işidir. Doğrusu O, yaptıklarınızdan haberdardır[88].
Bu ayet genellikle bu şekilde meallendirilir. Fakat daha faklı şeyler de ifade ettiğini düşünüyorum.
Çünkü ayete geçen kelimelerin anlamları:
Ve ter (görürsün ) el cibâle (dağlar) tahsebuhâ (Onu hesap edersin) câmideten (katı, donuk, değişmez) ve hiye (O) temurru (tekrarlanan) merres (çok tekrarlanır) sehâb (bulutlar), sun’allâh (Allahın sanayisi) illezî (ki O) etkane (sistematik) kulle şey’(şey’in) (Her şeyi), innehu (kesinlikle O) habîrun (haberdardır) bimâ (den) tef’alûn(yaptıklarınız).
Bulutlar okyanuslardan buharlaşan su buharından oluşur. Hareket ederek bütün göğe yayılır ve yağmur olarak yeryüzüne dökülerek yok olur. Fakat bu sistematik bir varoluş- yok oluş döngüsüdür. Sürekli tekrarlanır. Günümüzde dağların da aslında milyonlarca yıllar içinde bulutlar gibi oluşup-yok olduklarını biliyoruz. Yani yer altındaki magma okyanusundan oluşurlar ve bizim için uzun bir sürede bulutlar gibi hareket ettikten sonra ya yıpranarak ya da tekrar magmaya dalarak yok olurlar. Bu döngü milyarlarca yıldır sistematik olarak devam etmektedir.
Bu nedenlerle ayet mealinin aşağıdaki gibi olması daha uygundur:
Dağların sabit, değişmez olduğunu hesap edersin, oysa onlar bulutlar gibi tekrar tekrar üretilir. Bu her şeyi sistematik yapan Allah’ın üretimidir. Doğrusu O, yaptıklarınızdan haberdardır[88].
Doğrusunu Allah bilir.