AKİBET عاقبة
Bütün düşüncelerin ve eylemlerin mutlak son her düşünce ve eylemi tetikleyen mutlak amaç
UKBA عقبى Ahiret:
Sarp yokuşu göze alanlar ile böyle bir endişe taşımayanların birbirinden ayrılacağı karar günü her iki grubun yaşam süreceği ebedi yurt
İKAB عقاب azap:
Sonuçlarını akibetini düşünmeden iş yapanları bekleyen acıklı son
Vahyin temel amacı insanlar arasında doğal ilişkileri işbirliğine dönüştürmektir.Havanın toprağın suyun ve güneşin işbirliği nasıl bir ağaca hayat veriyorsa toplumu oluşturan bireylerin amaçlı işbirliği de insanlara hayat veren ahlaki değerlerin yeşereceği bir topluma hayat verir. Kuran ın örnek toplum modeli bu işbirliği yaratır.
Sarp yokuş böyle bir toplum modeli yaratma arzusunu içinde barındırmaktadır.
Bu toplumun inşasında anahtar kelimelerden biri Tayyibe dir.T-y-b tabe-yetibu kökünden türeyen bu terim bir yandan ideal toplumun ipuçlarını verirken bir yandan da içinde yaşadığımız toplumu derinden eleştirmektedir. Böyle bir mükemmel toplum şu alanlarda oluşturulmaya çağrılmaktadır
1-Hayırlı nesil zürriyeten tayyibe ali imran 3/38
2-Yaşanabilir temiz çevre mesakine tayyibe 9/72
3-Temiz hava rihin tayyibe 10/22
4-Güvenli iletişim kelimetün tayyibe 14/24
5-Sağlıklı gıdalar şeceretün tayyibe 14/24
6-Temiz toplum hayatün tayyibe 16/97
7-Sağlıklı etkili iletişim tayiyeten tayyibe 24/61
8-Güvenli binalar/düzenli yerleşim mesakine tayyibe 61/12
İnsanca yaşanabilir bir toplumun bütün unsurlarını Kur’an ı kerim bu terimler üzerinden vermekte ve insanları böyle bir yaşam kurmanın mücadelesine çağırmaktadır. Yaşadığımız toplumun kalitesini yukarıdaki alanlara kıyaslayarak tespit etmemiz mümkündür.
Böyle bir toplumsal yapının yaratılmasında her birey kendi bilgisi ve gücü oranında sorumludur. Bunun içindirki Kur’an toplumsal yapıyı inandım diyen bir mü’minin bu iddiasını test etmesine imkan veren bir laboratuvar olarak sunar.Özgürlüğe ihtiyacı olanı özgürleştirmek, aç olanı giydirmek, hastayı sağaltmak vb. ancak bu toplumsal yapı içinde mümkündür ve insanın imanı bütün bu eylemleri tetikleyen bir iç dinamizme ve sağlamlığa sahip ise sahibini buralara taşıyabilir. Kur’an imanın test edildiği bu alanlara sarp yokuş adını vermektedir.İyilikte bu ilişkiler ağı dikkate alınarak tanımlanmaktadır.