Türkiye’yi II. Dünya Savaşı’na İnönü değil, Mareşal Fev
465 Okunma, 0 Yorum
Uğur Dündar - Sözcü
Hüseyin Bağdatlı


Yazarlar
  Uğur Dündar

13 Aralık 2020

Görev süresinin uzatılmamasına ve emekliye sevk şekline kırılmıştı.

Evine kapanmış ve ziyaretçi kabul etmemeye başlamıştı. Öyle ki, ne Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ne Başbakan Şükrü Saracoğlu ve yakın adamları eve girebilmişti!..

★★★

“Bir gün CHP Grup Başkanı Recep Peker bana:

‘Ürgüplü gel, Mareşal'e gidelim. Mübarek adamdır. Elini öpelim' dedi.

Kabul edip etmeyeceğini bilemediğimi söyleyince:

‘Bizi kabul eder. Seni de sever' dedi. Gittik. Kapıda bir emir eri karşıladı. ‘Haber vereyim' dedi. Sonra salona aldı.

★★★

Dağınık, kitaplarla dolu bir salon. Birbirine çok uymayan eşyalar, masalar. Askerlik devrine ait, Atatürk'e ait resimler.

Biraz sonra entari ve terliklerle, üzerinde uzunca bir hırkayla (robdöşambr) geldi. Saçları, kaşları yine gür ve karışıktı. Yine heybetliydi. Ama hayli incelmiş, zayıflamıştı.

Peker ısrar etti ve elini öptü. Ben de onun gibi yaptım.

★★★

Çok dostça davrandı ve çok sevindiğini söyledi. Bu kadar vatan hizmeti ve hiçbir şey beklemediği halde vefasızca ve saygı göstermeden emekli edilmesini asla affedemiyordu.

Peker iyi, hisli konuşan, samimi bir insandır. Ona çok güzel şeyler söyledi. Değerinin ve hizmetlerinin bu gibi hareketlerle daha çok arttığını söyledi.

Sonra Mareşal konuştu. Osmanlı İmparatorluğu ile Cumhuriyet ve Atatürk arasında tahliller yaptı. Açık ve güzel konuşuyordu. Bana bakarak:

‘Bak evladım, imparatorluk uçuruma yuvarlanıp baş aşağı kayarken ve dibe gidip parçalanması muhakkakken Gazi çıkmış, onu yakasından tutmuş ve uçurumun kenarındaki bir ağaç köküne tutundurmuştur. Evvela nefesini toparlamış ve yavaş yavaş ucundan yukarı, düzlüğe çıkarmaya uğraşmıştır. Şimdi hala o sağlam ağaç köküne yapışmış durumdadır. Amma Atatürk'ten sonra düzlüğe çıkmak, tutunmak gayreti zayıflamıştır. “Hazır ağaca yapıştık ya, orada asılı kalalım” diyerek teselli buluyoruz. Fakat bu çok tehlikelidir. Kolunuz yorulur, aşağı yuvarlanırsınız. Ağacın kökü topraktan kopar, yine dibe kadar gideriz. Ne yapıp yapıp dikkatle, aşağı düşmeden, düzlüğe çıkmalıyız. Diğer devletlerin peşine düşüp yetişmeliyiz. Başka husus (kurtuluş) yoktur. Sen gençsin, bizden geçti. Ne yapabildiysek yaptık. Bunları unutma evladım' dedi.” Yazının tamamı için https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ugur-dundar/turkiyeyi-ii-dunya-savasina-inonu-degil-maresal-fevzi-cakmak-sokmadi-6165083/

YORUM HB

Yazarımız sayın Dündar, Covid 19 vakaları artış gösterdikçe, yakın arkadaşları bir bir ahrete intikal ettikçe, tarihi gerçekleri çarpıtmadan yazıyor. Yazısının başında; (Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) ilk Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak, dindar, dürüst, askerlikten başka bir şey düşünmeyen, cemiyet hayatından asla hoşlanmayan, her gün okuyan, tarihi olayları bilen bir insandı.) Kurmuş olduğu bu cümleler, beni ziyadesi ile memnun etti. Dindar bir şahsiyetin, dürüst olduğunu kabullenmesi, cumhuriyetimizin il Genel kurmay başkanı, Maraşal Fevzi çakmak paşa ile alakalı tarihi gerçekleri, Uğur Dündar gibi; 28 şubat sürecinde, dindar öğrencilerin kıldığı vakit namazları nı dahi, ekranlardan suç işlemişler, cumhuriyetin değerlerini hiçe saymışlar gibi haberler yaparak, ortalığı velveleye veren, tv lerde bas bas bağıran kişinin kaleminden 25 yıl sonra korona vesilesi ile olsa gerek, doğruları çarpıtmadan kaleme alması, ülkemiz ve milletimizin birliği beraberliği, geleceği açısından, umut verici bir durumdur. Sayın Dündar dan, tarihi gerçekleri, milletimiz üzerinde oynanan oyunları,hergün ayrı bir başlık halinde yazmalarını bekliyorum. Bugüne kadar,bu millete yapılan zulüm lere,susarak veya çarpıtarak ortak oldunuz. Günahlarınıza kefaret olması için, milletimizden sakladığınız tüm gerçekleri yayınlayın, Allah cc sağlık sihhat versin fakat, yaşınız da bayağı ilerledi,coronanın hedef seçtiği yaşlardasınız, ne olur ne olmaz, Milletimizle halleşin, helalleşin. Gizlediğiniz ne varsa yayınlarsanız,büyük hizmet yapmış olursunuz. Hüseyin Bağdatlı.

 

 

Hüseyin Bağdatlı






Sayı: 599 | Tarih: 13.12.2020
Ergün Diler
YÜKSEK BASINÇ
Ne olacak?
530 Okunma
Süleyman Karagülle
Ahmet Hakan
Kılıçdaroğlu’nun adaylığı... Böyle bir şey olabilir mi?
Sulandırmak
524 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Mehmet Barlas
Bütün aygıtlar artık bir cep telefonunun içinde ve bu ç
Bu ne yaman çelişki böyle
518 Okunma
Tayibet Erzen
Uğur Dündar
Türkiye’yi II. Dünya Savaşı’na İnönü değil, Mareşal Fev
Dündar dan duymak güzel.
465 Okunma
Hüseyin Bağdatlı