Öyle bir yeni dünya ki bu tarihe bile artık eskisinden
547 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

20/09/2020

Öyle bir yeni dünya ki bu tarihe bile artık eskisinden farklı bakılıyor

Bu koronavirüs salgını mı yoksa başka bir etki mi, kestiremiyorum... Ama tarihi algılama biçimi bile değişti. Mesela dün ünlü Mayflower gemisinin Amerika kıtasına gelişinin 400'üncü yıldönümüydü. Bu olay beyaz Avrupalıların Amerika kıtasına ayak basışlarının ve uygarlığı bu kıtaya taşımalarının simgesi olduğu için her yıl kutlanırdı. Düşünün ki bu geminin yolcuları arasında ileride Amerikan başkanı olacak üç ismin dedeleri de varmış.

Farklı algılar
Ama şimdi Mayflower Amerikan
 kıtasına insanlar arasındaki eşitsizliği ve esir ticaretini getiren gemi olarak hatırlanıyor. Bu gemideki Avrupalıların Amerikan yerlileri ile ilk temasları, ilerideki Kızılderili soykırımının ilk işaretleri olarak değerlendiriliyor. Amerikan toplumunun bu tür konulardaki yeni hassasiyetine bir başka örnek de dün vefat eden Yüksek Mahkeme Yargıcı Bayan Ruth Bader Ginsburg'un hatırasına karşı gösterilen alışılmışın dışında yoğunluktaki saygı gösterileri... Çünkü bu yargıcın kadın erkek eşitliğine yaptığı katkılar, şimdi daha derin biçimde anılıyor.

 


'Kızıl Sultan'dı

Tamamı için  https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/09/20/oyle-bir-yeni-dunya-ki-bu-tarihe-bile-artik-eskisinden-farkli-bakiliyor

 

Yorum:

Zulüm ve Cehalet

Tüm anlatılanlardan bakış açılarının hiç de değişmediği, devamlı kendini tekrarladığı sonucuna varıyorum. İnsanlar dün sömürgeciydi, bunu en ilkel şekilde yapıyorlardı çünkü imkanları buna elverişliydi. Bugün ise aynı barbarlık, aynı soykırım çok daha geniş kitleleri, daha derin tahribatlarla etkiliyor ama buna modernizm deniyor, çağın ihtiyacı gibi lanse ediliyor. Bir yerlere demokrasi ve çağdaşlık götürme kılıfı altında koca bir kültür yok ediliyor, savaşlar başlatılıyor, insanlar ölüyor, doğa tahrip ediliyor ve buna ihtiyacımız olduğu savunuluyor. Dünya hepimize yetecek kadar geniş iken niye böyle bir zulme ihtiyacımız olsun ki sorusuna Kur’an cevap veriyor: İnsan zalimdir, cahildir.

 

Tayibet Erzen






Sayı: 587 | Tarih: 20.09.2020
Mehmet Barlas
Öyle bir yeni dünya ki bu tarihe bile artık eskisinden
Zulüm ve Cehalet
547 Okunma
Tayibet Erzen
Ahmet Hakan
Artık bizim hukukta jüri sistemi var
Sosyal medyanın acınası hali
493 Okunma
Lütfi Hocaoğlu