Atatürk ve camiler!..
667 Okunma, 0 Yorum
Uğur Dündar - Sözcü
Hüseyin Bağdatlı

 

 

12 Temmuz 2020

Yazarlar Uğur Dündarr

 “Milli Mücadele'den hemen sonra, 1922'de, Atatürk'ün isteğiyle bir komisyon kurulup, Yunanlılar tarafından yakılan, yıkılan camiler konusunda bir rapor hazırlanıyor.

26 Aralık 1922 tarihli bir belgede ‘Düşmandan kurtarılan yörelerdeki cami, hayrat ve vakıflarda meydana gelen zararın tespiti için kurulan komisyonun hazırladığı raporun ilgililere sunulduğu' belirtiliyor.

Atatürk, 1 Mart 1923'te yaptığı Meclis konuşmasında da, bir yıl içinde 126 tarihi cami ve mescidin onarıldığını belirtiyor. Yunan ordularının yakıp yıktığı Eskişehir Mihalıççık Camii'ni Atatürk, kendi cebinden 5000 lira vererek yeniden yaptırıyor.

İsmet İnönü de Ankara Bükreş Sokak'taki bir caminin yapımı için 2500 TL bağışta bulunuyor.

İsmet İnönü'nün eşi Mevhibe İnönü ise 1960'larda Çankaya Yeşilyurt Sokağı'na yapılan bir camiyle yakından ilgileniyor; cami hizmete girdiğinde halılar gönderiyor ve teravih namazını da orada kılıyor. Yazının tamamı için tıklayın.https://www.sozcu.com.tr/2020/yazarlar/ugur-dundar/ataturk-ve-camiler-5925779/?utm_source=yazarlar&utm_campaign=diger_yazilar&utm_medium=diger 


YORUM

Yazarımız Uğur Dündar ın camiler konusunda anlattıkları doğrudur ancak. Mustafa Kemal paşa ve İsmet İnönü paşaların camilere gönülden sahip çıkmadıklarını, siyasi konjoktür gereği sahip çıkmak zorunda kalmış olabilecekleri kanaatı ağır basıyor bende.

Ayasofya nın ibadete açılması ise; milletin ibadet ihtiyacını karşılaması amacı gütmediği; vakit namazlarında bir saf bile dolmayan camilerimizi dikkate alarak düşünecek olursak, öncelikle; Ak parti teşkilatlarının, milletin gönlünden kopmak üzere oldukları gerçeğini görmeleri ile, erken seçim ihtimaline karşı alınmış, oy kaybetmeme refleksi olduğunu düşünmekteyim. Buna ilaveten; ulusal ve uluslar arası siyasi hesaplaşmalar, restleşmeleride dahil edebiliriz.

Ayasofya ibadete açıldı dersek, dinlerarası diyalog günlerine geri dönmüş oluruz?  Müze statüsünden, Cami statüsüne mi kavuştu sorusu, zaman geçtikçe, değişecek olan güç dengelerine göre verecekleri bir karara benziyor. Asıl merak ettiğim !!! Cuma günü cami, Pazar günü kilise mi olacak ? Not; İtalik ifadeler,yorumlar; Hüseyin Bağdatlı ya aittir.

 

 

Hüseyin Bağdatlı






Sayı: 577 | Tarih: 12.07.2020
Mehmet Barlas
Baroları parçalamak daha büyük sorunlara sebep olabilir
Mesleki Dayanışma Ortaklıkları
691 Okunma
Tayibet Erzen
Ergün Diler
Akdeniz Savaşı
Üçüncü Cihan Savaşı
687 Okunma
Süleyman Karagülle
Ahmet Hakan
Muhafazakâr dünyada Ayasofya bayramı
Faydasız işler
679 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Uğur Dündar
Atatürk ve camiler!..
Erdoğan ve Ayasofya
667 Okunma
Hüseyin Bağdatlı


© 2024 - Akevler