Baroları parçalamak daha büyük sorunlara sebep olabilir
611 Okunma, 0 Yorum
Mehmet Barlas - Sabah
Tayibet Erzen

02/07/2020

Baroları parçalamak daha büyük sorunlara sebep olabilir

Yabancılaşmak denilen olgu özellikle meslek kuruluşlarını varlık sebeplerinden kopartıp ideolojik dalgalı denizlere yönlendiriyor. Her çeşit meslek odasının kendisini siyasi muhalefet zannetmesi sürecinin son halkasında barolar var.

Çoklu baro
AK Parti iktidarı da ne yapacağını
 tam bilememenin rüzgarında şimdi "Çoklu Baro" modelini TBMM'ye getiriyor. Buna göre her 2000 avukat bir baro kurabilecek. Ankara, İstanbul, İzmir gibi çok avukatlı baroları parçalamayı amaçlayan bir girişim bu...

Çözüm farklı

Tamamı için https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2020/07/02/barolari-parcalamak-daha-buyuk-sorunlara-sebep-olabilir

Yorum:

Mesleki Dayanışma Ortaklıkları

Baro mesleki bir kuruluştur. Bu tür kuruluşlarda hedeflenen, meslek erbaplarına mesleklerini icra ederken destek olmak, onların daha verimli çalışmasını sağlarken aynı zamanda güvence de sunmaktır. Ancak reelde bu, ne kadar çalışan bir mekanizmadır onu bilemiyorum. Meslek odaları ne kadar faydalı o, bu düzende illaki tartışma konusu.

Adil Düzen’de ise mesleki dayanışma ortaklıkları ile kişi güven içinde çalışır. Çalışabilirlik belgesini yani bugünün değimiyle diplomasını bu ortaklığın sağladığı sigortaya dayandırır hatta hiçbir eğitim almadan ve bir diplomaya sahip olmadan icra edeceği bir mesleği sigortalayacak bir dayanışma ortaklığı bile bulabilir.

Her ortaklık istediği kişiyi ortaklığına almakta veya ortaklığından atmakta serbesttir. Bunu yaparken mesleki becerisi iyi olanları, tazmin yükü az olanları tercih edecektir. Kişiler ise bir ortaklıktan kabul görünce güvence ile çalışma imkânı bulacakları için bu, onları işlerini daha iyi yapmaya zorlayacaktır ve bu mekanizma kendi içinde dengeyi sağlayacaktır. O yüzden mesleki dayanışma ortaklıklarının sayıları birden fazla olur ve bunun hiçbir zararı olmaz.

Maalesef günümüzde her kurumun üstünde bir kurum olduğu için birbirini besleyen gruplar yerine çatışan gruplar oluşuyor ve her defasında gücü merkezde toplamakla sorunları çözebileceklerini sanıyorlar ve yanılıyorlar.

 

Tayibet Erzen






Sayı: 577 | Tarih: 12.07.2020
Mehmet Barlas
Baroları parçalamak daha büyük sorunlara sebep olabilir
Mesleki Dayanışma Ortaklıkları
611 Okunma
Tayibet Erzen
Ergün Diler
Akdeniz Savaşı
Üçüncü Cihan Savaşı
607 Okunma
Süleyman Karagülle
Ahmet Hakan
Muhafazakâr dünyada Ayasofya bayramı
Faydasız işler
596 Okunma
Lütfi Hocaoğlu
Uğur Dündar
Atatürk ve camiler!..
Erdoğan ve Ayasofya
564 Okunma
Hüseyin Bağdatlı


© 2024 - Akevler